Europski sud pravde: Velika Britanija može povući odluku o napuštanju EU

Europski sud pravde
14 komentara

Velika Britanija može jednostrano povući odluku o povlačenju i ostati u Europskoj uniji, a da za to nije potrebna suglasnost drugih članica Europske unije, priopćeno je u zaključnom mišljenju savjetodavnog tijela Europskog suda pravde objavljenog 4. prosinca.

Izjava sadržana u zaključnom mišljenju o konačnoj sudskoj odluci daje još jedan zanimljiv aspekt ionako izazovnoj zadaći britanske premijerke Therese May koja mora uvjeriti parlament da podrži njezin sporazum o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Do sada smo čuli više različitih mišljenja i inicijativa koje sugeriraju da ništa po pitanju Brexita nije gotovo do trenutka kada se 29. ožujka 2019. godine u 23 sata po lokalnom vremenu službeno ne potvrdi da Velika Britanija više nije članica EU. Poziv na novi referendum, razne inicijative u britanskom parlamentu, otpor nekih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva, većine vladajuće stranke i njezinih koalicijskih partnera i razne javne inicijative su više nego dovoljni za sumnjati da razlaza možda neće biti, a ako ga bude, bit će dizajniran do neprepoznatljivosti. Sada je pozitivan signal za ostanak velike Britanije u EU dalo i savjetodavno tijelo Europskog suda.

Argument britanske premijerke Therese May je da bi odbacivanje postignutog sporazuma na predstojećem glasovanju u parlamentu u Londonu moglo dovesti do “teškog izlaska” zemlje iz Europske unije.

Međutim, sada protivnici Brexita mogu odgovoriti kako takav ishod može biti izbjegnut jednostranim povlačenjem odluke o napuštanju EU, pozivajući se na zaključak Europskog suda.

Konačno mišljenje Europskog suda bi trebalo biti objavljeno u nadolazećim tjednima. U pravilu, suci uzimaju u obzir mišljenje savjetnika, ali ima i iznimki.

Prema savjetniku Europskog suda, Manuelu Camposu Sánchezu-Bordoni, stvorena je situacija u kojoj zemlja može preispitati odluku o povlačenju iz EU i da u skladu s međunarodnim pravom ostale zemlje članice Europske unije, do konačnog izlaska, na nju ne mogu utjecati.

Međutim, Manuel Campos Sánchez-Bordona primjećuje da je opoziv Brexita moguć samo ako zemlja ispunjava niz uvjeta. Posebice ako je odluku o povlačenju iz EU podržao nacionalni parlament. Naime, britanska vlada bi prvo trebala dobiti potporu parlamenta, koji bi donio odluku o očuvanju članstva Velike Britanije u EU. No, aktualni saziv britanskog parlamenta je takav da u njemu mahom sjede protivnici Brexita, stoga je sve moguće.

Izvješće također navodi kako bi Velika Britanija trebala službeno obavijestiti partnere u EU o povlačenju odluke, a britanska vlada “bi trebala postupati u dobroj vjeri kako bi se izbjegle moguće zlouporabe procesa”.

Britanski parlament je 4. prosinca započeo raspravu o dva dokumenta koji čine Sporazum o Brexitu. Prvi je obvezujući dokument o tome kako će Velika Britanija izaći iz EU, a drugi dokument je kratki memorandum o budućim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva s Europskom unijom.

Iako je izlaz Velike Britanije najvjerojatnija opcija, glasovanje o ova dva dokumenta može dovesti do političke krize u Ujedinjenom Kraljevstvu i parlament zemlje, pozivajući se na zaključak Europskog suda,  kao što smo naveli, može usvojiti odluku da se “teški Brexit” može izbjeći jednostranim povlačenjem odluke o napuštanju EU.

Rastu šanse za poništenje Brexita – London i EU rade sve da ne dođe do razlaza

Rezultati Brexita se mogu poništiti ili revidirati do neprepoznatljivosti

Brexittherese may
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alanis
5 godine prije

Na sve moguće načine se trude Britance okrenuti od Brexita.
Ono, kao, dajemo vam još samo jednu šansu da se predomislite, ali požurite da se mi ne bi predomislili.
Čak su poznate face počele uplaćivati veliku lovu kontra Brexita.
Gary Lineker otvoreno traži novi referendum, navodno je kampanju osvježio i sa 1,7 milijuna funti, jer mu se kod prvog ne sviđa rezultat – kako veli, narod je bio brainwashed. :))

čitalac
5 godine prije

Odmah po referendumu rekoh da to ne znači ništa.
Sve je to igrokaz starih majstora zakulisnih igara.

Mucke
5 godine prije

Uvrijedjena mlada nakon pedale pokusava privuci sponzora nepostojecim carima.

SNoc
5 godine prije

to je rekao evropski sud pravde. a cinjenica je, da je ovo politicki, a ne pravni odgovor, jer pravo je sasvim nesto drugo. kao sto sam rekao – sud je dao politicki odgovor, a takav odgovor suda verovatno nije prvi (ukljucujuci onaj sud, koji se nalazi u Haagu). sve su to interesi elita, koje su i stvorile eu. ….a mi, juzni sloveni (slovani, slaveni) moramo, da se im udvaramo. dragi moji ljudi, do kada?

Dub Miroslav
5 godine prije

Bit će mi veoma žao ukoliko englezi ostanu u EU. Toliko su privilegirani, gotovo poput bogova. Oni su svojim prisustvom kolonizirali cijelu EU.

Ivo Lola
5 godine prije

Sve na Zapadu je farsa pa i taj Bregzit. To nakupci tezgare da podignu akcije propale imperije.

kiki
5 godine prije

Da nisu možda primjetili Englezići da baš nisu tako ‘velike face’ kao što su mislili?
Jedni sretni što će ih se rješit…drugi ne obraćaju previše pažnje.
A britanska ekonomija?
Šef šestice je “alexjanger”, zamjenio bivšeg koji je otišao zbog Snowdena. A što se čovjek naradio na Balkanu…
I nemojmo zaboravit nikad osnovne stvari…npr. Trepča je nekad bila u engleskom vlasništvu…

Dopizdilomi
5 godine prije

Gadno ih je stisnuo prekomorski “braco”. Ukoliko emglezi iziđu iz EU, preko koga će “braco” potkopavati EU.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Pravda je odluka u moju korist.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI