Akcijski plan Rusije i Kine u suprotstavljanju američkim sankcijama

Kineski SU-27 Shenyang J-11

Kineske narudžbe za kupnju ruskih vojnih proizvoda premašuju 7 milijardi dolara, a daljnje približavanje Rusije i Kine je logična posljedica američkog pritiska, kako na Moskvu i Peking, tako i na američke “saveznike” i “partnere”.

U pokušaju suprotstavljanja kaznenim mjerama Washingtona je ruska Savezna služba za vojnu-tehničku suradnju preko svog direktora Dmitrija Šugajeva objavila da je započela pregovore sa svojim kineskim kolegama o izradi zajedničkog akcijskog plana za borbu protiv američkih sankcija.

“Pregovaramo s našim kineskim partnerima i najvažnije je izbjeći nejednakosti u drugim sektorima zbog prijelaza na međusobne sporazume u nacionalnim valutama. Međutim, sankcije imaju još jedan negativan aspekt, a to je izravno zastrašivanje naših partnera”, kazao je Dmitrij Šugajev, ističući “kako se neće svi partneri povući pred takvim zastrašivanjem”.

U prethodnom intervjuu je ruski dužnosnik rekao kako ne vidi prijetnju od kaznenih mjera Washingtona usmjerenih  protiv ugovora s Kinom za isporuku borbenih zrakoplova Su-35 i sustava protuzračne obrane S-400.

Također je istaknuo kako Moskva i Peking vide “potrebu u poduzimanju zajedničkih koraka kako bi se učinci sankcija sveli na najmanju moguću mjeru”.

U rujnu su Sjedinjene Države uvele sankcije Kini zbog kupnje deset zrakoplova Su-35 i sustava S-400 iz Rusije. Kaznene mjere uvedene su Zakonom o suzbijanju američkih neprijatelja kroz sankcije (CAATSA) iz 2017. godine. Međutim, kineske narudžbe ruske vojne opreme već premašuju vrijednost 7 milijardi dolara. Naravno, transakcije će se provesti u nacionalnim valutama, ne u američkim dolarima.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
spartak
Gost
spartak

Sva ta suradnja Kina – RF još uvijek je nedovoljna, Jasno, Kina je oprezna, ne želi izazivati usanski režim na osvetničke poteze, jer jer joj i dalje USA najveći poslovni partner. A posao iznad svega. Barem tako dugo dok Kina vojno i geopolitički ne postigne paritet s WasingNATO savezom. Kina ne želi nepotrebnu konfrontaciju i stalno spušta loptu na zemlju, jer želi razvoj mirnim putem, za razliku od anglocionista koji se bogate uvijek i isključivo u (po)ratnim vremenima.

tihobl
Gost
tihobl

Grijesis.
Kina nije uzdrzana, vec radi po svojim dugorocnim planovima, a isplanirali su sve do 2050. Ne obaziru se ni na koga, guraju svojim pravcem zacrtanim tempom.
Rusija je bila ta koja je oklijevala do 2014.

Aga
Gost
Aga

Istina tako je i rusija krenula soft power, reagiraj koliko moras ali drzi se zacrtanog pravca inace rizik od zaostajanja i od poraza, svi ti planovi se projektiranju u dugom vremenskom periodu. Rusija i kina realno i ne mogu jak odgovor imati jer 40%vojne tehike trenutno obnavljaju moderniziraju grade te ce biti spremna 2022. Preveliki je to postotak da pokrecu neracionalne i mimi strategije odluke

tihobl
Gost
tihobl

Rusi su modernizovali 80%, ali to nije bitna. I 2022. ce izbjegavati uvlacenje u rat. Cemu ratovati kad vrijeme radi za njih? Pogledaj koliko je zapad oslabio za 5 godina.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Trump i njegova administracija uporno već pet godina vojno i ekonomski zbližuju svoja najveća dva svjetska takmaca, i protekom vremena to prisilno zbližavanje se sve više forsira uvođenjem novih stupnjeva sankcija/carina/ucjena/prijetnji.
U ovoj skupini je i Iran, a kreće i Indija.
I EU će vremenom, prije ili kasnije, jer je na Istoku standard i kupovna moć sve veća, a Zapad čeka trenutak kada će financijski balon opet pući, s tim da ga ovaj puta neće moći ponovno napuhati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik