Nastavak isporuke S-400 Turskoj u naredna dva mjeseca

S-400 lanseri i radar
1 komentar

Ankara očekuje da će druga tranša sistema S-400 biti isporučena Turskoj tokom ovog ili narednog mjeseca, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Akar je rekao da će Turska imati sve veću potrebu za ovim sistemima nakon raskida INF sporazuma koji je ograničavao raspoređivanje raketa srednjeg dometa u Evropi.

Turski ministar odbrane je dodao da su tokom nedavnih razgovora Sjedinjene Države ponudile novi sporazum Turskoj, ali nije želio da otkriva nikakve detalje o sadržaju te ponude.

Prve naznake o turskoj kupovini S-400 pojavile su se 2016. godine. Naredne godine je otkriveno da vrijednost potpisanog ugovora za nabavku ovog sistema iznosi 2,5 milijardi dolara.

Prve komponente sistema su isporučene u Tursku 12. jula 2019. godine a turska vojska je najavila da će sistem postati operativan do kraja 2019. godine.

Sistem S-400 je trenutno najnapredniji ruski PVO sistem velikog dometa dizajniran za uništavanje aviona, krstarećih i balističkih raketa a može se koristiti i za uništavanje ciljeva na zemlji. Zavisno od vrste rakete koju koristi sistem može gađati ciljeve na daljinama od preko 300 kilometara.

S-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Čini ae da sve ide kako se i očekivalo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI