Vijeće sigurnosti glasa o Jeruzalemu – Malezija spremna na ulogu u sukobu

Vijeće sigurnosti UN
12 komentara

Prema izvješćima medija, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda se priprema za glasovanje o rezoluciji nekoliko zemalja kojom se poziva predsjednik Sjedinjenih Američkih Država da povuče odluku o priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.

Tekst rezolucije, koju su izradili predstavnici Egipta, također je preliminarno odobrilo nekoliko europskih zemalja.

Međutim, Reuters izvještava kako zbog vjerojatnog veta stalnih članica Vijeća sigurnosti, prvenstveno Sjedinjenih Američkih Država, podrška dijela europskih zemalja neće igrati značajnu ulogu, čak i ako rezolucija bude usvojena od strane većine.

Toga su vjerojatno svjesni i predlagatelji rezolucije, ali će im rasprava i glasovanje poslužiti za donošenje budućih odluka.

Odluka Trumpa je izazvala ogorčenje cijelog islamskog svijeta, ali i neodobravanje niz drugih zemalja, poput Rusije, Kine i Europske unije u cjelini.

Palestina je poručila kako za SAD više nema mjesta u odlučivanju o palestinsko-izraelskom pitanju, a vojska Malezije je poručila “kako je, ako bude potrebno, spremna odigrati ulogu u sukobu”.

FOTO: Jeruzalem

“Moramo biti spremni za sve mogućnosti. Malezijske oružane snage su uvijek bile spremne, čekajući upute vrhunskog vodstva”, izjavio je Hishamuddin Hussein.

Komentirajući na nedavnu odluku Donalda Trumpa o priznavanju Jeruzalema za glavni grad Izraela, malezijska vojska je to nazvala “šamarom u lice cijelom islamskom svijetu”, rekao je ministar Hussein.

Istodobno, Hussein nije rekao na što je vodstvo Malezije spremno, dodajući samo “kako sada preostaje samo moliti se da ovaj spor ne dovede do kaosa”.

Dramatična promjena politike Washingtona prema statusu Jeruzalema bila okidač za demonstracije na okupiranim palestinskim teritorijima, Turskoj, Egiptu, Jordanu, Tunisu, Alžiru, Iraku i zemljama širom svijeta.

U Indoneziji se u znak podrške Palestincima ispred veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Jakarti okupilo 10 000 ljudi, izvijestila je tiskovna agencija Associated Press.

Prosvjednici diljem islamskog svijeta nose transporte s natpisima “Američko veleposlanstvo dalje od Al Qudsa”, “Sloboda za Jeruzalem i Palestince” i “Mi smo s Palestincima”. Al-Quds je arapski naziv za Jeruzalem.

Jedina muslimanska zemlja u kojoj je ovo sporedna tema je Saudijska Arabija. U saudijskom režimu nema prosvjeda, dužnosnici ne žele davati nikakve oštre izjave, a na summitu Arapske lige i Organizacije islamske suradnje su dužnosnici ministarstva vanjskih poslova pristali potpisati odluku kojom pozivaju Trumpa da povuče odluku. Televizija Al-Arabiya i internetsko izdanje saudijskog medijske kuće su osvetili nekoliko mlakih analiza i članaka pitanju Jeruzalema i sve je ostao na tome.

U međuvremenu cijeli islamski svijet, od Maroka do Malezije i Indonezije, izražava solidarnost s okupiranom Palestinom i oštro kritiziraju Bijelu kuću.

Al-QudsVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vidoje Kakic
6 godine prije

To i hoce amerika. Rat u nadi da ce prezivjeti samo elita. Ko zna sta se Do sada spremilo po raznim Laboratorien….

logo
6 godine prije

ovaj svijet je postao reality medijski show false flag dogadjaji svjetskih blejača jedino zajednicko svim medijima je da prikriju stvarnost radi necijih prljavih ciljeva dno dna

bobrock
6 godine prije

Svi oštro osim kuće Saud, oni pak rado duvaju Amerima! 🙂

Savio
6 godine prije

Sta moze Malezija, iskreno? Oni nemaju mogucnosti projekcije vojne sile tako daleko od svojih granica.

Ovo su prazne price.

Jedini S. Arabija moze da prekine prodaju nafte u dolarima, ali ne smije. To je samoubistvo za S. Arabiju.
Tako da ne vidim sta Malezija moze tu da ucini.

tango
6 godine prije

nije saudija islamska to je slugićka država

Blaž
6 godine prije

Evo Trump ne moze da spava zbog protesta Malezije i rezolucije iz Egipta….Prazne price…Kako ih Donald voza

Majk Majers
6 godine prije

Da,sad su svi oni solidarni sa palestincima. A to šta iste izraelci kolju već pola stoljeća, boli koga k… Pljuc. Niko Palestini nije pomoga, jer su svi šupci i povijaju se pred cionističkim utjecajem. Ili ovo: nitko ne vidi profit u pomaganju palestincima, jer isti nemaju ni plin ni naftu ka neke druge države kojima se pomoglo (Sirija)
Sve je samo profit, dok palestinci polako nestaju sa ovog svijeta. I nisu jedini….

igi
6 godine prije

Pozitivna činjenica od sve ove gungule jeste razotkrivanje onoga što večina zna bar one koje politika zanima u širem kontekstu a to je da židovi otkrivaju poluge moći i pokazuju ostatku planete u čijim je rukama stvarna vlast a to ne bi mogli da nisu sigurni da to mogu raditi bez ikakvih posljedica po svoj narod….

Outsider
6 godine prije

Konacni cilj ,rat krscana protiv islama. Putin vec vodi taj rat,trump zavrsava pripreme.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI