Trump nudi Erdoganu 100 milijardi dolara da se „riješi sustava S-400“

Donald Trump Recep Tayyip Erdoğan
54 komentara

Kao što je poznato, Turska bi trebala sklopiti još jedan ugovor za kupnju ruskih sustava S-400, a pregovara se i kupnja zrakoplova Su-35S. Iz Ankare su poručili da su uzeli malu pauzu i da su pregovori trenutno u zastoju, dok je Moskva odgovorila kako za njih eventualni ishod u koje Turska ne bi kupila S-400 ne znači ništa, jer za ove sustave protuzračne obrane „kupci ionako čekaju u dugom redu“.

U pokušaju da osujeti realizaciju ugovora, ali i da se Ankara „riješi sustava koje je već dobila“, američki predsjednik Donald Trump ponudio je turskom predsjedniku Recepu Erdoganu ugovor vrijedan 100 milijardi dolara i “zaobilazno rješenje” za rješenje situacije sa sankcijama zbog kupnje ruskih sustava protuzračne obrane S-400, javljaju američki mediji.

Prema pisanju The Washington Posta, pozivajući se na izvore u Bijeloj kući, Trumpovi prijedlozi za poboljšanje odnosa između Sjedinjenih Država i Turske sadržaj su pisma koje je Erdoganu upućeno prošlog tjedna.

Prema američkom listu, Trumpovi prijedlozi vjerojatno će “razljutiti” zastupnike u američkom Zastupničkom domu, koji su u listopadu podržali uvođenje sankcija Turskoj zbog njezine vojne operacije u Siriji.

Prošle nedjelje su Sjedinjene Države zatražile su  od Turske „da se riješi sustava S-400“. To bi bio veliki uspjeh Trumpove uprave, iako je malo vjerojatno da će se Erdogan riješiti već isporučenih sustava.

Podsjetimo, ranije u srijedu je visoki predstavnik administracije Washingtona rekao kako Ankara može očekivati “ogromne koristi” zahvaljujući programu proizvodnje američkih višenamjenskih borbenih zrakoplova F-35, ali da bi ih se to postiglo, potrebno je “riješiti problem” oko ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400.

Američki predsjednik Donald Trump reći će to turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu kada bude posjetio SAD.

„Za SAD je neprihvatljiva prisutnost ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400 u Turskoj, članici NATO pakta“, najavio je pomoćnik predsjednika Sjedinjenih Država za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien.

“U NATO-u nema mjesta za S-400 i NATO ne može dozvoliti značajne vojne nabavke od Rusije, američki predsjednik će to vrlo jasno prenijeti Erdoganu kada dođe ovdje u Washington”, rekao je američki dužnosnik.

“Ako se Turska ne riješi S-400, sankcije prema  zakonu o “Suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija”, CAATSA,  će vjerojatno proći odobrenje u Kongresu, uz podršku većine obje stranke”, dodao je O’Brian.

Podsjetimo, Rusija je u studenom završila isporuke svih komponenti S-400 u Tursku. Isporuka druge pošiljke može se provesti u okviru rasporeda, izvijestio je u Ankari.

Ali ostaje nejasno što Erdogan dobiva, a što gubi ako pristane na prijedlog koji predstavlja presedan u globalnoj trgovini oružjem?

Middle East Eye piše kako bi Turska mogla biti primljena u partnerski program projekta F-35 ako pristane da ne aktivira sustave S-400 i se obveže da ubuduće neće kupovati ruske sustave oružja.

Erdogan bi se trebao sastati s Trumpom danas navečer u Washingtonu, a glavna tema će biti pitanje turskog sporazuma o nabavi S-400. Na razgovoru će sudjelovati čak dva visoka zapovjednik NATO pakta koji će govoriti o ovom pitanju i turskom upadu u sjevernu Siriju, područje gdje su SAD namjeravale stvoriti kurdsku kvazidržavu.

Čini se da je pod pritiskom Kongresa  Bijela kuća izgubila strpljenje i zaista želi okončati debakl sa S-400, bilo sankcioniranjem Turske, bilo prijetnjama sankcijama kako bi Ankaru primorala da prihvati njene uvjete.

Trump je u pismu koje je prošlog ponedjeljka dostavljeno Erdoganovom pomoćniku Ibrahimu Kalinu ponudio specifičan način rješavanja problema bez izricanja kazni. Kao što sm rekli, Turska ne bi trebala aktivirati sustave S-400, morala bi dopustiti redovite posjete američkih dužnosnika koji bi provjerili stanje sustava i Ankara bi se trebala obvezati da više neće kupovati rusko oružje.

Posao vrijedan 100 milijardi dolara?

Ako Erdogan prihvati njegove uvjete, Trump se također obvezao da će vratiti Tursku u program F-35 i sklopiti bilateralni trgovinski sporazum vrijedan 100 milijardi dolara. Što bi ovaj sporazum obuhvaćao, nije jasno, jer SAD nisu u situaciji riješiti unutarnje probleme, pogotovo ne dati poticaj turskom gospodarstvu u ovolikom iznosu, ma o kojem se poslu radilo.

Iako nije spomenuto u pismu, Trump je javno više puta rekao kako bi Turska za obranu svojih teritorija trebala kupiti američke raketne sustave Patriot. Ankara je pregovarala o ovoj mogućnosti, ali SAD nikada nisu pristale na prijenos dijela tehnologije ili da se sustavi proizvode u Turskoj, što je za Erdogana neprihvatljivo, skupo i nepotrebno.

Erdogan je novinarima prošlog tjedna rekao da je još uvijek zainteresiran za Patriote, iako još uvijek pod navedenim  uvjetima.

Trumpov zahtjev da se Turska „riješi“ sustava S-400 proizlazi iz toga da je njegova administracija ovlaštena sankcionirati zemlje koje posluju s ruskom vojnom industrijom, što čini prema zakonu kojeg je američki Kongres ratificirao 2017. godine, zakonu CAATSA, ili „Suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije“.

Iako je Turska potpisala sporazum s Moskvom puno prije kupovine, američki su diplomati rekli da i dalje podliježe zakonom predviđenim sankcijama.

Ako bi se Turska uspjela vratiti programu F-35, mogla bi kupiti gotovo 120 ovih borbenih zrakoplova iz Sjedinjenih Država. Turska bi također mogla nastaviti proizvoditi dijelove zrakoplova koji bi turskim kompanijama tijekom životnog vijeka programa mogli donijeti devet milijardi dolara prihoda.

Erdogan sumnja u ponudu

Međutim, Trumpovo pismo, kako se čini, nije uvjerilo Erdogana da postupi po želji Washingtona. Erdogan je, odgovarajući dopisom, rekao Trumpu da Turska neće razgovarati o pitanju sustava S-400 na temelju pretpostavki.

Ponovio je svoj zahtjev za formiranjem zajedničkog odbora za rješavanje problema i nastavio braniti argument da unutar turske obrambene strukture S-400 i F-35 mogu biti kompatibilni.

Tursko vodstvo i dalje vjeruje da bi Erdogan mogao uvjeriti Trumpa da pronađe alternativno rješenje za krizu kada se njih dvojica sastanu na ručku i proširenom bilateralnom sastanku u Bijeloj kući.

Robert O’Brien, novi Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, izjavio je u nedjelju da će SAD učiniti “najbolje” kako bi Turska ostala unutar NATO pakta.

Upitan u intervjuu za CBS hoće li Trump staviti veto na sankcije protiv Turske, O’Brien je rekao: “Moramo vidjeti što će se dogoditi. Ako se Turska ne riješi tih S-400, Turska će osjetiti utjecaj tih sankcija.“

“U NATO-u nema mjesta za S-400 i rusko oružje. To je poruka koju će mu predsjednik vrlo jasno prenijeti kad bude ovdje u Washingtonu”, rekao je Robert O’Brien.

Kad ju je kontaktirala agencija Middle East Eye, Bijela kuća je odbila komentirati priču, a ured turskog predsjednika je odbio dati bilo kakav komentar.

Erdogan se „malo“ odmiče od Rusije i sada opet želi pridobiti naklonost SAD-a

S-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stjepan Vujec
4 godine prije

Očito je geografija lošija strana Trumpa, pa nije Egi iz HR HDZ-a da se ga more kupiti.

Savonarola
4 godine prije

Erdo je iskusni trgovac i prica sa svima i imati ce sve cinjenice u vidu a pogotovu onu tko ga je htio skratiti za glavu .

karma
4 godine prije

Kopiator papirici, sto miljardi hahahahahahaaha. Dajte ne pisite budalastine. Duzni su ka 100 Grckih skupa. Svaki dan ovaj klaun debeljko i vicevi. Amo malo ozbiljnije teme. Skolstvo,zdravstvo,visoka tehnika u nas hrvata.

skfvwijefviefverjgvenrgvjergeger
4 godine prije

Eđi je budala ako se odrekne kontrole zraćnog prostora sa S-400, trebao bi kupiti još diviziuna Bukova, S-350, Pancira, Torova, Tunguski i radara.

Ivo
4 godine prije

Žutokosi pavijan se samo blamira bez potrebe. Zelene papiriće može printati za internu upotrebu, na van je to sve teže. Erdogan po svim dostupnim saznanjima ne boluje od mentalne retardacije, tako da je ovaj prijedlog teže prolazan.
F-35 uzima tko mora, to je u startu bacanje para na cigle, tj. reket, s tim ga teško mogu namamiti.
Vjerojatno planiraju prekovremeno kako da ga ubiju ili mu smjeste događanje naroda kao Moralesu i mnogim drugima.

samo tako
4 godine prije

U NATO-u nema mjesta za S-400 i rusko oružje, reče američki dužnosnik.
Što reče na to glavni tajnik ?

eks
4 godine prije

Nije tema, ali vredi. U Parizu je Sergej Lavrov, na provokativno pitanje jednog novinara, odgovorio : “Ne brinite, izabraćemo mi Amerikancima ponovo predsednika” . Fenomenalan odgovor.

FATIH
4 godine prije

BAUK KRUZI DUNJALUKOM.
BAUK ZVANI S-400.
OD STRAHA NEMA LIJEKA.
DOBRO DOSAO S-500…….

Mrgud
4 godine prije

Zato Srbija se naoruzava do zuba teskim naoruzanjem

Laki Topalović
4 godine prije

A gdje su ti 100 milijardi, jadovane, … ?

Mrgud
4 godine prije

Svakoga tjedna po jedan do dva zrakoplova slete na zracnu luku N. Tesla krcati do vrha

Perun
4 godine prije

Trumpu treba biti jasno da priblizno 15 miliona turskih drzavljana ima korijene sa Svete Balkanske zemlje …..Trump je luzer , i svi ameri su luzeri….ameri su zrtve ,oni nisu predatori , oni su sljam …..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Red Dog
4 godine prije

Tako se pregovara.
„Povredicu te ako mi ne dajes nesto supstancijalno“.
Bes, gnev, pretnje… Onda otreznjenje.
„Dobro, evo ti. Jesmo li prijatelji i dalje?“
A ne sa: „Daj, gospodaru. Milost, gospodaru…“

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Ne znam, ovo je toliko bombastično da sam iako je izvor TWP još uvijek skeptičan.

Ako je istina bit će oko toga dosta buke, za par dana znat će se.

Srdjan
4 godine prije

Lako- pokloni Srbiji , uzme tih 100 milijardi , plati Rusiji 2 i ostane mu 98

Zvrk
4 godine prije

Mišljenja sam da Rusi trenutno mogu ići u otvoren sukob s Amerikom. Doduše, treba uvidjeti da Rusi nisu razvili napadačko ratovanje, kao i Amerika obrambeno.

Max
4 godine prije

Ja na erdinu mjestu ne bih veslao Ruse.

FranjoTahi
4 godine prije

SA? hahaha Pa ti ne mogu izaci na kraj sa hrpom bosonogih gerilaca, pogledaj sto je Rusija npravili u ceceniji, tako to rade ozbiljne drzave s potencijalom. Arapi ce nekog ici ujedinjavati, daj me nemoj nasmijavati.

Lucija
4 godine prije

1. Sve Balkanske države imale su sve resurse u rukama stranaca do 2. svj.rata…onda su neke obavile socijalističku revoluciju…
2. U revolucijama uvijek je manjina ta koja je vodi
3. To što se pripisuje A. Pike u je – falsifikat.
4. O, itekako djeluje obrazovanje žena. To je pola populacije. Pa čemu će ta djecu naučiti? To je jasno i u Afričkim zemljama…

Paško
4 godine prije

Ako nasjedne na američke priče biće sigurno prijevaren kao Gadafi,Sadam ,Bašar …umjesto love bude dobio izvozni proizvod Amerike tj.DEMOKRACIJU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI