Danska uklanja posljednju prepreku za dovod ruskog plina u Europu

Sjeverni tok 2 - Danska
17 komentara

Danska energetska agencija (DEA) priopćila je u četvrtak da je operateru projekta Sjeverni tok 2 dala licencu za obavljanje operacija duž kontinentalnog pojasa te zemlje.

“Sjeverni tok AG dobio je operativnu dozvolu za cjevovode Sjevernog toka 2 na danskom kontinentalnom pojasu”, izjavila je DEA dodajući da je “dozvola izdana pod nizom uvjeta”.

Prema agenciji, očekuje se da će uvjeti osigurati siguran rad plinovoda, koji se gradi za transport ruskog plina do europskih potrošača, preko Baltičkog mora.

DEA-ina najava dolazi nakon što su neki političari u Njemačkoj i Europskoj uniji nedavno uputili pozive za sankcioniranje, pa čak i okončanje projekta Sjeverni tok 2, zbog navodnog trovanja ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

Ranije u rujnu, američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je njemačkom Bildu da Washington stvara koaliciju koja će ometati dovršenje Sjevernog toka 2. Rekao je kako bi volio da Njemačka usvoji američko stajalište o projektu kojeg vode Rusi, bilo zbog Navaljnog ili “stvarne sigurnosne implikacije” u pogledu ovisnosti o ruskom plinu.

Međutim, njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na to da se pitanje Sjevernog toka 2 i incidenta s Navaljnim ne povezuje.

Američka administracija u više je navrata kritizirala izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, s ciljem da se projektu onemogući dovršavanje, kako bi se povećala prodaja američkog tekućeg, prirodnog plina (LNG) u Europu. U međuvremenu, mnoge su europske države već naglasile kako žele diverzificirati svoje izvore energije, a plinovod Sjeverni tok 2 iz Rusije mogao bi biti jedan od načina da se to postigne.

Novi plinovod, koji je dizajniran za povećanje opskrbe plinom Njemačke, ali i druge europske države za 55 milijardi kubičnih metara (bcm) godišnje, trenutačno se privodi kraju. Rusija je morala otpremiti vlastita plovila kako bi položila posljednje kilometre rute, nakon što je švicarsko-nizozemska tvrtka Allseas povukla svoje brodove, zbog prijetnje američkim sankcijama.

deaSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
3 godine prije

Sad će amerokenjci izvršiti invaziju na Grenland.. 😎

Svjetska gamad br.1.

P***!

but
3 godine prije

Koju igru igraju NATO-vci s Rusijom?
Driblaju je kao loptu.
Merkel prima u posjetu ruskog izdajnika Navalnija i bjelorusku izdajnicu
Svjetlanu Tihanovskaju.
Ponovo bi Nijemac s dignutim k* na istok ali ovaj put s soft power.

Tomi
3 godine prije

Meni je vise sporan onaj akademik cerinskji da zavrsi taj plinovod to je 10puta manji brod od Pioner Spirit sto je prvo polagao

tuf
3 godine prije

Je*iga Navaljni, morati ćeš u horizontalu, blokiranje ne ide po planu.

nekoime
3 godine prije

Očekuje se obojena revolucija u Danskoj. Arapsko-zelena.

zgvaca
3 godine prije

Akademik Cerinsky je jucer isplovio na probnu voznju. Sta je komicno bio je u pratnji jednog Remorkera sa poljskom zastavom. Fortuna i dalje lezi u luci Wismar. Na mjestu je i brod Vladislav Strizov. U Kalingradu su 7 brodova koji za 24 sata mogu doci na mjesto polaganja cijevi. Sad dolazimo polako do odgovora na pitanje svih pitanja. Dali ce se Sjeverni Tok 2 zavrsit technicki? Dali ce se primit u upotrebu? i Dali ce potec plin njime?

Marko9
3 godine prije

Ako ce EU, koja se sastoji od 28 americkih satelita, zaustaviti plinovod to nije bas dobro za Rusiju.
Medjutim Rusija radi na planu B.
Godine 2017 je plovilo kroz sjeverno morsku articku rutu 11 miliona tona robe
Godine 2019 je plovilo 26 miliona tona
a planira se 2024 vec 80 miliona tona.

Sonja
3 godine prije

Blefiranje !!! Cijevi nisu bitne..svako ima ventil na svojoj strani i moze ga zatvoriti kad god zeli. Jos nisam cula da su svabe zatvorili dotok nafte ili plina iz rusije zbog nekakvog trovanja ili sl.

3 godine prije zadnji put uredio Sonja
Trt
3 godine prije

Problem je sa otvaranjem Sjevernog toka to što uvijek ”evo samo što nije,gotovi smo,samo da jos ovo ili ono i krećemo…”i tako godinama…

Bosanac
3 godine prije

Naredna krimi TV serija u produkciji nordijskih TV kuca zvat ce se ‘Dozvola Za Dovod’

JumpingJackFlash
3 godine prije

Rusi mogu sav taj plin prodati Kinezima kad hoće.
A nitko neće više plakati, kukati i stenjati nego Švabe ako budu morali plaćati značajno skuplji “američki” plin.
Zato mi nikako ne idu u glavu ta švapska baljezganja o trovanju Navalnog “novičokom”.
Da Rusi stvarno nekog hoće otrovati, taj vrlo brzo ne bi više hodao zemljom (nego bi bio kod Manitua u “Vječnim lovištima”, kao bi to rekao “Žalosna Sova” iz stripa Komandant Mark).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI