Turska tvrdi da će zajedno s Iranom “iskorijeniti kurdske separatiste”

PKK - Irak
13 komentara

Turski ministar unutarnjih poslova Suleiman Soylu je jučer izjavio kako će njegova zemlja zajedno s Iranom provesti združenu antiterorističku operaciju protiv kurdskih separatista u obje zemlje.

Čelnik turskog ministarstva unutarnjih poslova se u intervjuu za državnu tiskovnu agenciju Anadolu suzdržao od navođenja bilo kakvih detalja buduće operacije, piše list Daily Sabah.

Prema njegovim riječima je u jugoistočnoj Turskoj aktivno oko 700 militanata Kurdistanske radničke stranke (PKK), koji se kreću u područjima koja graniče s Iranom. Na iranskom teritoriju kurdski separatisti svoje operacije provode kao milicije  PJAK.

Tijekom protekle dvije godine su turske snage sigurnosti neutralizirale preko 3330 militanata PKK, koja se “terorističkom organizacijom” smatra u Turskoj i nekim drugim zemljama. Ove je podatke u intervjuu za agenciju Anadolu iznio Suleyman Soylu.

Prema riječima turskog ministra unutarnjih poslova, od početka 2017. godine je identificirano i uništeno 3099 skloništa “terorista” PKK, uništene su tisuće tona eksploziva, oružja i streljiva. Soylu je istaknuo da je zahvaljujući modernoj tehnologiji, uključujući bespilotne letjelice, osigurana kontrola na cijelom teritoriju zemlje, uključujući i teško dostupna područja na jugoistoku.

Ankara zajedničke operacije s Teheranom tumači i ekonomskim razlozima.

“Dolazak stranih investicija direktno ovisi o sigurnosti, spokoju i time koliko se ljudi u zemlji osjećaju sigurnima”, poručio je Soylu.

“Teroristička organizacija prolazi kroz najteže razdoblje svoje povijesti”, dodao je Soylu.

PKK je osnovana ’70-ih kao ekstremno lijeva stranka i desetljećima je prakticirala oružanu borbu protiv vlade Ankare, pozivajući na stvaranje kurdske autonomije u jugoistočnoj Turskoj.

Prema nekim procjenama je u sukobu vladinih snaga i PKK je stradalo više od 40 000 ljudi.

Kurdi u Siriji

Sporazum o prekidu vatre je konačno postignut 2013. godine, ali je propao dvije godine kasnije, nakon nekoliko mjeseci eskalacije napetosti u kurdskim područjima zbog ofenzive islamističkih militanata u sjevernoj Siriji, blizu granice s Turskom.

Od srpnja 2015. je više u sukobima s Kurdima ubijeno više od 900 turskih vojnika i policajaca, te oko 300 civila.

Tursko ministarstvo obrane procjenjuje da je u istom razdoblju neutralizirano više od 10 000 boraca PKK, od čega 3330 militanata u protekle dvije godine. Ove brojke treba uzeti s rezervom, iako je u nakon prekida primirja i u jeku kampanje protiv militanata Kurdistanske radničke stranke u Turskoj jugoistok zemlje izgledao poput bojišta u Siriji, a “čišćenje” kurdskih gradova i sela su provodile oklopno-mehanizirane snage turske vojske, potpomognute zrakoplovima i jurišnim helikopterima.

Iran je također na udaru kurdskih separatista, a PJAK i PKK mijenjaju ime ovisno s koje strane granice se bore, na iranskom ili turskom teritoriju.

Vijest o najavi tursko-iranske kampanje je prenio i iranski televizijski kanal Press TV, ali nije bilo komentara političkog i vojnog vrha iz Teherana.

Iranski kanal navodi kako se Iranska revolucionarna garda redovito suočava s napadima kurdskih separatista u područjima koja graniče s Turskom, Azerbejdžanom i Armenijom, kao i da je IRGC proveo raketne napade na baze militanata koji se skrivaju u susjednom Iraku.

Iran je u prošlosti pozdravio najavljene planove Turske za izgradnju 144 dugog zida uz granicu između dviju susjeda. Ankara je opisala zid kao učinkovitu barijeru koja bi mogla zaustaviti kretanje militanata PKK iz baza u iračkim planinama Qandil do granice s Iranom i Turskom.

PJAKPKKSuleiman Soylu
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dečko sa ulice
5 godine prije

O tome sam pisao i predviđao prije dva tjedna.
Turska i Iran. Zakopavanje ratne sjekire, i vjerojatno buduća velika osovina Turska, Sirija, Iran, Rusija… Znači, Erdogan bi mogao popustit odnos prema Asadu.
To “iznenađenje” Trumpu, koji su Iranci obećali, bit će, nakon PKK, zajdničko tjeranje ostatka US vojske iz Sirije, zajednički sa Turskom.

giordano bruno
5 godine prije

ERDOGAN ODGOVARA AMERICI: Ne odustajemo od kupovine S-400 od Rusije, a ako treba kupićemo i S-500!

Laki Topalović
5 godine prije

A šta im je to trebalo. Vidilo se u Iraku silne “pomoći” da su bježali brže od vjetra iz Kirkuka

nato bato otab otan
5 godine prije

znaći gotovi su jedni i drugi….donald ožeži

anti-sistem
5 godine prije

Potrebna su djela,a ne riječi. Svi znamo šta je Erdogan radio po Siriji ovih godina. I Trump je obećo povlačenje iz Sirije i Afganistana pa se nije povuko, Erdogan je isti.

Weteran
5 godine prije

Sada treba podržati Kurde.

kardinale
5 godine prije

Kurdi briljantno biraju krive prijatelje. Jesu li ovo umjereni ili divlji kurdi? Opet Toyote sa extra opremom na krovu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI