fbpx

Akcijski plan Rusije i Kine u suprotstavljanju američkim sankcijama

Kineski SU-27 Shenyang J-11

Kineske narudžbe za kupnju ruskih vojnih proizvoda premašuju 7 milijardi dolara, a daljnje približavanje Rusije i Kine je logična posljedica američkog pritiska, kako na Moskvu i Peking, tako i na američke “saveznike” i “partnere”.

U pokušaju suprotstavljanja kaznenim mjerama Washingtona je ruska Savezna služba za vojnu-tehničku suradnju preko svog direktora Dmitrija Šugajeva objavila da je započela pregovore sa svojim kineskim kolegama o izradi zajedničkog akcijskog plana za borbu protiv američkih sankcija.

“Pregovaramo s našim kineskim partnerima i najvažnije je izbjeći nejednakosti u drugim sektorima zbog prijelaza na međusobne sporazume u nacionalnim valutama. Međutim, sankcije imaju još jedan negativan aspekt, a to je izravno zastrašivanje naših partnera”, kazao je Dmitrij Šugajev, ističući “kako se neće svi partneri povući pred takvim zastrašivanjem”.

U prethodnom intervjuu je ruski dužnosnik rekao kako ne vidi prijetnju od kaznenih mjera Washingtona usmjerenih  protiv ugovora s Kinom za isporuku borbenih zrakoplova Su-35 i sustava protuzračne obrane S-400.

Također je istaknuo kako Moskva i Peking vide “potrebu u poduzimanju zajedničkih koraka kako bi se učinci sankcija sveli na najmanju moguću mjeru”.

U rujnu su Sjedinjene Države uvele sankcije Kini zbog kupnje deset zrakoplova Su-35 i sustava S-400 iz Rusije. Kaznene mjere uvedene su Zakonom o suzbijanju američkih neprijatelja kroz sankcije (CAATSA) iz 2017. godine. Međutim, kineske narudžbe ruske vojne opreme već premašuju vrijednost 7 milijardi dolara. Naravno, transakcije će se provesti u nacionalnim valutama, ne u američkim dolarima.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Sva ta suradnja Kina – RF još uvijek je nedovoljna, Jasno, Kina je oprezna, ne želi izazivati usanski režim na osvetničke poteze, jer jer joj i dalje USA najveći poslovni partner. A posao iznad svega. Barem tako dugo dok Kina vojno i geopolitički ne postigne paritet s WasingNATO savezom. Kina ne želi nepotrebnu konfrontaciju i stalno spušta loptu na zemlju, jer želi razvoj mirnim putem, za razliku od anglocionista koji se bogate uvijek i isključivo u (po)ratnim vremenima.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  spartak

Grijesis.
Kina nije uzdrzana, vec radi po svojim dugorocnim planovima, a isplanirali su sve do 2050. Ne obaziru se ni na koga, guraju svojim pravcem zacrtanim tempom.
Rusija je bila ta koja je oklijevala do 2014.

Aga
Gost
Aga
1 godina prije
Reply to  spartak

Istina tako je i rusija krenula soft power, reagiraj koliko moras ali drzi se zacrtanog pravca inace rizik od zaostajanja i od poraza, svi ti planovi se projektiranju u dugom vremenskom periodu. Rusija i kina realno i ne mogu jak odgovor imati jer 40%vojne tehike trenutno obnavljaju moderniziraju grade te ce biti spremna 2022. Preveliki je to postotak da pokrecu neracionalne i mimi strategije odluke

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Aga

Rusi su modernizovali 80%, ali to nije bitna. I 2022. ce izbjegavati uvlacenje u rat. Cemu ratovati kad vrijeme radi za njih? Pogledaj koliko je zapad oslabio za 5 godina.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Trump i njegova administracija uporno već pet godina vojno i ekonomski zbližuju svoja najveća dva svjetska takmaca, i protekom vremena to prisilno zbližavanje se sve više forsira uvođenjem novih stupnjeva sankcija/carina/ucjena/prijetnji.
U ovoj skupini je i Iran, a kreće i Indija.
I EU će vremenom, prije ili kasnije, jer je na Istoku standard i kupovna moć sve veća, a Zapad čeka trenutak kada će financijski balon opet pući, s tim da ga ovaj puta neće moći ponovno napuhati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik