Zar je moguće da ovo nekome nije jasno?

Sjeverni tok 2
38 komentara

Pojedinci ili skupine ljudi, manje ili veće, nekada donesu neke čudne odluke. Ali sama odluka, pokaže se kasnije, i nije toliko čudna, koliko je čudno objašnjenje zašto je ona uvedena.

Tek takvo objašnjenje i pokušaj opravdanja donošenja odluka potpuno otkrije kako su razlozi njenog donošenja sasvim drugi. Neću sada spominjati razne odluke vezane za koronu, takvih primjera imamo baš na svakom koraku, ali mi, po ko zna koji put pade u oči jedna rečenica vezana za nedovršeni ruski plinovod, koja vrlo slikovito potvrđuje ovo što sam već napisao: „Varšava, kao i Washington, više je puta tvrdila da Sjeverni tok 2 predstavlja opasnost za Europu čineći je ovisnom o ruskom plinu.” Dakle, ako se završi ovaj plinovod, to će značiti da će Europa postati ovisna o ruskom plinu? Zašto? Hoće li taj plinovod onemogućiti kupovinu plina od drugih?

Da samo pogledamo iz drugog ugla. Ako je tako, zar onda ne bi bilo logično presjeći i željeznički transport između Rusije i EU, jer i on isto tako stvara ovisnost o ruskoj robi? Po istoj logici, to bi se odnosilo i na cestovni, pomorski i zračni promet? Sve su to spone, putevi kojima se dovozi roba na EU tržište, kao i ostala tržišta.

A kada pogledamo dalje, zamislimo ovakvu pojavu. Recimo, jedna poštanska agencija nam dođe i ponudi da nas priključi na internet, a mi joj ne dozvoljavamo jer će priključak značiti da postajemo ovisni o njoj. Iz Elektre nas žele priključiti na struju, ali mi to nećemo dopustiti jer tako postajemo ovisni o njima. Tako se odnosimo i prema vodovodu, i tako dalje. Gdje je tu logika?

Ali ovo na kraju je najbolje – oni koji nam, čak pod prijetnjama, sugeriraju da nipošto ne „rizikujemo i dovodimo se u opasnost da postanemo ovisni o nekom dobavljaču“, ponudi nam da nam on bude dobavljač i da ovisimo o njemu?

Zar je moguće da ovo nekome nije jasno?

Sjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Duki
3 godine prije

Naravno da nije jasno onima koji ne žele da im bude jasno ,zašto e to pitajte njih i onako btw koliko parica za gluplje je !💪💪898🙈🙉

gost1983
3 godine prije

Amerikanci i zapadna Europa vole slobodno tržište, da svi kupuju ono šta žele, pod uvjetom da ne kupuju od Rusa ili Kineza.

Umpah Pah
3 godine prije

S kim, s čim ?

S JANJETNOM !!

3 godine prije zadnji put uredio Umpah Pah
vinko
3 godine prije

Maja Sandau, novi predsjenik Moldavije kaze
“We are an independent country that does not want foreign troops to stay on its territory,” 
Kazu da se skolovala na Harwardu

shumadinac
3 godine prije

“Ako je tako, zar onda ne bi bilo logično presjeći i željeznički transport između Rusije i EU, jer i on isto tako stvara ovisnost o ruskoj robi? Po istoj logici, to bi se odnosilo i na cestovni, pomorski i zračni promet? Sve su to spone, putevi kojima se dovozi roba na EU tržište, kao i ostala tržišta”

Počinje se sa presecanjem gasovoda a nastavlja sa putnim, pomorskim, vazdušnim… “Zar je moguće da ovo nekome nije jasno?”

Stara kuka
3 godine prije

Europa že uvijek ovisiti o nečijim energentima jer svojih jednostavno nema dovoljno. Ugljena, kojeg Njemačka ima u izobilju, a isto i Britanija i neke druge zemlje su se odrekli zbog “globalnog zatopljenja”, nafte nema dovoljno unatoč nalazištima u Sjevernom moru, a sada ubijaju i atomsku energiju. Jalova stasijevska krmača je u Njemačkoj potpuno obustavila nuklearni program One “obnovljive” igraćke nisu ni izbliza dovoljne, a niti pouzdane.

A ponašanje SAD je sad ušlo u fazu kad više i ne kriju svoju nasilničku politiku. Jednostavno ćete im se pokoriti ili ćete se suočiti s njihovim “sankcijama” odnosno ekonomskim sabotažama, a ako i to ne pomogne pokušat će vam organizirati kakvu “obojenu revoluciju” ili kao krajnja mjera pokrenut će svoj vojni stroj da vam “donese demokraciju”.

Tomi
3 godine prije

To je Rusiji win-win kombinacija cito sam odlican clanak da bi onda Rusija preuzela primat u uvozu skupljeg Lng al ipak Ruski iz novih arktickih pogona bio bi jeftinji i puno blizji Eu a za ovo bi padale tuzbe i nemci bi ogromno izgubili jer ne bi postali glavni diler ruskog plina evropljanima zbog idealne centralne pozicije

Max
3 godine prije

Jasno nam je da netko želi spriječiti dovod Ruskog plina ne bismo li postali ovisni o Američkom koji je višestruko skuplji.

Malii
3 godine prije

A tko govori o krađi intelektualnog vlasništva osim tebe…svako svakog iskorištava kako najbolje zna i umije!…jel se ti to nekih pravila u svijetu biznisa držiš…ahahaha,o kakvoj ti ekonomiji to pričaš…daj malo o slobodnom tržištu koje zagovaraju ameri dok im ide u kljun!
Osnove ekonomije koje su ameri ispisali, ma prođi me se hollywoodski dječače!

Tupko Glupko
3 godine prije

U američko-europskim odnosima već jako dugo nema nikakve logike.
Zaboravili ste u tekstu napomenuti da izuzetni nude Europi skuplji plin od Rusije.
Sukus svega je da makro *ebe svoju *urvu, a *urva čak ni ne želi pobjeći od nasilnika.
Odnarođene političke elite u Europi su glavni problem.

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
Ivan
3 godine prije

Magaradi nikad neće biti jasno.

Pogled iskosa
3 godine prije

A da kojim slučajem Sjeverni tok 2 ide preko Ukrajine i Poljske Evropa ne bi postala zavisna od ruskog gasa.

Holandez
3 godine prije

Radim u Holandiji i svakodnevno gledam kako brodovi sa Ruskim imenima dolaze i ostavljaju LNG u luci Rotterdam ! Na papiru se kao drze sankcija protiv Rusije ali u stvarnosti kupuju Ruski gas jer je jednostavno jeftiniji . Toliko o stvarnoj situaciji na zapadu .

3 godine prije zadnji put uredio Holandez
Lurker
3 godine prije

Kakvo je stanje sada s Sjevernim tokom 2? Da li je blizu kraja ili? Zna li tko?

NSU
3 godine prije

Hrvatska je odabrala da je jebu Ameri a ne Rusi!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI