fbpx

Banditizmu SAD-a usprkos, Sjeverni tok 2 će biti gotov na vrijeme

Brod „Fortuna“

Kao što smo izvijestili, sinoć je američko ministarstvo financija nametnulo sankcije izvođačima radova na projektu Sjeverni tok 2, a švicarska kompanija Allseas je istog trenutka obustavila radove.

Pođimo od kraja, 18. studenog je Dmitrij Peskov, tajnik za tisak ruskog predsjednika, rekao da bilo kakve američke sankcije neće moći zaustaviti pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2 u planiranom roku.

“Pođimo od činjenice da će ovaj projekt biti završen”, rekao je predstavnik Kremlja, nakon čega dolazi otvorena objava rata Sjedinjenih Država Gazpromu u Europskoj uniji.

Marija Zaharova: „Da SAD nekima kažu da prestanu disati, oni bi to učinili“

Ovim je riječima službena predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova opisala nove američke sankcije protiv projekata plinovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok.

“Država s javnim dugom od 22 000 milijardi dolara zabranjuje kreditno sposobnim zemljama da razvijaju realni sektor svog gospodarstva. Američka ideologija života na kredit je pokleknula pred svjetskom konkurencijom, što američko ministarstvo financija redovito potvrđuje pisanjem novih zakona za ekonomsko gušenje. Uskoro će od nekih zahtijevati da odmah prestanu disati. I mnogi će to i učiniti”, napisala je Zaharova na svojoj Facebook stranici.

Berlin je „ogorčen“, ali je transatlantska solidarnost jača

Njemačka vlada, iako ogorčena zbog odluke Washingtona, službeno je „izrazila žaljenje zbog stupanja na snagu američkih sankcija za plinovode Sjeverni tok 2 i Turski tok“.

Njemačke vlasti smatraju da su sankcije Washingtona uplitanje u europske poslove, kao što u izjavi na Twitteru navodi službena predstavnica njemačke vlade Ulrike Demmer.

U izjavi se kaže da Njemačka odbacuje “takve ekstrateritorijalne sankcije”. Restriktivne mjere koje su uvele SAD, prema Berlinu, „utječu na njemačke i europske tvrtke i predstavljaju miješanje u unutarnje stvari europskih zemalja“.

Međutim, Frankfurter Allgemeine Zeitung navodi kako Bruxelles i Berlin uopće ne razmišljaju o odmazdi protiv Washingtona i dalje će čvrsto stajati na kursu „transatlantske solidarnosti“. List citira koordinatora njemačke vlade za transatlantsku suradnju Petera Bayera, koji kaže kako Berlin neće odgovoriti na sankcije Washingtona, jer su usmjerene ne protiv Njemačke, već protiv privatnih tvrtki.

“Stoga se Njemačka neće osvetiti. Ako to učinimo, to bi se u svakom slučaju trebalo dogoditi na razini EU, ali ni to se neće dogoditi“, uvjeren je koordinator njemačke vlade za transatlantsku suradnju.

Bayer je podsjetio da je priča o sankcijama protiv Sjevernog toka 2 počela prije godinu dana i zbog toga se uvođenje novih kazni protiv ruskog plinovoda ne može nazvati nikakvom “prekretnicom” u američko-njemačkim odnosima.
“Transatlantsko prijateljstvo je snažno i više puta smo zajedno izlazili iz teških situacija”, naglasio je Peter Bayer.

Do završetka izgradnje je ostalo 47 kilometara plinovoda

Brodovi švicarske kompanije Allseas za polaganje cijevi „Pioneering Spirit“ i „Solitaire“ prestali su polagati Sjeverni tok 2 u danskim vodama. Allseas je ispunio svoje obećanje da će prestati s radom prije pojašnjenja sa sudionicima u izgradnji baltičkog plinovoda o sankcijama navedenim u američkom proračunu za obranu, kojeg je Donald Trump potpisao jučer. Ako švicarski brodovlasnik ne nastavi s radom, tada ga, iako s odgodom, može dovršiti ruski brod za polaganje cijevi koji je u njemačkoj luci „Mukran“ u Sassnitzu još od listopada.

Kasno noću su brodovi „Pioneering Spirit“ i „Solitaire“ poslali signal o novom položaju putem automatskog sustava identifikacije i poručili kako su „radovi na postavljanju cijevi obustavljeni“. Sudeći prema navigacijskom portalu Marinetraffic, za samo nešto više od tri tjedna je „Pioneering Spirit“ položio oko 100 kilometara cijevi u danskim vodama, a „Solitaire“ u 80 kilometara. Sada za spajanje prvog kraka Sjevernog toka 2 nedostaje 47 kilometara, a drugog oko 70.

Na području gdje se nalaze cijevi sada je 10 brodica za opskrbu. Ujutro je brod za polaganje cijevi „Flintstone“ uplovio prema njima.

Uoči potpisivanja američkog zakona o obrambenom proračunu i sankcija protiv Sjevernog toka 2, koji je uključen u njega, Allseas je najavio obustavu rada.

“Očekujući Zakon o nacionalnom proračunu za obranu Sjedinjenih Državama, Allseas je obustavio rad na plinovodu Sjeverni tok 2”, priopćila je tvrtka i dodala „kako očekuje pojašnjenje od američkih vlasti o tome kako će se primijeniti sankcije“.

Danska dionica ostala je posljednja na kojoj nije položen baltički plinovod od dva kraka ukupne duljine 2500 kilometara. Do kraja godine je prvi krak Sjevernog toka 2 u vodama Danske trebao biti položen, a sljedećeg tjedna i drugi.

To objašnjava žurbu američkih zastupnika i Bijele kuće, jer je rok za završetak posla bio 30 dana. Još prije nego što je Trump potpisao zakon, američki senatori su izravno prijetili vodstvu švicarskog Allseasa, kompaniji koja ne samo da posjeduje i polaže cijevi, već ima većinu opskrbnih brodova.

U svom dopisu su američki senatori zahtijevali da švicarska tvrtka odmah prestane s radom, što ukazuje da će brodovlasnik imati mjesec dana da dovrši posao. Međutim, naglasili su, to ne znači da plovila mogu završiti izgradnju plinovoda u roku od 30 dana.

“U tom ćete slučaju uništiti buduću financijsku održivost vaše tvrtke i primati tužbe od dioničara u iznosima milijardi dolara”, zaprijetili su senatori.

Kazali su da bi sankcije mogle blokirati svu imovinu na Allseasa u nadležnosti Sjedinjenih Država, isključiti tvrtku s američkog tržišta, a uprava se suočava sa zabranom bilo kakvih transakcija s američkom imovinom i zabranom ulaska u zemlju.

“Došlo je vrijeme da „Pioneering Spirit“ i „Solitaire“ potraže druge vode u kojima bi mogli raditi”, pompozno su saželi američki senatori u pismu izvršnom direktoru Allseas grupe Edwardu Heeremau.

Tko će završiti posao?

Međutim, ruski mediji javljaju da ako Allseas ne nastavi s radom, teoretski to može učiniti ruska kompanije Mežregiontruboprovodstroj. Naime, brod „Fortuna“ ruske kompanije je brodica već izgradila Sjeverni tok 2 uz obalu Rusije i sada se nalazi u njemačkoj luci „Mukran“. Istina, ako ovo bude rješenje, za rad će trebati nešto više vremena od onog potrebnog švicarskom izvođaču, ali će projekt biti gotov.

Iako će projekt Sjeverni tok 2, koji treba biti položen u posljednjih nekoliko desetaka kilometara u vodama Danske, biti dovršen, Kijev je odjednom zaboravio na prodaju poljoprivrednog zemljišta multinacionalnim korporacijama i slavi „najljepši novogodišnji poklon američke administracije“.

U Vijeću Ruske Federacije su američke sankcije protiv Sjevernog toka 2 nazvali su “prisilnim banditizmom”, što i jesu, jer odaju nemoćni bijes Washigntona da monopolizira tržište plina u EU svojim skupim i nekvalitetnim ukapljenim plinom iz škriljca. Ovaj potez Washigntona, nakon carina i trgovinskog rata protiv Kine, konačna je potvrda da američke kompanije jedno ovakvim mjerama mogu pokušati osigurati „konkurentske prednosti“ u natjecanju s Kinom i Rusijom. S Kinom u sektoru visoke tehnologije i robe široke potrošnje, a Rusijom na tržištu energenata, oružja, civilne nuklearne tehnologije i svemirske industrije.

Kad smo kod posljednje, američki „divovi“, ovaj put Boenig, opet nije uspio izgraditi raketu koja bi bez problema prevozila astronaute NASA-a na Međunarodnu svemirsku postaju.

Kapsula Starliner, od koje se puno očekivalo, neće završiti svoju testnu misiju i bit će vraćena na Zemlju u roku od 48 sati, što znači da neće pristati na Međunarodnu svemirsku postaju, objavio je jučer Boeing nekoliko sati nakon lansiranja kapsule, što je velik udarac za tu tvrtku i NASA-u, ali i potvrda da bez ruskog Sojuza, barem za sada, Amerikanci samo trampolinom mogu skakati na ISS, kao što je rekao Dmitrij Rogozin.

Što se tiče Sjevernog toka 2, Rusija bi trebala izgraditi plinovod na vrijeme, rekao je jutros za RIA Novosti Konstantin Kosačev, predsjednik Odbora za međunarodne poslove Vijeća Ruske Federacije.

“Rusija apsolutno ne bi trebala prilagoditi svoje postupke sankcijama. Moramo osigurati da ovdje sve ide po planu”, rekao je Kosačev, koji je američke sankcije nazvao “prisilnim banditizmom”.

“Svrha ovog ciničnog korištenja američke energije kao oružja je pružanje jednostrane konkurentske prednosti za sebe. Odlučna reakcija odbacivanja ove prisilne akcije razbojništva bi trebala doći i iz europskih zemalja”, rekao je predsjednik Odbora za međunarodne poslove Vijeća Ruske Federacije.

U Njemačkoj su se jutros najviše čuli zastupnici konzervativne Aternative za Njemačku i ljevičarske stranke „Die Linke“, koji su vladu kancelarke Merkel pozvali da oštro odgovori na pritisak Washigntona i zatražili su da se sve osigura da Sjeverni tok 2 bude završen na vrijeme.

Europska unija, koja je također akter u plinskom ratu protiv Gazproma, ovaj je put rekla kako se protivi uvođenju američkih sankcija protiv europskih tvrtki koje legitimno posluju, izjavilo je jutros predstavništvo Europske komisije.
“Komisija trenutno analizira potencijalni utjecaj ovih mjera na europske tvrtke. U načelu, EU se protivi uvođenju sankcija protiv EU tvrtki koje obavljaju legalne poslove”, rekao je predstavnik novinarima.

Podsjetio je da je “cilj Europske komisije uvijek bio osigurati da Sjeverni tok 2 djeluje na transparentan i nediskriminirajući način, uz odgovarajući stupanj regulatornog nadzora, te u skladu s ključnim načelima međunarodnog energetskog i prava EU”.

Podsjetio je i da otkako je u svibnju 2019. na snagu stupila plinska direktiva “EU ima jasna pravila koja se primjenjuju na sve plinovode koji povezuju EU s trećim zemljama“.

“Načela ovih pravila priznata su i u američkom Zakonu o nacionalnoj obrani”, priopćila je Europska komisija.
Aleksej Puškov o sankcijama

„Sjedinjene Države neće obraćati pozornost na odbijanje sankcija protiv Sjevernog toka 2 od strane njemačke vlade“, rekao je jutros ruski senator Aleksej Puškov .

Podsjetio je da Sjedinjene Države traže da tvrtke uključene u projekt izgradnje plinovoda odmah prestanu s radom, a njemačka kancelarka Angela Merkel, kako je napomenula, izjavila je da odbacuje te mjere.

“Ostaje nam samo da razumijemo kako ih ona “neće prihvatiti”, napisao je ruski senator na Twitteru.

Puškov smatra da ako se radi samo o riječima, Sjedinjene Države neće obraćati pažnju na takve prigovore.
Napomenuo je da je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas razgovarao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom o „odlučnom protivljenju SAD-a izgradnji Sjevernog toka 2″. Senator vjeruje da će rasprava završiti i naglasio je da interesi Njemačke i položaj vlasti zemlje iritiraju administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ruski senator je komentirao izjave Berlina „kako su američke sankcije uplitanje u unutarnje poslove Njemačke i zemalja EU“.

“Nazvali su ih da se miješaju u europske poslove …kao da odbacuju takve ekstrateritorijalne sankcije … i tako dalje, i tako dalje. Baš kao u pjesmi “Riječi uvjetne, uvjetne slobode”… Riječi, riječi, riječi…”, napisao je Puškov na Twitteru.

No, kao što smo rekli, sljedećih nekoliko dana će se čekati odgovor švicarske kompanije Allseas, a ako ona odbije položiti posljednjih 47 kilometara cijevi na prvoj liniji plinovoda i 70 na drugoj, što bi bilo 117 kilometara plinovoda ukupne dužine 2500 kilometara, zbrojviši dva kraka položena paralelno na dnu Baltičkog mora, posao će dovršiti brod „Fortuna“ ruske kompanije Mežregiontruboprovodstroj, koji je ranije izgradio rusku dionicu i spreman je za rad u njemačkoj luci „Mukran“ u Sassnitzu još od listopada.

Konačno, nemoguće je očekivati da će Gazprom i partneri na dnu Baltičkog mora ostaviti plinovod vrijedan 12 milijardi dolara, od čega 8,8 milijardi dolara vrijedi dionica u off shore području, i da neće spojiti posljednjih nekoliko desetaka kilometara cijevi, ma kakve sankcije nametnuo Washington. Kakve će posljedice ova odluka imati po SAD, lako je pretpostaviti. Njemački vladin dužnosnik za transatlantsku solidarnost se kune u neraskidive veze Berlina, EU i Washigntona, ali je u Njemačkoj sve više onih koji stvari vide drugačijima i onakvima kakve stvarno jesu; prisilnim banditizmom s ciljem pljačke vazalskih država.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
69 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Jos ce biti novih plinovoda mozda i kakvi kruz ukrainu kad jih sretne pamet

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Slovenac

E moj Janez, če želiš komentirat, moraš se vsaj minimalno navčiti jezika! Ti pa melješ v neki čudni mešanici, za crknit od smeha! Janez ne brukaj se več!

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Jack

Troll

slovenac
Gost
slovenac
1 godina prije
Reply to  Jack

ameba šuti bre dosadan si

njofra
Gost
njofra
1 godina prije
Reply to  Jack

`jack-o šta ti bi odjednom, bio si do sad normalan?

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Pa šta i ako završe. Ameri će uvesti nove sankcije onima koji kupuju taj plin.
Zasad Ameri pobjeđuju.
Zasad.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  čitalac

MA mogu oni svašta nešto ali jadno im je ovo. Isto ko što im je jadno i bijedno maltretiranje ruskih sportista.

Nekad je cijeli svijet obožavao Ameriku a danas ih cijeli svijet ne može smisliti.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Pa nisi ti i nekoliko njih tebi sličnih, čitav svijet! Nbogo više je onih koji poštuju Ameriku!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack

Je, tako je, i to su uglavnom političari. Korumpirani političari.

Svijet niti voli niti poštuje amerokenjce.

Evo, naša Kolinda je obećala, da ako opet postane predsjednica.. onda će se u ovom mandatu potruditi da se sljedeći put slika unutar Bijele kuće, a ne izvan nje. 😂

Da amerokenjci zaslužuju poštovanje.. ajoj gluposti.. 😂

P***!

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Jack

Ne nego se boje Amerike. Nekad su se i bojali i postovali ai voljeli tu Ameriku bolje rečeno mit o Americi.
Amerika je danas isprašnjen pojam, mnogi se boje Amerike ali malo je ko postuje a skoro svi je mrze iz dna duše.

Može ona sjebati ovaj projekat. I onda će svi ti jadovi plaćati odštete zbog nedovršenog projekta na koji su se obvezali i ugovora koje su potpisali.

Da je bilo ko drugi u pitanju, taj projekat bi profunkcionirao bez obzira na sve.

Ali pošto je u pitanju taa jadna servilna Zapadna Europa . onda je moguće sve.

ZAto se Rusija sve više okreće alternativama jer od Zapadne Europe nema ništa.

Ona je beznadežan slučaj.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Ringo10

…kažu da je lucifer najveći trik napravio kada je uvjerio ljude da ne postoji;….magija nestaje kada se otkrije – to je njegov poraz.

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije
Reply to  Jack

Samo ludaci još poštuju prasiceriju nazvanu america !!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  čitalac

@čitalac

Paaa.. cijela EU kupuje taj plin već desetljećima.

Što će amerokenjci, sankcionirati cijelu EU? Kako i na koji način?

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Da, sankcioniraju cijelu EU i ovi su podvili rep.
Kao i toliko puta do sada.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  čitalac

@čitalac

Kako su podvili rep: jesu prestali kupovati ruski plin?

Nisu, jer unatoč sankcijama, ruski plin se i dalje prodaje po cijeloj Europi i svijetu, i to u sve većim količinama.

amerokenjci mogu samo plakati i kmečati (to oni zovu “sankcijama”.. 😂,).

P***!

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Sve ove sankcije su kao pseči lajež ,dosadno i ništa više od toga …

Undertaker
Gost
Undertaker
1 godina prije
Reply to  čitalac

Smiješno 😂

Hot iron
Gost
Hot iron
1 godina prije
Reply to  čitalac

Samo zasad.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  čitalac

Narod je svuda gubitnik, a oni iznad se o svemu dogovaraju

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  čitalac

Malo teže, ne znam gdje si gledao taj film. Pa prošle godine su Ameri kupovali ruski LNG.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Nije jasno zašto Rusija nije sama obavila kompletno polaganje cijevi, no pretpostavljam zbog brzine. U svakom slučaju, efekt najnovijih sankcija je već sad predvidljiv: ruske firme će razviti vlastitu flotu brodova-polagača, kako bi mogli sami odrađivati ovakve projekte bez problema i komplikacija sa partnerima iz vazalskih zemalja. Allseas će se, predvidljivo, srozati na status lokalnog igrača kojem nije za vjerovati, isto kao i boeing sa svojim padajućim avionima. Ah da, i raketama.

Hot iron
Gost
Hot iron
1 godina prije
Reply to  Ivo

Investicije su podjeljene medju vise firmi, Rusi nisu sami.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Ivo

Doktore Ivo, ali se i ti nalaziš u nekome suterenu kad su već svi tvoji inženjeri raspoređeni po raznim suterenima?

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Ivo danas “eastura”

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Mlata

“RASTURA”

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Mlata

Neka našeg dr Ive, gdje on, tud i ja

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Može biti da ga Jack “minira”

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Na prvome katu, zašto pitaš? U suterenu su samo naši sendvičari, to bi trebalo da znaš.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Ivo

Pitam zbog tvog pitanja na koje ti je odgovor dao komentator Hot iron.
Tako to sendvičari iz suterena rade jer uopće ne žele upotrijebit logiku u razmišljanju.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  Ivo

Jel mozete prosiriti ovaj clanak s cinjenicom da su Rusi ipak platili Ukrajincima 2.9 milijarde €.

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije
Reply to  Ivo

NS2 negradi Gazprom sam. Tu su Kompanije iz 17 zemalja. Svima njima se morao dati komad kolaca. Svicarski brodovi su najbolji na svjetu na tom podrucju ali i Fortune ce zavrsit ovih zadnjih par kilometara. Sad ce ceka da Svicarcima istekne vrjeme u kojem moraju s odlucit sta ce radit. Kad dadu pismeno NS2 Konzernu da negrade dalje onda dolazi Fortune. Onda ovisno o Ugovoru na NS2 Konzernu je dali da ih tuze. Naravno Konzern mora dati saglasnost da Fortune gradi dalje. Vjerovatno ce sada svi na Ferije pa onda u Januaru se gradi dalje.

R2561
Gost
R2561
1 godina prije
Reply to  Ivo

Sad ce morati Rusi, a nadam se da ce to platiti Allseas penalima za neobavljanje posla. Sankcije nisu u EU, Danskoj, Njemackoj, Rusiji ili slicno, Amerikanci imaju veze s Baltikom i ovim plinovodom koliko i Gvineja Bisao, te njihove sankcije nisu izgovor da se prekine posao bez snosenja financijskih posljedica.

Ta kompanija bi trebala napraviti obrnuto – otkantati Amerikance i porucit im da si sami grade brodove za podizanje platformi i polaganje cijevi. Allseas takve grdosije ima jedini na svijetu i ne bi trebao primati ultimatume. Njihove usluge potrebne su i americkim kompanijama, prema tome dodite lastiti cipele ako zelite da vam pomognemo.

Sto se ovakvih sankcija tice, to je prevrsilo svaku mjeru. Trump i drustvo ih zloupotrebljavaju. To mora regulirati UN.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  R2561

R2561 @ vjerojatno će tako na kraju i učiniti, jer ne mora značiti da je to konačna odluka Allseas-a, iako oni imaju već dosta ugovorenih projekata, a još puno više uspješno završenih projekata..

njofra
Gost
njofra
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo ne spomenu francuske nosače helikoptera 🙂 . Pao snijeg, eto to je to sad! Ide o lovu, ukrasti, ubiti, prevariti i rodjenu mater za malo vise šoldi.

Undertaker
Gost
Undertaker
1 godina prije

USA MIC military-industrial-complex diktatura na izdisaju. Više nije pitanje hoće li pasti. Nego kada i kako jako.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  Undertaker

Jesu zivi, al nisu zivlji, nego na umoru

Aramco - ne gazprom
Gost
Aramco - ne gazprom
1 godina prije

Za ARAMCO … protiv gazprom

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Rimtutituki , tebi i Saudijskoj Barbariji. Ali kako tamo stvari stoje, kad krene prodaja Aramca, a Ameri su puni para, al u klincu, neće bit čudo da mic po mic Rosneft kupi barbarsko crno zlato, zato neka Saudi Aramca. Pliva patka, pliva guska, Barbar Aramko bit će ruska…. Jel ti se sviđa pjesmica?

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Jel vec radi? 😂🤣 ilo jos huti siluju?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

toliko se jadnici trude a rusi ni da se počešu po mhudima. a da ograde europu bodljikavom žicom dok ne izgrade neki zid poput kineskog ili berlinskog da je zaštite od rusko-kineskih nasrtaja. a da uvedu sankcije svim europskim tvrtkama koje izvoze u rusiju I kinu ili da to urade rusi I kinezi umjesto njih. kažu inače da je ljudska glupost bezkonačna

ps. treba pitati gospodina bayera iz njemačke ili angelu mercel, koji tvrde da to nije pitanje njemačke već privatnih tvrtki, što misli kada bi amerikanci kupovali od rusa plin po cijenama po kojima ga kupuje njemačka pa ga prodavali njemačkoj po duplo većoj cijeni bili u tome slučaju to bilo pitanje njemačke ili privatnih tvrtki

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

mislim da im puca khjurac hoće li njemci ili kinezi kupovati plin. ako neće njemci hoće kinezi a to znači da će oni uništiti europsku proizvodnju. mislim da im je putin prije par godina poručio da se odluče hoće li ruski plin ili drva:)

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

i jos je dodao da imaju drva za desetak godina a onda nek se jave da imaju rusi puno drva u sibiru

Hot iron
Gost
Hot iron
1 godina prije

Kad bi Trumpov potpis mogao zaustaviti sjeverni tok, ond ga Trump nebi potpisao.
Nerazumljivo prije sljedecih US izbora.

mars
Gost
mars
1 godina prije

Zaharova: “uskoro ce od nekih zemalja zahtijevati da odmah prestanu disati. I mnogi ce to i uciniti”.

Mislim da se po ovom pitanju mi na Balkanu ne trebamo bojati niceg slicnog, jer cak i ako zatraze, tu su nasi stameni politicari i vlade koji ce po svaku cijenu braniti nacionalne i drzavne interese, medju koje vjerovatno spada (nadam se) i pravo na disanje.

Usput, ako neko zna gdje se moze jeftino nabaviti par aparata za disanje……kupio bih koji….nije da ne vjerujem nasima, nego cisto onako……da se nadje…..zlu ne trebalo.

Konobar
Gost
Konobar
1 godina prije

Rusija ce sigurno dovrsiti gasovod, a ako EU moze bez gasa, ne mora da ga kupuje. Nedavno je Rusija zavrsila gasovod ka Kini “Snaga Sibira”, vec se vrse pripreme za pocetak drugog kraka, a razmislja se i o trecem. Trziste postoji i ima buducnost.
Po svemu sudeci, EU i USA su dva dinosaurusa koji nemaju buducnosti. Secam se reci jednog britanskog pofesora istorije kako ce u bliskoj buducnosti Evropa biti tek ekonomski zaostalo poluostrvo velikog azijskog kontinenta. Makron je toga svestan i pokusava da prikaci francuski vagon na rusku lokomotivu koja ce ga odvuci ka Kini i azijskoj pacifickoj obali, a koja je odavno preuzela primat po velicini proizvodnje i finansijskih transakcija.
Ima vise razloga zasto se evropski politicari ponasaju prema USA i Rusiji privatno na jedan, a javno na sasvim drugaciji nacin. Pre svega, znamo kakva vrsta ljudi se bavi politikom, da su skloni svakakvim malverzacijama i izbegavanju placanja poreza, da su uglavnom veoma nemoralne osobe sa uzasno prljavim vesom, a odredjene sluzbe u USA (jevrejske) se bave prikupljanjem takvih podataka cije otkrivanje bi rezultiralo dugogodisnjim robijama zbog neplacenih poreza, kao i krajem politickih karijera kad se objave razne homoseksualne, pedofilske ili incestualne veze. Dakle, iluzorno je ocekivati od takvih moralnih bednika da se bilo kome suprotstave.
Takodje ne treba zaboraviti ni da su dedovi ili ocevi danasnjih EU-politicara uglavnom bili na istocnom frontu i ta iracionalna mrznja takodje preteze ne jezicku koji projicira buduce pravce delovanja.
Kako god bilo, zapadna braca po pokvarenosti, bezobrazluku i oruzju, silazi sa svetske istorijske scene. Zivot je negde drugde.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Konobar

Konobar @ zavisi sa koje strane svijeta gledate.. Možda i Vi spadate u taj zapad… Da se malo našalim 🙂
Znamo, kakva se nažalost većinom vrsta ljudi bavi politikom; a kako se obično kaže ako se netko ne bavi politikom, politika će se baviti sa njim, kako god; sviđalo se to nekom ili ne, te paralelno tome, netko će uvijek biti podređen a netko nadređen neovisno o sistemu u kojem jesmo ili nismo..
Nemojte misliti da incesta, pedofilije i ostalih nemoralnih k.djela nije bilo i onda kada su se naši očevi i djedovi borili na istočnom frontu, samo se o tome nije govorilo apsolutno ništa.
Od kad je čovječanstva, od tada je i svega toga.
Iako se slažem sa većinom svega toga što ste prethodno napisali.
A Rusi će kako god sjeverni tok privesti kraju po planu, a uostalom nisu oni sami.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  x@y

Ja stanje u nekoj državi uspoređujem sa septičkom jamom! Na dnu je talog, mulj i gušća što predstavlja naj niži i naj gori sloj društva na sredini je koliko toliko uvjetno rečeno čista voda što predstavlja srednji sloj građanskog društva inteligenciju i slično a gore na vrhu pliva ono najgore drek, uglavnom to predstavlja političare, biznismene lopove velikog kalibra i sl.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack @ pravi opis onih sa dna koji silno žele doći na vrh poput Ive Fukušima 😀 … Svaka čast!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

džeki, vrag ti stvarno ne da mira. Opet se dopisuješ sam sa sobom pod raznim nickovima. Vidim da si opsjednut sa mnom, no neću ulaziti u taj tvoj lgbt mentalni sklop. Bilo kako bilo, kuš u kućicu, odmah!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

A tako!! Ja se cijelo vrijeme pitam, koji ti je kujac i opet si počeo. Ovo nije bilo tebi namjenjeno i ja ne pišem pod drugim nickom osim svojega. Kako ti ne mogu to dokazati!! Nisam kriv, ako neko drugi nešto izvuče iz konteksta mog posta i to upotrijebi za neke svoje namjere i ja na to ne mogu utjecati!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack @ naravno da nisi ti kriv, jer je mene taj tekst automatski asocirao na tog prikrivenog LGBT-evca, koji konstantno vrijeđa sve druge neistomišljenike.
Ali moram priznat, da sam se opet zdušno nasmijao , jer si opet sve točno sadržajno dočarao; još jedan pravi pogodak u sridu!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  x@y

Hehehehe! Jašta bolan!!

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Konobar

Rusija će sama dovršit gasovod doduše nešto sporijim tempom iako nije puno ostalo.

Ono što mnogi previđaju je to da je Rusija sa Ukrajinom sklopila sporazum o tranzitu gasa na 5 godina i da više nije u velikoj žurbi oko Sjevernog Toka 2.

emi
Gost
emi
1 godina prije

(Onaj “trampolin” vam je sjajan, čestitke..NASA trampolin). Inače imate pravo, Ameri sa ovakvim “mjerama” pokazuju svu svoju nemoč, a razbacuju se silom, koja više realno ne postoji osim u glavama u podzemljima Pentagona, Sextagona i koje kakvih več (na)gona u SAD. SAD su zahvaljujuči prije svega Trampu postale skoro potpuno transparentne, sve značajno izlazi na vidjelo, ne morate baš imati doktorat iz politologije ili povijesti, da biste to shvatili. Zamislite, da se dogodi nešto u ovom trenutku posve nevjerojatno, da na primjer neka mala Slovenija, Hrvatska..odluče, da je vrijeme, da se ode od samorazarajučeg “diva” nazvanog SAD, ..i da istovremeno pošalje, znate več kuda to, i Njemačku i ostale Ojrodivove (naravno još sluge SADevske) dakakao i Kinu..tamo, kamo zaslužuju?? Epohalno bi to bilo, divovi bi se počeli urušavati u to, što stvarno i jesu, kule od karata, sa kojima mogu odigrati samo igru u kojoj bi i sami izgubili sve. Naravno, mali bi imali probleme, možda bi čak bili i gladni ali bi barem malo bili vrijedni onoga jedinog velikog epohalnog komada svoje istorije, partizanske, Titove, Kočine..kakvu nemaju nigdje na zapadu. Ne bi to bilo malo ludi oji, naprotiv, to bi bilo nešto največe u ovakvim okolnostima u kakvim se sada nalazimo na Balkanu i šire. Naravno, neče se desiti.

emi
Gost
emi
1 godina prije
Reply to  emi

(dakako tamo treba poslati i Rusiju..da ne bi bilo zabune)..

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  emi

Ne mjesati Ameriku, Kinu i Rusiju. Khazari su samo u jednoj od tri.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

oni su u sve tri

Tomi
Gost
Tomi
1 godina prije

Cudi me da u ovako obsirnom clanku niste pomenuli Akademik Cherskiy zar ts brod ne dolazi u obzir ja sam gledo dab trebo taj nastavit

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Tomi

Valjda zato što Rusi spominju ovaj

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Društvo iz Švicarske je upravo završilo poslovanje u cijelom svijetu, a u Americi posla baš i nema. Skupljači sekundarnih sirovina, naprijed.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

A na naslovnoj je taj ruski brod „Fortuna“ ruske kompanije Mežregiontruboprovodstroj, pa šta će im Allseas, ko ih be, još će platiti Gazpromu ugovorenu odštetu za neizvršenje posla i super. Koliko kašnjenja isporuka plina, plus i to. …. Sve to stoji u ugovoru

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije

Pogledajmo sve ovo u jednom globalnom smislu.
Zasto mora NS2 biti gotova u Januaru? Kome se zuri? Upravo su Gasprom i Naftogaz sklopili novi ugovor. 2020 ce se transportirat 60 Mia. kubika plina . Dosadasnji transport je bio 90. Ali ako znamo da su sve zemlje na transportnom putu svoje rezervoare napunili do vrha onda ce tih 60 Mia. kubika bit dovoljno do ljeta. Ja cvrsto vjerujem da se nikome vise nezuri osim Akcionerima. Vjerovatno ce sva Posada svih brodova otic na novogodisnji odmor. Transantlantiker ce slavit da su usporili NS2. Njemacka javnost je ogorcena US Banditima. Njemacka nemoze nista napravit protiv USA jer njihov izvoz u USA je duplo veci nego uvoz. Oni ce biti mirni da njima nebi Trump prisilno natrao da kupuju njihovu robu. Oni bi mogli Trumpu reci da ce kupit par F-35 i Trump ce slaviti kao veliki pobjednik. Za izbornu godinu velika pobjeda. Apsolutno nevazna pobjeda Transantlantiker. Mene boli da ce Rusi opet prodavat Plin Ukrofasistima i jos in za to placat. ali ja nisam Putin i Putin zna dok Ukrofasisti uzimaju Ruski Plin nece trazit alternativu. Dok Ameri kupuju ruske Raketne motore nece imati nuzdu napravit svoje. Zato trebamo svi da spustimo loptu. NS2 ce se zavrsit. Punom parom ce radit od jeseni 2020. A od 2021 Ukrajinci ce samo 40 Mia. kubika Plina dobivat. Da pokriju svoje potrebe i zemljama na cjevima da osjecaj da imaju Plin iz dva izvora (oba ruska) . Ugovor je 5 godina vrjedan. Tacno koliko traje vladavina Zelenskog ako prezivi. U izbornoj godini ce se pregovarat o novom ugovoru. Kako ce novi Porosenko objasnit Ukrajincima da sa njim na vlasti ce dobit svaki jednu Deku da se bolje pokrije zimi. Putin kao kad sahovski velemajstor dodje u jedno osnovnu skolu i igra sa djecicom sah.

Mister NO
Gost
Mister NO
1 godina prije
Reply to  zgvaca

Odličan 👍

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije
Reply to  zgvaca

A i onih 3 Miljarde koje Gasprom da Ukrajini nisu izgubljene Miljarde. 2014 je Rusija dala Ukrajini 3 Miljarde prije Majdana. Ukrajinci nece da ih vrate jer kazu da je to bio novac za bivseg Predsjednika. Oni taj novac nemogu vratit. Sad ce ceka osuda suda u Londonu i bez obzira koliko mrze Ruse jednom krivom presudom kopaju sami sebi jamu. Zato vjerujem da ce sud odlucit da Ukrajinci moraju vratit te pare. Gasprom dada Naftogasu. naftogas Vladi. Vlada vrati Rusima u Rusi Gaspromu. Svi ostvarili svoje ciljeve. Naftogas je pobjedio Gasprom i Ukrajina je pokazala da ispunjava sve uvjete i zasluzuje povjerenje internacionalnih institucija.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  zgvaca

Uz jednu dopunu, sankcije i carine su jedini nacin da USA napuni budzet sada kad vise ne mogu neograniceno stampati i izvoziti dolare .

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Tja,tja,tjaaaa. Jes ti vidio svajcaraca perverznjaka starih. Znaju stari licemjeri kako se trguje…, k’o sa Hitjom onomad dok stu trgovali jevrejima pa im se jos uvijek jevrejska dentalna pomagala po sefovima vuku dok su vlasnici pomenutih pomagala oplemenjivali svoja pluca zyklonom… ostali alpejci neutralni sto i sada cine.
Usput ne kontam zasto je NASA vratila kap’slu na Zemlju, mogli su je poslati na mjesec jerbom USrAncima to ide k’o od shale, ovako im mozda opet čistačice zagube dokumentaciju a ondaK im ni trampuline pomoci nece.

Tomi
Gost
Tomi
1 godina prije

Sad sam gledo brodove kakvi su li oni svajcarsji soliter a pogotovo pioenering spirit naspram ostalima majko mila usporice to gradnju puno.

Drazen
Gost
Drazen
1 godina prije

Fortuna navodno nema “dinamički sistem za pozicioniranje” koji se trazi u danskoj dozvoli, pa ce se morati cekati da stigne taj drugi ruski brod sa Dalekog Istoka, treba mu 2 mjeseca.

njofra
Gost
njofra
1 godina prije

Show, ništa od zaustavljanja. Samo ‘oće malo da uspore i oni u prebogatoj Europi, dal prebogatoj, no, kako tko. I penali su novac a novac mora da se obrće. Kao na burzi dobitak je i kada igraš na medvjeda ako imaš “cojones”, jer igra na pad dionica traži i znanje i sreću, a o tajmigu da ne pišem 🙂 . Rusija plaća penale tu i tamo i uzima novce na penalima tu i tamo!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik