Trump tvrdi kako Rusija traži ekonomsku pomoć od SAD-a

Začuđeni Putin
19 komentara

Govoreći na velikom predizbornom skupu republikanaca u Illinoisu, američki predsjednik Donald Trump je izjavio kako je Rusija izrazila želju za dobivanjem ekonomske pomoći od Sjedinjenih Država i usput je pohvalio summit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Imao sam veliki sastanak s Vladimirom Putinom,… veliki sastanak. Razgovarali smo o svemu. Učinili smo to sjajno. I ne zaboravite – Rusija želi našu ekonomsku pomoć. Stvorili smo veliko  bogatstvo. Učinio sam jako dobar posao – 11 700 milijardi dolara. Rusija želi da se uključimo. Svi žele našu pomoć”, rekao je Trump na skupu u američkoj državi Illinois.

Istovremeno je američki je čelnik bio ogorčen što Njemačka plaća Rusiji za izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, sok od Washingtona traži da je zaštiti od Moskve.

“Pitao sam zašto Njemačka plaća milijarde dolara Rusiji, a mi moramo štititi Njemačku od Rusije”, kazao je Trump, podsjetivši kako su europske zemlje smatrale da se na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju ponašao “pretjerano ponizno”.

Nakon Trumpove inauguracije u siječnju 2017. se američki predsjednik nekoliko puta sastao s Putinom na marginama različitih međunarodnih događaja. Putin i Trump su svoj prvi summit održali u Helsinkiju 16. srpnja ove godine. Dvojica predsjednika imali su privatan razgovor, jedan na jedan, nakon kojeg je slijedio prošireni sastanak. Putin i Trump su tada, među ostalim pitanjima, raspravljali o sirijskoj i izbjegličkog krizi, situaciji u Ukrajini i nuklearnoj proliferaciji.

Međutim, iz Moskve nije bilo naznaka da ekonomisti, poduzetnici i financijski stručnjaci, prije svega iz Središnje banke Rusije, trebaju bilo kakvu pomoć Sjedinjenih Država, iako je Moskva otvoreno rekla da je spremna na poslovnu suradnju s bilo kim u svijetu, tako i američkim kompanijama, ako je suradnja obostrano korisna.

Trump se u zemlji suočio s teškom kritikom republikanaca i demokrata zbog izjave na konferenciji za novinare nakon sastanka s Putinom kada je rekao kako  kako ne vjeruje u tvrdnje da se Moskva uplitala na predsjedničke izbore 2016. godine. Američke vlasti i dalje neuspješno istražuju navode o Trumpovoj kampanji u kojoj je potencijalno bilo sporazuma s Rusijom i kako se Moskva uplitala u izborni proces kako bi pomogla Trumpu da pobijedi Hillary Clinton. Rusija je i više navrata odbacila ove optužbe, dok američki istražitelji do danas nisu pronašli trag suvislog dokaza o tom navodnom uplitanju.

Odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije su se pogoršali 2014. godine, nakon državnog udara u Ukrajini, ujedinjenja Krima s Rusijom i oružanog otpora stanovnika Donbasa profašističkoj prevratničkoj vladi u Kijevu. Od tada su SAD nametnule nekoliko paketa sankcija protiv Rusije i dvije zemlje se sukobljavaju oko brojnih gorućih pitanja, prije svega u Siriji i širem Bliskom istoku.

U međuvremenu, prema istraživanju koje je u Rusiji u travnju provela Američka gospodarska komora, većina američkih tvrtki i dalje pozitivno gleda na svoje poslovanje u Rusiji, unatoč sankcijama koje je nametnuo Washington.

U tom kontekstu je zanimljiva izjava bivšeg državnog tajnika Rexa Tillersona, koji je ranije, kao čelnik kompanije ExxonMobil, rekao da oni nisu američka već multinacionalna korporacija i kao takva nije obvezna poštivati američke sankcije. Naravno, Tillerson je to izjavio prije stupanja na dužnost državnog tajnika, na kojoj ga je kasnije zamijenio Mike Pompeo, ali je ovom izjavom potvrdio kako kapital nema nacionalnost i da je svaki posao dobar ako donosi profit. Tako misle i ostali američki biznismeni.

Istraživanje je pokazalo da je gotovo 70 posto američkih tvrtki namjeravalo započeti nove projekte u Rusiji 2019. godine, a gotovo 90 posto planira povećati svoja ulaganja u Rusiju ili ih barem održati na istoj razini.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je u srijedu izjavio kako su izgledi za razvoj rusko-američkih gospodarskih odnosa bolji nego se mislilo.

“Želim potvrditi nastavak interesa poslovnih krugova u obje zemlje za širenje suradnje i da se barem nastavi dubinska interakcija, uključujući u području transporta, zrakoplovne industrije i farmaceutskih proizvoda”, izjavio je Rjabkov za rumunjsku televiziju Channel One.

“Sankcije smetaju, ali život ide dalje. Američko izaslanstvo je već drugu godinu zaredom najbrojnije na Ekonomskom forumu u St. Peterburgu. Mislim da su izgledi za suradnju u gospodarstvu bolji nego se čine”, rekao je Rjabkov.

U kolovozu je agencija Fitch izjavila kako se rusko gospodarstvo lako suočilo s restriktivnim mjerama koje je američko Ministarstvo financija objavilo u travnju. Iako su ocjene američkih rejting agencija često političke i ne podudaraju se s ocjenama ruskih ili velike kineske agencije Dagong, Fitch je naveo kako je projicirani gospodarski rast Rusije

u 2018. godini do 1,8 posto, a da će tijekom 2019. usporiti na 1,5 posto.

Real Clear Politics / Sputnik News

Sjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Konstantin
5 godine prije

Sta reci na ovakvo blebetanje …. slika koju ste postavili mozda daje najbolji odgovor na Trumpov idiotluk! jedna slika = hiljadu reci ! :o)))))))

globalna politika
5 godine prije

Dolar je pred krahom,događanja razna na bankovnim burzama u Londonu,brexit ide ka cilju rusenja dolara.Ta informaicja ima sasvim drugaicji karakter a sto novinari tome nerazumiju to je druga stvar.Kao davne 1970 godine kad je dolar bio pred krahom,pomogla je njegovom spasavanju Rusija.Prije toga bilo je organizirano 1968 Pražsko proljece kako bi se siroj javnosti u svijetu odvukla paznja od kraha dolara.Ameri su bili na granicama tadasnje Českoslovacke i organizirali su Praško proljece.Da sovjeti nebi dozvolili pad tadanjeg Sovjetskog saveza,Istocnog bloka,pomogli su onda spasavanju dolara 1970 godine.Sve je to bilo puno prije organizirano s akonacnim ciljem-spasiti dolar.Ovaj puta opet ce Rusi spasiti dolar da nedođe do ekonomske katastrofe i haosa u sivjetu.Nakon toga slijedi povremeno preuzimanje uloge dolara Euro a rublj,jun i mnoge druge valute biti ce međusobno planto sredstvo u međunarodnoj trgovini.Nikakvu pomoc Rusija netreba,tim informacija se javnosti daje informacijsko polje kako bi se prikrila informacija o pravom stanju dolara.Prolsog… Čitaj više »

eu kolonija
5 godine prije

a ako neće američke tvrtke imaju one druge iz drugih država. trump je zbrojio 2i2 a ovo je strategija kako da odobrovolji američki narod kako se nebi pretjerano bunio da američke tvrtke ulažu u rusko gospodarstvo jer američki narod će takva ulaganja tretirati kao pomoć. nitko, pa čak I amerika, nemože zanemariti idealnu poziciju rusije

EU dismr
5 godine prije

Ahh, Melanija nije tebi lako, a ni planeti Zemlji .. 🙂

Duki
5 godine prije

“Trump tvrdi”ne on ne tvrdi !on radi , da RF što više obogati i zato će mu Vlado na sred Crvenog Trga dići Spomenik !
Još nitko nije samo laprdanjem donio Rusiji 100 mlrd $ suficuta u zadnja 2 kvartala ove god.
Putin :”:Donny molim te nemoj postati normalan !!????”

Boris
5 godine prije

sankcija se moraju držati banana države

DAWOR
5 godine prije

JESMO SIGURNI DA JE OVA SPRDAČINA OD “ČOVJEKA” 100 % AMERIKANAC ??…..JER GLEDAJUĆI NJEGOVE NEPRESTANE GESTIKULACIJE RUKAMA MENI IZGLEDA K’O PRAVI TALIJAN IZ NAPULA-NAPOLETANAC !!!!!

nekoime
5 godine prije

Ziher ga je Putin pital i za savjet u vezi frizure.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

ma di je onaj manđurijiski ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI