SAD Turskoj opalile dvostruki šamar, a Njemačkoj jedan – odgovor Ankare i Berlina?

Angela Merkel Recep Erdogan
36 komentara

Američki kongresmeni su već dugo izvan sebe od bijesa zbog kupovine ruskog sustava protuzračne obrane S-400 od strane Ankare i turske vojne operacije na sjeveru Sirije, piše Neue Zürcher Zeitung. I na kraju, američki Kongres je reagirao tako da je opalio Turskoj dvostruki šamar. Priznao je „Armenski genocid“ i uveo sankcije Ankari, izvještava švicarski list Neue Zürcher Zeitung.

Više nije tajna da je američki Kongres prilično hladan u odnosima s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, piše švicarski list Neue Zürcher Zeitung.

„Američke kongresmene je  dovelo do bjesnila  ne samo kupnja ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400 od strane Ankare, već i turske vojne operacije u sjevernoj Siriji“, piše autor Peter Winkler.

“I konačno, američki Kongres je reagirao i Turskoj opalio dvostruki šamar”, izvještava Neue Zürcher Zeitung.

“Prvi se tiče bolne teme. Američki Senat, kao i ranije Zastupnički dom,  Predstavničkog doma, prvi put je turski masakr nad Armencima 1915. godine službeno priznao kao genocid!“, piše autor, ali dodaje kako je ovo „simboličan korak“, jer usvojena rezolucija nikoga ne obvezuje na ništa.

„Ipak, američki je Kongres time snažno pogodio Tursku“, kaže Winkler, a da je u pravu svjedoči vijest da je u subotu ujutro američki veleposlanik u Ankari pozvan u turrsko minitstarstvo vanjskih poslova da primi službeni prosvjednu notu Turske.

„Međutim, drugi šamar Turskoj može imati konkretnije posljedice“, nastavlja novinar švicarskog lista.

„Prije neki dan, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja i većinom glasova, Odbor za vanjsku politiku Senata Sjedinjenih Država je ipak usvojio zakon koji predviđa sankcije protiv Turske“, objašnjava autor članka.

Zauzvrat, kaže Peter Winkler, iz Ankare, kako se očekivalo, ljutito su reagirali na ove akcije Washingtona i nsu prvi put zaprijetili da će poduzeti osvetničke mjere ako Sjedinjene Države, zbog obrambenog sporazuma s Rusijom, uvedu sankcije Turskoj.

U međuvremenu, zbog kupnje ruskog protuzračnog raketnog sustava S-400 od strane Ankare, Sjedinjene Države su Tursku su već izuzele iz proizvodnog programa višenamjenskog borbenog zrakoplova F-35, podsjeća novinar Neue Zürcher Zeitunga.

Ranije je Anakara poručila Washigntonu da se ne igra s vatrom, jer su američke nuklearne bombe u Incirliku, a radarski sustavi proturaketnog štita u bazi u Küreciku i američka bi vojska vrlo lako mogla dobiti rok da napusti Tursku. Koliko je Erdogan ozbiljan i svojoj prijetnji, to ćemo tek vidjeti, ali je sigurno da ova vijest iz Washingtona neće proći bez odgovora.

Mevlut Cavusoglu: „Povijest zbog politike prekrajaju samo kukavice“

Prvi je reagirao turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, koji je još u petak kasno, komentirajući usvajanje rezolucije u američkom Senatu kojom se zločini iz 1915. priznaju kao genocid, rekao „kako su oni koji povijest mijenjaju u političke svrhe kukavice koje se ne žele suočiti s istinom“.

“Odluka američkog Senata je politička. Nema pravnu snagu ni valjanost. Oni koji povijest koriste i mijenjaju je u političke svrhe su kukavice koje se ne žele suočiti s istinom”, napisao je Cavusoglu na Twitteru.

Glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin osudio je usvajanje rezolucije u američkom Senatu kojom se zločini nad Armencima iz 1915. priznaju za genocid.

”Nijedna odredba ove odluke, na političkom, vojnom i ekonomskom polju, neće utjecati na bilo koje pravo i odlučan stav Turske. Oštro osuđujemo i odbacujemo odluku američkog Senata koji koristi iskrivljeno razumijevanje povijesti u svojim malim političkim izračunima”, rekao je Kalin.

Američki ambasador u Ankari pozvan na razgovor u MVP Turske

Dan poslije izjava Cavusoglua i Kalina,  diplomatski izvori javljaju da je zamjenik turskog ministra vanjskih poslova Sedat Onal u razgovoru s američkim veleposlanikom Satterfieldom još jednom ponovio da se Turska oštro protivi ovakvoj odluci američkog Senata.

Američki veleposlanik u Ankari, David Satterfield, pozvan je na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova Turske isključivo zbog usvajanja rezolucije u američkom Senatu kojom se zločini nad Armencima iz 1915. priznaju za genocid.

Prema diplomatskim izvorima, Sedat Onal je u razgovoru sa ambasadorom Satterfieldom osudio usvajanje rezolucije, ali su iz američkog veleposlanstva za agenciju Anadolu rekli  da stav američke administracije o ovom pitanju ostaje nepromijenjen i da je u skladu sa ranijom izjavom koju je u travnju dao američki predsjednik Donald Trump.

Podsjetimo, Trump je 24. travnja za zločine iz 1915. godine upotrijebio armenski izraz “Meds Yeghern”, što na armenskom znači “velika katastrofa”.

Senat Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koji predvode republikanci, u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom se događaji s Armencima početkom 20. stoljeća priznaju kao genocid, što će, bez sumnje, dodatno zahladiti odnose Ankare i Washigntona. Kakve će korake poduzeti Turska, još uvijek nije jasno. Kao što smo naveli, provladini mediji u Turskoj tjednima kao odgovor navode mogućnost protjerivanja američke vojske iz turskih baza.

Američka politika ucjene ne štedi ni Njemačku

U sličnoj je situaciji i Njemačka kojoj se prijeti sankcijama zbog kupnje ruskog plina.

„Nove sankcije zbog Sjevernog toka 2 pokazuju koliko je sebična američka vanjska politika i vrijeme je da se odvojimo od Sjedinjenih Država“, za Contra Magazin piše Marco Maier.

Turska se suočava sa sankcijama zbog kupnje ruskih sustava protuzračne obrane S-400, a Europljani sada zbog izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2. Američki Zastupnički dom je donio Zakon o nacionalnoj obrani za 2020., kojeg sljedeći tjedan mora potvrditi Senat, a nakon što ga potpiše Trump zakon stupa na snagu.

Novi Zakon o nacionalnoj obrani ne samo da povećava američki vojni proračun za 22 milijarde dolara i u ukupnom iznosu se penje na 738 milijardi dolara, već uključuje i sankcije protiv onih tvrtki koje su uključene u izgradnju plinovoda od Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke.

„A glavni razlog za sankcije? Glavni razlog je taj što “partneri” u Europi radije kupuju jeftiniji prirodni plin iz Rusije od skupljeg plina iz škriljevca iz Sjedinjenih Država. Skupi plina iz škriljevca mogao bi pomoći smanjenju suludo visokog tregovinskog deficita u trgovini Sjedinjenih Država s EU, a da i ne spominjemo da Europljani plin ne bi smjeli kupovati od Rusa“, dodaje Maier.

Na kraju krajeva, Sjedinjene Države već su uvele brojne sankcije protiv Rusije, koje, zahvaljujući transatlantskim rektalnim akrobatama, podržavaju Europljani, iako tome nanose ogromnu štetu europskom gospodarstvu, dok Washinton vlastitim tvrtkama velikodušno omogućava da se koriste izuzećima. Gotovo da je igdje drugdje postoji lažnije „prijateljstvo“ na državnoj razini. Washington svojim kompanijama daje nepravedne prednosti u odnosu na konkurente širom svijeta“, polašnjava njemački novinar, koji se s punim pravom ljuti, posebno nakon nedavnim pregovora između Trumpa i Lavrova tijekom kojeg je dogovorena samo jedna stavka, ona o povećanju trgovinske razmjene, što je moguće isključivo zahvaljujući takozavnim „izuzećima“ koje američka vlada velikodužno izaje svojim kompanijama koje posluju s ruskim partnerima.

Ali čini se da se i njemački političari, koji vole prokazivati ljubav prema Washingtonu, polako počinju opirati američkoj politici ucjena.

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je za Bloomberg: “O europskoj energetskoj politici se mora odlučivati ​​u Europi, a ne u Sjedinjenim Državama.” Drugi njemački političari iz svuih stranaka, čak i Zeleni i liberali, također su kritizirali stav Sjedinjenih Država.

No, kada se u Berlinu konačno trebaju donijeti konkretne odluke, onda se čuju pohvale „tranatlantskom partnerstvu“, iako ono služi samo za održavanje američkog carstva živim, a vazalskim državama da bezuvjetno i što je više moguće podržavaju agendu američkog establišmenta.

Ipak, za sada su američke sankcije protiv Njemačke i europskih partnera Gazproma još u vijek u fazi usvajanja, a tehnički vjerojatno neće moći utjecati na Sjeverni tok 2, koji će bitidovršen ioperativan prije nego u Sjedinjenim Državama postanu pravosnažne i primjenjive protiv sankcioniranih kompanija i njihovih vlasnika i menadžera. Možda je to razlog zbog kojeg berlin za sada šuti i dalje radni na Sjevernom toku 2 kao da se ništa ne događa. Ipak, pritisak američke uprave i veleposlanika u Berlinu Richarda Grenella je toliki da traži barem simboličan odgovor. Ovako zaista ispada da su Njemačka, kao i Europska unija u cjelini, američka kolonija u kojoj se Grenell ponaša kao kolonijalni upravitelj.

Nakon što su američki zakonodavci i uprava pokenuli napad na dva od četiri ključna saveznika u Europi, Tursku i Njemačku, dok su Velika Britanija i Francuska za sada pošteđeni, logično se zapitati gdje je granica američke arogancije u ucjenjivanju i iznudama, ali ovaj put ne Irana, Sjeverne Koreje, Kube, pa čak i Kine i Rusije, već zemalja koje su službeno ameriki saveznici i partneri u obrani slobode i demokracije? Hoće li uopće i tko će prvi povući tu crvenu liniju, Ankara ili Berlin, saznat ćemo uskoro.

Turska će preduzeti odgovore na američke sankcije uključujući bazu Incirlik

„Ne prijetite Turskoj, jer su vaše bombe u Incirliku, a radari u Küreciku“

Utrka s vremenom: Sjeverni tok 2 mora biti gotov prije aktiviranja američkih sankcija

Berlin: Ako SAD potvrde sankcije za Sjeverni tok 2, to će minirati projekte za američki LNG

Američke sankcijeS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Turska si nesmije dopustiti da izgubi obraz u islamskom svijetu. Morat će donijeti teške odluke.

Mercury
4 godine prije

Najpopularnija riječ ove godine je… SANKCIJA! Kao kad kopaš po podrumu pa nađeš neku staru igračku.

eu kolonija
4 godine prije

“tko gubi ima pravo da se ljuti” pa tako I amerikanci. dobili su dva vrlo bolna šamara u siriji I ukrajini. sada iskaljuju bijes na “saveznicima” I time samo pokazuju koliko im je stalo do “saveznika” I kako su oni zamišljali to “savezništvo”. pametnim je I ovo previše. oni manje pametni bi se mogli vratiti doma pophišani sa nekog novoga staljingrada

Riddick
4 godine prije

Nista licno samo imate losiji odnos kvalitet/cena kada je u pitanju oruzje i plin, to se zove slobodno trziste, naviknite se na to.

shumadinac
4 godine prije

Šarada između Vašingtona i Ankare se nastavlja.
Neće im prodati “vrhunske avione” – e to su stvarno sankcije.
Proglašavaju genocid nad Jermenima? Pusti ti Jermene, nateraj Turke da se povuku sa okupiranog dela Kipra i da plate odštetu – to bi bio pravi udar. Vašington ima i vojnu i ekonosku snagu da to sprovede. Zakonska je diskutabilna ali kao da se Ameri brinu za zakon a Grke bi vezali za sebe neraskidivim vezama dok Turci ionako “idu”.

Krajnji cilj bi mogao biti što dublja integracija Turske kao trojanskog konja u ODKB ali za nas bi to bila dobra vest jer za taj proces je neophodno minimum 3-4 godine pod idealnim uslovima što bi značilo isto toliko mira na ovim prostorima.

Mister x
4 godine prije

Neće je povući ni jedni ni drugi,samo će liniju privuć i još k sebi,to su stari.američki pajdaši,jaki samo na riječima!

Miro
4 godine prije

I Turska i Nemacka trebaju da propadnu sto prije

kihot
4 godine prije

… “zahvaljujući transatlantskim rektalnim akrobatama” … haha pljesak molim

tuf
4 godine prije

Američki “Zakon o nacionalnoj obrani” – a bavi se plinovodom između Rusije i Njemačke? Njima su droge, lijekovi a prije svega opijenost moći – pojeli mozak.

Ivo
4 godine prije

Ispravna metoda poštenih pregovora sa psihopatama. Napadati i ubijati ih bez stanke u svakoj prilici, i usput dolaziti na sastanke. Ameri cijene kad se s njima tako pregovara.

samo tako
4 godine prije

Francuska “pošteđena” gubitkom miljardi po nalogu Usanije na poslovima sa Iranom, bezpogovorno

ioiufnawrfiuawenfuwnefniweifwef
4 godine prije

Stvor je upravljao i Rimom, da ne idem u dalju prošlost, i to je bio nejgov ogledni primjer kako će upravljati zemljanima. Taj je trajao 850 godina, jedan drugi stvorov dječak je istočno rimsko carstvo, ono je još dulje trajalo, 1250 godina, daklew najdugotrajnije od Rima do danas. Onda su poslali hazare-turke koji su preuzeli islam da potope pravoslavni imperij jer nije sušao kao ovaj zapadni. Poslao je stvor dijete svoje iz Venecije isto da opljačkaju Carigrad. Osmanlije su treća po trajanju stvorova imperija od Rima naovamo, 550 godina su za stvora vedrili i oblačili po sredozemlju i prijetili stvorovoj krščanskoj djeci u jewropi. Onda su poslali Atacioturka da preformatira turke u latinicu i da ne nose fesove i čakšišre već odjela kako su već odavno krščanska djeca stvorova širila modu po svijetu. Taj isti je uz pomoć kurda potamanio armence. Stvor je u međuvremenu skakao ko konjić grbonjić, sad… Čitaj više »

Bosanac
4 godine prije

Nisu oni nistaa dobili u Ukrajini, ja mislim da je Ukrajina Deal, Rusija -U.S., gdje Rusija u perspektivi dobija Sta joj treba, ameri dobijaju negdje drugo, a ukrajinci pushe, i kad dobro popushe a rusija jos vishe ekonomski ojaca, vracaju se pod okrilje Rusije

Pa sjecate li se kako si se lijepo nekad druzili Berlusconi, Bush i Putin. Tad su se dealovi pravili

Max
4 godine prije

Turci i dalje rade što hoće: Mislim da će i nastaviti tako . Tako da od ovih šamara nema ništa.

Max
4 godine prije

Treba te Amere jednom odjebat govnari bi da upravljaju cijelim svijetom

Mickey
4 godine prije

Sto bi Narod rek’o : Ko sa Decom spava,popisan se budi.( Ili je to bio Bora Corba!?)

ja sam
4 godine prije

pa nismo mi ameri pokvarena eu pa da sudimo srbe jer ih ne volimo – za genocid [na stranu ona trula jabuka, mi cak i ne priznajemo haski sud].
nego BRE sudimo posteno, ako je bilo genocida, onda ima da se prizna, nebitno ko je saveznik, kao genocidna turska, a ko nije.
a svabe bi sad i istoriju da pomene, kao nacisti su hteli sve da nas usrece; spremamo jos jednu rezoluciju o klero-fasistickom genocidu u ndh-a instruisanim od vatikana, i ni nju nece smeti niko da negira, bar dok mi ameri vladamo svetom, a to ce da potraje.
nemojte nama amerima vase licemerje da prodajete, jedno su interesi, a drugo je istorija koji ste umislili da izvrnete, kao turci, nemci i drugi… pa ne uce nas rusi te lekcije, nego vas

Savovic Danilo
4 godine prije

Sto se tice Turskog pogroma Jermena to je istorijska cinjenica koju nikakve rezolucije senata ili bilo kojih tijela nece promijeniti,s vremena na vrijeme se potegnu kao nacin pritiska na Tursku(kao sada zbog kupovine S-400). Turci vjerujte mnogo I ne haju za sve to,sultan je svjestan svoje geostrateske pozicije I zna odlicno da se nikad ni Rusija ni Amerika nece odreci pokusaja da imaju sto vise interesa u Turskoj.Erdogan je (kao uostalom I svi Arapi) prije svega izvrstan trgovac I gledace kao I Tito u svoje pero da izvuce maximum I od jednih I od drugih sa sve osmijehom na licu-nazivajuci USA partnerima u Nato savezu a Putina-prijateljem.Daleko od toga da su I oni glupi I sve to ne vide ali Turska I’m precise znaci da bi bilo ko od njih ozbiljnije razmisljao da bas pokvari odnose sa njim.Vidjevsi da mu se moze desiti da ga smaknu lagano opametio se,potrgovao zastitu… Čitaj više »

Zeljko
4 godine prije

Turska je počinila toliko genocida da je prava sramota da je usa priznala nad ramenima tek sada….. Usa je sa tim priznanjem tek sada sam sebi opalio šamar….. A drugi šamar mu je od turske… Jer tursku boli johanesburg sto usa misle o njoj….. Turci su narod vladara… Nisu jadnici poput ex yugoslavena da podmazuju jezike da bi anerican ass rekla… Ok.. Really, its ok

Damir
4 godine prije

Kakav dvostruki moral i kriteriji kad su bili brana od Sovjetskog saveza onda su bili demokrate i nije bilo govora o genocidu sad na jednom i genocid i sto cuda . Kakva sugava politika na kraju ce ostati samo Trump, kongres , senat , Us army i navy solo bez saveznika jer se takvom ucjenjivackom politikom mogu pozdraviti sa saveznistvom sa bilo kime .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI