Turska: “Na američke sankcije ćemo odgovoriti drugačije nego Rusija”

Turska - S-400
28 komentara

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu upozorio je na moguću reakciju Turske, nakon odluke američkog Kongresa o usvajanju sankcija protiv Ankare, koja planira nabaviti ruski raketni sustav zemlja-zrak S-400.

Turska je spremna odgovoriti na moguće američke sankcije, izjavio je u subotu turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu.

“Ako namjeravaju kazniti Tursku sankcijama, Turska će reagirati drugačije od Rusije ili drugih zemalja. Odgovorit ćemo. Ne smijete nam prijetiti. Sjedinjene Države prijete mnogim zemljama govoreći, na primjer, ‘Nemojte kupovati plin od te i te zemlje’. To tako ne može.”, citirao je njemački dnevnik Die Zeit, turskog ministra vanjskih poslova.

Glavni zapovjednik NATO snaga u Europi Curtis Scaparrotti rekao je ranije da bi Turskoj bilo najbolje odreći se ruskih raketnih sustava S-400, u protivnom Washington upozorava Ankaru na moguće “posljedice” koje će uslijediti nakon kupnje ruskog sustava.

Turska, druga po veličini NATO članica i Rusija su potpisali prošlog prosinca sporazum o isporuci raketnog sustava S-400 za oko 2,5 milijarde eura. Ankara će ovim ugovorom dobiti dvije baterije S-400 sustava. Dvije su zemlje već dogovorile tehničku suradnju na ovom području, a koja bi omogućila Turskoj proizvodnju raketa zemlja-zrak na svom teritoriju.

Američki Zakon o sankcijama CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) , donesen je s ciljem da obeshrabri protivnike Sjedinjenih Država putem sankcija. Ovaj Zakon je stupio na snagu krajem siječnja 2018. CAATSA predviđa uvođenje sankcija tvrtkama koje posluju s ruskim vojnim i sigurnosnim sektorom. Američki State Department opisao je ovaj zakon kao način zastrašivanja onih koji žele sklopiti sporazume s Rusijom.

Triumph S-400 je najsuvremeniji ruski protuzrakoplovni i proturaketni obrambeni sustav koji može uništiti ciljeve i na kopnu. Domet projektila koji opremaju sustav S-400 prelazi 400 kilometara. Projektili sustava S-400 mogu doseći visinu od 30 kilometara.

S-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

…moram pogledati u riječnik što znači pojam saveznik…mislim ono NATO saveznici…a udaraju sankcije…u svijetu postoji malo ili nimalo savezništva ali u jedno nikako ne sumnjam…opće poznato cionističko.

čokolino
6 godine prije

“Ako namjeravaju kazniti Tursku sankcijama, Turska će reagirati drugačije od Rusije ili drugih zemalja. Odgovorit ćemo. Ne smijete nam prijetiti. Sjedinjene Države prijete mnogim zemljama govoreći, na primjer, ‘Nemojte kupovati plin od te i te zemlje’. To tako ne može.”,

SKIDAM KAPU!
Treba imati puno hrabrosti (ili biti potpuno lud) da nešto ovako kažeš amerima!

apolo
6 godine prije

Prije nego i stignu uvesti sankcije Turskoj, SAD ce se fizicki sukobiti sa njom.
Operacija “maslinova grancica” ima za cilj jedno, da se rijesi pitanje Kurda i njihovog surovanja sa SAD. Glavni cilj je protjerivanje snaga SAD iz Sirije i Iraka. To ce biti osveta za podrsku puca protiv Erdogana.
Normalno Turska nema snage da sama to odradi. Tu su Irak, Rusija, Iran i Sirija. SAD nije u poziciji da prijeti Turskoj. Nikakva sankcije nece promijeniti njihovu sudbinu. Erdogan javno pita NATO savez zasto ga ne podrzi u ciscenju terorizma. Ovakav nastup povlaci puno pitanja i daje jasan odgovor. Istupanje Turske iz NATO saveza se kristalno jasno vidi.

Sinisa
6 godine prije

“Rusija je počela serijsku proizvodnju zenitnog raketnog sistema S-500 „Prometej“, koji je poznat i pod oznakom 55R6M Trijumfator-M.
Raketni sistemi S-400 oko kojih se otima pola sveta bili su stepenik iznad S-300, a S-500 su – novi stepenik. Kako tvrdi vojni vrh u Moskvi, ovaj sistem ima domet do 600 kilometara, presreće i uništava čak i rakete srednjeg dometa, kao i bojeve glave interkontinentalnih balističkih raketa u njihovoj završnoj fazi leta. Istovremeno može da gađa do 20 različitih ciljeva. ” Cini mi se mnogo prije roka!

Zadranin
6 godine prije

E moji Turci, a da vi njima pokažete srednji prst?

Pa da američka gamad nauči s poštovanjem tretirati svoje saveznike i navodne prijatelje.

Recite im da se pokupe iz zemlje. I još im pljunite na kraju prid noge.

Pljuc.

Galus 92
6 godine prije

Tursku treba izbaciti iz NATO saveza jer ona de facto više nije članica tog saveza i savez ne može na nju ozbiljno računati ako to zatreba! Mislim, da će jedna od prvih stvari koje Amerika misli poduzeti protiv Turske je neisporučivanje dogovorenog broja aviona 5. generacije F 35 a upitna je i modernizacija turskih aviona f 16 na standard “Viper” koji sada provodi Grčka! Turska će skoro je sigurno osim raketa S 400, početi nanbavljati i ruske lovse kao na pr. Suhoj 30, dok tenkove misli sama proizvoditi! To se može promjeniti samo u slučaju, da Erdogan na bilo koji način izgubi vlast.

Ive
6 godine prije

jesi vidio turca a voda mu, do koljena.

RobiKibor
6 godine prije

Turcin se osokolio naglo na prividu svoje moci s osjecajem otomanskog carstva daju sebi previse na vaznosti. Istina je da su kultoroloski uhljebi na bosporu koje nitko iz okolice nepostuje i to im stvara frustraciju, mislim na erdogana. Kurde prozivati teroristima i ocekivati podrsku susjeda, uz to izvrsiti agresiju na susjednu drzavu, mislim da to nece izaci na dobro. Ruse sam dozivljavao posteno dok nisu turcima pustili ilegalan napad na afrin a svi znamo povijesni amozitet rusa i turaka. Ipak ce zapad ici svojim putem, turska je imala priliku, ali na nesrecu sekularnih turaka, erdogan ce ih vratiti na put fesova i carstva.

System Failure
6 godine prije

USA vise treba Tursku nego Turska USA. Dovoljno je da ima kazu da se pokupe iz Incirlik baze i vec su im zadali velik udarac.

Ado
6 godine prije

Protu sankcije bravo napokon neko ima muda za to.Dosta više i tih Smeta i njihove demokracije to jest sile.

dobagan rogić
6 godine prije

Putem idu Turci vide im se kutije cigara a šibice poskupike 20 dinara.

darko
6 godine prije

Prolazi Bosfor i Dardanele su pod Tuskom nadležnošću, pa se stvari kompliciraju, a put do Crnog mora tuda prolazi.

Miller
6 godine prije

Neko spomenu nuklearno oružje u Turskoj. On je gospodo povučeno još prošle godine u NATO bazu u Rumuniju nakon onog vojnoj puča. Zar iko normalan razmišlja o upotrebi bilo kakvog nuklearnog oružja na tom području??? O tom je iluzorno pričati osim ako neko ne želi Armagedon. Za puno manju stvar bi izbio III WW, kao što je na primjer blokada Bosfora za Rusku mornaricu koja bi u tom slučaju bila mrtva. Ovdje ima jako pametnih komentara i komentatora ali molim da se držimo fakata a ne SF!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI