Još jedna poruka Washingtonu: Ankara se neće dati ucjenjivati programom F-35

TF-X
18 komentara

U lipnju ove godine je na sajmu u francuskoj zračnoj luci Pariz-Le Bourget Turska svijetu pokazala borbeni avion pete generacije koji pomalo izgleda kao F-35. Tada su rekli da je to za sada „mock-up“ model, ali će 2023. godine biti pravi zrakoplov, a prvi se let očekuje 2025. i bit će u službi od 2028. godine“.

Napetosti između Turske i Sjedinjenih Država imaju dubok utjecaj na tursku obrambenu industriju.

Washington je blokirao prodaju svojih borbenih zrakoplova F-35 u Ankari nakon što je Turska već uložila milijardu dolara u program.

Američka odluka je prisilila Tursku da ubrza proizvodnju svojih zrakoplova. Najveći turski festival zrakoplovne tehnologije „Teknofest“ pružio je detaljniji pregled dugoročnih planova turskih zračnih snaga, uključujući novi turski zrakoplov TF-X, za kojeg se očekuje da će dostići dvostruku brzinu zvuka i dodatno smanjuju ovisnost Turske o stranim zrakoplovima kao što je F-35.

Turska navodi da bi zrakoplov u serijsku proizvodnju trebao ući oko 2029. godine.

Ali Mustafa iz kanala TRT World iz Istanbula objašnjava kako je izvršni odbor turske obrambene industrije 2010. godine pokrenuo projekt TF-X, proizvodnje nacionalnog borbenog zrakoplova koji će zamijeniti tursku flotu F-16. TF-X je predviđen da surađuje sa zrakoplovima F-35, ali se sada otvara mogućnost nabave ruski Su-35 ili Su-57.

Istanbulska zračna luka „Kemal Atatürk“ bila je domaćin je šestodnevnog festivala kojeg su zajednički organizirali Turska tehnološka fondacija (T3) i Ministarstvo industrije i tehnologije Turske.

Festival je uključivao brojne aktivnosti poput zrakoplovnih spektakla, seminare, radionice, prvenstvo za dronove, natjecanja i koncerte.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay je u obraćanju na ceremoniji zatvaranja naglasio da je prestižni događaj nastao kao nacionalni tehnološki iskorak u pravcu pretvaranja Turske u tehnološki produktivno društvo. Cilj festivala je jačanje svijesti o važnosti tehnologije i nauke, jačanje ljudskih resursa Turske kada je riječ o stručnim i sposobnim inženjerima i znanstvenicima. „Teknofest“ je posjetilo više od milijun ljudi.

“Nastojimo razvijati naše domaće i nacionalne tehnologije u punoj mobilizaciji kako bismo osigurali da naša zemlja postane konkurentna i neovisna u području tehnologije i inovacija“, kazao je Fuat Oktay.

Ističući kako je posebno zadovoljstvo bilo gledati ushićenost mladih i njihovu strast za inovacijama, Oktay je kazao da je na festivalu sudjelovalo 17 373 tima, a kako je u finalno takmičenje prolaz izborilo 2000 timova s 10 000 sudionika.

VIDEO: Prilog televizije TRT World s predstavljanjem zrakoplova TF-X

Turska gubi F-35, ali lansira nacionalni avion TF-X i sa zanimanjem gleda na Su-57 i kineski FC-31

Turska “slučajno” uspoređuje zrakoplove F-35 i Su-57

Moguća turska nabavka aviona Su-35 i Su-57

F-35TeknofestTF-X
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MDM
4 godine prije

Svako ima pravo na sanje.

samo tako
4 godine prije

Probni pilot če biti Grunf

Laki Topalović
4 godine prije

Ja baš ne bi podcjenjivao Turke… Konačno, mogu kupiti u druge avione u međuvremenu, do 2029.

Ante
4 godine prije

Za Tursku bi bilo jako dobro da su se ipak mogli domoći tih F-35 tica, Da upoznaju taj zrakoplov, pa naprave po njima još bolji turski zrakoplov. Domaće je domaće, i ne moraju ovisiti o strancima.

Nebpjsa Stpjanovoc
4 godine prije

Tako radi drzava koja se ne kiti tudim perjem.Polozaj nase zemlje je vrijedniji od bilo kojeg F smeca.Ameri se dugo nece moc oporavit od danasnje situacije.Hrvatska (samozvani politicari) sljepo slijedi amere iako oni tonu .nisu vise.prvi ni na jednom polju.Turska je vec kupila SU 35 57,AMERI GURAJU F35 KAO NEDOVRSENI INESIGURAN ,,ASAMA RADARSKA POTPORA SLABA.HRVATSKOJ TREBA DVA DIVIZIONAS400 a NE NEKE JEdrilice F.

patriot
4 godine prije

dajte nama koji f35 mi ćemo im pokazat…vole nas još od krbavske bitke

Max
4 godine prije

nije loše biti neovisan o stranim dobavljačima ali će im za to trebati 10 godina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI