Turska kaže da će aktivirati S-400, ali State Department traži da ih „vrati ili uništi“

Erdogan - S-400
39 komentara

Američki State Department je rekao da se Turska mora riješiti sustava S-400 koji je ove godine dobila od Rusije kako bi se “pomaknula naprijed” u odnosima sa Sjedinjenim Državama, a ako to ne učini, prijeti da će uvesti dodatne sankcije toj zemlji.

Turski ministar obrane Hulusi Akar je 21. studenog izjavio kako će njegova zemlja aktivirati i koristiti sustave protuzračne obrane koje je kupila temeljem ugovora s Rusijom iz 2017. godine.

“S-400 će funkcionirati. Tursko vojno osoblje trenutno prolazi obuku za uporabu S-400. Nakon što ovo bude zaključeno, započet će planirana upotreba sustava. Ne sumnjajte u to”, rekao je general Hulusi Akar.

General Akar je istovremeno rekao da Turska trenutno radi na tome da omogući upotrebu i sustava S-400 i američkih zrakoplova F-35. Ministar je naglasio da zemlja neće žrtvovati jedno oružje kako bi upotrebljavala drugo, pri čemu se osvrnuo na nespremnost Sjedinjenih Država da svoje zrakoplove pete generacije isporuče Ankari, osim ako se Turska ne riješi sustava S-400.

“Mogu li F-35 i S-400 djelovati zajedno? Koji su negativni učinci jedni na druge? Mogu li ih spriječiti? Kako ih možemo koristiti bez ikakve štete? Počeli smo raditi na tome. Čak i ako ne možemo raditi zajedno, naći ćemo formulu kako riješiti problem”, rekao je turski ministar obrane.

Američko-turska radna skupina

Ove je godine Washington obustavio isporuke aviona F-35 koje je naručila i plaćala Turska, tvrdeći da bi ruski S-400, koje je zemlja prethodno dobila, mogli naštetiti zrakoplovu otkrivajući njegove slabosti Moskvi. Ankara je u nekoliko navrata odbacila ove probleme tvrdeći da Rusija neće imati pristup sustavima protuzračne obrane koji su raspoređeni u Turskoj.

Osim ovoga, SAD su zaprijetile da će uvesti sankcije Turskoj ako se ne riješi sustava S-400 , što je Ankara već nekoliko puta odbacila.

Nakon pregovora Trumpa i Erdogana u studenom, dvije su zemlje osnovale radnu skupinu koja uključuje članove njihovih timova za nacionalnu sigurnost radi rješavanja bilateralnog pitanja koje je nedavno pokvarilo odnose između Turske i SAD-a.

Unatoč tome, američki State Department nedavno je rekao da Turska mora “ili uništiti ili vratiti” S-400, ako želi “napredovati” u odnosima s Washingtonom.

Izvor: Sputnik News

S-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vrbovčanin
4 godine prije

Sultan igra vrlo opasnu igru i sjedi na dvije stolice. Kad-tad će se jedna izmaknuti…

radoznali
4 godine prije

Znači da taj sistem S-400 stvarno smeta USA. Što će tek biti kad proradi S-500.

tihobl
4 godine prije

Jesu ovi ameri navalili na Tursku ko mutavi, a prave se da ne vide da je ruski PVO isporucen i Srbiji i Egiptu.

Vladimir
4 godine prije

Trump, Putin i Erdo unistavaju NATO, deep state-demokrati na aparatima.

Kvisko
4 godine prije

Europa je bolesniku s Bospora u 4 .godine isplatila preko 5. milijardi eura , s ciljem da izbjeglicama obezbijedi pristojne uvjete zivota u kampovima , medjutim on od tih para kupuje ruske bacve, dok ljudi za koje je dobio pare tumaraju po sumama balkanske izbjeglicke rute, ostavljeni na milost i ne milost tursko-balkanskih svercera ljudi.

Sarmat
4 godine prije

“Mogu li F-35 i S-400 djelovati zajedno?”
Pa jasno da mogu. Nije problem u tome, to je samo izgovor. Kvaka je u tome da je usanskom VIK-u izbijena zarada na koju oni računaju. I to ne samo u Turskoj već i drugdje. A ako sad popuste Turskoj, i druge će NATO (i ne-NATO) zemlje kupovati S-400, a ne usansku PZO, a to wašingtonska duboka država koja je u rukama VIK-a ne smije dopustiti, Jer, odu milijarde potencijalne zarade.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

‘Oće li Recep spremit S-400 u magazu?
Svi se boje malog Cige iz 1. B (State Department).
Jer mu tata ide u 8 A. (Pentagon).
P.S.
Recep, na karti, gdje je Amerika?
Evo je!
Tayyip, tko je otkrio Ameriku?
Recep!

Dopizdilomi
4 godine prije

Vrlo je jednostavno. S-400 vidi F-35-tice dok patriot ili što već im nude ne vide dok oni koji se nalaze u rukama SAD-a isto vide F-35. Zato ameri ne dozvoljavaju ruske sisteme a svojim saveznicima isporučuju sa namjerno stvorenim “greškama”.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

S-400 prestaje biti oružje za PZO/PRO nego postaje i jedna vrsta indikatora, koje države imaju snage i dovoljno želje i hrabrosti da se izdignu iz ograničenog suvereniteta prema SAD i pozicioniraju kao one koje same odlučuju o svojim nacionalnim politikama i interesima.Taj proces je u tijeku i dio je stvaranja novog svjetskog ustroja. Koji neki žele, a neki ne. Pa se upinju zadržati status quo….. Što u povijesti u sličnoj situaciji nije uspjelo nikome, pa teško da će i njima. Da li će ti neki to priznati sami sebi i pokrenuti se u smjeru da ostanu veliki, ali više ne i neprikosnoveni, bez velikog rata, to ostaje da se vidi. Iako, povijesna iskustva ne idu miru u prilog. Ali, uvijek postoji prvi put…. Uostalom, kao i zadnji.

Max
4 godine prije

S 400 smeta F35 na taj način da ga obori ko ciglu. Mislim da se Turci neće odreći Trijumfa.

Šule
4 godine prije

USA če te bačve do kraja godine da resetera ili Sultan odlazi u stečaj..pratite razvoj događaja uskoro

nekoime
4 godine prije

Tko se nije skrio, bez sankcija bio…..

Derim
4 godine prije

Ne boje se SAD da će turski S-400 otkriti “tajne” F-35 Rusima, nego kupcima.

Ivan
4 godine prije

Erdogan se boji ponovnog državnog udara koga bi mogla namjestiti CIA uz podršku američkih zračnih snaga. Tijekom prošlog neuspjelog pokušaja, uvidio je koliko je tursko nebo ranjivo i bez zaštite protiv američkih letjelica. Amerikanci mu nisu htjeli prodati čak ni “šuplji” Patriot sustav koji “ne vidi” F-35. Zato je kupio ruski S-400 kojim lako može otkloniti svaku prijetnju američke avijacije i od toga neće nikada odustati.

Alex
4 godine prije

Turska nema love za Yankee egzibicije,a želi postati najmoćnija sila na Bliskom Istoku…stog Putin i ekipa imaju prednost.S-500 i Su 5-te generacije su cilj…u dogledno vrijeme.Sve u pol cijene od Trumpove ponude.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI