Kina reagira – Hitan sastanak zbog eskalacije napetosti između Irana i zapadnih sila

Kinesko upozorenje
5 komentara

Potpisnici sporazuma sastali su se u nedjelju u Beču na hitnom sastanku zbog eskalacije napetosti između Irana i zapadnih sila, u pozadini niza incidenata zapljene tankera.

Šef kineskog izaslanstva, generalni direktor Odjela za kontrolu naoružanja Ministarstva vanjskih poslova Kine, Fu Cong izjavio je na izvanrednom sastanku u Beču, posvećenom iranskom nuklearnom sporazumu, da su sve strane sporazuma izrazile svoju predanost obvezama u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana kako bi se njegova provedba nastavila na uravnotežen način.

Taj je dužnosnik istaknuo je protivljenje svih potpisnika sporazuma američkoj politici protiv Irana. Prema Fuu, “sve su strane izrazile da su u potpunosti odbacile jednostrane sankcije Sjedinjenih Država, a posebno se protivile izvan-teritorijalnoj uporabi tih sankcija”.

“Stranke su također izrazile potporu pokušajima Kine da provede JCPOA, posebice po pitanju potpore trgovini i stabilnim odnosima s Iranom”, kazao je Fu Cong.

Prema Fu, Kina je pozvala Europsku uniju da stvori uvjete za sudjelovanje trećih strana u INSTEX-ovom mehanizmu trgovinskih poravnanja s Iranom, ističući da su europski narodi poslušali ovaj poziv.

“Pitanje INSTEX-a također je pokrenuto. Što se tiče zabrinutosti Kine, pozivamo na proširenje INSTEX-a na druga područja gospodarstva. Također pozivamo na proširenje ovog alata za sve treće zemlje ”, rekao je Fu Cong.

Diplomat je također naglasio da Iran i međunarodni posrednici namjeravaju na odgovarajući način pripremiti ministarski sastanak o nuklearnom sporazumu kako bi se zaključio s opipljivim rezultatom.

“Imamo opći sporazum da se ministarski sastanak dogodi, ali slažemo se da moramo biti dobro pripremljeni za to. Moramo imati opipljive rezultate na ministarskom sastanku”, kazao je dužnosnik.

Napetosti između Sjedinjenih Država i Irana pogoršale su se nakon što se Washington u svibnju 2018. godine jednostrano povukao iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja iz 2015. godine.

Godinu dana kasnije, Teheran je objavio da je djelomično prekinuo svoje obveze u okviru multilateralnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Iran je Europi dao 60 dana kako bi osigurao da su interesi nacije zaštićeni sporazumom, obećavajući da će na drugi način dodatno obuzdati svoje obveze. Rok je istekao 7. srpnja, a Teheran je najavio da će početi obogaćivati ​​svoje zalihe urana iznad razine od 3,67 posto navedene u JCPOA-u i nastaviti s postepenim smanjivanjem svojih obveza prema ugovoru svakih 60 dana, osim ako druge potpisnice ne ispune svoje obveze.

INSTEXJCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Ne laje pas radi sela……

Max
4 godine prije

Očekivana reakcija KIne koja pokazuje da ta velesila ne bi ostala po strani da je Iran kojim slučajem napadnut.

Aga
4 godine prije

Sad kina indija rusija posalju brodove u giblartar prolaz 😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI