Još se 8 zemalja EU pridružilo zaobilaženju američkih sankcija kroz INSTEX mehanizam kod trgovine s Iranom

EU- IRAN- INSTEX

Osam država EU pridružilo se INSTEX-u, mehanizmu uspostavljenom za trgovinu s Iranom koji zaobilazi američke sankcije, a još su ih dvije zemlje spremne slijediti, izjavila je pomoćnica visoke predstavnice EU Federice Mogherini.

„Osim tri države koje su pokrenule stvaranje mehanizma – Francuske, Njemačke i Velike Britanije – još se osam zemalja članica EU odlučilo se pridružiti. Očekuje se da će još dvije zemlje krenuti njihovim stopama “, rekla je Nathalie Tocci, pomoćnica Mogherinija u ponedjeljak, na marginama sastanka Valdai kluba u Sočiju.

Dok Tocci nije spomenula koje se zemlje pridružuju razmjeni, Švedska i Belgija su obje rekle kako se planiraju pridružiti, a članstvo je otvoreno svim zemljama EU u lipnju, pet mjeseci nakon uspostave razmjene.

Ranije ovog mjeseca, visoki iranski zastupnik Mucteba Zunnur rekao je da je EU obećala doprinijeti 15 milijardi američkih dolara INSTEX-u – i obećao je zauzvrat da će nastaviti s poštivanjem nuklearnog sporazuma JCPOA, ako novac bude primljen prije kraja ove godine. EU nije imala službeni odgovor na njegovu tvrdnju.

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Khamenei pozvao je prošle godine Irance da se “odreknu nade za Europljane”, prozivajući europske partnere u sporazumu zbog toga što nisu uspjeli odraditi svoj dio dogovora kako bi ga održali u zraku nakon što su SAD povukle i jednostrano nametnule sankcije prošle godine. Iran se postupno povlačio iz odredbi sporazuma, ali su naglasili kako se to može preokrenuti ako Europa pojača svoje djelovanje kako bi spasila sporazum.

8
Ostavite komentar

avatar
10000
 
5 Grupirani komentari
3 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
8 Komentatori
VasilisaPremudraMatenessyDodumavanjeMile Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Da, mehanizam postoji, ali nijedan euro do sada kroz njega nije prošao. Tako da …. Što reći?

Mile
Gost
Mile

Neće ni proći iz europskih banaka. Prvu transakciju prema Iranu neka napravi bilo koja banka automatski dobija američke sankcije, tako da swift ili instex skroz svejedno:

Dodumavanje
Gost
Dodumavanje

Kad neko misli da je neko drugi idiot, jedan od njih je sigurno idiot.

Arkaj
Gost
Arkaj

Postoji vrlo jednostavan test ozbiljnosti evropljana – potrebno je samo odgovoriti koje koločine iranske nafte su kroz taj paralelni sistem plaćanja evropske države kupile i platile. Iz tog odgovora jasno se da iščitati koliko suvereniteta imaju…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Evo još malo šege;
”Europska unija je sačinila „agresivan“ trgovinski plan ekonomske borbe protiv SAD.”

nessy
Gost
nessy

Ma jeli moguce? Shvatili su konacno koliko gube kad ne posluju sa Iranom. Inace, siguran sam da su se sva ove zemlje odlucile prikljuciti iz ciste empatije prema Iranskoj nejaci i napacenom stanovnistvu, dakle proradila je savjest. Koristoljublje i Iranska nafta nemaju nista sa time. Napravili bi ovo supci i prije, da se ne boje Uncle Sam-a. Cudi me da su i sada stisli muda.

Mate
Gost
Mate

Hrvatska će sigurno biti među zadnjima. Mi smo prvi jedino kada treba naoružati glavosjeke i ljudoždere.

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra

@Mate
Profesor Baltazar i Branko Ivankovic ipak barem malo popravljaju rejting, u svakom slucaju Irancima su njih dvojica omiljeni Hrvati
😉

POVEZANE VIJESTI

Izbornik