Sergej Rjabkov u Tel Avivu: „Ne slažemo se s izraelskim stavom o Iranu“

Hassan Rouhani - Vladimir Putin
13 komentara

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je tijekom posjete Tel Avivu objasnio razlike ruskog i izraelskog stava oko Irana. Rjabkov je u srijedu rekao da je s izraelskim vlastima razgovarao o iranskom nuklearnom programu i napomenuo da dvije strane imaju različita stajališta u odnosu na Iran.

„Naravno, obratili smo pozornost na iranski slučaj. Uopće se ne slažemo i bilo bi čudno očekivati potpuni konsenzus oko ovog pitanja”, rekao je visoki ruski dužnosnik nakon što je izvijestio da su s izraelskim vlastima razgovarali o problemima kontrole naoružanja, neproliferacije nuklearnog naoružanja i Irana.

Osim toga, Rjabkov je u četvrtak osudio “ilegalne američke sankcije protiv Palestine, Irana i politike maksimalnog pritiska”, koju SAD provode nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine. Rekao je kako je to znak da politika Washingtona “nije uspjela”.

„Čvrsto smo uvjereni da su jednostrane sankcije, kao sredstvo vanjske politike, nezakonite, proturječne međunarodnom pravu, instrument nametanja i diktiranja nečije volje, izraz hegemonističke politike. To se odnosi na Iran i druge regije“, rekao je Sergej Rjabkov novinarima.

Prema prvom zamjeniku ruskog ministra vanjskih poslova, iako SAD vide da sankcije ne donose “željeni rezultat”, one se i dalje čvrsto drže te “propale politike, koja ne jamči nikakav uspjeh u vanjskoj politici širom svijeta“.

Iran je u srijedu počeo ubrizgavati uran u centrifuge nuklearne elektrane Fordow kako bi nastavio s obogaćivanjem urana koje je zaustavljeno sporazumom kojeg su 2015. godine potpisali Iran i SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina, plus Njemačka.

Mjera dolazi nakon što je iranski predsjednik Hassan Rohani u utorak najavio četvrti korak Islamske Republike u smanjivanju svojih obveza u nuklearnom sporazumu, službeno nazvanom Integrirani zajednički akcijski plan (JCPOA). Teheran je donio ovu odluku zbog nedostatka praktičnih mjera iz Europe za zaštitu iranskih interesa od američkih sankcija.

Naime, iako su ostale potpisnici sporazuma, Velika Britanija, Francuska i Njemačka se boje ekonomske suradnje s Iranom, a sustav naplate INSTEX, koji zaobilazi američke sankcije, je obavio samo jednu transakciju mizerne svote i to u humanitarne svrhe. Trgovine europskih „velesila“ s Iranom praktički nema i Iran ne vidi razloga zašto bi se držao sporazuma kojeg se pridržavaju jedino Rusija i Kina.

Nakon te mjere Irana, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je po tko zna koji put optužio Teheran za pokušaj izgradnje nuklearnog oružja.

Međutim, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u srijedu da nijedan korak Irana u smanjenju svojih obveza u nuklearnom sporazumu nije u suprotnosti s Ugovorom o neproliferaciji nuklearnog oružja (NPT). Lavrov je ukratko jasno odbacio tvrdnje da je Iran prekršio odredbe međunarodnog NPT sporazuma, kojeg je i potpisnik.

Za Rusiju je odluka Irana da nastavi razvijati svoj nuklearni program u slučaju nepoštivanja nuklearnog sporazuma od strane ostalih stranaka bila “predvidljiva”.

VIDEO: Iran nastavlja obogaćivanje urana u nuklearnom postrojenju Fordow

INSTEXJCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tony
4 godine prije

Neznam zasto uopste rusi razgovaraju na tu temu sa Izraelom kada se zna da je izrael najveci prijatelj najveceg ruskog neprijatelja.

Patetika
4 godine prije

“Čvrsto smo uvjereni da su jednostrane sankcije, kao sredstvo vanjske politike, nezakonite, proturječne međunarodnom pravu, instrument nametanja i diktiranja nečije volje, izraz hegemonističke politike.”

Rek’o Joker o Batmanu: “gdje on nabavlja te genijalne igračke…?”

Da mogu i Rusi, onda bi se promijenila i ova priča sa “nezakonito” u “rade to i oni drugi.” Tja, politika.

basso
4 godine prije

Naravno da se ne slazu u vezi Irana,jednima je on prijetnja a drugima prijatelj.Isto je i sa Amerikom.

Ivo
4 godine prije

Došli su objasniti hazbarama da Iran starta centrifuge iz njihov blagoslov, i da drže svoje košer šape podalje, da im oni F-35 ne bi opet ulijetali u jata ptica. Očekivani posjet.

Laki Topalović
4 godine prije

Izraelci su , izgleda , toliko ljuti nakon ovog da im nijedne novine i televizija nisu objavile snimke i slike sastanka

Max
4 godine prije

Iran je poštovao sporazum drugi su ga raskinuli . A sad nešto zahtijevaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI