Vrhovni sud Velike Britanije: Suspenzija parlamenta koju je napravio premijer Boris Johnson bila je “nezakonita”

Boris Johnson
6 komentara

Vrhovni sud Velike Britanije donio je presudu u kojoj stoji kako je britanski premijer Boris Johnson postupio protuzakonito kada je odlučio progurati (suspendirati) parlament na pet tjedana, što je Britaniju uronilo u ustavnu krizu.

Predsjednica Vrhovnog suda Velike Britanije, Lady Hale, izričući presudu u utorak, rekla je kako je Johnsonov savjet Njenom Veličanstvu [kraljici] bio “nezakonit, nevažeći i bez učinka”.

Svih 11 sudaca jednoglasno je presudilo da britanski parlament naizgled “nije trebalo raspustiti” i da je premijer spriječio zastupnike u obavljanju njihovih dužnosti.

U onom što je u biti bila optužnica protiv Johnsonove presude britanskog premijera, Lady Hale je objasnila kako su “nezakonitim činom” efekti, na temelje demokracije, bili ekstremni “.

Sudu u Londonu rekao je kako vlada nije uspjela opravdati raspuštanje parlamenta.

Joanna Cherry, iz Škotske nacionalne stranke, koja je za slučaj protiv suspenzije parlamenta iznijela svoje svjedočenje, inzistirala je na tome da Johnson sada “učini pristojnu stvar i podnese ostavku”.

Vlada Velike Britanije tvrdila je da raspuštanje parlamenta nije problem za sudove, ali kritičari su tvrdili da je Johnson pokušavao ograničiti količinu vremena kojom bi zakonodavci mogli proučili premijerovu politiku vezanu za Brexit.

Parlament je suspendiran 9. rujna, a zastupnici su se trebali ponovno okupiti od 14. Listopada, dok je Brexit pred vratima.

BrexitBritanski Parlament
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Zanimljivo. Navodno su sudovi Sj. Irske i Škotske donijeli drugačiju, upravo suprotnu odluku…?

Sale
4 godine prije

Može li autor teksta malo da pojasni na koji način je ovo “Britaniju uronilo u ustavnu krizu” budući da Britanija nema ustav?

Slovani protiv Boris
4 godine prije

‘Zloludi Boris’ siromasi po svijetu …

Jovo Kjava
4 godine prije

Ovaj Boris me podsjeca na ono Strasilo iz Filma Carobnjak iz Oza.Samo ono strasilo ima vise mozga inace isti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI