Uoči današnjeg glasanja o “Sjevernom toku 2” Pariz zabio nož u leđa Berlinu

Francuska njemacka
42 komentara

Francuska je neočekivano uskratila Njemačkoj potporu u izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2”, izvještava Süddeutsche Zeitung. Na predstojećem glasovanju o amandmanima na novu plinsku direktivu EU Pariz će glasovati za veću kontrolu nad projektom od strane Europske komisije. Berlin je tako izgubio važnog saveznika, navodi njemački list.

Danas će se održati važno glasanje u Europskoj uniji koje će odrediti budućnost projekta “Sjeverni tok 2”, piše Süddeutsche Zeitung. Neposredno prije glasanja je Francuska neočekivano zauzela stav suprotan njemačkom.

Pariz se usprotivio izgradnji plinovoda, naglašavajući da bi to moglo izazvati “strateške probleme” u odnosima između Moskve i Europe .

“Ne želimo povećati ovisnost o Rusiji i još više štetiti interesima zemalja EU kao što su Poljska i Slovačka”, priopćile su francuske vlasti.

Glasat će se o amandmanima na takozvane plinsku direktivu EU. Berlin se već nekoliko mjeseci opire svim pokušajima da se ovaj dokument izmjeni, zbog čega se Europska komisija nije mogla miješati u izgradnju projekta “Sjeverni tok 2”.

Njemačka se kladila na potporu Francuske, kako bi prevladala manjinsku blokadu u EU. Saveznici Njemačke u tom području su Nizozemska, Belgija, Austrija, Grčka i Cipar. Ali to nije dovoljno. Bez Pariza će Berlin teško insistirati na svojim zahtjevima. Njemačka će sada morati pridobiti podršku drugih zemalja EU, ali to neće biti lako.

Istovremeno je jasno da Pariz namjerno ulazi u sukob sa svojim glavnim partnerom u Europskoj uniji, iako je suradnja Pariza i Berlina presudna za Europu, piše Süddeutsche Zeitung.

To se stajalište može promijeniti samo ako predsjednik Emmanuel Macron osobno intervenira o ovom pitanju i danas dođe do obrata tijekom glasanja, zaključuje njemački list.

Podsjetimo da su gotovo svi njemački mediji, nakon što je Berlin prošlog tjedna poslao pismo Europskoj komisiji, bili uvjereni da je ova priča gotova i da amandmani koji bi se odnosili isključivo na ruske projekte neće biti usvojeni, jer diraju i u interese Njemačke.

Nakon jučerašnje odluke Pariza, koji je poručio da će podržati amandmane, sve se vraća na početak. Njemačka je posebno zabrinuta što novi okvir stvara preduvjete da Europska komisija dobije ekskluzivne ovlasti u reguliranju domaćeg njemačkog tržišta plina, jer je do sada područje međuvladinih sporazuma bilo u nadležnosti pojedinih zemalja Europske unije.

Suddeutsche Zeitung

Njemačka obranila “Sjeverni tok 2” – Naša je odluka logična, dosljedna i pragmatična

Sjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

dakle nema ništa od europskog savezništva I od jedne europe iz tri zasebna djela I pet brzina:)

ps. diktator ljigavi macron je morao ispuniti zapovijed šefova.

Siniša
5 godine prije

Jbt koje je to rasulo moral….do nedavno su se Mikron i bakutaner lizali pred kamerama a vidi sada.

Siniša
5 godine prije

“Postajemo li zavisni od Rusije zbog ovog drugog gasovoda? Ja kažem ‘ne’, ako istovremeno sprovedemo diverzifikaciju (izvora snabdevanja)”, rekla je Merkelova na konferenciji za novinare u Bratislavi

Laki Topalović
5 godine prije

Kad vide ove budale, nije ni čudo da Gazrpmo bježi i gradi plinovode do Pakistana i Indije, za sada od Irana, iako je ruska plinska mreža povezana s iranskom i jačanjem potrošnje će sigurno upumpavati svoj plin.

Laki Topalović
5 godine prije

Merkel je jutros drečala “To je ekonomski projekt, To je ekonomski projekt….” Baš da vidimo kako će završiti dan

GanicusPrvi
5 godine prije

Sve je to igra uskoro ce pricati da je potrbna jedna vlada u EU koja ce djelovati neovisno i nad svima radi boljeg funkcionisanja.

Kile
5 godine prije

Koji kokošari, nikad ništa od te europe

nonwo
5 godine prije

” Njemačka je posebno zabrinuta što novi okvir stvara preduvjete da Europska komisija dobije ekskluzivne ovlasti u reguliranju domaćeg njemačkog tržišta plina, jer je do sada područje međuvladinih sporazuma bilo u nadležnosti pojedinih zemalja Europske unije.”
EU APSURDISTAN,PARADOX…
(merkelica)Dobro mi je dok je EK u mojim šakama i kad hiperregulacijom,sporazumima,direktivama bla…bla truć omogućuje da ja budem šerif u gradu ..Tada me ne smeta što EK ima ekskluzivne ovlasti..da zaj sve ostale…
ALI ,….kad se priča okrene :), i prestaneš biti glavni šerif (očito su to sad namijenili kaubojčiću makronu)-onda bi VIŠE NADLEŽNOSTI ZA POJEDINU ZEMLJU EU ..
Sve se vraća,sve se plaća…Eurotičari na aparatima…

dinaricus vulgaris
5 godine prije

eu ima 3 brzine i rikverc

nekoime
5 godine prije

Kad Nijemcima paše regulacija – svima paše regulacija. Kada Nijemcima ne odgovara regulacija – e, to je već nešto drugo.

nekoime
5 godine prije

DEXIT ili FREXIT, pitanje je sad?

ime amatera
5 godine prije

Masonska Macron sr..nja i potpuna podrska Italiji i Njemackoj. Kupi gdje je jeftinije jer treba na kupca misliti ne na elitu iz skrivenih klubova. Orban filozofija. Amen

Brave new world
5 godine prije

Neka neka, sad je postalo i službeno da francuska ne vidi sebe kao dio ujedinjenje europe koji radi u korist te iste europe već je sluga usa-brit koalicije. Gradit cete vi opet maginotovu liniju dragi francuzi izuzev ako zuti prsluci nesto ne pomaknu na bolje.

Adriana
5 godine prije

Njemačka može zavrnuti Frankreich na nečem drugom, tamo gdje jako boli, bit će prilika. Gradnju NS2 je sada jako teško prekinuti i konzervirati. Rusija (Gazprom) treba na svaki način, makar i sama završiti gradnju, ako sankcijama i pritiscima eliminiraju ostale sudionike u projektu. Njemačka vlast se tome, što su najavili, neće protiviti. Neka od njemačkih tvrtki bi trebala ostati uključena pa i povećati svoj udio. Završenu gradnju konzervirati i čekati sjedeći na obali (Sun Tzu) da rijeka pronese leševe neprijatelja – neće trebati dugo. Zašto konzervirati: po završetku gradnje pritisak će postati toliko jak, da se punjenje plinovoda vjerojatno neće izvršiti. No, plinovod je pri ruci, pa ako nužda traži…Pokušaji fizičkog oštećenja plinovoda, ne bi dobro završili. Sa uporabom LNG za kojeg nema dovoljno transportnih i prihvatnih kapaciteta, Njemačka konkurentnost opada, a time i cijele EU. Njemačka sigurno neće koristiti Litvanski i Poljski besposleni plinski terminal, to su otvoreno najavili.… Čitaj više »

Mölltaler
5 godine prije

Ipak su se dogovorili na kraju. NS ide dalje.

Kajzer Soze
5 godine prije

“Ne želimo povećati ovisnost o Rusiji i još više štetiti interesima zemalja EU kao što su Poljska i Slovačka”, priopćile su francuske vlasti.
Kakav jadan izgovor 🙂 da su kupovali američki skuplji gas vjerovatno onda ne bi postojala ta zabrinutost za interese Poljske i Slovačke 🙂

Miki
5 godine prije

Barem jedna pametna odluka od Francuza. Nitko s mozgom ne želi da Nemci imajo potpuni monopol nad distribucijom ruskog gasa u Evropu.

Kanncer
5 godine prije

Ha, kaj je strah od američke batine… anglosaksonski fašizam!

Siniša
5 godine prije

Ipak Švabe uspjele da se odbrane.

Perun
5 godine prije

U Njemackoj se mora nesto promojeniti da bi islo nabolje.Francuska bi mogla imati u buducnosti velike probleme kako u maticnoj drzavi tako i u kolonijama posebice u Juznoj Americi tocnije u Francuskoj Guajani , Guajani i Surinamu.Ako neko prati zbivanja tamo na tom podrucju Francuzi razvijaju projekte vezane za raketna istrazivanja i svemirska istrazivanja.Projekt ARIJANA.Nijemcima ne bi dali pristup Ruskom gasu a kao sebe prikazuju jednim od stubova EU unije.Smradovi obicni .Dosli su u sukob i sa Talijanima oko migranata i Libije.Taj Micron stvarno davi i prica nebuloze .Poslije Brexita brojacemo mrtve .Ta Francuska zaboravlja da je imala Vishijev rezim tokom drugog sv.rata a kao izasli su iz rata na strani pobjednika .Sad im krivo sto Nijemci prave posao s Rusima sa gasom.Njih treba izbaciti iz EU a Britance ostavit i tacka Frexit je rjesenje a ne Brexit .Francuzi imaju veliki unutrasnji dug drzave sute o tome ko mulci i… Čitaj više »

Perun
5 godine prije

Meni je standarna literatura : Les Misérables roman Victora Hugo-a zvuci cudno ali puno toga usporedivo je i sa danasnjim vremenom.Sjecam price svog cace kad je donio knjigu i rekao da to moram procitat a poslije mi serviraro Komentare iz Galije od Gaja Julija Cezara .Ta Galska truba Micron ne ide nikako u kontekst moderne Francuske .Lik izgleda ne razumije jezik naroda .Jean val Jean treba Francuzima a ne taj lik Micron .Ta polomljena treba nekoga poput Jean Val Jeana da podigne ta polomljena Francuska kola da se zamijeni tocak i da ponovo krenu putem progresa a ne represije i davljena Francuskog naroda

ShaCkaL
5 godine prije

Niste u toku, dogovorili su se Paris i London. Pročitajte molim vas Jadranka Polovic o Geopolitici sadašnjice odličan vrhunski tekst na geopolitika portalu al zaista poucan informativan sadržaj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI