„Ne igrajte se s nama“: guverner Kaljinjingrada upozorava SAD na poteze ka ruskoj enklavi

Zapad 2017 Sergej Sojgu
38 komentara

Sjedinjene Države bi se trebale suzdržati od napada na rusku enklavu Kaljinjingrad, jer tehnološki nivo i moral trupa raspoređenih tamo osnažuju snage da se bore protiv bilo kojeg protivnika, rekao je regionalni guverner Anton Alikhanov za rusku agenciju TASS, komentirajući članak u National Interest-u, koji tvrdi da je Američki bombarder B-52 „uvježbavao raketni napad“ na oblast Kalinjingrada.

“Nećemo se baviti politikanstvom, ali je sigurno da nemamo straha. Domaćin smo glavnoj bazi Baltičke flote. S obzirom na moral i tehničku opremljenost trupa u Kalinjingradu, ne bih savetovao nikome da rizikuje sukob sa našom vojskom” rekao je Alikhanov na marginama konferencije pod nazivom” Životna sredina: gradovi” održanom u u Velikom Novgorodu, na pitanje da li se region plaši takvih pretnji.

Guverner je istakao da bi američka vojska trebalo da se pozabavi istorijom Rusije. “Htio bih da preporučim da svi američki generali pročitaju neke istorijske knjige o onima koji su se oprobali protiv ruske države i o posledicama sa kojima su se morali suočiti. Jer ruski narod zna kako da odgovori na planove svakog američkog generala. Mislim da je istorija trebala davnonatjerati naše partnere i protivnike da nauče tu lekciju”, naglasio je Alikhanov.

National Interest je ranije izvestio, pozivajući se na nezavisnog analitičara  Steffana Watkinsa, da je “B-52 … koji može da koristi nuklearno oružje … izveo simulirani napad krstarećim raketama na Kalinjingrad 14. marta 2019.” Prema Watkinsu, avion je poleteo iz vazduhoplovne baze Barksdale u SAD-u i “izveo simulaciju napada krstarećim raketama na Rusku Federaciju, krećući se na oko 60 nautičkih milja od ruskog vazdušnog prostora” avion je zatim sletio u vezduhoplovnu bazu RAF-a Fairford u Velikoj Britaniji.

“Ruska enklava Kalinjingrad leži između Poljske i Litvanije na Baltičkom moru i geografski je odvojena od ostatka Rusije, praktično je krcata sistemima PVO S-300 i S-400, protivbrodskim raketama Oniks i balističkim raketama sistema Iskander.

Američki general i komandant vazduhoplovnih snaga SAD, Jeffrey Harrigan, je izjavio da “američke snage vjeruju da znaju kako poraziti Kaljinjingrad“.

IskanderPVO
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
4 godine prije

Ovaj pojma nema tko njima vlada. Ne kuži da mu je varan flekavi prodao braći po krvi CCCP da bi se ovi sa ciozapada približili Moskvi a on ostao u okruženju gušterskom za sljedeću gozbu za stvora. Ne kuži tko je pobio 26 milja rusa i zašto, linearni programirani mozak podsvjesti samo barata sa onim što mu je usađeno odgojem u vrtićima, školom osnovnom i srednjom, faksom, filmom, glazbom, knjigama, tiskom i nikako da pobjegne od toga da misli svjesno. Autopilot program koristi 99% pučanstva a za svijest ni ne znaju. Skoro je bio onaj programator Lipton u Zagrebu pa je objašnjavao kako se to radi.

Buco
4 godine prije

Amerikanci sa svojim limitiranim općim znanjem možda nisu shvatili da je Kalinjingrad sastavni dio RF, nego možda misle da su oni neki “saveznik” Rusa nastao raspadom SSSR-a, pa se RF možda i ne ukljući.
Cijelo vrijeme se kalkulira sa time što se nalazi u toj enklavi i kako to poraziti.
Rusi ako žele mogu braniti Kalinjingrad i iz Vladivostoka.

denis
4 godine prije

Nadam se da će ameri u skoro vrijeme napasti Kaljinjingrad.

Skoze
4 godine prije

Kaliningrade grade, gdje je moja draga. Na Baltiskoj Kosi mene vise nema..

Stjepan Vujec
4 godine prije

Jadnici !!??XX

Venom
4 godine prije

” skog vazdušnog prostora” avion je zatim sletio u vezduhoplovnu bazu RAF-a Fairford u Velikoj Britaniji. ”
————————————————————————————————————————————————————————————-
Slaba jim ova vježba, kad misle, da bi mogao B-52 nakon raketnog udara na Kaliningrad da uopšte odleti do Engleske.
Iako bi nekako,….. nekom ludom srečom da doleti do Egleske mislim, da nebi imao gdje da sleti !

Генерал Платов
4 godine prije

kakve koristi mogu imat od kaljigrada ? možda naftu ili zlato ? molite boga da ga napadnu tako ih se može skršit bez ugrožavanha main landa a bilo bi veselo poljskoj brači i njemačkim ekonomskim okupatorima

Tbilisi
4 godine prije

Čim znamo za uvježbavanje, znamo da je moglo i bez slova – uv i ž. Logičnije mi je.

Nije bitno tko
4 godine prije

Jenkiji mogu Rusima samo da popuše kurchine, kao što su jih prije njih više puta popušili zapadno-evropski fašisti i varvari.

Zadranin
4 godine prije

amerokenjci misle da je Kaljiningrad nešto tipa Hong Kong.. pa da će i tamo biti prosvjeda ko u Hong Kongu.

Malo su se zahebali.. 😂

P***!

Max
4 godine prije

To bi bilo kao da netko napadne Havaje.

STEPKE
4 godine prije

Miskoncepcija. Amerika nije dobila nijedan rat od II sv.rata do danas. Udariti na najjacu svetsku vojnu silu iz radoznalosti moze samo budala Erste Klase . A i vreme je da se Svet resetuje/rebutuje na ovaj nacin,iako je to smesno prizeljkivati na ovaj nacin.

Bokan
4 godine prije

Konigsberg je oduvek deo majke Rusije.

MDM
4 godine prije

Huti razvale to za 2 dana.

zoran mircic
4 godine prije

Vitez8 Neki pametni ljudi kazu treba napasti odmah Rusima potrebna fizicka radna snaga imaju mnogo otvorena gradilista

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI