fbpx

Za Moskvu embargo UN-a protiv Irana za kupnju ofenzivnih oružja istječe 2020.

S-400 IRAN RUSIJA

Kada su se ranije ove godine vodile polemike oko navodnog odbijanja Rusije da Iranu isporuči sustave S-400, na kraju je na službenoj razini potvrđeno da nema nikakve prepreke za ovaj posao, ali da Teheran treba uputiti službeni zahtjev Moskvi za kupnju ovih sustava i pregovori će biti pokrenuti, jer se radi o obrambenom oružju koje nije obuhvaćeno sankcijama Ujedinjenih naroda.

Rusija sada ne isključuje pregovore s Iranom o isporuci sustava protuzračne obrane i radio-elektroničkih sustava toj zemlji, kao i o stvaranju integriranog sigurnosnog sustava u Perzijskom zaljevu, rekao je direktor ruske Federalne službe vojno-tehničke suradnje Dmitrij Šugajev, koji je napomenuo da Rusija strogo postupa u skladu s međunarodnim propisima, navodeći da vojna suradnja s Teheranom po pitanju ofenzivnog oružja ne može započeti prije listopada 2020.

“Prije isteka sankcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a one za nas ističu u listopadu sljedeće godine, možemo razgovarati o suradnji u isporuci sustava za protuzračnu obranu, stvaranju integriranog sustava nadzora, sigurnosti i obrane obala Perzijskog zaljeva, isporuci radio-elektroničke opreme, modernizaciji opreme za protuzračnu obranu prethodno isporučene Iranu, te isporukama lakog oružja i streljiva”, dodao je Dmitrij Šugajev.

Iako je trenutni rusko-iranski sporazum o obrambenoj suradnji na snazi od 2001. godine, suradnja s Teheranom ograničena je Rezolucijom 2231 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i dekretom ruskog predsjednika od 11. ožujka 2016. godine, izvijestio je Bloomberg početkom godine, koji je prvi plasirao lažnu vijest „kako je Moskva zbog sankcija Ujedinjenih naroda odbila Teheranu prodati sustave protuzračne obrane S-400“.

Prema agenciji, „Rusija je ovu odluku ocijenila rizičnom, jer bi mogla pojačati napetosti u regiji“.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova, međutim, demantiralo je ovo izvješće rekavši da ta zemlja nema namjeru kupiti sustave S-400.

Dmitrij Šugajev je tada rekao da je Rusija spremna isporučiti sustave protuzračne obrane S-400 Iranu, ali ih Islamska Republika još nije zatražila.

Međutim, sada se naglasak daje na „ofenzivna oružja“ i priča sa sankcijama Ujedinjenih naroda protiv Irana za Moskvu završava u listopadu 2020. Nove sankcije mogu biti usvojene samo s glasom Rusije i Kine, što je teško ostvariv scenarij. Stoga od listopada 2020. Iran može pregovarati kupinju bilo koje vrste oružja od Rusije ili Kine, koji će sigurno paziti na održavanje ravnoteže snaga u nesigurnoj regiji šireg Bliskog istoka, ali ih ništa neće spriječiti da Islamskoj Republici prodaju borbene zrakoplove ili druga ofenzivna oružja. To i jeste suština poruke koju je putem ruskih medija prenio direktor ruske Federalne službe vojno-tehničke suradnje Dmitrij Šugajev.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Rusija nekad kasni u svojim odzivima….
Sada, zbog kašnjenja, Iran je razvio svoje sisteme, koji su skoro jednako dobri i zašto bi platio?
Zbog nepoverenja, koje su ugradili upravo protivnici, SAD, Rusija puno puta ostaje na suvom, sa onom stvari u ruci….

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije

Čovjek vježba 2,3 godine pa se ne razvije. Razvili su u Iranu i njihov pežo, skoro kao pravi. Drugari !! Pa i koru za pitu treba naučit razviti…….hm…”skoro jednako dobri”…
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !!!!
P.S. O Iranu ništa loše. Naprotiv.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Iranski sistemi su kopija kineskih kopija ruskih sistema. Poslusaj sta kaze o tome prof. Milinovic.

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

tihobl / prof. Milinovic se sali sigurno eto te kopije su bezopasne …

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Mislim da se rusi sada cupaju i pricaju price kako nije problem oko s-400 a svi dobro znamo da su isporuku placenog s-300 vukli do zadnjeg momenta iako nije bilo ogranicenja VSUN (to su urgirali cifuti), no ima tu jedna druga stvar i tek sada je to rusija skontala a odnosu se na kinu i s.koreju ( hoce ko zna a neka rusi slusaju izrael )
Znam sada ce rusofili derati minusima ali ovo gola je istina .

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

To je istina i to zamjeram Rusiji,ali samo uvjetno.Davno bi Iran bio bombardiran i devastiran kad iza njega ne bi stajale Rusija i Kina.Znaju to i oni koji bi htjeli napasti,kao Izrael,ali SAD znaju da bi to bila velika greška.Zato ipak zamjerka je uvjetna.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

Pa Iran je svjestan toga, i zbog toga Rusiju ne kritizira.
I preko Rusije ima “pravo” na veto u sigurnostnom savjetu UN-a.
Iran če teško preživjeti , ali če. Kina, Rusija, Iran, možda i Indija, stvaraju največe medjunarodno tržište. Imaju potrošače, imaju resurse, znanje. Europa mora što prije, po mogučnosti jučer, okončati sankcije spram Rusije i pokušati zauzeti barem neki udjel i barem minimalni utjecaj na novi poredak.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Ne želim se sad praviti pametan, ali odavno sam ovdje napominjao da će i Rusija i Kina dati SVE da se Iran obrani, svaka na svoj način.. Sve drugo su samo taktička taktiziranja, PR, sitni driblinzi, ali cilj je jasan i postojan.

Max
Member
Max
1 godina prije

Kolega Mate potvrđujem i čitao sam taj vaš komentar i složio se s njim Posrijedi je strateško svaezništvo koje se ne smije prekinuti.

Max
Member
Max
1 godina prije

i bez toga imaju sredstava za obranu, s ovim će ih imati još iviše.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
10
0
()
x