Ustavni sud: Brexit mora imati parlamentarnu podršku

Brexit - Ustavni sud
0
0

Ustavni sud Velike Britanije donio je odluku po kojoj isključivo Parlament te zemlje može pokrenuti njen izlazak iz Evropske Unije tako što će o tome obavijestiti Brisel.

Vrhovni sudija ovog suda, Lord Thomas od Cwmgiedda, kazao je da je “osnovno pravilo britanskog ustava da je parlament suveren“.

Glasnogovornik vlade je kazao da će ministri uložiti žalbu vrhovnom sudu na ovu odluku. Žalbeni postupak će biti obavljen 7. i 8. decembra.

Vladini advokati su tvrdili da su ovlasti premijera stečene od kraljevskog suvereniteta legitiman način provođenja “volje naroda” koji je jasnom većinom izrazio želju za napuštanjem EU.

Vrhovni sudija je na to kazao: “Vlada nema moć na osnovu prerogativa kraljevske krune da obznani povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije po Članu 50. Lisabonskog sporazuma”.

Ministar spoljne trgovine, Liam Fox, kazao je da je vlada razočarana ovom odlukom ustavnog suda, ali je i dodao da je “odlučna da ispoštuje rezultate referenduma”.

Prebacujući odgovornost za pokretanje Brexita parlamentarnim zastupnicima, visoko sudsko vijeće ustavnog suda je zakoračilo na ustavno nesigurno tlo.

Pravni nesporazum u vezi sa Članom 50. Lisabonskog sporazuma, koji kaže da bilo koja zemlja-članica može napustiti EU “u skladu sa svojim vlastitim ustavnim propisima”, što je vrlo nejasan pojam, omogućava objema stranama vlastite interpretacije.

Ova odluka bi mogla potkopati autoritet britanske premijerke, Therese May, u vođenju pregovora sa drugim članicama EU o požurivanju povlačenja njene države iz unije.

Postoji i, istina, jako mala šansa da parlamentarni zastupnici odluče ne glasati za pokretanje postupka izlaska iz EU po Članu 50. Lisabonskog sporazuma, ali bi to bilo političko samoubistvo, s obzirom na činjenicu da su glasači već izrazili svoju volju na referendumu.

Brexitliam foxlisabonski sporazumtherese mayustavni sud velike britanije
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI