Sjeverni tok 2: Ono što je loše za Poljsku, dobro je za Europu

31 komentar

U borbi protiv Sjevernog toka 2, Europska komisija i Poljska navode “nagle i pogrešne” argumente, piše Weser-Kurier. Njemačko-ruski projekt ne da smanjuje, već čak povećava pouzdanost opskrbe energijom u Europi. Obrnuta tehnologija omogućava izbjegavanje bilo kakvog ucjenjivanja plinom iz Kremlja, objašnjava njemačka publikacija.

„Prigovori Europske komisije i Poljske u vezi s izgradnjom Sjevernog toka 2 su nagli, oštri i pogrešni“, piše Weser-Kurier.

U stvari, EU čini ispravnu stvar inzistirajući na stvaranju jedinstvenog tržišta plina u Europi, jer će to osigurati pouzdanu opskrbu energijom. Ako jedna od zemalja prestane primati energetske resurse, druge države EU priskočit će joj u pomoć. Stoga su još od 2009. europske direktive propisale da vlasnici plinovoda smještenih u EU pružaju jednak pristup po povoljnim cijenama svim dobavljačima plina. Ovakav pristup izbjegava zlouporabu tržišne moći.

„Kako bi poremetila projekt Sjeverni tok 2, Europska komisija je proširila ove direktive na plinovode između EU i zemalja nečlanica. Sada je Gazprom dužan osigurati pristup svojim kupcima i drugim dobavljačima. S tim u vezi, ruska tvrtka tuži Bruxelles, ali je nemoguće predvidjeti ishod postupka“, nastavlja Weser-Kurier.

Europska komisija vjeruje da Sjeverni tok 2 smanjuje pouzdanost opskrbe energijom, a europski povjerenici strahuju da će EU postati previše ovisna o ruskom prirodnom plinu. Ali to nije istina, jer će proširenje postojećeg plinovoda samo povećati kapacitete. A tko će dostavljati plin u Europu, kao i prije, ovisit će o potražnji i uglavnom o cijeni. Kao rezultat toga, pouzdanost opskrbe energijom čak će se povećati. Naime, ako jedna ruta prestane s radom, na primjer zbog političkog sukoba Rusije i Ukrajine, postojat će i drugi načini opskrbe.

Također se tvrdi da će zbog Sjevernog toka 2 Rusiji biti lakše ucjenjivati ​​istočnu Europu blokiranjem njezinog plinskog ventila. Ali to također nije istina. Moskva to može učiniti bez prekida isporuka zapadnoj Europi. Ali koji je smisao? Pomoću obrnute tehnologije, ruski plin koji stiže do njemačkog grada Greifswald može se vratiti u Poljsku. Zbog toga bojkot Kremlja neće ništa postići.

„U stvari, Poljska pokušava spriječiti Sjevernog toka 2 jer ne želi izgubiti veliku zaradu koju dobiva od tranzita ruskog plina kroz plinovod Jamal. Ako se pusti plin duž dna Baltičkog mora, Varšava ostaje bez tog novca. To je loše za Poljsku, ali je dobro za europske potrošače jer će plin postati jeftiniji”, zaključuje Weser-Kurier.

Weser-Kurier

Sjeverni tok 2 je prirodan konkurent plinovodu Jamal na kojem zarađuje Poljska
FOTO: Sjeverni tok 2 je prirodan konkurent plinovodu Jamal na kojem zarađuje Poljska
Plinovod JamalSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Snicla
4 godine prije

Poljaci nastavljaju tamo gdje je V.B stala. Guraju USA interese na uštrb EU. I usput gledaju da i sami nešto ušićare. Samo ne vjerujem da će previše dobro proći. Ipak su u odnosu na Brite boranija. Unatoč mokrim snovima o nekadašnjoj veličini.

Siniša
4 godine prije

Pa pre Severnig toka 2 Poljska je ODBILA mogućnost proširenja postojećih i izgradnju novih plinovoda…kao Bugari.
Naravno da su velikim dijelom u pravu, ali ima nešto jače.

Milance iz Ceske
4 godine prije

u svemu tome Poljska o nicem neodlucuje.Poljska je glasogovorna truba americke drzavne elite,pojedinih poljskih politicara koji globalnoj politici uopce nerazumiju kao mnogi u amerikcoj eliti..sami sebi jamu kopaju..sto ces..ionako nista narod nepita..mediji prenose ono sto politicari pricaju a ne narod..

eu kolonija
4 godine prije

evo već 10-15 godina slušamo istu priču od poljaka. poljaci su inače bili veliki potrošači ruskog plina kao I veliki tranziteri toga plina. otprilike prevedeno na naš obični ljudski jezik. ja vozim mercedesa starog deset godina. susjed je nedavno kupio novig mercedesa a onda ja njemu odem I kažem “slušaj ti mene. ti ne možeš sebi priuštiti novog mercedesa a s druge strane taj mercedes I ne valja. ti trebaš sebi uzeti forda focusa po cijeni većoj od cijene novog mercedesa”. e to poljska čitavo vrijeme radi.

Vladimir
4 godine prije

Poljaci su uspijeli uci u Moskvu 1600 i neke godine, sto nije uspijelo ni Napoleonu ni Hitleru kasnije, pa misle da bi to mogli opet. Najgluplji politicari Europe. Mozda gluplji od Ukranaca.

Vladimir
4 godine prije

Ti si sve pobrkao. Danasnja Rusija nema veze sa komunistickom Rusijom. Rusi su odhebali komunizam koji im je bio nametnut od Ashkenaza za unistavanje ruskog carstva. Otisli su iz Poljske i nemaju namjeru se vracati, a Poljaci nek kupuju plin gde hoce kad neznaju racunati.

iefunvwiuergfewurfeudewjdjewjd
4 godine prije

Tako ti je to kad imaš komplekse od najveće slovenske ruske braće. De nam pričaj kako su u Sofiji braća im sa zapada kupili za ništa vodoopskrbu pa povečali desetorostruko cijene i dok se narod nije digao i otkupio za deset puta veću cijenu nego su ga korumpirani izdajnici na vlasti prodali. De nam pričaj kako rusi grade onu nuklearnu elektranu a ovi im nedaju. De nam pričaj o južnom toku kojim bi se grijali tračani da nisu poslušali ove sa ciozapada koji im žele kao “dobro” a rusi koji su ih oslobađali i ginuli za njih žele im kao zlo.

Oleg
4 godine prije

Dobra analiza

Slovenac
4 godine prije

A sada severni tok 3 i juzni dva za par godima

samo tako
4 godine prije

Ono što je loše za Poljksu , dobro je za Njemačku a ne Europu! , Pa nije valjda samo Njemačka u Europi !
Sigurnu opskrbu i dobru cijenu ne trebaju jedino oni, nego svi. I južna Europa također. Jasno je zašto im je smetala realizacija bugarskog toka, valjda je Bugarska u Africi.
Europa nije Njemačka , Europa je čardak, ni na nebu ni na zamlji, gdje svatko svakom podmeče

nije bitno tko
4 godine prije

Zašto katolički slaveni toliko patološki mrze svoju braču pravoslavne slavene? Pravoslavni slaveni su katoličkim slavenima stvarali i širili države, a ovi jim u zahvalu u leđa zabadaju nož i smišljaju razne podlosti.

Max
4 godine prije

Stalno energetski ratovi i spletke. A “baklju” sad nosi Poljska.

nije bitno tko
4 godine prije

Ne seri…..
Rusi su htjeli da grade balkanski plinski tok, pa su Bugari na komandu Njemačke i USA odstupili od dogovora. Tako je projekat propao na štetu svih nas država s Balkana. Da se mene u Moskvi nešto pita, ja bi Bugarima prvima zavrnuo plinsku slavinu. Gamad od naroda……

Rio
4 godine prije

Ukrajini treba 4 milijarde eura da mi mogli urediti stari plinovod a tih para nema a s tim nema ni protoka plina, uz sve to sad placaju visestruko skuplji plin… Poljsku ocekuje ista stvar, smanjenje zarade od tranzita a povecanje troskova za obnavljanje… Ali mozda im ‘rvati pomognu od zarade prodajr LNG-a iz omislja… 🤣🤣🤣💩

Radio
4 godine prije

Koji kreten… Ponosni poljak, nakon 50 godina ruske cizme niste sposobni se sami cuvat nego placate amerima izgradnju baze da vas cuvaju i miluju po glavi… Nema sta, ponosan narod, prije svega moćan 💩💩💩

magarac
4 godine prije

HM – jednom osvane – a drugom mrak na oči padne

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI