Utorak 12. 03. 2019.

Vijesti u podne

Rusko zrakoplovstvo bombardiralo uporišta islamista u Idlibu

Ruske zrakoplovne snage izvršile su precizne napade na sirijsku pokrajinu Idlib, posljednju veliku regiju koju kontroliraju islamistički militanti u Siriji. Izvor navodi da su udari provedeni u širem području grada Jisr Al-Shugura, 55 kilometara od baze Hmeymim. Bombardiranje je bio odgovor na kršenje režima de-eskalacije koji je uveden u pokrajini koju nadziru ilegalne naoružane skupine. Zračni napadi ruskih zrakoplovnih snaga su dogovoreni s Turskom, koja na temelju međunarodnog sporazuma patrolira demilitariziranom zonom.

Eskalira situacija u Venezueli

U Venezueli se oštro pogoršala financijska i gospodarska kriza. Akutnu nestašicu lijekova, hrane i bitnih dobara otežavaju prekidi u napajanju električnom energijom. To je opoziciji omogućilo da govori o mogućnosti smjene vlasti. “Blitzkrieg”, na kojeg su računali opozicija i njezine strane pristaše, nije se dogodio, ali se pritisak na vladu nastavlja. Predsjednik Maduro je rekao da je najvažnije spriječiti građanski rat i oružanu intervenciju. Gotovo sve latinoameričke i europske države su protiv oružane intervencije. Međutim, Sjedinjene Države se spremne dodatno povećati pritisak i nastoje svrgnuti Madura.

Guaidó nameće izvanredno stanje u zemlji

SAD će ovaj tjedan povući sve preostalo osoblje američkog veleposlanstva u Caracasu, priopćio je američki državni tajnik Mike Pompeo. Istovremeno je Nacionalna skupština Venezuele odobrila je zahtjev oporbenog čelnika Juana Guaidóa da zbog produljenih prekida napajanja električnom energijom nametne izvanredno stanje u zemlji u trajanju od 30 dana. Zahtjev je poslan na usvajanje pod izlikom primanja međunarodne pomoći za obnovu energetskog sustava zemlje. Odluka koju je predložio Guaidó obvezuje venecuelansku vojsku da mobilizira sve snage potrebne za pravilnu zaštitu objekata i zaposlenika državne energetske tvrtke Corpoelec. Osim toga,  sigurnosnim snagama je naloženo da se suzdrže od razbijanja demonstracija protiv “žalosnog” stanja elektroenergetske mreže. Guaidó je diplomatskim predstavnicima Venezuele u inozemstvu naložio da stupe u kontakte kako bi uskladili međunarodnu “tehničku” pomoć u prevladavanju krizne situacije u energetici.

Ranije je legitimni predsjednik Nicolas Maduro izjavio kako su agencije za provedbu zakona u Venezueli privele dvije osobe koje su pokušavale onemogućiti komunikacijski sustav u hidroelektrani Simon Bolivar. Prema njegovim riječima, pritvorenici trenutno svjedoče o svojim postupcima i nalogodavcima.

Američke sankcije protiv “Sjevernog toka 2”?

Sjedinjene Države razmatraju dodatne sankcije protiv projekta “Sjeverni tok 2”, izjavio je američki ministar energetike Rick Perry. Prema njegovim riječima, “Sjeverni tok 2″nije gospodarski, već politički plinovod.

“Sjedinjene Države vrlo jasno navode – mi ne vjerujemo da ovaj projekt ima ekonomsku osnovu. Naš signal europskim zemljama je da vjerujemo da ima smisla imati veliki broj izvora goriva, dobavljača i ruta”, rekao je Perry. Na pitanje kada se očekuju dodatne sankcije, Perry je odgovorio: “Ta se pitanja još uvijek razmatraju.”

Pakistan i Indija na putu ka miru

Pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmud Qureshi objavio je odluku o vraćanju čelnika diplomatske misije u New Delhi, koji je povučen iz Indije nakon što su se sukobile zrakoplovne snage dviju zemalja. Drugi znak detanta je pristanak dviju zemalja da razgovaraju o osiguranju sikhskog hodočašća na graničnom prijelazu iz Indije u Pakistan. Ali artiljerijska vatra s obje strane ne prestaje. Indija optužuje Pakistan da koristi teroriste koje u susjednu zemlju šalju Sjedinjene Države. Osim toga, New Delhi traži da se teroristi koji s pakistanskog teritorija provode napade na indijsku državu Jammu i Kašmir predaju sudu.

Kina poručila SAD-u da nije stranka u INF sporazumu i neće ni biti

Američki podtajnik za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost, Andrea Thompson, nakon razgovora s predstavnicima Kine je rekao da Peking ne pokazuje interes za pristupanje Ugovoru o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa.

“Na temelju mojih razgovora s kineskim kolegama mogu vam reći da kineska strana nije zainteresirana za to. Kineska strana nema volje da pristupi bilo kakvim sporazumima o kontroli naoružanja, jer će u tom slučaju morati uništiti većinu svog arsenala. Kina je također naglasila da u trenutnoj situaciji međunarodne globalne sigurnosti ne smatra mogućim da ratificira Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBT)”, rekao je Andrea Thompson.

Poljska gradi vojni kanal u Baltičkom moru

Izgradnja novog kanala u Poljskoj kojim će se izravno ulaziti u Zaljev Visle ima vojnu svrhu, jer će se njime blokirati brodovi u luci glavne mornaričke baze ruske Baltičke flote u Baltijsku. Sada  svaki poljski brod, prije ulaska u Zaljev Visle i luku Elblag, prolazi ne samo kroz ruski pomorski kanal, nego pored grada Baltijska. Ovako je poljska flota ovisna o Rusiji, iako još nije postojao niti jedan slučaj zabrane ulaska u luku Elblag, ali je s druge strane ranjiva i ruska Baltička. Prema projektu, izgradnja koridora će omogućiti brodovima s gazom do četiri metra da uđu u poljsku luku Elblag, zaobilazeći ruske vode. Ta je dubina sasvim dovoljna za raspoređivanje korveta NATO pakta s diverzantskim skupinama koje se mogu suprotstaviti Baltičkoj floti iz Zaljeva Visle.

INF sporazumSjeverni tok 2Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova CTBTVijesti u podneVVS rusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Severni tok 2 politicki plinovod?!?!
Znaci on je ekonomski neisplativ ali su ga izgradili zbog politickih poena Putin i Angela?!?!
Pa nastavlja: “Naš signal europskim zemljama je da vjerujemo da ima smisla imati veliki broj izvora goriva, dobavljača i ruta”(ali ne i iz Rusije ti plinovodi su politicki i anti americki)

Siniša
5 godine prije

Sve su prilike da je Gvido pretjerao;ubijeđem sam da je nestanak struje sabotaža i izuzetno orkestrirana akcija….čudi me šutnja Rusije.

Zagor
5 godine prije

Mislim da je rusko ministarstvo odbrane opovrglo ove izvještaje da su njihovi avioni tukli po regiji.

Tvingo
5 godine prije

Po mome mišljenju bi trebale Kina i Rusija materialno obezbediti narod Venezuele ako žele da se zemlja održi pritiska zloga hegemona , jer bude li tamo smenjena vlast niko njima neče vratiti uloženi novac. Možda one to i rade ali nije bilo nijedne vesti o kakvom brodu sa potrebnim materialom koji bi pomenute zemlje trebale da pošalju ako žele da se napadnuta zemlja održi pod sadašnjom vlašču .

Dub Miroslav
5 godine prije

Američke sankcije protiv rezultata američkih sankcija?!?

Siniša
5 godine prije

Džihadi neveste….rekoh ja da niko kao majka ne može dijete zadojiti mržnjom…
https://youtu.be/jQTzJycDs8k

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI