Poljske dileme: Nijemci su nas htjeli uništiti, a Rusi osloboditi, iako je i to okupacija

Poljska zastava
23 komentara

Nedavno je Kornel Morawiecki (77), ugledni bivši poljski disident, politički aktivist, ali i kao otac aktualnog premijera Mateusza Morawieckog, komentirao Trumpovu izjavu o Crnogorcima i kurs zapadnog i istočnog bloka u EU, a sada je izjavio kako Poljskoj ne prijeti agresija iz Rusije, jer Moskva nije zainteresirana za uporabu sile protiv Poljaka. Također je naglasio da Poljska ne treba stavljati ukrajinske interese ispred svojih, te da Poljaci nemaju nikakvih problema s plinovodom Sjeverni tok 2.

“Nijemci su htjeli uništiti Poljake, a Rusi samo osloboditi. To je temeljna razlika. Uostalom, mi sami nismo pobijedili Hitlera. Sovjeti su nas oslobodili od njemačke okupacije. Ali, naravno, donijeli su nam novu okupaciju”, rekao je političar Kornel Morawiecki Cornel u intervjuu za poljski list Interia Fakty.

U razgovoru je istaknuo “kako je Sovjetski Savez, koji je vidio svoju korist u preobrazbi sustava, ipak omogućio porobljenim narodima da steknu slobodu”.

Upitan zašto se opirao dekomunizaciji, on je odgovorio “kako je, naprotiv, bio gorljivi zagovornik dekomunizacije, ali se izričito protivio rušenju sovjetskih spomenika “.

Kada je upitan je li se zabrinuo zbog mogućeg oživljavanja Ruskog Carstva, Kornel Morawiecki je naglasio da, suprotno onome što je ranije govorio, Rusija nije vodila agresivnu politiku.

On smatra da Rusi nemaju interesa za primjenu vojne sile protiv Poljske.

“Za četiri godine su učinili sve kako ne bi zauzeli Donjeck, pa kako onda da govorimo o agresiji na Poljsku”, dodao je političar.

Po njegovu mišljenju, problem plinovoda “Sjeverni tok 2” je, unatoč raširenom mišljenju, nastao zbog slabe istočne politike Varšave.

“Rusi su htjeli izgraditi drugi krak plinovoda “Yamal” kroz Poljsku. Nismo se složili s tim, jer je plinovod trebao biti postavljen preko Bjelorusije, a ne Ukrajine. Da nismo stavili interese Ukrajine iznad vlastitih, Rusi ne bi ni trebali pregovarati s Njemačkom. A sada ćemo skuplje plaćati američki plin. Nepostojanje odgovarajućih odnosa s Rusijom je uvijek išlo na našu štetu”, požalio se Kornel Morawiecki.

“Naravno, oduzimati susjednoj državi njezin teritorij  je kršenje međunarodnog prava, ali osim toga postoji i pravo naroda na samoopredjeljenje. Rusi su uzeli Krim bez borbe”, rekao je Morawiecki i dodao da su ljudi izrazili svoju volju putem referenduma.

Političar je također naglasio kako poljski i ruski organi vlasti i mediji okreću Poljake i Ruse jedne protiv drugih.

“Ovu štetu nanosimo jedni drugima. Sramota je da nesporazumi i loži odnosi vladaju između dviju najvećih zemalja u regiji”, zaključio je Kornel Morawiecki.

Interia Fakty

Trump, izjava o Crnogorcima i kurs zapadnog i istočnog bloka EU

Sjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

…tako to počinje…ostavimo se iluzija, jer dok je ljudskog roda granice su se mjenjale silom ili bez nje a tako će biti i ubuduće….poljaci trebaju znati što su im prvenstveno osobni interesi….a oni kažu…šaptom…,dok nitko ne može čuti….lvov….lvov mora pasti…..istočne granice se moraju revidirati.

čitalac
5 godine prije

Općenito, svi ovi ex-političari su jako pametni kad nisu više di vlasti.
Što nisu tako govorili kad su bili dio ekipe?!?

Mali pas
5 godine prije

Hahaha sloboda kad te okupator oslobadja. To je Poljacima bilo tolko dobro da se nisu mogli odluciti cije govno lijepse mirise pa sad sami seru, ima tu jos seronja da se razumijemo…

Mali pas
5 godine prije

Hahaha kad te okupator oslobadja. Poljacima izgleda tesko odluciti se ciji izmet lijepse mirise pa moceli mirisati svoj da vide kakva im je stolica. Jadna zemlja pretvorena u javni wc… Kad su te svi bar jednom prebili tesko se odluciti tko je imao vise milosti.

bbbb
5 godine prije

Da je ovakovih glava u Poljskoj 50 posto nebi isti sutra ponavljali istu ulogu iz drugog bobrok rata.

Mikojan
5 godine prije

Usamljen glas razuma koji se daleko NE čuje !

fenix
5 godine prije

Tooooooooo. Mozda i u Poljskoj bude razuma sramota je da se dvije veloke Slavenske drzave svadjaju.

Moreno
5 godine prije

Poljaci su narod sa izuzetnom političkom inteligencijom. Željeznu zavjesu su sa zapadnih granica pribacili na istočne ne shvaćajući kako je schengenski zid neprobojniji od berlinskoga.
Preživili su pokušaj njemačkoga uništenja, rusku okupaciju i sad imaju američku demokraciju . . . mogli bi na kraju završit sa svemircima . . .

dalmata
5 godine prije

Postoji lik iz Varatdina(ili blize okoline)koji je bija ozenjen Poljakinjom.Njegov tast(zenin muz)je bija Poljski akademik,
Ovi Verazdinac je isprica vrlo poucnu,istinitu misao ovog Poljaka.Naime,kako je prica stari akademik,prije napada na Poljsku,Zidovi su toliko bili financiski jaki da su otvoreno govorili poljacima:”Vama ulice,nama kuce”.A posli Njemackog pomora,oslobodili ih SSSR i nakon toga,zahvaljujuci,istoj ”demokratskoj sorti”(ka i svugdi u tkz.EU).opet in se vratili Zidovi opiturani u USrA kolore.Niko mi ne moze pribotunat(prigovorit)da nije tako,jer je i ovi portal,pisa o Trumpovu zetu Zidovu,i kako ovi lipotan,otvoreno provodi Cionisticko-Zidovsku politiku Izraela i Zidova.Svako ko oce ovo vidi,nek baci oko kroz svoju ponistru(prozor) i vidi sve blagodati(uz put,prije par godin,napravija sam vise od misec dan,hotel”Psejdon”,izmedu Gdanska i Sopota,i ovo pisen zato sta sam ima priliku vidit,iz prve ruke,razvikani zivot obicnog Poljaka)kako njihove,tako i cile politike koju cila peta kolona(pardon”demokratske snage” provodi u ciloj EU,u korist USrA,kojon drmaju cionsti i Zidovi.kako se pokazalo,karavan(Rusi)prolazi,pasi laju(EU)

Nil 1
5 godine prije

Radim s poljacima i rusima u firmi…sluso sam ih dobro jedne i druge pa i njemce.. rusi jesu im pravili sranja.. Rusi trebaju znat da se Poljska ne treba klanjat Rusiji.. moraju izgradit svjest da je poljska mali braco slavenski i jedne i druge je rodila davno ista mater jer pripadaju istom mentalnom i civilizacijskom krugu..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI