Kina dobija 2. puk S-400

S-400 kina
45 komentara

Rusija je pokrenula 2. isporuku raketnog sistema S-400 Kini, morskim putem, javio je TASS pozivajući se na izvore bliske vojnim krugovima.

“Transportni brod sa prvom grupom komponenata za kineski S-400 isplovio je iz luke Ust-Luga na baltičkoj obali.

Kao i u slučaju Turske isporuka sistema je počela nekoliko mjeseci ranije nego što je to predviđeno ugovorom, rekao je izvor iz ministarstva odbrane upućen u odredbe ugovora.

Radi se o isporuci puka S-400 u Kinu a biće potrebna najmanje 3 plovila koja će biti upućena ka Kini u kratkom vremenskom periodu.

Ruska federalna služba za vojno-tehničku saradnju odbila je da komentariše navode TASS-a.

Kina je prvi strani kupac ruskog sistema PVO S-400. Do kupovine je došlo 2014. godine kada je potpisan ugovor o kupovini 2 puka S-400.

Prvi puk je isporučen početkom 2018. godine a kineska vojska je uspješno izvršila testiranje ovog sistema na svom poligonu uspješno oborivši aerodinamičke i balističke mete.

Prema ruskoj formaciji puk bi trebao biti sačinjen o 6 do 8 diviziona, a dva puka bi trebala da sačinjavaju jednu brigadu ovog sistema. Kada je riječ o divizionima, jedan divizion ruskog tipa se sastoji  od raketne i radarske baterije koja bi trebala da ima minimalno 4 do 6 lansera a prema nekim izvorima moguće je korišćenje i do 12 lansera u jednoj raketnoj bateriji i radarske baterije opremljene sa više različitih radara.

Izvor: TASS

 

S-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Možda je trenutno “hitnija” vijest iz Afganistana di je poginija jedan hrvatski vojnik, a dva ranjena.

samo tako
4 godine prije

Okupacione snage u dalekoj zemlji

stojan
4 godine prije

nasi vojnici iz Srbije, su bili u Liberiji, trenutno su nasi Palicajci u Libanu, UNIFIL misija, pa ako tako gledamo, sta ce nasi vojnici tamo ? Da osiguraju interese krupnog kapitala, bankstera i vojno-industijskog kompleksa, koji je jedinstven za ceo Svet. Interes imaju svi ozbiljni proizvodjaci, i Rusi i Ameri, i Kinezi, koji su najveci izvoznici sitnog naoruzanja. Znaci, nebitno, je da li su Hrvati, Srbi, neprijatelj svih naroda Sveta, je banksterski i vojno-industrijski kompleks, koji nema naciju, i koji dogovorno izaziva krize, potom deli trziste izmedju velikih i malih proizvodjaca, pa Srbija je jedan od najvecih izvoznika municije, po odobrenju i Amera i Rusa, koji su u dilu, jer “vrana vrani oci ne vadi”. Profit je anacionalan. Ti Hrvati, ili Srbi, su tamo, jer su njihova primanja u domicilnim zemljama takva da ne mogu dostojno ziveti, primorani su. jadni ljudi ! Mali broj je psihopata koji traze avanture sirom… Čitaj više »

Son of Alerik
4 godine prije

Žute zvjezdice na kineskoj zastavi, žute na europskoj, crvene na američkoj. Zvjezdice znače da imaju istog vladara?
A taj S 400, onako usput – je li programiran tako da ne može ništa ruskim avionima, projektilima? Bilo bi glupo da Rusi isporučuju oružje koje se može protiv njih iskoristiti. Onako na daljinski malo isključiti prije napada?

Max
4 godine prije

Logičan nastavak vojno tehničke suradnje Rusije i Kine.. A poginulom Hrvatskom vojniku neka je pokoj duši.

Kažun
4 godine prije

Danas u Afganistanu-sutra u vašem stanu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI