Putin potvrdio – Počela druga faza isporuke S-400 Turskoj

Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan,
5 komentara

Rusija je započela isporuku drugog bataljona raketnih sistema PVO dugog dometa S-400, izjavio je u ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Slučajno, od jutros je započela još jedna isporuka”, rekao je Putin obraćajući se turskom predsedniku Recep Tayyip Erdoganu, koji je bio u pratnji ruskog lidera na vazduhoplovnom sajmu MAKS-2019.

Transportni avion s dijelovima za drugi bataljon sistema protivvazdušne obrane S-400 sletio je u Ankaru, objavilo je ranije u utorak Ministarstvo obrane Turske na svojoj veb stranici.

“Isporuka delova za drugu bateriju sistema S-400 u vazdušnu bazu Murted u Ankari počela je od danas. Ceo proces isporuke raketnih sistema zemlja-vazduh trajaće oko mesec dana”, rečeno je u izjavi ministarstva.

Kako je ranije objavio turski televizijski kanal NTV, u Tursku će svaki dan slijetati dva aviona sa dijelovima za S-400.

Prvi izveštaji o razgovorima Rusije i Turske o isporukama raketnih sistema protivvazdušne odbrane S-400 pojavili su se u novembru 2016. Rusija je potvrdila u septembru 2017. da je potpisan odgovarajući ugovor u vrednosti od 2,5 milijardi dolara. Prema ugovoru, Ankara će dobiti komplet od dva bataljona raketnih sistema protivvazdušneodbrane S-400. Dogovor takođe predviđa delimični prenos tehnologije na tursku stranu.

Turska je prva država članica NATO-a koja je kupila takve raketne sisteme protivvazdušne odbrane od Rusije. Prvi bataljon sistema protivvazdušne odbrane S-400 isporučen je Turskoj vazdušnoj bazi Murted u Ankari sa 30 vojnih transportnih aviona od 12. do 25. jula.

Sjedinjene Države i NATO pokušavaju da spreče Tursku da kupi ruski raketni sistem S-400. Washington je u više navrata upozoravao da može uvesti sankcije Turskoj, ukoliko Ankara napusti sporazum o S-400.

 

 

S-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pikač
4 godine prije

Sad mi je lakše. Koliko Rusa će biti stacionirano u Turskoj? Više nego Amera ili?

4 godine prije

Samo da se nakon isporuke Erdi naglo ne naljuti na Putina i da ove sustave pregledati od strane Amera…..

Željko
4 godine prije

The Erdogan-Putin Idlib deal što nema niti riječi o tomu?! Kako se sve promijenilo na geopolitičkoj sceni, da su Turci postali saveznici Srbima i da više nisu saveznici Albancima i Bošnjacima “njihovoj bivšoj braći”!!

Max
4 godine prije

kako sam i rekao gazda kupio. i nije pogriješio samo ne znam jesu li dobavljači pogriješili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI