Talibani tvrde da su oborili zrakoplov CIA-e u Afganistanu – S kojim oružjem? (VIDEO)

Bombardier Global Express E-11A
59 komentara

Jučer poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu je nad Afganistanom oboren američki vojni zrakoplov E11-A.

U priopćenju za javnost su odgovornost na obaranje američkog zrakoplova preuzeli talibani.

„U ovom novom napadu smo pucali u avion američkih zrakoplovnih snaga i ubili mnoge, uključujući službenike CIA-e“, priopćili su talibani.

„Što znači ovaj „novi napad“? Imaju li protuzrakoplovno oružje ili što već, i odakle“, pitaju se novinari i komentatori koji su na Twitteru komentirali priopćenje.

Afganistanski mediji su izvijestili jučer da je oboren putnički avion u provinciji Ghazni, regiji koju na istoku Afganistana kontroliraju talibani, te da su 83 osobe, koje su bile u avionu, izgubile život.

Ubrzo nakon toga je glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid izvijestio da je oboreni avion pripadao američkoj vojsci, a oborili su ga članovi njegove militantne skupine. Kao dokaz su priložili video zapis na kojem se vidi olupina aviona.

 Bombardier Global Express E-11A CIA oboren avion Afganistan
FOTO: Bombardier Global Express E-11A

“Avion američkih okupatora je srušen u provinciji Ghazni, dok je provodio špijunske operacije u regiji”, kaže se u izjavi talibana koja potvrđuje smrt “važnih službenika” američke Središnje obavještajne agencije (CIA).

U izjavi se također navodi kako je nedavno „nekoliko helikoptera i aviona okupatora i njihovih saveznika također oboreno“ od ove oružane skupine u afganistanskim pokrajinama Helmand na jugu i Balij na sjeveru.

Videozapisi emitirani na društvenim mrežama prikazuju navodne ostatke zrakoplova. Na slikama možete vidjeti nekoliko ljudi koji pregledavaju olupinu trupa sa simbolom identičnim onom kojeg koriste neki zrakoplovi američkih zračnih snaga.

Iako visoki dužnosnici NATO pakta u Afganistanu nisu o tome govorili, američki vojni časnik je za CBS News potvrdio da je zrakoplov  Bombardier Global Express E-11A  američkih zračnih snaga oboren u Afganistanu.

Spomenuti dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, dodao je da se uzroci „pada“ još uvijek istražuju i odbio je komentirati sastav posade zrakoplova.

Otprilike dva desetljeća nakon američke intervencije u Afganistanu, azijska je zemlja nesigurnija nego ikad. Talibani kontroliraju više teritorija nego ikada, a pojavili su se i novi akteri, kao što je teroristička organizacija ISIL.

VIDEO: Oboreni zrakoplov američke vojske u Afganistanu

PVO
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Praćkom, čime drugo.

Mali Pas
4 godine prije

Navodno je posada od 5 ljudi, svi poginuli.
Cini se da je Iran odrijesio kesu…

Podravec
4 godine prije

Stingerima su ga oborili

Dopizdilomi
4 godine prije

Sa nevidljivim oružjem.

Toni
4 godine prije

“…dodao je da se uzroci „pada“ još uvijek istražuju…”
Pa vidiš li rupu na trupu, slijepče!? Ipak, mislim da nije mislio na taj uzrok pada, nego ne mogu da se opasulje čime su ih roknuli, a što povlači za sobom pitanje, koja letilica je sledeća?

minimoris
4 godine prije

O ovome sam pricao u nekom predjasnjem postu,skoro sve sam pogodio sem toga da ce Iranci gadjati raketama americke baze (iskreno nisam to ocekivao,ali svaka im cast).Iako su Talibani i Iranci u ne bas dobrim odnosima,kada se to neprijateljstvo poredi sa neprijateljstvom prema Amerikancima,naci ce brzo zajednicki jezik.Mogu sa sigurnoscu od 100 % da tvrdim da su Iranci isporucili malo ozbiljnije oruzje Talibanima i sada krece prava osveta za Sulejmanija.Ako na sitno budu ubijali Amerikance tj po nekoliko u svakom napadu,Pentagon ce to moci da prikrije,ali ako bude neki veci napad i pogine mnogo Amerikanaca onda moze da usledi pocetak ozbiljnijeg rata.Mislim da ce Iranci ici metodom sitni ubodi da se ne primeti,ali da se Amerikanci dobro cesu.

Stjepan
4 godine prije

Nije bitno tko je povukao okidač; rus, kinez, iranac, pakistanac ili … itd. Bitno je da ameri moraju prihvatiti činjenicu da ne odlučujo više sami dal’ će i kada napustiti BI 🤔🤔🤔🤫🤫
Super za nas europljane, postoji velika šansa da ameri budu morali opet za godinu dana odgoditi sukob “istočne” europe s rusima, Tajvana s Kinom, J. Koreje sa sjevernom, razvaljivanje Venecuele, … 😉😉🤗🤗🎶🎶

Laki Topalović
4 godine prije

Koliko sam razumio, špijunski avioni obično ne lete nisko. Sad se sjetih Maginera iz prošlog članka koji je rekao da bi Iran, a zašto ne, mogao dati talibanima sustave TOW iI MANPAD, čisto onako, da kasnije kažu “Što mi imamo s tim, to su saudijski i vaši dečki, …. Ne kažem da je, ali ….????????

Zagor
4 godine prije

Izgleda da je u avionu bio Mike De Andrea aka Ayatollah Mike, Cia-in glavni operativac za Iran i začetnik ideje i koordinator ubojstva generala Suleimanija.

Alen
4 godine prije

Jeli ovo isti tip/namjena aviona kao onaj ruski srušen sirijskim raketama..

Alex
4 godine prije

Oružje stiže iz Irana,preko planinskih lanaca i kroz špilje… uskoro napad dronovima na ambasade u Kabulu…

subversus
4 godine prije

Na snimci se vidi da je vrijeme prilično loše, moguće je letio niže od planiranog …

Busola
4 godine prije

Boing je to, tipična greška kao sa MAX-ovima… Kvar karburatora, autopilota i ekektronike.

Po američkim nagađanjima visoki operativci CIA su poginuli koji su sudjelovali u kreiranju napada na Sulejmanija… Postoje i imena kojima se špekulira na netu, a istinu do kraja nećemo saznati jer CIA ne daje imena svojih poginulih nego samo zvijezdicu…

Rale
4 godine prije

Osveta Persije se nastavlja, servirana hladna.
Biće još po teroristima usancima.
Aferim, što bi rekli.

Zvrk
4 godine prije

Šuška se da je među stradalima krupna zvjerka iz CIA-e.

Istrazuj
4 godine prije

“… pojavili su se i novi akteri, kao što je teroristička organizacija ISIL…”
.
Tzv ISIL se pokusava odavno uglaviti u Avganistan. Naravno ta teroristicka organizacija sa idiotiziranim “vehabijama” i njihovim IZRAELSKIM komandantima – jeste i nastala kao cedo MOSAD/CIA (isto smece!).

Naprosto ti izraelski sluge i tzv vehabijski glupaci – nemaju ni podrsku stanovnistva, a talibani udaraju prejako.
ISIL je tu – razumljivo – samo kao oruzije cionista, a da pokusa preuzeti heroinski biznis.
Naime, MOSAD/CIA ocito ne vjeruju da ce talibani, kad izbace to cionisticko smece – nastaviti sa heroinskim biznisom, koji je veliki izvor prihoda za MOSAD/CIA.
Uzgred, talibani su vec jednom prakticno TOTALNO iskorijenili trgov8nu heroinom…
Zato je SAD morao da “demokratizira” Avganistan – te je nakon dolasska bandita poznatijih kao “US Army” – b8znis sa heroinom ponovo procvjetao.

imalijosnade
4 godine prije

Nije lako sa ‘bozijim ratnicima’ sa Hindukusha – nisu to Evropljanini i slicni bakraci.. ti se smrti ne boje, i to brine uljeze. Iako izvoznici demokratie imaju ogromnu prednost tehnike, SF tehnologije i satelit informacije .. i Aleksandar Makedonski je tu zaglavio… i Sovjeti su ustaknuli, nije lako na Hindukušu pobjedu nosit, ni britancima nije išlo….

zoran
4 godine prije

bilo kako bilo,popadali su cia-si.ocito nisu naucili da padaju ali boze moj svakom se desi prvi put.samo malo me kopka dali je u avionu bilo malo i belog praha radi zabave ili prodaje u americi.

Red Dog
4 godine prije

Iran, bajo moj.
Iran je sila. Granice Irana se brane daleko od granica Irana.
Bilo je predvidljivo da ce naoruzati talibane MANPAD-sima. To je samo jedna od mera u sada sveobuhvatnom lovu na jenkije zbog ubistva druga Sueljmanija.
Bice jos. Gde god vidis jenkija, ti ga udri. 72 devica cekaju u dzenetu. Allahu Ekber!

Duki
4 godine prije

Ako su se talibanosi dokopali i neke opreme ili možda kodova -šifara ne bih se čudio još većim sra…ma za Amere !

Max
4 godine prije

Jedino oružje za koje se zna da ga talibani imaju jest Američki Stinger koje su dobili u vrijeme svog savezništva sa SAD kad je ta država osnovala i poduprla talibane za borbu protiv sovjetske invazije.Neke susjedne zemlje su sasvim nešto druge mnoge od njih Njih naročito Iran i Pakistan posjeduju moderno protuavionsko oružje rakete prijenosne bacače zapadne sovjetske Ruske Kineske i vlastite proizvodnje a zna se da Pakistan npr aktivno podupire neke skupine talibana dokk bih Iran isključio jer oni s talibanima ne surađuju moguće su jedino samostalne akcije Čuvara revolucije.

Rusofil
4 godine prije

Neće ovo proći samo tako. Za očekivati je odgovor u narednim danima. Moguće i da prebace lopticu na Iran.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI