Europski vazali očajnički žele preživjeti, ali se čini da EU nepovratno propada

eu pjescani sat

Europski vazali su desetljećima bili vrlo hrabri kada je Washington odlučivao o svemu. Zbog konformizma su se odrekli suvereniteta, ali su zauzvrat imali velikog i starijeg brata s one strane Atlantika, koji se o svemu brinuo i strogo pazio da sve protječe u najboljem redu. Po političke elite naravno, da sve bude u najboljem redu, ali veliki dio odgovornosti snose i građani, koji su tu praksu zapravo podržavali.

Onda se dogodila “kataklizma” i na vlast u Americi je došao Donald Trump. Bezlična Europska unija je izgubila vladara koji joj je davao naredbe. Prepuštena sam po sebi, počinje se kretati stranputicama, izlaziti iz slijepih ulica, potom iznova krivom stranom, što i nije tako tužno.

U Italiji je odbijen pokušaj prevrata iz Bruxellesa zaustavljen i “populistička” koalicija je ipak formirala vlast. Naravno, trebalo vidjeti što će dugoročno uraditi, ali prve odluke, mjere i najave nisu odgođene. Na primjer, talijanski premijer Conte je podržao ideju Trumpa u ponovnom uključivanju Rusija u klub G8, što je Moskva ljubazno odbila.

“Mi ćemo radije djelovati kroz  G20, gdje nema ultimatuma i zemlje se moraju dogovoriti, što je za nas obećavajući format i za budućnost”, poručila je Moskva na više razina, od Kremlja do Ministarstva vanjskih poslova, što je bio šamar elitnom klubu najzaduženijih zemalja na svijetu.

No, čak i tom prigodom su se europske nule, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i tehnokrati Bruxellesa, snažno i jednoglasno usprotivili povratku Rusije u G7, što je bilo zabavno slušati kada se zna da je Berlin govorio suprotno prije samo dvije godine, kada je Berlin tvrdio da se ova rusofobija jednom mora zaustaviti, jer će postati dogma vanjske politike.

Tada je Italija, iako na istoj liniji kao i Berlin, namjeravala ukinuti sankcije Rusiji, europski čelnici su se više ili manje slagali s time. Sada kada je došao trump, naši bezlični i mizerni eurokrati u novoj realnosti izgledaju potpuno izgubljeni.

Istina je da u posljednjem slučaju, ako govorimo o Njemačkoj, iznenadna blagonaklonost prema Rusiji ima miris plina. Ponovno smo vidjeli kako je Vladimir Putin vješto zaigrao na kartu njemačkog egoizma, svjestan koliko Angela Merkel želi da se izgradi “Sjeverni tok 2”. One ne traži ništa drugo, samo da se rijeka eura slijeva u njemačku državnu riznicu. Obećanja Porošenku da će strogo paziti da se očuva tranzit kroz hrđave plinovode i dotrajale kompresorske stanice u Ukrajini su bajke za malu djecu. Jednom kada rusko plavo gorivo poteče kroz “Sjeverni tok 2”, milijarde dolara od tranzita se iz Kijeva sele u Berlin.

Ruski plinovod je bio ekonomski test i Europljani to dobro poznaju, unatoč naporima središta trulog carstva u Bruxellesu.

1 Sjeverni-tok

FOTO:Ilustracija, prva cijev za Sjeverni-tok 2

Dok je Njemačka već počela raditi u svojim teritorijalnim vodama, Finska je izdavala odobrenje za polaganje plinovoda u njezinoj ekskluzivnoj gospodarskoj pomorskoj zoni. Amerikanci su pucali u svim smjerovima, prijete sankcijama i  cvile zbog svog agenta u Kijevu koji zna da ne može imati i ovce i novce, odnosno i grmjeti protiv Rusije, služiti kao izgovor za sankcije i hraniti se milijardama dolara od tranzita ruskog plina preko Ukrajine

Točno, tranzit preko Ukrajine će se očuvati, ali će biti smiješnih deset milijardi kubnih metara godišnje, a to bi također moglo nestati izgradnjom produžetka Turskog toka do Grčke, čak i Bugarske, čime se Ukrajina u potpunosti izbacuje iz igre.

Aktualni američki državni tajnik Mike Pompeo, bivši čelnik CIA-e, računao je na Švedsku, ali je Stockholm je baš u to vrijeme odobrio polaganje cijevi “Sjevernog toka 2” u svom pomorskom ekskluzivnom gospodarskom pojasu.

Ostaje samo Danska. Mirna skandinavska zemlja se suočava s ogromnom dilemom i mora donijeti najvažniju odluku u vanjskoj politici još od Drugog svjetskog rata – hoće li ili neće dopustiti prolaz “Sjevernog toka 2” kroz svoje teritorijalne vode.

Projekt još mora dobiti i sve potrebne dozvole u samoj Rusiji, iako je tamo sve već odlučeno, a dokumenti samo čekaju žigove i potpise. Finska i Švedska su svoj dio odradile, iako je riječ o ekskluzivnom gospodarskom pojasu i prema pomorskom međunarodnom pravu nisu ni mogle postupiti drugačije, iako je švedska vlada prilično rusofobna, dok je finska puno umjerenija.

Samo je Danska zabrinuta zbog svog  suvereniteta, što nije neki problem. Američki emisari, koji su se sjatili u Bruxelles, pozvali su dansku vladu da spriječi prolaz “Sjevernog toka 2” u 139 kilometara njezinih teritorijalnih voda, dok Berlin i Moskva hrabre Kopenhagen da prihvati dogovor.

Sjeverni tok 2

FOTO: Trasa Sjevernog toka 2

Situacija je vrlo zanimljiva. Može li se Kopenhagen sukobiti sa svojim glavnim partnerom, Njemačkom, te glavnom europskom vojnom silom, Rusijom, koja je upravo u blizini testirala svoje nove projektile?

Hoće li imperijalni sustav uspjeti ugušiti projekt ovog plinovoda kao u slučaju Južnog toka? Možda nekima nije jasno da se carstvo u nestajanju suočava s novom realnošću, koja se temelji na novim načelima? Vođe kalibra De Gaullea bi odmah donijele jasnu i za Francusku isplativu odluku, ali su naše bijedne vazalizirane europske nule još uvijek zarobljene u vlastitim slabostima i kukavičluku.

Najsvjetliji primjer je Bugarska, koja je 2014. odbila “Južni tok” pod pritiskom Johna McCaina i sada premijer Bojko Borisov leti u Moskvu i cvileći traži povlastice vječno prijateljske i bratske Rusije. Sofija na sve načina pokušava dobiti ogranak Turskog toka, ali Moskva još ne želi donijeti konačnu odluku. Zašto i bi? Neka se u Sofiji svađaju tko je kriv, tko je popustio ili tko se protivio diktatu američkih saveznika? U Bugarskoj se sada odvija vječni spektakl nesretnog sluge, koji ni u snu ne pomišlja pobuniti se protiv gospodara.

Zemlja koja se izgleda emancipira je Italija, iako treba biti oprezan kada je politika Rima u pitanju. Naime, Talijanski političari su se u prošlom stoljeću dva puta dokazali kao pouzdani saveznici, prvo Austro-ugarske monarhije, iako na papiru, ne na bojnom polju, potom nacističke Njemačke. U oba slučaja je Rim u ključnom trenutku promijenio saveznike, jednom 1915. godine, a drugi put 1943. Međutim, ono što za sada vidimo je da nova talijanska vlada ne skriva simpatije za Moskvu. Osim što je tražila ukidanje sankcija, po čemu se razlikuje od Washingtona, premijer Conte traži reintegraciju Rusije u G8, čemu se protivi Bruxelles.

Rim odbija ratificirati sporazum CETA

rim

FOTO:Fontana, Rim

No, izuzetno zanimljiv i hrabar potez vlade i ministra Gian-Marca Centinaia je odbijanje da se ratificira sporazum slobodne trgovine EU i Kanade, takozvana CETA. Dakle, Rim ispunjava jedno od predizbornih obećanja i 14. Lipnja je priopćeno kako parlament neće ratificirati sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kanade CETA. U Bruxellesu je nastao pravi kaos, što ne čudi, ako se sjetimo s koliko tajnosti i truda se postigao željeni rezultat. Institucije Europske unije kažu kako se sa sporazumom CETA ide dalje, jer je u interesu svih, bez obzira na odluke Italije.

Sporazum je privremeno stupio na snagu 21. rujna prošle godine i čeka da bude ratificiran u svim parlamentima zemalja EU, ali ga je trenutno ratificiralo samo 11 od 28 nacionalnih parlamenata: Danska, Latvija, Estonija, Litva, Malta, Španjolska, Portugal, Hrvatska, Češka, Austrija i Finska. Vidjet ćemo kako će odgovoriti Rim, ali je za ovu vladu CETA mrtva.

“Gospodinu” Sorosu je sigurno pozlilo od Talijana i njihovih uzastopnih “ne”, posebno od kada su mu napravili nepotrebni trošak slanjem broda Aquarius, kada je gotovo na ulazu u talijansku luku morao krenuti put u Španjolske. Sad još i CETA. Podsjetimo samo koliko je globalistička oligarhija tajno pregovarala ovaj sporazumi htjela da zaživi, jer je konačnici sporazum imaju za cilj zamijeniti nacionalne države s multinacionalnim kompanijama, koje bi imale moć da ponište odluke nacionalnih sudova i vlada.

Još jedna loša vijest za Sorosa & Co je da se Italija sada protivi ilegalnoj imigraciji i osvojila je prvu bitku protiv Bruxellesa. U tom smislu se 80 posto Talijana slaže s vladom, zbog čega eurokorate oblijeva hladan znoj.

Što je još gore, Italija se približava zemljama središnje i istočne Europe, Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i češkoj, kojima se na sastanku Višegradske skupine upravo pridružila Austrija.

Ironično je da Europsku uniju sahranjuju oni koji su joj trebali udahnuti novi život. Prije dvije godine se raspravljalo kako obnoviti Europsku uniju, Europi na više kolosijeka s više brzina i slične gluposti, a danas svjedočimo sve većem raskolu unutar EU. Zemalja istočne Europe predvode Novu Europu, koja nije mrska neokonzervativcima.

Soros i EU ulizice

FOTO:Ilustracija, Soros i EU

Na drugoj strani, Washington daje znake kako ga uopće ne zanima stara Zapadna Europa, što znači da se vazalsku sustav koji je postojao od kraja Drugog svjetskog rata, sve do nedavno, slobodno može urušiti.

Pad Berlinskog zida i eurointegracije istočnih zemalja je bio samo trik da NATO izbije na granice Rusije. Za neke zemlje još bolje, jer će nove članice, oslobođenje sovjetske čizme, vjerojatno biti sklonije američkom režimu i to će odraziti na odnos snaga unutar EU.

Međutim,  europske institucije su u još uvijek u vazalskom odnosu sa Sjedinjenim Državama. Ali kula od karata se urušava i prva izmaknuta karta će biti ona antiruskih sankcija. Čak i ako ih pozdravljaju Poljska i baltičke zemlje, podrška Mađarske, Slovačke, čak i Češke, sve je manja. To će biti prvi pravi prijelom u “Novoj Europi”.

Tu je i problem imigranata, koji je alarmirao cijelu EU. Ovdje imamo zanimljivu situaciju da Poljska, tako odana Sjedinjenim Državama, odbija poslušati zapovijedi proameričkih institucija u Bruxellesu. To je pakao  kojeg Brzezinski nije predvidio, posebno ne pobunu Mađarske, Slovačke i Češke.

Berlin

FOTO: Berlin

Rim oko ovog pitanja sada želi stvoriti osovinu s Austrijom i njemačkim ministrom unutarnjih poslova, koji se otvoreno protivi kancelarki Merkel i njenoj vladajućoj koaliciji na rubu propasti. Angela Merkel možda živi svoje posljednje dane na čelu Njemačke, na veliku žalost njezinih gospodara koji su ostali bez jeftine migrantske radne snage.

Paradigma posljednjih dvadeset pet godina je bila “USA – NATO – ruski neprijatelj – EU – globalizacija i liberalizam”, ali ona je eksplodirala pred našim očima. Proameričke zemlje postaju antieuropske, primjerice Poljska, globalisti postaju antiamerikanci i žele ukinuti sankcije protiv Rusije, da ne spominjemo države poput Italije i Mađarske od kojih svaka ide svojim putem. Sve što vidimo je prije samo nekoliko godina bilo nezamislivo.

Imperijalni sustav je potkopan u temeljima, a europska vazalska elita se osjeća poput napuštene siročadi. Naviknuta da živi pod komandom gospodara s one strane Atlantika, oni se osjećaju izgubljeno. Uz sve te nesreće, moraju gledati pobjedu Nigela Faragea i Brexit, te uspon Wildeersa u Nizozemskoj, Marine Le Pen u Francuskoj, vladavinu Orbana u Mađarskoj, Salvinija, čak i Poljaka Kaczynskog. Zar je moguće da su svi na platnom spisku Putina? Gluposti.

67
Ostavite komentar

avatar
10000
 
15 Grupirani komentari
52 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
38 Komentatori
OBICNOSAMOCITAMTupko GlupkozlatanMister ?Guest Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Mister ?
Gost
Mister ?

Zasto navijate za raspad EU? Cemu dovodi raspad vidjeli smo devedesetih. Poslije toga dolazi kukanje.

NSU
Gost
NSU

Ne brini se za raspad. Ostat će HR, SLO, Bugarska, Rumunjska, Grčka i ove sa tzv Zapadnog Balkana koje čekaju i mole za ulaz!

Roko Paic
Gost
Roko Paic

Ne trkeljaj. Navijamo za raspad ovakve vazalske i poltronske EU, a ne samostalne i ravnopravne EU.

Rijecanin
Gost
Rijecanin

Navijamo za raspad EU u kojemu se naredbe donose iz centrale u Briselu i nameću slabijim zemljama.

Željko
Gost
Željko

OFF TOPIC FOTO:Ilustracija, prva cijev za Sjeverni-tok 2 Uz njemačku je i zastava Nizozemske a ne Rusije!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

To su zastave zemalja koje sudjeluju u projektu Dutch Shel njemački Wintershal……

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Željko, zar nisi ti rekao da nećeš dolaziti više ovdje?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Da EU nije takva kakva jest, nego most između svjetova, jamac mira i stabilnosti, da se ne kur*i bez potrebe po naredbi USA, je će nakon prvog metka nestati istok EU, ako Rusi odgovore, da ne duljim, sankcije da ne spominjem gdje SAD nemaju dolara gubitka, rekao bih OK, ali se ova nakarada mora promijeniti, ili ne mora ni postojati.

Moreno
Gost
Moreno

EU je projekt star skoro 100 godin koji se u tajnosti priprema. I današnje naseljavanje Europe je planirano 1920-ih i o tome je pisa stanoviti Caudenhove Kalergi međutim shvatilo se kako se ova današnja migracija ipak ne događa slučajno.
Stalno su se isticale pozitivne stvari, a stvarni plan se krija.
Lisabonski ugovor u Hrvatskoj osim prevoditelja niko nije pročita, a vjerojatno je tako i sa većinom država koje su ušle u EU, a i one koje namjeravaju uć.
Sad svi pomalo shvaćaju kako je ovakva EU prevara i ako svi u EU ne shvate da ovako više nemore i da bi tribalo nešto poduzet, EU se raspada.

Wetzer maja
Gost
Wetzer maja

Bez brige, imalu smo o lisabonskim ugovorima dosta po medijima. Vec onda nam se dizala kosa na glavi. Samo u hr sutnja, kao i uvijek….da je eu prevara, znalu su austrijanci i prije ulaska u nju. Samo u hr infirmacija nije osnovno ljudsko pravo

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Raspad devedesetih je doveo do poboljšanja u Hrvatskoj i Sloveniji.

Siniša
Gost
Siniša

U kom smislu i na koji nacin?
Tako i Milorad Dodok kaze ali uametnu je da je ne badvo uzeo 100 miliona evrića od MMFa.

Trubadur
Gost
Trubadur

Poboljšanja čega..?

NSU
Gost
NSU

Hahahahaha……..

EU dismr
Gost
EU dismr

@Protumoždana pobrana, Apsolutno !! Evo na primjer Miroslav Kutle, bivši službenik SDK, dođe u situaciju da “krčmi” 148 poduzeća (od 5 do nekoliko tisuća zaposlenih). Za njega (naravno, i za one koji su stajali iza njega) je to bitno poboljšanje.

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

@Mister
“Jedan narod, jedna država, jedan vođa”
Nismo mi care protiv onoga što je izvorna EU trebala da bude već zato što je ova EU u stvari postala Četvrti rajh ( mada je to vjerovatno bio plan i od samog početka ),jedna država odlučuje o svemu,jedna država nameće svoje ideje,jedna država stvara novu liberalnu super državu,jedna država svojom suludom politikom vodi u propast sve ostale !

Pero
Gost
Pero

Kajzer, pricas o boljsevickim i partizanskim gluparijama. Kakav cetvrti reich? Treci reich nsdap-a nema veze sa danasnjom politikom Angele Merkel i ostalih elita. Ako ima, zasto je izbacio bankare i tiskao vlastiti novac? Dao je narodu, danas se uzima (da,cak i u tom cetvrtom reichu). Ti ocito ne znas kako financijski sistem danas funkcionira i zasto je treci reich morao biti napadnut i morao propast. U govorima je kancelar treceg reicha upozoravao da ce se upravo ovo desiti Europi sto se danas desava (robovlasnicki sistem i dolazak migranata). Gubitak nacionalnog suvereniteta, nesigurnost zivota u vlastitoj zemlji, gradu, mjestu, itd… Eksploatacija nacionalnih resursa itd…

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Od EU bi trebao ostati slobodan bescarinski protok robe (bez dogovorenih kvota za proizvode što pogoduje brojnijim i starijim članicama EU) i ljudi, te zajednička obrambena vojska na njezinim vanjskim granicama, zatim bi trebalo normalizirati odnose sa Rusijom (gospodarske/političke/vojne), dok bi NATO nasilnike zauvijek trebalo poslati svojim kućama.
Trebalo bi ujednačiti i poreze i subvencije u EU zemljama, a isto tako i administraciju sukladno broju stanovnika u svakoj zemlji.
Usmjeravati ulaganja privatnih investitora u slabije razvijene EU zemlje, što bi se postiglo nemilosrdnim istrebljavanjem korupcije i bespotrebne administracije u njima, te će tada i sami investitori dolaziti u te zemlje – između ostaloga i zbog jeftinije radne snage.
Temeljem svega navedenoga, vremenom će se početi izjednačavati i plaće u svakoj EU zemlji, te će se radnici početi vraćati raditi u svoje nacionalne (prvenstveno istočnoeuropske) zemlje.
Sve druge odluke trebalo bi ostaviti nacionalnim parlamentima da odlučuju, bez direktiva iz Brisela (GMO, rodna ideologija, vanjska politika, valuta koja se koristi itd.).

Koje ime, bre
Gost
Koje ime, bre

Zato jer su Rusko-Srpski trolovi koji se nadaju propasti EU i propasti cijele Europe da bi mogli plesati na našim leševima. OK je simpatija prema ruskoj težnji da se odbrani i pozitivno dijeluje u Siriji i nekim drugim zemljama napadnutim izvana, ali tu su i da nametnu priče koje odgovaraju Rusiji, zamagle činjenicu da i Rusija želi napraviti od nas svoju koloniju koju će izrabljivati kao što je napravila s svim zemljama istočnog bloka 45-91. Jasno je danas da niti jedna od tih zemalja-koje su bile u zajednici s Rusijom ne žele više nikad biti u tom položaju i narod tih zemalja je najveći neprijatelj Rusije. To se mora zamagliti pa izlaze neke ovakve konstrukcije koje u sebi imaju uvijek 30% istine, ali i 70% laži. I ruski i zapadni trolovi trude se stvoriti maglu da je u tom bloku ono što je bilo loše – da je bio to socijalizam. Ne, to je bila carska Ruska ideja pokoravanja svih naroda i država tako da svi postanu pokorni rusi – pokorni poslušnici. To je bilo prije socijalizma a ruski socijalizam zahvaljujući Staljinu se nije odrekao tog carskog Ruskog koje je očito na snazi i danas.

Pero
Gost
Pero

Rusija od prvog svjetskog rata do 1953.,a pogotovo od 53.-90. nema veze s danasnjom Rusijom.

Koje ime, bre
Gost
Koje ime, bre

Nešto se promijenilo Staljinovom smrću?? Ne nije se ništa promjenilo. Shema Ruske pravoslavne crkve koja je bila zadana u carskoj Rusiji se vratila na vlast sa Staljinom – ruskim pravoslavnim popom, ali nije umrla s njim, nastavila se i traje do danas kad se Ruska pravoslavna Crkva vratila na vlast (Putin – koji Putin? Vladari prolaze Ruska Pravoslavna Crkva ostaje).

Pero
Gost
Pero

Pa je, promijenilo se. Lenjin, Yagoda i Staljin su ubijali nevine, vecinom krscane. Brojke se krecu od 20 do 60 milijuna. Ako ta Rusija ima veze s danasnjom Rusijom….Ruska pravoslavna crkva i Staljin? Ti se salis…

zlatan
Gost
zlatan

PERO, srami se više od gospodina gore….odakle ti te cifre, jesi li pio neku žesticu? Znaš li čovječe, šta je to 60 milijuna? I odluči se, jesu li u pitanju 20 ili 60 milijuna? Taj SSSR je osim zemlja kršćana (pravoslavnih, katolika i protestanata) bio i jedna od najvećih muslimanskih zemalja Svijeta (i suniti i šijiti), ali i zemlja lamaističkih budista, židova, plemensko-prirodnih vjerovanja..
Godine 1926 SSSR ima 147 milijuna, 1939 ima već 171 milijun stanovnika, onda slijedi rat 1941-1945, u kojem krvolok Hitler i njemački nacisti žele uništiti SSSR i poklati Slavene i na njihovo mjesto naseliti Germane. hahaaa, zna se tko mu je došao glave, sam Staljin, sa cijelim SSSR-om.
Staljin umire 1953, u tom trenutku SSSR već ima preko 180 ili oko 190 milijuna i nešto više. Točno je da je SSSR zauzeo Baltik, zapadnu Ukrajinu i Bjelorusiju, ali to je povećalo broj stan.SSSR-a, za najviše 15 milijuna ljudi. Znači taj porast broja stan.izbija svaku bolesnu laž o desecima milijuna žrtava Staljina.
Čak i najbjednija matematika kaže: u tri pič-mač, a kako je to Staljin ubijao, a oni se tako namnožili? Unatoč činjenici da je u ratu SSSR imao 26 milijuna mrtvih!

PERO, očito si imao jedinicu iz matematike, u ruke olovku, papir i računati.

P.S. rekao je Staljin 1931 godine, u vrijeme dok se provodila prva Petoljetka: SSSR za idućih 10 ili 15 godina mora postati moćna industrijska sila ili nas neće biti.. Zapad će nas napasti i uništiti. Hm, te 1931 Hitler još nije došao na vlast, a Staljin da li slučajno ili stvarno, ali je sigurno znao da će u nekom novom ratu SSSR izgubiti i da će nestati zajedno sa većinom svojih stanovnika, ako se ne industrijalizira.

PERO, zašto lažeš?

Wetzer maja
Gost
Wetzer maja

Zaboravio si chabad lubawitsch – oni odlucuju sve.

Wetzer maja
Gost
Wetzer maja

Ali zato ima eu i te kako veze sa sssr-sistemom

Mister ?
Gost
Mister ?

A mozda zele isprobati kako je pod rusima.

zlatan
Gost
zlatan

KOJE IME…daj ne pišite gluposti, kako vas nije sram? Koja ruska ideja o pokoravanju cijele Evrope, mislim tko to još vjeruje? Točno je da je povijest vrlo složena tema, točno je da se rusko osvajanje proteglo od srednjeg vijeka na veliki dio Euroazije. No isto tako je točno da su se i zapadni Evropljani raširili, daleko preko velikog Atlantskog oceana. Pa pobogu, zar se danas engleski jezik ne govori u današnjoj SAD, Kanadi, ili još daljoj Australiji i N.Zelandu? Zar se španjolski (kastiljanski), i portugalski, ne govori diljem današnje Latinske Amerike? To je isto bio rezultat osvajanja i ništa drugo. Carska Rusija nikada nije mislila osvajati ostatak Evrope, a kasniji SSSR, još i manje. Dapače, Staljin o kojem se ovdje sprdate, protjerao je Trockoga iz SSSR-a 1927, jer je Trocki želio permanentnu svjetsku revoluciju, a Staljin je želio samo izgradnju socijalizma u jednoj zemlji. To je i dokazao, jer je već od 1928 pokrenu proces ubrzane i planirane industrijske izgradnje zemlje, što je do početka rata 1941 tadašnji SSSR pretvorilo u treću po snazi industrijsku silu Svijeta, a nakon WW2, SSSR je stalno do samog kraja postojanja SSSR-a, bio druga ekonomska tj.industrijska sila Svijeta. Da, istočnoevropske socijalističke zemlje bile su u savezu sa SSSR-om. No, toga ne bi bilo da nije bilo Hitlera i njemačkih nacista koji su poveli WW2, sa ciljem da osvoje i pokore cijelu Evropu, i posebno da unište prvu zemlju socijalizma, odnosno SSSR. Drugi i najvažniji cilje je bio fizičko istrijebljenje slavenskih naroda, te širenje nove rase njemačkih gospodara na prostoru od Njemačke do Rusije, Ukrajine, Crnog mora. Pročitati Hićin “Main Kampf”. Ok, a kako su oni mogli pobijediti SSSR? Nikako, jer da jesu, pobijedili bi ga u roku od nekih 60 do maksimalno 100 dana, već u ljeto 1941. Kako su i planirali po planu “Barbarossa”. Hahaaaa, ništa od toga, SSSR je svojom veličinom i moći bio nepobjediv. I jasno, rat je završio u Berlinu, ne u Moskvi. I jasno, dio istočnoevropskih socijalističkih zemalja postale su dio novog evropskog poretka. Točno je da su te zemlje bile suverene i samostalne, ali isto tako je istina da su bile u vojnom i ekonomskom savezu na čelu sa SSSR-om. Ali i zapadno-evropske zemlje bile su u savezu sa SAD-om, ekonomskom i vojnom, znači po toj logici i njima je suverenitet bio ograničen. Da je nova Rusija, ova današnja, koja je samo jedna od ex-sovjetskih republika, koja je samo dio nekadašnje Ruske Imperije koja je prethodila SSSR-u, htjela proširiti svoj utjecaj sve do Atlantika, kako nas i danas plaše prevaranti i lažovi, to bi oni i napravili. Ali nije, nije to ova nova Rusija htjela. Dapače, Ruska SFSR kao najveća i najvažnija republika SSSR-a, prednjačila je te 1991 u raspadu ili bolje reći razdruživanju SSSR-a, povukli su se ne samo iz ex-socijalističkih zemalja, nego i iz svih 14 ex-sovjetskih republika. Za zapadni NATO savez to se ne bi moglo reći. Taj dinosaurus koji je bio stariji od Varšavskog pakta, ne samo da nije nestao, nego se i povećao,… Pročitaj više »

udav
Gost
udav

navijamo za raspad jer neko mora da nam plati rasturanje yuge posle ujedinjenja nemacke; znaci, doveli smo trampa na vlast da nauci svabe pameti, i naravno, rasturi eu koju je, uostalom amerika i napravila – NE TREBA NAM VISE.
A posle pevajte danke dojcland.

zlatan
Gost
zlatan

UDAV, ujedinjenje Njemačke, i raspad SSSR-a te raspad Jugoslavije nemaju nikakve veze. Mi, južnoslavenski narodi nismo izdržali test ujedinjenja, sami smoi krivi za muku koja nas je snašla.
Svi pamtimo da je bilo više onih koji su na mitinzima navijali za rat, nego za mir…mislim na 1989, 1990 i tu nestretnu i tragičnu 1991.
Da smo bili složni, nitko nas ne bi mogao razjediniti, ali ako se već ex-yu morala razići, onda je to bilo poželjno da bude u miru, kao što se u miru razišao bivši SSSR ili Čehoslovačka.
Ali znamo da su za mirni razlaz SSSR-a zaslužni najviše Rusi i tadašnja Ruska SFSR, današnja Ruska Federacija.
Ili ovdje neki znaju neku drugi povijesnu istinu?

Sunseeker
Gost
Sunseeker

Dobar podsjetnik i pregled događanja…

Alen
Gost
Alen

Niti se je evropa ujedinila samostalno niti ce se raspasti samostalno… Americki uticaj na sve to je presudan i sad je vise nego jasno da se tu radi o demontazi evrope…
Uskoro ce evropljani morati da predju u ilegalu…

kocki
Gost
kocki

Raspada se EU birokratija ,koja je radila ,protiv svoga naroda

fenix
Gost
fenix

Bravo Babicu sjajan tekst procitao sam ga u jednom dahu. Ono sto se cini jeste da sve vise neke sile zele da razbiju EU (sto nemora biti loše) vidjecemo sto planiraju sa Europom poslije toga.

dalmata
Gost
dalmata

Ljudi moji!Brzo cemo stavit prst u uvo i zapivat:”Kaka srica,kakav provod dosa EU sprovod”(pogreb)

Wetzer maja
Gost
Wetzer maja

bravo za clanak, tako objektivan pregled je u ostalim hr-medijima nezamisliv. no ipak, italija se u svojoj povijesti nije uvijek pokazala sigurnim saveznikom: dva puta je izdala partnerstva – sa njem. i sa austrougarskom, u korist franc-engl. osovine. O vazalstvu i diktaturi ove unije kritizirali su svih ovih desetljeca evr. medij, ali glas malog covjeka nikad nije stigao do tih “vodenih glava” gore. ceta je prakticki gotova -(kanadski gen-losos i gen-poljoprivreda), iako je i norveski pun otrova i nije za jelo. slijede jefta sa japanom, stoga je eu vec snizila nivo tesko ozracenih namirnica iz japana, pa i sa pacifika (ribe, alge, govedina, poljopr. dobra i sl). Istovremeno eu stvara ugovore sa vise juz. americkih drzava – sve strogo tajno. oni nama dakle ozracenu, genetsku, hormonsku i pesticidnu “ishranu” – mi njima strojeve i aute. bez parlamenta i zelje eu naroda. tu se vidi pravi karakter takvih ugovora – unistenje i porobljenje eu-pucanstva. zacudo o karakteru tih ugovira se svih ovih godina u hr medijima sutjelo ali brzo bilo spremno sve potpisati-bez pitanja ili primjedbe. zato bravo italija.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Volim Logično i novinara Babića ali ovo nema smisla!
Propast EU bi značilo propast europske civilizacije! Europa propada u svakom scenariju ali propadanje EU bi samo ubrzalo proces nestanka europske civilizacije!
Propast Europe se neće desiti za našeg životnog vijeka jer su demografsko-ekonomski procesi izuzetno spori!
Države u Europi, globalno gledano, su politički patuljci, vojni patuljci još samo fali da postanu i ekonomski patuljci!
EU nema alternative!

PPP
Gost
PPP

Bitno je da si se otkrio. Sada znamo na čemu smo. Ti si za EU pa makar ona bila i zlo koje uništava sve pred sobom.

zlatan
Gost
zlatan

PPP, kako to uništava sve pred sobom? Zar nije lijepo otputovati i na daleki sjever Evrope i na jug, bez viza i bez pasoša? Meni je to drago, ako ne zbog mene, ono barem zbog naših potomaka.

Dominik
Gost
Dominik

Živjelo se lijepo i prije EU.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ovakva EU ima alternative, ne moramo stvoriti nacionalne tvrđave kao i 19. stoljeću, pa zaratiti, ali ovo nema smisla. Ovo je zapravo presjek aktualnog stanja u kojem ništa ne funkcionira. A to neminovno vodi do raspada. Zapravo nijedna “populistička” snaga ne zagovara bezuvjetan raspad EU,nego da se posloži kako treba, ako ne može, onda nek ide u vražju mater.

Marko S.
Gost
Marko S.

Europska civilizacija je u jednom smislu već propala. Nju u životu još održavaju samo novopridošle zemlje sa istočne strane. Europu su uništile multinacionalne korporacije i srednjovijekovna aristokracija koja modelira Europu za svoju potrebu, ne vodeći računa da pri tome propada europska judeo-kršćanska civilizacija koja je jedina bila uzrokom podizanja materijalnog blagostanja u svijetu i unaprijeđenja društvenih odnosa kakve danas imamo. Mjera individualnih sloboda, te materijalnog i društvenog napretka je ono sto po logici stvari nagoni Europu da se vrati svojim korijenima. To naravno aristokratskoj burzoaziji na kontinentu ne odgovara.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Druže PPP, druže Dominik, druže Laki Topalović, druže Marko S. ne prizivajte ono što će se najvjerojatnije i dogoditi a to je raspad EU!
EU ne valja ništa ali nema alternative!
Alternativa su debilne države tipa Mađarska pod Orbanom, Poljska pod katolicima i Hrvatska pod HDZ-om i Katoličkom crkvom!

nevaneva
Gost
nevaneva

Bravo Bob

Piretis
Gost
Piretis

@Bob Rock- Raspadne li se EU vidim da ćemo puno izgubiti. Najprije Njemački financijski i trgovački diktat. Vrlo vjerojatno i NATO reket. Pa, nedaj Bože i rodnu ideologiju, a to bi bilo prestrašno. U najcrnjem scenariju moglo bi se desiti da na domaćem tržištu naša roba bude sasvim ravnopravna uvoznoj, čak i pod uvjetom da se ukine standard o duljini i zakrivljenosti krastavaca (ovo nije šala, ta odredba stvarno postoji u EU pa tako i RH).

zlatan
Gost
zlatan

PIRETIS, u slučaju toga scenarija, Hrvatska i ostale ex-yu države su obično govno.. One su to već sada, ali onda će biti baš govno u pravom smislu.

zlatan
Gost
zlatan

BOB ROCK, a gdje su novi ratovi ako nestane EU? Taj Orban i mađarski fašisti, ionako žele opet obnoviti veliku Mađarsku, od Karpata do hrvatskog Jadrana.
Kako ovi zli likovi koji navijaju za raspad to ne vide?

zlatan
Gost
zlatan

MARKO S., ma koje su to gluposti? Koja judeo-kršćanska civilizacija? Korijeni svega šta Evropu, zapad i čini prepoznatljivim, jesu u staroj grčkoj i rimskoj civilizaciji. Po svim pitanjima.
Jezici kojima govorimo, pisma kojima pišemo, znanost, filozofska misao, sport, zabava, ma sve…..kršćanstvo je samo došlo kasnije i velikim dijelom unazadilo evropsku kulturu na dugo vrijeme. To propadanje pod kršćanstvom srednjeg vijeka vidimo na mnogim detaljima, cijele studije s emogu o tome napisati. U renesansi Evropa se opet vraća svojim antičkim korijenima, ne kršćanskim, jer to i nisu evropski korijeni. Kršćanstvo je ionako već gotovo tisuću godina vladalo Evropom kada je počela renesansa.
Pobogu, pogledajmo samo atensku Akropolu, Partenon i današnje građevine po tome zapadu: od SAD do ex-SSSR-a. Svugdje vidimo taj Partenon.
Gdje je nastala Olimpijada? Gdje su izgradili prvi pravi stadion, na čijoj osnovi postoje svi današnji stadioni? Jasno rimski Kolosejum……
Pogledajte fotke najvećeg teatra na teritoriji ex-SSSR-a. To je teatar u Novosibirsku, u sibirskom dijelu Rusije,, izgrađen u sovjetskom periodu, dok je na zapadu SSSR-a trajao rat protin nacističkih krvopija, 1943. Zašto ga sami Rusi s ponosom nazivaju: sibirski kolosej?

Wetzer maja
Gost
Wetzer maja

Eu i evropa nije isto, eu je napuhana birokracija koja he unistila evropske vrijednost, evr. standard, kukturu i korijene. To bar vide svi bez ruzicastih naocala na nosu

zlatan
Gost
zlatan

WLCERICE, ma da, standard nam je na nivou srednjevjekovne kršćanske Evrope. Gradovi bez kanalizacije i vodovoda i samo što ne spaljuju vještice po trgovima. Mislim, koje su to gluparije?

zlatan
Gost
zlatan

BOB ROCK, točno, ako ostaje ujedinjena jedna Indija, koja je etnički, kulturološki jednako, pa čak i više različita od Evrope, onda raspad EU ne bi donio ničeg dobrog.
Pa samo ovo: EU ima nekih 24 službena jezika i tri službena pisma. Indijska Unija ima 23 službena jezika i 12 službenih pisama…Čak u saveznom Parlamentu Indije, često zastupnci iz npr.južnoindijskih dravidskih država, drže slušalice i slušaju prijevod sa hindija. Pa ipak, Indija se ne rasapad, barem ne za sada i ne za neko dogledno vrijeme. Iako se povremeno čuju glasovi sa dravidskog juga da će se odcjepiti, ali ništa od toga za sada.
Ja sam mišljenja, ništa od raspada EU. Neka Britanija ode, EU će i dalje imati 450 milijuna stanovnika. Više imaju samo Indijska Unija i NR Kina. I da, ne enavžno. EU je ekonomski, znanstveni i svaki drugi div. I ta Ruska Federacija od ujedinjene Evrope može imati samo koristi, nikako štete. Te bajke da Rusija želi zavladati Evropom, tko to vjeruje? Rusija ima 146,880.000 stanovnika, a EU i kada otiđe Britanija, i dalje ima 450 milijuna ljudi. I ima EU nukl.oružje…kozmičku moć, id, itd.
Pitajte bilo kojeg Rusa, bi li želio poći u rat i osvajati Evropu? Smijat će vam se. Oni bi radije putovali diljem Evrope bez ikakvih viza, pokazuju svoje dobronamjerno lice i na ovom svjetskom nogometnom prvenstvu, radije bi Evropu “osvajali” svojim bogatim kulturnim naslijeđem, je li tako?

Moreno
Gost
Moreno

EU je prevara nastala na psihopatskom obrascu globalne elite za lakše vladanje cilin sviton.
Trump je samo trgovac koji sad od Europe utonule u konformizam želi naplatit “sigurnost” po tržišnoj cjeni.
To je isto ka neki poljoprivredni kraj koji je proizvodija svu hranu za sebe, a kad su došle korporacije sve je pojeftinilo tako da je lakše bilo kupit spizu nego je roizvodit i viškove međusobno razmjenjivat i kad su se prominile generacije i ljudi izgubili znanja i navike sva spiza poskupila.

Vlastimir
Gost
Vlastimir

Narod je uvek bio glup.Uvek očekuje da drugi rešava njihove probleme.Zašto bi mislili svojom glavom kada ima drugi da misle za njih.Narod veruje političarima koji veoma perfidno svađaju narode.Političari stvaraju sukobe između naroda.Kada su pitali Gebelsa kako nastaju ratovi on je odgovorio ” Nijedan narod ne želi rat.Političari ga vešto naprave.Prvo kažu da je zemlja ugrožena a onda one ljude koji su za mir proglase izdajnicima i tako započne rat”.

zlatan
Gost
zlatan

VLASTIMIRE, da točno, narodi jesu glupi. Tako nas neki političari uvjeravaju da će nam biti bolje ako nestane EU, ali i NATO (ja sam protiv Natoa, da se razumijemo). Eto taj Orban, ne bi imao ništa protiv osvojiti sjever Hrvatske i izbiti na Jadran, ili osvojiti Vojvodinu i izbiti pred Kalemegdan u Beogradu…ili Transilvaniju. Šta ga sprječava u tome? Pa ujedinjena Evropa, ništa drugo.

Miki
Gost
Miki

Ameri su glupani na kvadrat. Da sam ja na njihovom mestu ušao bi kapitalski u ukrainske plinovode i barem zarađivao novac na tranzitu ruskog plina ako ga več nemogu prekinuti.

Adriana
Gost
Adriana

NATO se za razliku od EU, ipak ne raspada. Tko želi pokušati, neka krene. Rezultat ? O tome kada netko pokuša. U ovo se ne kladim.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Jesi li sigurna u to?
Evo, ako Turska krene i izađe iz NATO-a (što je realna mogućnost u bliskoj budućnosti), što može učiniti NATO?
Jedno veliko ništa.
Ako nešto i pokuša, kreću i drugi za Turcima.

zlatan
Gost
zlatan

TUPKO, ajmo uzeti taj scenarij kao moguć, ali je nemoguć. Ako Turska i izađe iz NATO pakta, pa šta onda? I jedna Francuska je dugo bila izvan Natoa. No jedno je sigurno. Koga bi to takva Turska htejla i mogla osvojiti? Grčku? Bugarsku? Ex-yu zemlje? Mislim………..čemu onda ostatak Natoa i nuklearno naoružanje?
Usput, Amerikanci još uvijek imaju neke nukleuse na turskoj teritoriji, koliko znam. Šta sa tim? Erdoganovci će možda htjeti to ukrasti, kao čokoladu iz samoposluge?
Treba biti ozbiljan i ne pisati gluposti.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Zašto bi Turska htjela osvajati balkanske zemlje izlaskom iz NATO-a, čak i ako balkanske zemlje ne ostanu u NATO-u (što je ionako nemoguća misija, jer su male, impotentne, gospodarski uništene i vazalske zemlje)?

Tko sprječava jednu Tursku od 80 milijuna stanovnika da kupi nuklearno naoružanje od Rusije kada izađe iz NATO-a, a dok to ne dobije da zadrži one od NATO-a koje ima?
Što će ih NATO napasti zbog toga? 🙂

U tom slučaju (što je zapravo nemoguće ako se ne želi izazvati svjetska nuklearna kataklizma) raspadaju se kao kula od karata 😉
Ionako su tigar na papiru, i postoje samo zbog ekspanzionističke politike izuzetnih ognjem i mačem.

Trump europske članice uporno tjera iz NATO-a, ali one neće
Mračno je nakon svih tih desetljeća u šu*ku izuzetnih, treba im vremena da naviknu oči na svjetlo 🙂

zlatan
Gost
zlatan

ADRIANA, ako netko pokuša napustiti NATO, dobit će metak u čelo. To je neko vrijeme napravila Francuska, ahhhhhh, ali ta FR ima nuklearno naoružanje od 1960-te godine. Lako je njima opet napustiti NATO, neka to pokuša jedna Crna Gora, hahahaa (ima ih 630 tisuća,hahaa).

Siniša
Gost
Siniša

Kao je BENELUX odlicno funkcionisao?
EU je ocigledno stvorena iz pogresnih razloga.

zlatan
Gost
zlatan

BENELUX je stvoren jer su te tri površinom male države svaka za sebe bile govnu brat. Npr., kada se neki pijani Luksmeburžanin pomokri na ulici, nakon što se obloče u nekom kafiću, a pijanci obični mokre kao ljetni pljusak, ta će mokraća oteći izvan granica Luxemburga. Inače sve te mini-države su obični vic, a ne države.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM

Ovaj put se bas i ne slazem s komentarom Babica u potpunosti. EU se ne raspada jos uvjek. EU je sve do sad bila upravo onakva kakvu su je i zamislili njeni osnivaci. Demokracija u EU je odavno ubijena. EU parlament koji bi trebao biti nosioc demokracije i demokratskih odluka je samo jedno kazaliste lutaka u kojem lutke ponekad podizu ruke za nekakvo fingirano glasanje. Sve odluke u stvari donosi Europska komisija koja ima apsolutnu zakonodavnu moc. Godinama ta komisija za koju se ne zna tko i na koji nacin postavlja clanove u nju vedri i oblaci po EU, Sve je postavljeno tako da se sve u EU iz godine u godinu sve vise podredjuje krupnom kapitalu dok se ne dodje do situacije da multinacinalne kompanije apsolutno same ne stvaraju svje zakone koje ce onda komisija ratificirati pa drzave nece vise nista moci protiv tih kompanija ni sudskim putem. To se radi vec godinama a tek u zadnje vrijeme imamo donekle vidljiv otpor od nekoliko drzava istocne europe i Italije. Cak je i Merkelica pokusala da mjenja malo zadati kurs i to ce je sad stajati gubitka stolice i karijere. Ovo sto se dogadja u Italiji je po mom misljenju vjerovatno zadnja sansa da se Europa izvuce iz ovog monstruoznog stanja i poretka koji joj se namece preko EU komisije. Tek cemo u iducih nekoliko mjeseci vidjeti mozemo li se spasiti ili ce i dalje ici sve po planu onih koji ovo vode. Zapadna Europa nema vise kapaciteta da ista ozbiljnije uradi jer je stanovnicima tih drzava vec uspjesno nametnut kodeks ponasanja preko skolstva i medija i tamo je ogromna vecina vec ispranog mozga. Jedino neki kapacitet vidim kod talijana i u drzavama istocne Europe jer tu jos nisu uspjeli da nas sve zaglupe i obrade. Uglavnom za nekoliko mjeseci ce se znat dali cemo postati bespogovorni robovi ili mozda i dobijemo kakvu takvu sansu da se izvucemo iz ovih kandji koje su nas scepale. Samo nemojte mislit da ce se bilo ko lako izvuci. Ako narod masovnije izadje na ulice prvo sto ce nam se dogoditi su masovni false flage napadi tako da ce imati izgovor da jos smanje ljudska prava i daju policiji jos veca ovlascenja da nas lakse drze u pokornosti. Ako ni to ne uspije tu im je jos pri ruci i NATO pakt. Ne zaboravite koliko ameri imaju svojih vojnika stalno na teritoriji Europe. Bice nam jako zanimljiva bliza buducnost. A za pocetak cete vidjeti u sta ce se pretvoriti podrucje Balkana(izuzev Slovenije koja je u Shengenu) u narednih 3-4 mjeseca.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Svi su svjesni da treba promijeniti diktatorski način vladanja EU vrhuške koji se vazalno odnosi prema SAD-u radeći kontra svojih interesa, što sve više pokazuju rezultati nacionalnih izbora u EU zemljama.

Nisu samo Italija i neke istočnoeuropske zemlje u pitanju kako tvrdiš, već i Njemačka, Francuska, Španjolska, Grčka, Velika Britanija (da nabrojim samo najveće) gdje se stvorila kritična, a u nekim zemljama već i vladajuća masa.
Npr., AfD do izbora u Njemačkoj 2017. nije imao niti jednog zastupnika u parlamentu, sada ih ima 17%.

Uporna smanjivanja radničkih i ljudskih prava, ciljano useljavanje muslimanskih izbjeglica, nametanje protuprirodnih zakona, sve veća medijska i svaka druga kontrola nad stanovništvom, nametanje gospodarskih sankcija koji dodatno smanjuju standard stanovništva u EU – sve to ciljano provode vladajuće svjetske elite koje tim činjenjima vjerojatno i žele da EU u potpunosti nestane, a mogući lijek protiv toga je preformatiranje EU na način kako sam opisao u jednom od postova na ovaj tekst.
Jedini način to promijeniti na demokratski način je izaći na nacionalne izbore i glasati za neku novu političku stranku koja nije postojala prije desetak godina sa nadom da nisu kukavičja jaja elite.

Koja je to stranka za koju treba glasati? Ona po kojoj mediji predizborno najviše pljuju izmišljavajući im afere, nazivajući ih anarhistima, desničarima, a koja zapravo zastupa razumne i logične stvari.

zlatan
Gost
zlatan

TUPKO, ne postoji nikakva diktatura u EU, jer da postoji, onda bi sve te desničarske neofašiste od Orbana do hrvatskih ekstremista ili talijanskih neofašista, zatvorili. A svi ti likovi i taj AFD u Njemačkoj, su samoo novohitlerovci koji bi opet klali one druge. Kao što bi nas klali orbanovci, ti njemački aefdeovci bi klali da mogu sve do ruskog Urala.
To je jedina istina, sve drugo su laži.
TUPKO, ma nije da želiš da nas mađarski ili njemački neofašisti opet žele poklati?

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM

Zlatane daj se osvjesti i razmisli malo glavom. Kazes da ne postoji diktatura u EU? Zao mi je sto ti ovo moram reci ali na zalost ti si vec jedan od onih sa ispranim mozgom koje sam spominjao u ranijim postovima. A sto se tice neofasista i ekstremne desnice u Europi oni su u porastu vecim dijelom bas zbog politike koja se provodi u EU preko diktatorske i neligitimne Europske komisije! Da je EU demokratska nebi postajala ta komisija nego bi imali bar prividnu fingiranu europsku demokratsku vlast kroz parlament Parlament je u EU samo folklor. Na kraju krajeva i demokracija je u cijelom svijetu samo privid. Sve je namjesteno i obje stranke koje se bore za vlast su kupljene ne samo u bivsoj EU nego u vecini drzava na svijetu. Ja sam po svojim ubjedjenjima puno blizi lijevici nego desnici a pogotovo nisam blizak nikakvim ekstremnim desnim stavovima. Da bi shvatio AFD moras otici prosetati jedno vecer Berlinom pa Kelnom ili nekim drugim vecim gradom. A ako si hrabar posalji i svoju sestru ili kcer samu u setnju. Vjerujem da ces nakon jednovecernje setnje shvatiti zasto raste desnica u Njemackoj. To nema bas puno veze sa neofasizmom ili neonacizmom na koji ti ciljas. Orban kakav got bio i koliko got se ja ne slagao sa njim u puno stvari ima jednu veliku vrlinu. On se bori za interese Madjarske a nije sluganski vazal kao ove nase balkanske vazalske spodobe koje bi prodale i rodjenu mater za koji milion na nekom tajnom racunu! I ne,ne bojim se da ceme madjari napasti ili doci klat ali ako dodju docekat cu ih domacinski. Ipak sam ja proveo cetri godine u uniformi pa mogu jos koju protiv i njih ako zatreba.

Guest
Gost
Guest

Raspad EU? Nadam se da ne jer dok se raspadne i to osijeti u Berlinu, Briselu itd kod nas na Balkanu nece biti zivog covjeka. Ne da svi umiremo od gladi, nego i kuge!

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Nije problem u EU kao EU, već u strukturama koje vladaju EU i nameću direktivama što narodi ne žele i vazalski se ponašaju prema SAD-u radeći kontra vlastitih interesa.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik