Banditizmu SAD-a usprkos, Sjeverni tok 2 će biti gotov na vrijeme

Brod „Fortuna“
69 komentara

Kao što smo izvijestili, sinoć je američko ministarstvo financija nametnulo sankcije izvođačima radova na projektu Sjeverni tok 2, a švicarska kompanija Allseas je istog trenutka obustavila radove.

Pođimo od kraja, 18. studenog je Dmitrij Peskov, tajnik za tisak ruskog predsjednika, rekao da bilo kakve američke sankcije neće moći zaustaviti pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2 u planiranom roku.

“Pođimo od činjenice da će ovaj projekt biti završen”, rekao je predstavnik Kremlja, nakon čega dolazi otvorena objava rata Sjedinjenih Država Gazpromu u Europskoj uniji.

Marija Zaharova: „Da SAD nekima kažu da prestanu disati, oni bi to učinili“

Ovim je riječima službena predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova opisala nove američke sankcije protiv projekata plinovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok.

“Država s javnim dugom od 22 000 milijardi dolara zabranjuje kreditno sposobnim zemljama da razvijaju realni sektor svog gospodarstva. Američka ideologija života na kredit je pokleknula pred svjetskom konkurencijom, što američko ministarstvo financija redovito potvrđuje pisanjem novih zakona za ekonomsko gušenje. Uskoro će od nekih zahtijevati da odmah prestanu disati. I mnogi će to i učiniti”, napisala je Zaharova na svojoj Facebook stranici.

Berlin je „ogorčen“, ali je transatlantska solidarnost jača

Njemačka vlada, iako ogorčena zbog odluke Washingtona, službeno je „izrazila žaljenje zbog stupanja na snagu američkih sankcija za plinovode Sjeverni tok 2 i Turski tok“.

Njemačke vlasti smatraju da su sankcije Washingtona uplitanje u europske poslove, kao što u izjavi na Twitteru navodi službena predstavnica njemačke vlade Ulrike Demmer.

U izjavi se kaže da Njemačka odbacuje “takve ekstrateritorijalne sankcije”. Restriktivne mjere koje su uvele SAD, prema Berlinu, „utječu na njemačke i europske tvrtke i predstavljaju miješanje u unutarnje stvari europskih zemalja“.

Međutim, Frankfurter Allgemeine Zeitung navodi kako Bruxelles i Berlin uopće ne razmišljaju o odmazdi protiv Washingtona i dalje će čvrsto stajati na kursu „transatlantske solidarnosti“. List citira koordinatora njemačke vlade za transatlantsku suradnju Petera Bayera, koji kaže kako Berlin neće odgovoriti na sankcije Washingtona, jer su usmjerene ne protiv Njemačke, već protiv privatnih tvrtki.

“Stoga se Njemačka neće osvetiti. Ako to učinimo, to bi se u svakom slučaju trebalo dogoditi na razini EU, ali ni to se neće dogoditi“, uvjeren je koordinator njemačke vlade za transatlantsku suradnju.

Bayer je podsjetio da je priča o sankcijama protiv Sjevernog toka 2 počela prije godinu dana i zbog toga se uvođenje novih kazni protiv ruskog plinovoda ne može nazvati nikakvom “prekretnicom” u američko-njemačkim odnosima.
“Transatlantsko prijateljstvo je snažno i više puta smo zajedno izlazili iz teških situacija”, naglasio je Peter Bayer.

Do završetka izgradnje je ostalo 47 kilometara plinovoda

Brodovi švicarske kompanije Allseas za polaganje cijevi „Pioneering Spirit“ i „Solitaire“ prestali su polagati Sjeverni tok 2 u danskim vodama. Allseas je ispunio svoje obećanje da će prestati s radom prije pojašnjenja sa sudionicima u izgradnji baltičkog plinovoda o sankcijama navedenim u američkom proračunu za obranu, kojeg je Donald Trump potpisao jučer. Ako švicarski brodovlasnik ne nastavi s radom, tada ga, iako s odgodom, može dovršiti ruski brod za polaganje cijevi koji je u njemačkoj luci „Mukran“ u Sassnitzu još od listopada.

Kasno noću su brodovi „Pioneering Spirit“ i „Solitaire“ poslali signal o novom položaju putem automatskog sustava identifikacije i poručili kako su „radovi na postavljanju cijevi obustavljeni“. Sudeći prema navigacijskom portalu Marinetraffic, za samo nešto više od tri tjedna je „Pioneering Spirit“ položio oko 100 kilometara cijevi u danskim vodama, a „Solitaire“ u 80 kilometara. Sada za spajanje prvog kraka Sjevernog toka 2 nedostaje 47 kilometara, a drugog oko 70.

Na području gdje se nalaze cijevi sada je 10 brodica za opskrbu. Ujutro je brod za polaganje cijevi „Flintstone“ uplovio prema njima.

Uoči potpisivanja američkog zakona o obrambenom proračunu i sankcija protiv Sjevernog toka 2, koji je uključen u njega, Allseas je najavio obustavu rada.

“Očekujući Zakon o nacionalnom proračunu za obranu Sjedinjenih Državama, Allseas je obustavio rad na plinovodu Sjeverni tok 2”, priopćila je tvrtka i dodala „kako očekuje pojašnjenje od američkih vlasti o tome kako će se primijeniti sankcije“.

Danska dionica ostala je posljednja na kojoj nije položen baltički plinovod od dva kraka ukupne duljine 2500 kilometara. Do kraja godine je prvi krak Sjevernog toka 2 u vodama Danske trebao biti položen, a sljedećeg tjedna i drugi.

To objašnjava žurbu američkih zastupnika i Bijele kuće, jer je rok za završetak posla bio 30 dana. Još prije nego što je Trump potpisao zakon, američki senatori su izravno prijetili vodstvu švicarskog Allseasa, kompaniji koja ne samo da posjeduje i polaže cijevi, već ima većinu opskrbnih brodova.

U svom dopisu su američki senatori zahtijevali da švicarska tvrtka odmah prestane s radom, što ukazuje da će brodovlasnik imati mjesec dana da dovrši posao. Međutim, naglasili su, to ne znači da plovila mogu završiti izgradnju plinovoda u roku od 30 dana.

“U tom ćete slučaju uništiti buduću financijsku održivost vaše tvrtke i primati tužbe od dioničara u iznosima milijardi dolara”, zaprijetili su senatori.

Kazali su da bi sankcije mogle blokirati svu imovinu na Allseasa u nadležnosti Sjedinjenih Država, isključiti tvrtku s američkog tržišta, a uprava se suočava sa zabranom bilo kakvih transakcija s američkom imovinom i zabranom ulaska u zemlju.

“Došlo je vrijeme da „Pioneering Spirit“ i „Solitaire“ potraže druge vode u kojima bi mogli raditi”, pompozno su saželi američki senatori u pismu izvršnom direktoru Allseas grupe Edwardu Heeremau.

Tko će završiti posao?

Međutim, ruski mediji javljaju da ako Allseas ne nastavi s radom, teoretski to može učiniti ruska kompanije Mežregiontruboprovodstroj. Naime, brod „Fortuna“ ruske kompanije je brodica već izgradila Sjeverni tok 2 uz obalu Rusije i sada se nalazi u njemačkoj luci „Mukran“. Istina, ako ovo bude rješenje, za rad će trebati nešto više vremena od onog potrebnog švicarskom izvođaču, ali će projekt biti gotov.

Iako će projekt Sjeverni tok 2, koji treba biti položen u posljednjih nekoliko desetaka kilometara u vodama Danske, biti dovršen, Kijev je odjednom zaboravio na prodaju poljoprivrednog zemljišta multinacionalnim korporacijama i slavi „najljepši novogodišnji poklon američke administracije“.

U Vijeću Ruske Federacije su američke sankcije protiv Sjevernog toka 2 nazvali su “prisilnim banditizmom”, što i jesu, jer odaju nemoćni bijes Washigntona da monopolizira tržište plina u EU svojim skupim i nekvalitetnim ukapljenim plinom iz škriljca. Ovaj potez Washigntona, nakon carina i trgovinskog rata protiv Kine, konačna je potvrda da američke kompanije jedno ovakvim mjerama mogu pokušati osigurati „konkurentske prednosti“ u natjecanju s Kinom i Rusijom. S Kinom u sektoru visoke tehnologije i robe široke potrošnje, a Rusijom na tržištu energenata, oružja, civilne nuklearne tehnologije i svemirske industrije.

Kad smo kod posljednje, američki „divovi“, ovaj put Boenig, opet nije uspio izgraditi raketu koja bi bez problema prevozila astronaute NASA-a na Međunarodnu svemirsku postaju.

Kapsula Starliner, od koje se puno očekivalo, neće završiti svoju testnu misiju i bit će vraćena na Zemlju u roku od 48 sati, što znači da neće pristati na Međunarodnu svemirsku postaju, objavio je jučer Boeing nekoliko sati nakon lansiranja kapsule, što je velik udarac za tu tvrtku i NASA-u, ali i potvrda da bez ruskog Sojuza, barem za sada, Amerikanci samo trampolinom mogu skakati na ISS, kao što je rekao Dmitrij Rogozin.

Što se tiče Sjevernog toka 2, Rusija bi trebala izgraditi plinovod na vrijeme, rekao je jutros za RIA Novosti Konstantin Kosačev, predsjednik Odbora za međunarodne poslove Vijeća Ruske Federacije.

“Rusija apsolutno ne bi trebala prilagoditi svoje postupke sankcijama. Moramo osigurati da ovdje sve ide po planu”, rekao je Kosačev, koji je američke sankcije nazvao “prisilnim banditizmom”.

“Svrha ovog ciničnog korištenja američke energije kao oružja je pružanje jednostrane konkurentske prednosti za sebe. Odlučna reakcija odbacivanja ove prisilne akcije razbojništva bi trebala doći i iz europskih zemalja”, rekao je predsjednik Odbora za međunarodne poslove Vijeća Ruske Federacije.

U Njemačkoj su se jutros najviše čuli zastupnici konzervativne Aternative za Njemačku i ljevičarske stranke „Die Linke“, koji su vladu kancelarke Merkel pozvali da oštro odgovori na pritisak Washigntona i zatražili su da se sve osigura da Sjeverni tok 2 bude završen na vrijeme.

Europska unija, koja je također akter u plinskom ratu protiv Gazproma, ovaj je put rekla kako se protivi uvođenju američkih sankcija protiv europskih tvrtki koje legitimno posluju, izjavilo je jutros predstavništvo Europske komisije.
“Komisija trenutno analizira potencijalni utjecaj ovih mjera na europske tvrtke. U načelu, EU se protivi uvođenju sankcija protiv EU tvrtki koje obavljaju legalne poslove”, rekao je predstavnik novinarima.

Podsjetio je da je “cilj Europske komisije uvijek bio osigurati da Sjeverni tok 2 djeluje na transparentan i nediskriminirajući način, uz odgovarajući stupanj regulatornog nadzora, te u skladu s ključnim načelima međunarodnog energetskog i prava EU”.

Podsjetio je i da otkako je u svibnju 2019. na snagu stupila plinska direktiva “EU ima jasna pravila koja se primjenjuju na sve plinovode koji povezuju EU s trećim zemljama“.

“Načela ovih pravila priznata su i u američkom Zakonu o nacionalnoj obrani”, priopćila je Europska komisija.
Aleksej Puškov o sankcijama

„Sjedinjene Države neće obraćati pozornost na odbijanje sankcija protiv Sjevernog toka 2 od strane njemačke vlade“, rekao je jutros ruski senator Aleksej Puškov .

Podsjetio je da Sjedinjene Države traže da tvrtke uključene u projekt izgradnje plinovoda odmah prestanu s radom, a njemačka kancelarka Angela Merkel, kako je napomenula, izjavila je da odbacuje te mjere.

“Ostaje nam samo da razumijemo kako ih ona “neće prihvatiti”, napisao je ruski senator na Twitteru.

Puškov smatra da ako se radi samo o riječima, Sjedinjene Države neće obraćati pažnju na takve prigovore.
Napomenuo je da je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas razgovarao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom o „odlučnom protivljenju SAD-a izgradnji Sjevernog toka 2″. Senator vjeruje da će rasprava završiti i naglasio je da interesi Njemačke i položaj vlasti zemlje iritiraju administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ruski senator je komentirao izjave Berlina „kako su američke sankcije uplitanje u unutarnje poslove Njemačke i zemalja EU“.

“Nazvali su ih da se miješaju u europske poslove …kao da odbacuju takve ekstrateritorijalne sankcije … i tako dalje, i tako dalje. Baš kao u pjesmi “Riječi uvjetne, uvjetne slobode”… Riječi, riječi, riječi…”, napisao je Puškov na Twitteru.

No, kao što smo rekli, sljedećih nekoliko dana će se čekati odgovor švicarske kompanije Allseas, a ako ona odbije položiti posljednjih 47 kilometara cijevi na prvoj liniji plinovoda i 70 na drugoj, što bi bilo 117 kilometara plinovoda ukupne dužine 2500 kilometara, zbrojviši dva kraka položena paralelno na dnu Baltičkog mora, posao će dovršiti brod „Fortuna“ ruske kompanije Mežregiontruboprovodstroj, koji je ranije izgradio rusku dionicu i spreman je za rad u njemačkoj luci „Mukran“ u Sassnitzu još od listopada.

Konačno, nemoguće je očekivati da će Gazprom i partneri na dnu Baltičkog mora ostaviti plinovod vrijedan 12 milijardi dolara, od čega 8,8 milijardi dolara vrijedi dionica u off shore području, i da neće spojiti posljednjih nekoliko desetaka kilometara cijevi, ma kakve sankcije nametnuo Washington. Kakve će posljedice ova odluka imati po SAD, lako je pretpostaviti. Njemački vladin dužnosnik za transatlantsku solidarnost se kune u neraskidive veze Berlina, EU i Washigntona, ali je u Njemačkoj sve više onih koji stvari vide drugačijima i onakvima kakve stvarno jesu; prisilnim banditizmom s ciljem pljačke vazalskih država.

AllseasBrod FortunaSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slovenac
4 godine prije

Jos ce biti novih plinovoda mozda i kakvi kruz ukrainu kad jih sretne pamet

čitalac
4 godine prije

Pa šta i ako završe. Ameri će uvesti nove sankcije onima koji kupuju taj plin.
Zasad Ameri pobjeđuju.
Zasad.

Ivo
4 godine prije

Nije jasno zašto Rusija nije sama obavila kompletno polaganje cijevi, no pretpostavljam zbog brzine. U svakom slučaju, efekt najnovijih sankcija je već sad predvidljiv: ruske firme će razviti vlastitu flotu brodova-polagača, kako bi mogli sami odrađivati ovakve projekte bez problema i komplikacija sa partnerima iz vazalskih zemalja. Allseas će se, predvidljivo, srozati na status lokalnog igrača kojem nije za vjerovati, isto kao i boeing sa svojim padajućim avionima. Ah da, i raketama.

Undertaker
4 godine prije

USA MIC military-industrial-complex diktatura na izdisaju. Više nije pitanje hoće li pasti. Nego kada i kako jako.

Aramco - ne gazprom
4 godine prije

Za ARAMCO … protiv gazprom

eu kolonija
4 godine prije

toliko se jadnici trude a rusi ni da se počešu po mhudima. a da ograde europu bodljikavom žicom dok ne izgrade neki zid poput kineskog ili berlinskog da je zaštite od rusko-kineskih nasrtaja. a da uvedu sankcije svim europskim tvrtkama koje izvoze u rusiju I kinu ili da to urade rusi I kinezi umjesto njih. kažu inače da je ljudska glupost bezkonačna

ps. treba pitati gospodina bayera iz njemačke ili angelu mercel, koji tvrde da to nije pitanje njemačke već privatnih tvrtki, što misli kada bi amerikanci kupovali od rusa plin po cijenama po kojima ga kupuje njemačka pa ga prodavali njemačkoj po duplo većoj cijeni bili u tome slučaju to bilo pitanje njemačke ili privatnih tvrtki

Hot iron
4 godine prije

Kad bi Trumpov potpis mogao zaustaviti sjeverni tok, ond ga Trump nebi potpisao.
Nerazumljivo prije sljedecih US izbora.

mars
4 godine prije

Zaharova: “uskoro ce od nekih zemalja zahtijevati da odmah prestanu disati. I mnogi ce to i uciniti”.

Mislim da se po ovom pitanju mi na Balkanu ne trebamo bojati niceg slicnog, jer cak i ako zatraze, tu su nasi stameni politicari i vlade koji ce po svaku cijenu braniti nacionalne i drzavne interese, medju koje vjerovatno spada (nadam se) i pravo na disanje.

Usput, ako neko zna gdje se moze jeftino nabaviti par aparata za disanje……kupio bih koji….nije da ne vjerujem nasima, nego cisto onako……da se nadje…..zlu ne trebalo.

Konobar
4 godine prije

Rusija ce sigurno dovrsiti gasovod, a ako EU moze bez gasa, ne mora da ga kupuje. Nedavno je Rusija zavrsila gasovod ka Kini “Snaga Sibira”, vec se vrse pripreme za pocetak drugog kraka, a razmislja se i o trecem. Trziste postoji i ima buducnost. Po svemu sudeci, EU i USA su dva dinosaurusa koji nemaju buducnosti. Secam se reci jednog britanskog pofesora istorije kako ce u bliskoj buducnosti Evropa biti tek ekonomski zaostalo poluostrvo velikog azijskog kontinenta. Makron je toga svestan i pokusava da prikaci francuski vagon na rusku lokomotivu koja ce ga odvuci ka Kini i azijskoj pacifickoj obali, a koja je odavno preuzela primat po velicini proizvodnje i finansijskih transakcija. Ima vise razloga zasto se evropski politicari ponasaju prema USA i Rusiji privatno na jedan, a javno na sasvim drugaciji nacin. Pre svega, znamo kakva vrsta ljudi se bavi politikom, da su skloni svakakvim malverzacijama i izbegavanju placanja… Čitaj više »

emi
4 godine prije

(Onaj “trampolin” vam je sjajan, čestitke..NASA trampolin). Inače imate pravo, Ameri sa ovakvim “mjerama” pokazuju svu svoju nemoč, a razbacuju se silom, koja više realno ne postoji osim u glavama u podzemljima Pentagona, Sextagona i koje kakvih več (na)gona u SAD. SAD su zahvaljujuči prije svega Trampu postale skoro potpuno transparentne, sve značajno izlazi na vidjelo, ne morate baš imati doktorat iz politologije ili povijesti, da biste to shvatili. Zamislite, da se dogodi nešto u ovom trenutku posve nevjerojatno, da na primjer neka mala Slovenija, Hrvatska..odluče, da je vrijeme, da se ode od samorazarajučeg “diva” nazvanog SAD, ..i da istovremeno pošalje, znate več kuda to, i Njemačku i ostale Ojrodivove (naravno još sluge SADevske) dakakao i Kinu..tamo, kamo zaslužuju?? Epohalno bi to bilo, divovi bi se počeli urušavati u to, što stvarno i jesu, kule od karata, sa kojima mogu odigrati samo igru u kojoj bi i sami izgubili sve.… Čitaj više »

Tomi
4 godine prije

Cudi me da u ovako obsirnom clanku niste pomenuli Akademik Cherskiy zar ts brod ne dolazi u obzir ja sam gledo dab trebo taj nastavit

Adriana
4 godine prije

Društvo iz Švicarske je upravo završilo poslovanje u cijelom svijetu, a u Americi posla baš i nema. Skupljači sekundarnih sirovina, naprijed.

Laki Topalović
4 godine prije

A na naslovnoj je taj ruski brod „Fortuna“ ruske kompanije Mežregiontruboprovodstroj, pa šta će im Allseas, ko ih be, još će platiti Gazpromu ugovorenu odštetu za neizvršenje posla i super. Koliko kašnjenja isporuka plina, plus i to. …. Sve to stoji u ugovoru

zgvaca
4 godine prije

Pogledajmo sve ovo u jednom globalnom smislu. Zasto mora NS2 biti gotova u Januaru? Kome se zuri? Upravo su Gasprom i Naftogaz sklopili novi ugovor. 2020 ce se transportirat 60 Mia. kubika plina . Dosadasnji transport je bio 90. Ali ako znamo da su sve zemlje na transportnom putu svoje rezervoare napunili do vrha onda ce tih 60 Mia. kubika bit dovoljno do ljeta. Ja cvrsto vjerujem da se nikome vise nezuri osim Akcionerima. Vjerovatno ce sva Posada svih brodova otic na novogodisnji odmor. Transantlantiker ce slavit da su usporili NS2. Njemacka javnost je ogorcena US Banditima. Njemacka nemoze nista napravit protiv USA jer njihov izvoz u USA je duplo veci nego uvoz. Oni ce biti mirni da njima nebi Trump prisilno natrao da kupuju njihovu robu. Oni bi mogli Trumpu reci da ce kupit par F-35 i Trump ce slaviti kao veliki pobjednik. Za izbornu godinu velika pobjeda. Apsolutno… Čitaj više »

DažBog
4 godine prije

Tja,tja,tjaaaa. Jes ti vidio svajcaraca perverznjaka starih. Znaju stari licemjeri kako se trguje…, k’o sa Hitjom onomad dok stu trgovali jevrejima pa im se jos uvijek jevrejska dentalna pomagala po sefovima vuku dok su vlasnici pomenutih pomagala oplemenjivali svoja pluca zyklonom… ostali alpejci neutralni sto i sada cine.
Usput ne kontam zasto je NASA vratila kap’slu na Zemlju, mogli su je poslati na mjesec jerbom USrAncima to ide k’o od shale, ovako im mozda opet čistačice zagube dokumentaciju a ondaK im ni trampuline pomoci nece.

Tomi
4 godine prije

Sad sam gledo brodove kakvi su li oni svajcarsji soliter a pogotovo pioenering spirit naspram ostalima majko mila usporice to gradnju puno.

Drazen
4 godine prije

Fortuna navodno nema “dinamički sistem za pozicioniranje” koji se trazi u danskoj dozvoli, pa ce se morati cekati da stigne taj drugi ruski brod sa Dalekog Istoka, treba mu 2 mjeseca.

njofra
4 godine prije

Show, ništa od zaustavljanja. Samo ‘oće malo da uspore i oni u prebogatoj Europi, dal prebogatoj, no, kako tko. I penali su novac a novac mora da se obrće. Kao na burzi dobitak je i kada igraš na medvjeda ako imaš “cojones”, jer igra na pad dionica traži i znanje i sreću, a o tajmigu da ne pišem 🙂 . Rusija plaća penale tu i tamo i uzima novce na penalima tu i tamo!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI