SAD šalju trupe na Bliski istok kako bi natjerale Iran na kompromis

US marines americki marinci
11 komentara

Sjedinjene Države žele pokazati Iranu spremnost za oružanu konfrontaciju slanjem dodatnih snaga u zonu Zaliva, ali teško da stvarno žele sukob.

“Prije svega, treba napomenuti da američki kontingent nije toliko jak kao što su Sjedinjene Države objavile. Ne radi se o hiljadama vojnika, već vjerovatno o svega nekoliko stotina. Kontigent se astoji od specijalnih jedinica koje bi trebalo da pojačaju američko prisustvo u regionu i pokažu Iranu da su Sjedinjene Države ozbiljno spremne za borbene operacije “, rekao je Boris Dolgov iz Centra za arapske i islamske studije. “Što se tiče verovatnoće oružanog sukoba, mislim da će se ova kriza rješiti diplomatskim putem, tj. kompromisom.”

Američki predsednik Donald Trump, prema riječima stručnjaka, „pokušava da nam omogući svoju omiljenu taktiku kombinovanja pritiska na protivnika sa naknadnom kompromisnom ponudom“. Ali u ovom slučaju, Washington mora da odmjeri svoje akcije sa pozicijama svojih saveznika u regionu, Saudijskom Arabijom i Izraelom, primetio je Dolgov.

Stručnjak je podsjetio da je nakon što je Washington optužio Teheran za organizovanje napada na tankove za naftu u Hormuškom tjesnacu, iransko rukovodstvo odmah reklo da je spremno za “totalni rat” protiv Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije i Izraela.

U slučaju oružanog sukoba, prema njegovim riječima, Iran može nanijeti ozbiljnu štetu saveznicima Sjedinjenih Država na Bliskom Istoku. “Iran ima i vazdušne snage i balističke rakete, iako one nisu toliko napredne  kao one iz Sjedinjenih Država ili Izraela”, rekao je Dolgov i dodao da osim toga Iran može koristiti subverzivne grupe i militante iz Hezbollaha i drugih savezničkih grupa.

“Ove grupe takođe imaju rakete, iako su one improvizovane u slučaju napada ovih grupa i subverzivnih akcija u Izraelu one su u stanju nanjeti veoma ozbiljne posledice”, upozorio je stručnjak.

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je u petak da su Sjedinjene Države rasporedile dodatne trupe i raketnu odbranu na Bliskom istoku usred tenzija sa Iranom i nakon napada na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji.

Američke sankcijeAmeričke snage
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

Samo u računicu ubacite podatak da Iran nije Irak.

Aga
4 godine prije

Zemlju koja je kompaktna a narod slozan nemoguce je pobjediti… tipa afganistan… hrvatska I bosna za vrijeme 1990. Sad kad se vide posljedice ludila … u slucaju da njemacka krene da okupira balkan … samo bi promarsirali bez trunke otpora… narod koji je slugan koji bira lopove I ocekuje pravdju narod koji laze sam sebe osudjen je na propast… iran(persia) postoji tisucama godina odrzao se u vise oblika. Kroz stoljeca tako da omjer proizvod trosak omjer iran usa 20/1… iran nije irak koji se doslovno rjesio oruzja I slijepo vjerovao amerikancima da ce igrati posteno… te bio pregazen u 3mj. Nije iran libija da stedi na resursima u cilju naoruzanja… uz sto proizvode oruje dota I kupuju…. ista stvar je s turskom proizvode sve osim PZO I Aviona. Taj problem obrane rjesili su kupnjom PZO… Vjerujem da iduci konflikt anexia cipra ca 2025 od strane turske jer im je pod… Čitaj više »

alterego
4 godine prije

stoji to za moral ali u afganistanu je gerila za razliku od irana.

Ivan
4 godine prije

Sve stoji, ali ne zaboravimo koju su cenu u ljudstvu platili Vijetnamci.

samo tako
4 godine prije

Šalje ih da bi izvukli još više novaca od KSA

Max
4 godine prije

Sve je točno,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI