Francuska će uspostaviti europsku raketnu obranu na jugu Turske nakon prvih isporuka S-400

SAMP-T
2 komentara

Turska se pridržavala ugovora s Rusijom o nabavci S-400, unatoč intenzivnom pritisku Washingtona da ga obustavi. Ipak, u isto vrijeme, Turska nije napustila planove za nabavljanje europske i američke zračne obrane.

Francuska će rasporediti sustave zračne obrane SAMP / T, koje je proizveo francusko-talijanski konzorcij Eurosam, na južnoj turskoj granici, izvijestio je Reuters. Nije naveden vremenski okvir za raspoređivanje sustava.

Turski ministar obrane, Hulusi Akar, najavio je kako će pregovarati sa Francuskom o raspoređivanju SAMP / T , ističući kako je inicijativa došla iz Pariza.

“Francuska je predložila raspoređivanje sustava SAMP / T  Turskoj. Trenutno, u Incirliku, postoji španjolski sustav Patriot i talijanski  SAMP / T u Kahramanmarasu.  Francuska je rekla kako razmišlja o ovim dvjema lokacijama kao mogućim mjestima za raspoređivanje svojih sustava “, rekao je.

Primjerice, Rusija je,  prema ugovoru, upravo završila isporuku prvog dijela sustava S-400 protuzračne obrane Turskoj, koji je potpisan u prosincu 2017. SAD je vršio pritisak na Tursku da odustane od sporazuma, ističući navodnu nekompatibilnost sustava S-400 s NATO sustavima i njihovu prijetnju zrakoplovima F-35, koje je naručila Ankara.

Turska je ponudila Washingtonu da osnuje radnu skupinu za rješavanje zabrinutosti, ali SAD nikada nisu prihvatile tu ponudu. Umjesto toga, Bijela kuća odlučila je obustaviti sudjelovanje Turske u programu F-35, u koji je Ankara puno ulagala. Bijela kuća je također zaprijetila zemlji sankcijama.

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, izjavio je kako je Ankara odabrala S-400 jer je Rusija ponudila bolju ponudu od SAD-a, ali je istaknuo kako je zemlja još uvijek spremna kupiti Patriote iz Washingtona.

S-400SAMP/T
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Mislim da idu logikom što je tvoje to je moje. LOL 🙂

Tvingo
4 godine prije

Miroslave,ako si člen nata gubiš suverenitet i razbojnici ti mogu ulaziti u kuču bez kucanja !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI