“Kaos kakav nije viđen od Drugog svjetskog rata”: britanski parlament uništava demokraciju, ostavlja Britaniju pred Brexitom bez upravljanja

Brexit
12 komentara

Glasanje u parlamentu za otvaranjem rasprave o prijedlogu kojim se blokira Brexit bez dogovora ostavlja Veliku Britaniju u stanju kaosa, kakav nije viđen nakon Drugog svjetskog rata, rekao je za bivši saborski zastupnik George Galloway.

Korak bliže blokiranju Brexita bez dogovora “učinkovito uzima proces Brexita iz ruku [premijera] Borisa Johnsona” i stavlja ga u ruke oporbe i Toryevih pobunjenika, rekao je bivši saborski zastupnik i suradnik RT nakon glasanja u utorak.

Glasanje 328-301 nije bila pobjeda za Johnsonovu vladu, a prema Gallowayu, ovo je znak da bi sutrašnje glasanje moglo označiti “dva poraza vlade nad Brexitom u dva uzastopna dana, uglavnom u rukama vlastitih pobunjenika.”

Parlament će u srijedu glasati kako bi se utvrdilo je li Brexit bez dogovora dopušten i hoće li se sljedeći mjesec održati opći izbori.

“U Parlamentu je kaos. Britanija je sada bez upravljanja, samo nekoliko tjedana prije nego što smo bismo trebali napustiti Europsku uniju … Britanija nije bila u kaotičnoj situaciji otkako je Hitler bio u lukama Channel, 1940. godine, a Chamberlaina su srušili i zamijenili Sir Winston Churchillom”  objašnjava Galloway.

U međuvremenu, preostali članovi Parlamenta gotovo jamče da će postići najgori mogući dogovor, rekao je novinar Neil Clark za RT, napominjući kako je “osnovna zdravorazumska logika je da ako idete na bilo kakve pregovore … i kažete osobi s kojom pregovarate kako ni u kojem slučaju nećete otići bez dogovora, tada vjerojatno nećete sklopiti baš dobar posao, jer druga strana nema poticaj da pristane na ustupke. ”

Clark sukob doživljava kao sudar između izravne demokracije – referenduma iz 2016. godine koji je zemlji dao prvenstveno Brexit – i indirektne demokracije prorežimskog parlamenta.

“S vremena na vrijeme u našoj povijesti, a posebno posljednjih godina, vidjeli smo kako Parlament zapravo uništava ono što javnost želi, bilo da je to rat s Irakom …ili je to privatizacija, problem za problemom Parlament drugačije rješava od onoga kako javnost želi. „

“Mislim da je ljudima Britaniji dosta. Ljudima se zgadila ova situacija. Ljudi samo žele da se Brexit dogodi … Čak i oni koji su protiv Brexita mislim da isto razmišljaju – samo žele da ovo bude dovršeno, to predugo traje” tvrdi Clark.

Iako ankete pokazuju da Johnsonova vlada “nije strašno popularna, oporbena stranka rada još je manje popularna”, rekao je novinar George Szamuely za RT. Sve dok konzervativci formiraju neku vrstu “taktičkog saveza” s Brexit strankom kako bi se izbjegli okretanje jedni protiv drugih za vrijeme općih izbora, Johnson će vjerojatno izaći na vrh – pogotovo jer je “povukao bičeve od svih koji su glasali protiv vlade “o Brexitu, predvidio je Szamuely. “Njemu je sve na kocki na sljedećim općim izborima.”

BrexitBritanski Parlament
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
4 godine prije

Eh, nadao sam se da ce Dzonson uspjeti, ali Sorosevci su ipak prejaki.

mosha
4 godine prije

elizabeta abdiciraj i puštaj unucima tron

Mucke
4 godine prije

Liberalizam i demokracija,nespojivo.

Moreno
4 godine prije

A evo i Englezi su krivo shvatili “parlamentarnu demokraciju” . . . biće puno njih čitali Orwella 1984 pa in se sve okrenilo u glavi . . .

Ante
4 godine prije

Britanskim političarim je dosadno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI