SCMP: Kina gradi svoju vojnu bazu u Afganistanu

Kina
12 komentara

Kina je započela izgradnju prve baze za vojnu obuku u pokrajini Badakhshan u sjeveroistočnom dijelu Afganistana. Projekt se gradi u sklopu suradnje s Kabulom u borbi protiv terorizma, piše South China Morning Post, navodeći svoje izvore.

“Kada baza bude gotova, kineska vojska će tamo poslati najmanje nekoliko stotina ljudi vjerojatno jednu naoružanu i opremljenu bojnu od 500 vojnika”, rekao je izvor za SCMP.

Baza će biti smještena u koridoru Wakhan, uskom planinskom pojasu koji graniči s tri države – Tadžikistanom na sjeveru, Pakistanom na jugu i na istoku s pokrajinom Xinjiang u Kini.

Među pretežno muslimanskom populacijom Xinjianga su aktivne separatističke skupine povezane s međunarodnim terorističkim islamističkim organizacijama. Iz pokrajine u kojoj živi oko 11 milijuna Ujgura je u Afganistan i Siriju na bojišta otišlo tisuće islamističkih militanata.

South China Morning Post piše kako će ovo biti prvi slučaj kineske vojne prisutnosti na području susjednog Afganistana. Ranije je bilo izvješća o akcijama kineskih specijalnih snaga protiv terorista “Islamske države” u koridoru Wakhan, ali bi se kineske snage nakon odrađene zadaće vraćale na svoj teritorij.

Prošle je godine Kina otvorila svoju prvu inozemnu vojnu logističku bazu u Džibutiju, na istočnoj obali Afrike. Dok je baza u Džibutiju ključna za sigurnost pomorskih veza i zaštitu kineskih interesa u Africi, ova u Afganistanu će imati sasvim drugačiju stratešku ulogu zbog blizine problematičnog Xinjianga. Kamp za vojnu obuku se gradi kako bi se Peking nosio s “tri prijetnje” u svojoj sjeverozapadnoj pokrajini, gdje je posljednjih godina bilo učestalih napada islamističkih terorista. Kineske vlasti  žele suzbiti separatizam, terorizam i ekstremizam, koji su prisutni u manjem dijelu zajednice kineskih Ujgura.

Osim toga, vojna baza u Afganistanu, koju financira i gradi Peking, služit će da spriječi infiltraciju militanata u Kinu, prije svega Ujgura i drugih ekstremista koji su stekli borbena iskustva u redovima “Islamske države”.

Kineski list navodi kako Peking bazu u ovom dijelu Afganistana treba kako bi jamčio sigurnost prekograničnim trgovinskim i prometnim koridorima projekta “Jedan pojas – Jedan put”.

Ministarstvo obrane Kine službeno nije potvrdilo planove za izgradnju kineske baze u Afganistanu, ali je reklo kako  Peking pruža pomoć i podršku susjednoj zemlji, uključujući i protuterorističke operacije.

Kineski vojni stručnjak Li Jie je izjavio da je Kina usavršila protuterorističke mjere, ali da trebala surađivati s drugim zemljama u Središnjoj Aziji i na Bliskom istoku.

“Ako želi eliminirati takozvane “tri prijetnje”, Kina treba baze iz kojih će to moći učiniti. Kako kineske snage nisu upoznate s terenom i životom u Afganistanu, bilateralna suradnja je najbolji način za postizanje važnih rezultata”, rekao je Li.

Kina je u posljednje tri godine dala više od 70 milijuna dolara vojne pomoći Afganistanu, izjavio je Ahmad Bilal Khalil iz Centra za strateške i regionalne studije u Kabulu. Dodao je kako se Peking boji da bi nestabilnost u susjednoj zemlji mogla ugroziti sve veće kineske gospodarske interese diljem regije.

Song Zhongping, vojni analitičar u Hong Kongu, izjavio je kako će od ove baze imati koristi i kineska vojska i njezine afganistanske kolege.

Wakhan scmp
FOTO – Usko područje koridora Wakhan na kojem Kina navodno gradi vojnu bazu
DžibutiJedan pojas - jedan putXinjiang
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Ministarstvo navodno opovrgava, ali je bilo snimaka kineskih specijalnih snaga u tom klancu. Tamo su redovno,ali graditi uporište na teritoriju ISIL-a , uvjetno rečeno..?????

Lurker
5 godine prije

Jos nam samo Kina fali u Avganistanu do potpune srece.

Koča Popović
5 godine prije

Naprid naši! Kina postupa racionalno. Svi njeni potezi su pomno planirani poštujući uzročno-posljedične veze, poštujući logiku zdravog razuma. Zato je Kina danas nezaustavljiva u svom napretku, u svakom segmentu života.

Mister ?
5 godine prije

Sto vise zacina to gori obrok.

Zare
5 godine prije

Ne verovat previse Kinezima. I Rusi znaju da je bolje oslonit se na svoje magarce, nego na Kineze

krkan
5 godine prije

Baš kao što sam prije par dana rekao, tamo gdje Amerikanci gube, i gdje su Sovjeti izgubili, zbog strategije koju su koristili, na red dolazi Kina. Nadam se da je Kina naučila da ne treba ponoviti greške Sovjeta i Amerikanaca, te da ne smije koristiti silu nad tim plemenima. Više novca za infrastrukturne projekte praćene malom vojnom prisutnošću kineskih vojnika će biti sasvim dovoljno za početak. Afganistanska plemena me podsjećaju na plemena u istočnoj Hercegovini, Crnoj Gori i sjevernoj Albaniji, kojima je ponos bio bitniji od života, porodice, ekonomskog stanja ili bilo čega drugoga. Ponos je nešto što je Balkan davno izgubio. Zbog toga Kina ne treba zaboraviti da mnoga od ovih plemena realno još uvijek žive u srednjem vijeku, te se njima ne može prodati priča o kontroi, globalizaciji ili čemu već sve ne. Afganistan je tokom svoje prošlosti i opstao zato jer se nalazio između velikih imperija: britanske,… Čitaj više »

Tkornjača
5 godine prije

Nisu ovi nista bolji od spasitelja sa zapada

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI