fbpx

Sistem S-400 stigao u Tursku

An-124-100

Rusija je danas isporučila prve baterije PVO sistema S-400 Turskoj. Komponente prve raketne baterije S-400 dostavljene su u vazduhoplovnu bazu Akinci koja se nalazi u blizini turskog glavnog grada Ankare.

Sistem je dostavljen pomoću transportnog aviona An-124-100 oznake RA-82038 iz sastava ruske 224. jedinice. Ministarstvo odbrane Turske je potrvrdilo da su prvi dijelovi sistema stigli u Tursku.

“”Prva isporuka PVO sistema S-400 stigla je u petak u vazdušnu bazu u blizini glavnog grada Ankare” saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Sjedinjene Države upozorile su Tursku da će se suočiti sa ekonomskim sankcijama ako nastavi sa kupovinom ruskog sistema PVO. Takođe, rečeno je da Turskoj neće biti dozvoljeno da učestvuje u programu za proizvodnju američkog aviona V generacije F-35.

Vijest o rusko-turskim razgovorima o isporuci sistema S-400 prvi put je dospjela u javnos novembra 2016. godine, u septembru 2017. Erdogan je objavio da je Ankara potpisala ugovor sa Moskvom o kupovini PVO sistema S-400 i izvršila avansnu uplatu. Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je kasnije da će Ankara početi sa raspoređivanjem S-400 u oktobru 2019. godine. Sporazum između Turske i Rusije koji obuhvata nabavku S-400 vrijedan je 2,5 milijarde dolara.

Sistem S-400 (NATO: SA-21 Growler) je PVO sistem dugog dometa konstruisan od strane ruskog biroa Almaz-Antey kao poslednja verzija sistema S-300, tokom razvoja nosio je oznaku S-300 PMU-3. Trenutno predstavlja sam vrh svjetskih PVO sistema. Sistem je podjeljen u baterije a jedna baterija obuhvata do 9 lansirnih vozila uz odgovarajući broj raketa kao i rezervnih raketa, potrebnih pratećih i komandnih vozila. Sistem je naoružan sa više vrsta raketa koje se koriste za različite ciljeve i daljine dejstva. Ono po čemu je ovaj sistem specifičan su rakete 48N6 deklarisanog dometa 250 kilometara i 50N6E deklarisanog dometa čak 380 kilometara.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Hoće li se Turci SAD turčit ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Ne narod nego profiteri !

opet ja
Gost
opet ja
1 godina prije

Ovakva vest bi pre 4-5 godina bila ravna naučnoj fantastici. Pitam se da li će Rusi sada moći da preko turskog S-400 preuzimaju podatke o vazdušnim ciljevima kako bi ih koristili na svojim sistemima u regionu, pa i na S-400 koji je stacioniran u Siriji?

Dada
Gost
Dada
1 godina prije

Upravo zato ce turci dobiti sankcije….. Upravo potvrdjujes opravdanost Americkih sankcija

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Dada
A po čemu su to amerokenjske sankcije jednoj suverenoj državi (poput Turske..) “opravdane”?

Kakvo je to opravdanje za sankcije?

Prosvijetli nas.

P***!

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

NE …ENDAJ DADA!!

burt
Gost
burt
1 godina prije

Erdogan je dobio što je htio, S-400. dio Sirije uključujući Idlib i sjeverne djelove uz tursku granicu i ne miješanje Irana, Hezbollaha, Fatemiyouna protiv sunitskog stanovništva u Idlibu, Assada se više ionako ne pita puno, kad dođe do definitivne i formalne podjele Sirije Assad može pakirat kofere skupa sa svojim fosilnim generalima zaostalim iz doba Hafeza

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije

Assad must go
Maduro must go
Jedino što je palo je dron

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

KOJI SI TI AMEROMAGARAC…BRUTE,BRUTE.

.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

S-400 diplomatija….. Razlika između suverenih država i vazalnih vukohebina…Pošto su sad na redu Indija i Irak, da vidimo tko je tko….

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

IDEMOOOOOOOO……….

Max
Member
Max
1 godina prije

Kako se očekivalo Erdogan siguran od novih pučeva. Nadam se da neće predati rakete Amerima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x