SAD priprema zakon kojim bi se sankcionirala kupovina ruskog državnog duga

SAD Senat
1 komentar

Zakon o troškovima obrane za fiskalnu 2020. godinu, možda bude uključivao sankcije za kupnju ruskog državnog duga. Iako odgovarajuća izmjena tek treba biti donesena, rusi su sugerirali kako će vjerojatno uslijediti jednaka reakcija s njihove strane.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova oštro je kritiziralo planove SAD-a da nametnu nove sankcije Moskvi, optužujući američke zakonodavce za “rusofobiju”.

U priopćenju objavljenom u petak, ministarstvo je predložene sankcije opisalo kao “manifestaciju rusofobnih instinkta” koji odražavaju “nemoć” i pozvao političare u Washingtonu da razmisle još jednom hoće li nastaviti s “besmislenim” sankcijama koje “štete vlastitim biračima”.

Ovo dolazi nakon što je Zastupnički dom odobrio amandman za nacrt Proračuna za obranu do 2020. godine, koji predviđa sankcije za ulaganje u ruski državni dug zbog navodnog miješanja u izbore.

Amandman tek treba postati zakonom, a to bi se moglo dogoditi tek kada ga odobre oba doma Kongresa i potpiše (ili stavi veto) predsjednik Donald Trump.

Bijela kuća se usprotivila određenom broju odredbi u Zakonu o obrani u iznosu od 733 milijarde dolara. Naime, njime se želi ograničiti sposobnost Donalda Trumpa da preusmjeri sredstva iz vojnog proračuna za izgradnju zida na granici s Meksikom i slanje vojnika na tu granicu.

Sankcije su predložili demokratski zastupnici Brad Sherman i Maxine Waters.

“Ovaj amandman daje stvarne, ozbiljne sankcije ruskoj državi, jer kaže kako nijedan Amerikanac ne može dodatno kupovati ruski državni dug”, izjavio je Sherman tijekom saslušanja u petak.

Dodao je kako amandman predviđa mehanizam za uklanjanje sankcija, ako se američka administracija uvjeri da se Rusija nije miješala u izbore i ako se Kongres slaži s tim zaključkom.

“Kremlj pozorno prati raspravu o mogućim sankcijama”, izjavio je Dmitry Peskov, glasnogovornik predsjednika.

“Prvo, nemojmo trčati naprijed. Nešto drugo se mora dogoditi sa zakonom: mora proći, recimo, traženu pravnu ljestvicu, mora ga potpisati predsjednik SAD-a prije nego što stupi na snagu … Mi svakako pratimo taj proces “, izjavio je Peskov novinarima u petak.

U međuvremenu, Vladimir Dzhabarov, prvi zamjenik šefa vanjskopolitičkog odbora ruskog gornjeg doma, sugerirao je kako će Moskva odgovoriti jednakom mjerom.

Otpornost na sankcije

Ako SAD i dalje nastavi sa sankcijama, Rusi se ne boje. Jer tržište ruskih državnih obveznica može podnijeti još stroža ograničenja, kaže Kristin Lindow, viša potpredsjednica agencije za kreditni rejting Moody’sa.

“Vlada ne troši sve što je im dolazi u državnu blagajnu i kako (dobiva) ima više prihoda time može osigurati rezerve”, izjavila je na konferenciji u Moskvi u listopadu prošle godine. “S tako malim zahtjevima za zaduživanjem, Rusija može biti otporna čak i na utjecaj strožih sankcija, nego što se očekuje.”

Navodi o uplitanju

Moskva je odlučno odbacila sve optužbe za miješanje u američke izbore. Te optužbe su u središtu predsjedanja Donalda Trumpa već gotovo dvije godine, jer je bio osumnjičen za urotu s Rusijom tijekom kampanje 2016. godine.

Trump je negirao takvu zavjeru, a dvogodišnja istraga FBI-a, koju je vodio specijalni savjetnik Robert Mueller, nije pronašla nikakve dokaze da je bilo koji član njegove kampanje bio u dosluhu s Moskvom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je optužbe kao “klevetu”.

“Nadam se da će doći vrijeme kada će Washington imati dovoljno hrabrosti da službeno prizna kako nije bilo nikakve urote, i kako su sve insinuacije o takozvanom ruskom uplitanju neosnovane klevete izmišljene radi domaće političke borbe u Sjedinjenim Državama. ” priopćilo je rusko ministarstvo u ožujku.

Savezni sudac odbacuje ključne Muellerove dokaze o Russiagateu

Ameirčki Zakon o troškovima obrane 2020Američke sankcijeRuski državni dug
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
politicki nekorektan
4 godine prije

…a ,da uvedu sankcije svima koji nece da kupuju americki drzavni dug ?…kada bog zeli da unisti nekoga, prvo mu oduzme razum…ovi su bas napredovali u tome….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI