“Lekcija Trump” – Bez sustava “Pancir”, “Buk” i “Tor” sam S-400 ne zatvara nebo

S-300 i S-400 u Siriji
47 komentara

Nakon američkog napada na Siriju su internet doslovno preplavili komentari laika, od koji su jedni išli u smjeru “ruske izdaje i dogovora s Trumpom”, a drugi o “neučinkovitosti ruskih obrambenih sustava S-400, S-300 i “Pancir S1”, koji brane zrakoplovnu bazu Hmeymim u Latakiji i pomorsku bazu Tartus.

“Rusija će ojačati obranu zračnog sustava sirijskog vojske, rekao je u petak glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane”, general Igor Konašenkov.

“Da bi se zaštitili najosjetljiviji objekti sirijske infrastrukture, uskoro ćemo provesti niz mjera za jačanje i poboljšanje učinkovitosti sustava protuzračne obrane sirijskih oružanih snaga”, rekao je general na konferenciji za novinare u Moskvi.

Važno je napomenuti da je prema ruskim sustavima kontrole zraka samo 23 od 59 američkih projektila pogodilo sirijsku zrakoplovnu bazu Al-Shayrat.

“Mjesta pada preostalih 36 krstarećih projektila su nepoznate”, rekao je Konašenkov i dodao “kako takav rezultat pokazuje vrlo nisku borbenu učinkovitost američkog raketnog udara”.

Doista, kada je u listopadu 2015. Rusija napala objekte takozvane “Islamske države” u Siriji krstarećim projektilima iz Kaspijskog mora, rezultati su bili impresivni.

Tada je ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao da su četiri raketna broda iz Kaspijskog mora lansirala krstareća projektila Kalibar i svi su pogodili 11 odabranih ciljeva, a da nije pogođen nijedan civilni objekt.

Ipak, 23 američka projektila su bila dovoljna da unište skladišnu logistiku baze Al-Shayrat, obrazovne zgrade, blagovaonice, šest hangara za popravak zrakoplova MiG-23, te jedan radar.

Prema podacima ruskog Ministarstva obrane, pentagon je napad pripremio  davno prije samog događaja.

“Da bi se pripremio za takav napad je potrebno provesti veliki niz aktivnosti istraživanja, planiranja, priprema misije leta i podignuti projektile u stanje pune borbene gotovosti”, rekao je general Igor Konašenkov.

Za ruski portal Slobodni tisak je na pitanje kako će se učinkovito poboljšati proturaketna obranu i je li te mjere znače da će Sirija postati stalna meta projektila “Tomahawk” odgovorio nastavnik Vojnog sveučilišta pri Ministarstvu obrane i umirovljeni pukovnik ruskog zrakoplovstva Vladimir Karjakin.

“Za izgradnju obrambenog sustava koji će vas štititi od bilo napada iz zraka  malo koristiti imate od projektila dugog dometa kakvim raspolažu sustavi S-300 i S-400. Morate shvatiti da je raspoređivanje tih sustava u Siriji prvenstveno bio vojni i diplomatski potez. Dakle, pokazali smo, naročito Turskoj, da Rusija može na teritoriju Sirije uvesti zonu zabrane leta, te da turske zrakoplovne snage trebaju djelovati s najvećim mogućim oprezom.

To je dobro, ali za sve ciljeve u zraku moramo imati i sustave srednjeg dometa “Buk”, one kratkog dometa “Tor” i “Kub“, pa čak prijenosne sustave tipa “Vrba” i “Igla”. Osim toga, vjerujem da je prioritet osigurati sirijske zračne baze i tamo rasporediti samohodne protuzrakoplovne projektile i sustave “Pancir-S“. Ovaj sustav se može aktivirati u roku od nekoliko sekundi i uništiti bilo koji zrakoplov, helikopter, pametne bombe ili balističke projektile protivnika. Osim toga, fiksna verzija sustava “Pancir-S” je osmišljena kako bi uništila ciljeve na zemlji, zbog čega je ovaj sustav uistinu svestran. Kompleks kombinira protuzrakoplovne i druge projektile, zbog čega mu nema sličnog u svijetu. Da su Sirijci imali “Pancir-S”, sramota s napadom na bazu Al-Shayrat se ne bi dogodila. Usput, važna lekcija ovog napada je da sirijska protuzračna obrana mora imati više oružja, jer u slučaju masovnog napada s tehničkim mogućnostima ovakve protuzračne obrane neće moći obraniti sve ciljeve”, rekao je umirovljeni pukovnik ruskog zrakoplovstva.

General Konašenkov tvrdi da je od 59 “Tomahawka” samo 23 pogodilo sirijsku bazu. Kako objašnjavajte tako nisku učinkovitost napada?

Pukovnik Vladimir Karjakin: Osobno, ne vjerujem u te brojke. To je nemoguće. Tko je u Siriji vidio projektile? Trebali smo poslati u Al-Shayrat komisiju za procjenu i da vidi broj kratera. U stvari, dobru učinkovitost imaju i ruski “Kalibar” i američki “Tomahawk”. Mi samo trebamo postaviti čvrstu obranu sirijskih objekata. Tada nećemo morati govoriti ni da je samo polovica američkih krstarećih projektila dosegla cilj, jer će ih razni sustavi PZO sve uništiti.

Kada je rusko Ministarstvo obrane reklo da treba ojačati obranu sirijske vojske, misli li se pri tom da se spremaju novi američki udari?

Pukovnik Vladimir Karjakin: Vjerujem da je ovo bio izolirani čin američkog predsjednika Donalda Trumpa. Udarima je podigao vlastiti rejting u očima američke političke elite, pred kojom se pokazao odlučan prema Moskvi. Ako je tako, čini se da i ne treba jačati sirijsku protuzračnu obranu. No, kako kažu, bolje spriječiti nego liječiti, a gusta protuzračna obrana nikada nije naodmet kada je u pitanju ključna infrastruktura. Naravno, nitko nije mislio da će SAD pokrenuti masovni raketni udar, inače bi odgovarajuće mjere bile poduzete unaprijed. Ali je bilo je potrebno uzeti u obzir da republikanski kauboji nisu inteligentni demokrati, koji više vole koristiti strategiju “soft power”. Pretpostavljam da ćemo to sada imati na umu.

Al-ShayratBukKubPancir-SS-300S-400Slobodni tisaktorVladimir Karjakin
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PanSlaven
7 godine prije

daj makni ovaj članak, sramota me

Perun
7 godine prije

Nažalost jedino pouzdano sredstvo odvraćanja je NUKLEARNO ORUŽJE. U slučaju MASOVNOG lansiranja krstarećih projektila na Siriju čak ni Pancirovi, Torovi i Bukovi ne mogu u potpunost obraniti teritorij jer ih bojim se neće biti dovoljno. To je kao u nogometu kad je jedna strana samo brani a druga samo napada – pa tu se već zna ishod – onaj koji puca na gol će prije ili kasnije pobijediti. Dakle mora se moći prijeći u NAPAD. Znamo onu izreku – napad je najbolja obrana. Ako agresor zna da će žrtva odlučiti napasti kao odgovor na agresiju, i ako žrtva ima nuklearni potencijal (ili barem zaštitu onog koji ima nuklearno oružje i spreman ga je upotrijebiti), onda je to najbolje i najjeftinije sredstvo zaštite. Ako dođe roj krstarećih projektila najjeftinije bi ih bilo eliminirati presretanjem krstarećom raketom i nuklearnom eksplozijom u zraku.

čitalac
7 godine prije

Konačno jedan realan članak na tu temu!

Travis
7 godine prije

Ovo što je u članku navedeno zahtijeva ogromno financijsko naprezanje Rusije sa nesigurnim ishodom. Što ako protivnici Assada dobiju sofisticirane protuzračne sustave? Mislim da sve ovo vodi u još dublje uvlačenje Rusije u to blato. Ima li uopće Rusija izlaznu strategiju osim neizgledne potpune pobjede?

opet ja
7 godine prije

Šta god da se dogodilo, ruska anemičnost je ono što me najviše plaši. Napadnut je strateški cilj saveznika Rusije, a Rusija nije uopšte reagovala. Suspendovali su memorandum o letenju iznad Sirije i naveli da36 projektila nije stiglo do cilja. Da li to znači da NATO može slobodno da napadne i Belorusiju i da Rusija neće reagovati??!! Ili potpuni promašaj ruske vojske i politike ili dogovor s Trampom. Prvo je Turska oborila Su-24, pa je Izrael u par navrata gađao sirijske aerodrome i vojsku, a setite se i da su Amerikanci pobili pre par meseci skoro 100 sirijskih vojnika u “slučajnom” napadu. Po meni ovo je sramota za Rusiju i samim tim možemo da očekujemo još šamara od NATO.

Hr ---------
7 godine prije

Bezveze,kao ruski generali su amateri i neznaju što i kako treba raditi da bi se zaštitila Sirija.Sad će nekakav ekspert to njima pojasniti?

Ante
7 godine prije

Da je Rusija odgovorila i da je uništila ona dva Američka broda što bi sada bilo? Pitanje za sve koji misle da su rusi trebali vojno odgovoriti. Izbio bi sveopće svjetski rat. Da su Rusi odgovorili na Izraelske napade isto bi se dogodilo. Ako vam je do sveopćeg rata i razaranje super, ali možda se rusima ipak ne da započinjati treći svjetski rat zbog Sirije.

PanSlaven
7 godine prije

u pidu matejinu, izgleda nećemo morati spasiti sami sebe, nego ćemo i Rusiju spašavati.. o muko moja, moj crni hjebe… ništa, šte je -tu je. iz ove se kože ne može. Krenimo spašavat

rodoljub
7 godine prije

Uvek je lakse onome koji je u ofanzivi, nego onome ko je u defanzivi i ko se samo brani. Bolest ne treba leciti eliminacijom posledice, nego uzroka. Ne treba “juriti” rakete, nego objekat koji ispaljuje rakete. To je bar jasno. To bi nateralo americke gangstere i razbojnike da se ozbiljno zamisle.

Mak
7 godine prije

Proglasiti napad na Asada podrskom terorizmu i napomenuti da je napad na SAA jednako napadu na rusku vojsku i drzavu ( sto i jest, ako padne Sirija, slijedi Iran, a onda centralna Azija i Rusija ce biti unistena)! Treba bez uvijanja reci da je svaki napad na SAA otvorena podrska terorizmu i kao takva otvoren napad na Rusiju i njenu nac. bezbjednost, postaviti vise baza i kopletirati PVO, te obarati sve sto se priblizi ili otvori vatru na Ruse ili SAA, a po potrebi avione i brodove goniti kao ka. ekspedicija!

Mak
7 godine prije
max
7 godine prije

Neću ulaziti u vojne aspekte i analize(nije moja struka) što je potrebno za obranu od ove ili one prijetnje nego ću ukazati na nešto što je promaklo nekim komentatorima. Kroz svo ovo vrijeme ruska politika je vukla poteze na nazovimo je tako “pasivno agresivni” način. To u prijevodu na terenu znači na potez protivnika na terenu i nje njegovu težinu recimo 10/100 reagirali bi sa potezom čija je težina min 20/100 i pritom su cijelo vrijeme bili fokusirani na iskorištavanje slabosti poteza protivnika i jačanje vlastite pozicije osim na vojnom i na političkom polju, pritom vodeći računa o medijskom ratu te ekonomskim posljedicama sukoba i to ne samo u Siriji veći i ukrajini i drugima područijima globalno gledano. Kad odvrtimo sliku unatrag i pritom se fokusiramo na 2 važna sukoba(Sirija i Ukrajina) ne možemo ne uočiti da su Rusi postigli puno više nego njegovi zapadni protivnici, i pritom su trpili… Čitaj više »

subaru
7 godine prije

Rusi su dolje dovedeni od tame da budu strana u sukobu i da izgube rat.

stipa
7 godine prije

Članak govori tehnički gledano ispravno… Ali… Kako piše @Bracki Kamen PZO se sastoji od “Višeslojene obrane”: Od ZMIN-a/ZMIJ-a (radarski sustavi i veza zapovjedanja), lovaca presretača, raketnih sustava velikog/srednjeg/malog dometa, topništva (artiljerije) za neposrednu/blisku obranu objekta koji se brani… I naravno da niti S300 kojeg nema osim na brodu koji se prije neki dan vratio u Siriju, niti S400 ne mogu, kao što vidimo, ništa napraviti… Iz prostog razloga što političari nedozvoljavaju vojniku da radi svoj posao… To je suština!! Da nema odgovora osim “izložbe” nekih sustava… Kako su još neki primjetili: srušen je SU24, Izrael je više puta raketirao duboko u teritoriju Sirije i poubijao “visoke i niske zapovjednike”, USrA s koalicijom Danske, Australije i koga još masakrirao 100 sirijskih branioca kod DeZ-a… Bez konkretnog ruskog odgovora, pitanje “Gdje je ruska crvena crta”? tolerancije… Kadaa su sovjeti pokušali postaviti NUKse na KUbi umalo WW3… sada NATO postavlja uz rusku granicu… Čitaj više »

Michael Collins
7 godine prije

Ovisno o protivniku ovisi i strategija – IzraHELL više ne napada SAA i Hezbollah nakon upozorenja iz Moskve – sa bedastim Trumpom možda je na kraju dobro da se ovako raidlo. Vođu saudi Barabije ne zove se u posjet tek tako.
Ali mene brine što su se Prijatelji Sirije ponovno osokolili, Erdo ponovno obučava nove teroriste, Europa mu se klanja ( i ne samo njemu, već vehabije zove u na sastanak G-7). Kraj rata u Siriji se ne nazire. Nie kapitulirala zahvaljujući prvenstveno Rusiji, te Iranu, ali ni ovo ne vodi ničemu. Protivnici se samo prestrojavaju, i ponovno napadaju.

Michael Collins
7 godine prije

Pukovnik Karjakin jedan od boljih geostratega! Potpis na sve rečeno!

Zorule
7 godine prije

Zanimljiv clanak na VT-u o izgubljenim sikirama i ruskom sustavu el. ratovanja. Ne znam koliko su podaci pouzdani, imaju navodno svoje izvore iz Sirije.

celinc
7 godine prije

da li su yenkiji uhvatili ruse na spavanju ili su se rusi osilili pa na bojevnom dezurstvu kratili vreme zabavljajuci se mobilnim telefonima,bice jedno i drugo,dovlacenjem teske kategorije PVO rusi su smirili tursku avijaciju,pa po vec videnom scenariju[cecnija,gruzija] udri brigu na veselje,a sta tek reci za sirijske snage koje su obezbedivale vazdusnu bazu,verovatno su i oni ubijali dosadu mobilnim telefonima,sirijska armija poseduje dosta laksih PVO sistema poreklom iz SSSR-a,od ZSU-23-4 9K33 Osa,2K22 Tunguska, 9K31 Strela-1 te prenosnih 9K32 Strela,9K 32 Igla te masu LPA,kojima se mogu rusiti projektili,avioni,helikopteri i bespilotne letilice,jeste da je to malo zaostalo u danasnje vreme,ali sa takvim i slicnim orudem su skidani projektili u agresiji nato bandita na SRJ,samo se mi nismo zabavljali telefonima i igrali tablica, nego se dezuralo dan i noc, sada izjave ruskih generala ti sistemi nisu svemoguci,nismo se nadali,dovucemo ovo itd jednostavno zvuci kao opravdanje za VLASTITU aljkavost,kako drugacije nazvati takav propust,vi… Čitaj više »

subaru
7 godine prije

Rusi izjavili da neće uzvratiti ako cionistički vazali kauboji napadnu Siriju ponovo, samo tako, mazohistički trpite do Moskve. Baš vas Nosferatu vodi u propast.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI