fbpx

Što su izraelski F-16 uopće gađali u Latakiji?

F-16C

Kako je zbog obaranja ruskog zrakoplova Il-20, što se dogodilo tijekom napada izraelskih zrakoplova F-16 na Siriju, sve palo u drugi plan, gotovo nitko se nije zapitao što je zrakoplovstvo izraelskog režima uopće gađalo i kakvu je štetu nanijelo navodno “iranskim objektima”?

Izraelci su objavili fotografiju navodnog “iranskog skladišta streljiva u Latakiji”, koje je, barem prema objavljenoj fotografiji, potpuno razoreno.  Kao što vidite, skladište je bilo dugo 155 i široko 35 metara. Na više meta je ispaljeno 28 krstarećih projektila, ali su ovo jedini pogoci koje priznaje izraelska strana. U vrijeme napada su se u širem području Latakije, Hame i Tartusa čule eksplozije, ali nema podataka o izravnim pogocima u vojne i civilne objekte, osim u jedno skladište streljiva u Latakiji.

skladiste latakija

FOTO – Skladište streljiva u Latakiji od 155 x 35 metara prije i poslije izraelskog napada

Jučer su novinari, među kojima i ekipa televizije Al-Ikhbarya, pušteni da snime pogođeni objekt i prema onome što se vidi na snimci se ne može reći da se u objektu nalazilo oružje, posebice ne projektili i streljivo za Hezbollah.

VIDEO – Snimka pogođenog objekta

Čak i ako je sirijska vojska uklonila dio materijala, objekt izgleda kao obično industrijsko postrojenje i na njemu nema vidljivih znakova požara ili sekundarnih eksplozija, što govori da je objekat bio prazan i nije bio nikakva tvornica za projektile ili skladište oružja, kako tvrde Izraelci.

Postoje dva moguća scenarija za napad na ovaj objekt. Ili su Sirijci izraelski režim namjerno hranili lažnim informacijama, tako da u napadima ne unište ništa, ili Izraelci toliko često napadaju objekte u Siriji da njihovi generali mete odabiru takoreći “gledajući televiziju”? Vjerojatno je bliža istini druga verzija, jer u Izraelu, svaki put kada Netanyahuu javnom mnijenju padne popularnost za 1%, on šalje zrakoplove da provedu udare na Pojas Gaze ili u Siriju, samo kako bi podigao svoj rejting.

Još jednom treba podsjetiti na izjavu bivšeg zapovjednika ruskog zrakoplovstva i prvog voditelja borbene skupine u Siriji, Viktora Bondareva, koji vjeruje da Izrael nije namjeravao uništiti ništa drugo osim rusko-sirijskih odnosa, ali mu to nije pošlo za rukom.

General Bondarev je u svojoj izjavi spomenuo “navodna iranska skladišta oružja za Hezbollah”, sugerirajući kako ne vjeruje da ih je bilo u blizini ruskih vojnih objekata u Latakiji i akcija je pomno isplanirana kako bi se pod vatru sirijskih S-200 doveo ruski zrakoplov Il-20.

“Izrael je namjerno izazvao obaranje ruskog zrakoplova Il-20 od strane sirijske protuzračne obrane samo kako bi pogoršao savezničke odnose između Moskve i Damaska. Ali je Rusija trijezno procijenila situaciju. Ne može se reći da je Izrael slučajno “doveo” ruski IL-20  u područje sirijske protuzračne obrane. Poznato je da zemlje američke antiterorističke koalicije, u kojoj je i Izrael, žele posijati razdor u našem prijateljskom odnosu sa Sirijom. To je razlog zbog kojeg je Izrael stvorio ovu situaciju i namjerno doveo ruski zrakoplov pod vatru sirijske protuzračne obrane, nadajući se da će nas okrenuti protiv Sirije”, rekao je Bondarev.

Sudeći po nikakvim učincima napada u vojnom smislu, kao i odabiru objekta za napad koji na satelitskim snimkama izgleda kao skladište, verzija generala Bondareva je bliža istini od ostalih.

Na službenim stranicama vojske izraelskog režima, po običaju, nema nikakvih podataka. Jutros je u Moskvu doputovalo izaslanstvo vojske izraelskog režima, predvođeno zapovjednikom zrakoplovstva generalom Amikamom Norkinom, kako bi ruskom Ministarstvu obrane pokazao izraelsku verziju incidenta.

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
89 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Kanncer
Gost
Kanncer
2 godine prije

Anglosaksonska bljutava posla..

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

incident je usko povezan sa sporazumom oko idliba ali nije upalio. sad su u duplom problemu. klasičan kockarski način razmišljanja. išli su na sve a dobili ništa

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@eu kolonija

“Ali je Rusija trijezno procijenila situaciju.”

Na cijelu priču, ovaj zaključak zvuči kao da je i Jeljcin uskrsnuo. LOL 🙂

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Sasvim je jasno da je glavni cilj bio zapravo pravljenje Rusa budalama. Mora se priznati da im je uspelo jako dobro, nazalost.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Rusi bi bili budale da su vojno odgovorili. Danas počinju ove vježbe “lansiranja raketa i krstarećih projektila”. Nje istina. U “blindiranom” Sredozemlju će sada u 7 dana raditi nešto što mi ne znamo šta. U svakom slučaju će Izrael puno teže djelovati po Siriji i Libanonu.Mislim da su oni u konačnici veću štetu pretrpjeli od Rusa. Da su se Rusi okomili na Assada i SAA, plan bi uspio. Ali to u Moskvi nitko nije rekao, niti je Assada prozvao zbog greške. Na kraju, zadnja, IL-20, što je stari putnički Iljušin-18 , pretvoren u SIGHNT , nije imao sustav “prijatelj” – “neprijatelj”

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Nisu li im u tom slucaju trebali obezbediti pratnju lovaca? Pa nisu oni leteli na godisnji odmor, putovali su u zemlju u kojoj besni rat. Zar se prema svojoj vojsci ne treba odnositi sa vise paznje i postovanja?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ne može, imaš jučer, IL-20 je prespor da bi ga pratili lovci i leti visoko, tako da nije dobar cilj za slabe sustave, a kad obavi izviđanje, vraća se u bazu uglavnom iz pravca mora i iz ravnica. U Siriji ovo drugo nije moguće, dakle samo more.

gurd
Gost
gurd
2 godine prije

Pozdrav svima, drag mi je ovaj portal jer nudi pogled na događanja u svijetu iz kuta koji u ostalim medijima nije baš zastupljen. Možda bi bilo dobro da ubacite neki stručniji članak vezano za PZO oružja pošto vidim da se po komentarima piše jako punog netočnih informacija. Laki ako budeš imao priliku otiđi na neki airshow pa ćeš vidjeti kako lovci mogu sporo letjetii pod kakvim napadnim kutevima. Naoružani F-16 može letjeti, ovako po sjećanju, brzinom oko 360 km/h, a prema par izvora na netu brzina Il-20 u krstarenju je 6oo km/h. Max visina leta je puno veća kod F-16 tako da ne vidim niti jedan razlog zašto F-16 ne bi mogao presresti Il-20.
Druga stvar je da ne znam zašto je tako teško prihvatiti nenamjernu prijateljsku vatru pošto je to jako česta pojava. U zadnjoj intervenciji Amera u Iraku dosta pilota je izjavilo da se više bojalo Patriota nego iračke PZO jer su srušili britanski Tornado i američki F-18. Koju godinu prije toga su Ukrajinci srušili putnički avion sa S-200. Britanci su u Falklandskom ratu srušili svoj helikopter. Pa i u poznatom rušenju U-2 u Hladnom ratu srušen je i MiG-19. Ako je Il-20 stvarno bio u pripremi za slijetanje, bez IFF-a, lako je moguće da su u prevelikom adrenalinu i želji Sirijci pogriješili. Ima tih situacija stvarno dosta. Tehnologija nije savršena, paralelno se razvijaju EW sustavi za ometanje, a i Sirijcima svaka čast, al od onog traljavog korištenja Pantsira ne bih baš stavio ruku u vatru za njih.
Realno, u ovako malom prostoru i s tolikim brojem zrakoplova i PZO sustava, pravo je čudo da nema ovoga više.

zulualpha
Gost
zulualpha
2 godine prije

Na aeromitingu sam gledao gdje Mig-ovi 21 presrecu pilatusa. Tako da brzina nije problem za lovce.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije

S-200 je stari sistem s kraja 60-tih godina, čija raketa ide radarskim poluaktivnim navođenjem. Radar obasjava i neprekidno prati cilj, Raketa preko repnih antena prima signal sa radara, a sa čeonom antenom prima signal koji se odbio od cilja. Raketa ima blizinski upaljač i bojevu glavu sa više od 200 kg eksploziva. Odrazna površina Il-20 je daleko veća od F-16 i očito je raketa ”preskočila” i uhvatila jači signal. Zato Rusi govore da su se izraelski avioni ”sakrivali” iza ruskog aviona. To je neki osnovni princip. Nije mi poznato kakva je modernizacija izvedena na sistemu S-200, jer mu je baš taj radar bio zastario i osjetljiv na ometanje. I da li su se u ovoj akciji Izraelci služili elektronskim ometanjem, što inače često čine. Nije poznat ni stupanj obučenosti sirijskih posada, vrijeme reagiranja itd.
U prošlosti Izraelci su imali neugodna iskustva sa ovim sistemom. Izraelski avion je prvi put pogođen ovim sistemom 1980. g. na udaljenosti od 190 km, što je kod njih i Amerikanaca izazvalo pravu uzbunu. Posljednji je F-16 prije nekoliko mjeseci.
Ukrajinci su na vježbi s bojevim gađanjem 2001. g. nekom greškom također umjesto mete zahvatili ruski putnički zrakoplov na liniji Tel Aviv – Novosibirsk, Poginulo je 78 putnika.
Inače, Izraelci se pri bombanju ciljeva u Siriji služe zaista inovatinim taktikama, pa između ostalog lete u radarskoj sjeni putničkih zrakoplova u Libanonu, tj. njihovim koridorima, Pa se služe američkim kodovima u transponderima, prethodno probivši kodove. Normalno, nitko pri preletu ne reagira na ”američke zrakoplove”, jer za otkriti prevaru je potrebna vizualna identifikacija, itd.
Zanimljivo je da se nigdje ne spominje uloga francuske fregate. Navodno je ispalila četiri protuzračna projektila. Ako je tome tako, postavlja se pitanje zašto i na koga. I sa kojim rezultatom.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@gurd

“Druga stvar je da ne znam zašto je tako teško prihvatiti nenamjernu prijateljsku vatru pošto je to jako česta pojava. (…) Realno, u ovako malom prostoru i s tolikim brojem zrakoplova i PZO sustava, pravo je čudo da nema ovoga više.”

Tzv. “prijateljsku vatru” teško je prihvatiti kao logično objašnjenje zato što je ona sama po sebi nelogična, neprirodna i nerealna. Naime, čim netko svjesno otvara vatru na nekoga drugog (neovisno o kome je riječ), taj čin po svojoj naravi nikako ne može biti “nenamjeran” i “prijateljski” nego jedino namjeran i štetan, odnosno potencijalno razarajuć i smrtonosan. Slijedom toga, sasvim je za očekivati i da antonimska “prijateljska vatra” običnim ljudima nije prihvatljivo objašnjenje, ma koliko vojni stručnjaci i političari forsirali da jedna očigledna praktična nemogućnost laicima zazvuči “realno” i “prirodno” samo zato jer je to njima (vojnim stručnjacima i političarima) iz nekoga razloga u interesu.

gurd
Gost
gurd
2 godine prije

Pozdrav, nisam htio raspravljati o logičnosti ili nelogičnosti samog termina ‘prijateljska vatra’, ali kad ste već spomenuli, kako biste Vi nazvali hipotetsku situaciju u kojoj Vam lopov/ubojica uđe u kuću s namjerom da Vas opljačka. Vi čujete buku, uzmete pušku i krenete prema njemu, on Vas ugleda i krene potezati pištolj i Vi u tom trenu opalite metak, lopov se sagne i Vi pogodite Vašu ženu? Kako takav slučaj nazvati u ratu u kojem ih ima na stotine, od našeg rata pa do svakog drugog pošto ljudi u strahu od smrti i pod adrenalinom ne razmišljaju o tautologiji i logičkim sudovima.
Nije mi bila namjera raspravljati o pojmovima već upozoriti da se ne pišu očite neistine u komentarima jer će se na taj način odbiti nove ljude koji dolaze na portal, a iole su upućen u ovaj dio vojne tehnike (ali se to odnosi općenito na rasprave na portalu).

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@gurd

Slučajno ili nehotično ubojstvo ne može se nikako drugačije nazvati nego tako, jednako kako se nečija tragična smrt ne može “uljepšati” tako da se opiše nelogičnim terminom kakav je “prijateljska vatra”. (Reći da je muž ubio ženu “prijateljskom vatrom” gotovo je na razini crnog humora.)

Držim da upravo ovakvo neprimjereno poigravanje terminologijom od strane onih koji su “upućeni u ovaj dio vojne tehnike” služi zamagljivanju istine i da također odbija svakog čitatelja koji imalo misli svojom glavom.

gurd
Gost
gurd
2 godine prije

Vi to nazovite ubojstvo iz nehaja ili kako kod hoćete, ali te stvari se događaju i događat će se u budućnosti.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@gurd

Eh, vidite, sad smo došli do novog problema. Naime, uopće nije sporno da li se ovakve situacije događaju ili ne. One se mogu dogoditi, događaju se i vjerojatno će se događati i u budućnosti. No ako stvari nazovete pravim imenom (dakle, “kako ja hoću”), onda – slikovito rečeno – “povlačite mačka za rep”. To će reći da ukoliko se jednoj strani dogodi operativni propust ili pogreška uslijed koje je netko počinio ubojstvo iz nehaja te protupravno jednu ili više osoba lišio života, ono ujedno podrazumjeva i nečiju krivičnu odgovornost. (Ovdje ću napraviti malu ekstenziju i dodati da se upravo zbog težine posljedica koje nečiji propust može imati po druge ili cijelu zajednicu, sam čin propusta u katolicizmu smatra grijehom.)

U ovoj konkretnoj situaciji (navodno) imamo Sirijce koji su ubili iz nehaja 14 Rusa, ali Rusi drže da je za sirijsku operativnu pogrešku/propust kao i za smrt ruske posade ustvari odgovoran Izrael.

Možete li mi, molim Vas, reći tko bi ovdje trebao preuzeti krivičnu odgovornost i snositi posljedice za tragičnu smrt 14 nedužnih ljudi? Sirijci, Rusi ili Izraelci? Ako je točno ono što tvrde Rusi – da je za sve odgovoran Izrael – mislite li da će Izraelci doista nekome negdje zbog ovog slučaja krivično odgovarati? Jesu li ikada igdje ikome za bilo što dosada učinjeno krivično odgovarali? Nije li Vam nimalo čudno što su Rusi odmah tako otvoreno okrivili Izrael, odbacujući svaku pomisao da su oni sami (Rusi) ustvari napravili nekakav operativni propust i time prouzrokovali smrt svojih ljudi? Ukoliko je možda tako, tko bi onda ispred ruske strane trebao preuzeti krivičnu odgovornost? Što kažu stručnjaci, je li uopće predviđeno preuzimanje krivične odgovornosti za “prijateljsku vatru”? Ili je i ovakvo stradanje od “prijateljske vatre” dio “ruskog paketa” koji glasi “ubijali smo, ubijamo i ubijat ćemo …. u Siriji”?

Ispričavam se ako sam malo previše otišla u širinu. Vjerujem da je za sve ipak jednostavnije ako se prihvati službeni izvještaj koji kaže da je ruski avion srušen krivnjom Izraelaca uslijed “prijateljske vatre” od strane Sirijaca, bez da itko propituje opravdanost ovakvog termina i detalje ove tragedije.

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije

@Kora
Kako god na kraju bilo, “prijateljska vatra” se događa, prihvatila ti to ili ne. I to nije rijedak slucaj pogotovo u kaosu rata gdje je logisticki veliki izazov drzati sve jedinice i sve akcije pod kontrolom, greske se dogadjaju i dogadjat ce se ubuduce.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Zorule

Slažem se da se na terenu događaju neželjene i nepredviđene situacije u kojima ljudi stradavaju, ali onda bi to trebalo nazvati operativnom ili nekakvom drugom vrstom greške, a ne “prijateljskom vatrom”.

Motorista
Gost
Motorista
2 godine prije

Mala korekcija, putnički avion srušen je BUK-om.

gurd
Gost
gurd
2 godine prije

Pozdrav,
mislio sam na slučaj iz 2001., oboren sa S-200.
https://en.wikipedia.org/wiki/Siberia_Airlines_Flight_1812

gurd
Gost
gurd
2 godine prije

Pozdrav,
mislio sam na slučaj iz 2001., ne ovaj posljednji. Tad je S-200 oborila putnički Tu-154. Ispričavam se ako komentar izađe dva puta, uklonite jedan.

Motorista
Gost
Motorista
2 godine prije

A kaj bi lovci radili?

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Stitili ga od drugih aviona da mu ne zuje naokolo? Ili od mogucih napada sa kopna? Sta bi mogli drugo radilti? A ako je bas toliko spor kako kaze Laki, mogli su poslati helikoptere, u svakom slucaju zidovske letilice ne bi prilazile ni blizu.

Motorista
Gost
Motorista
2 godine prije

Pa IL 20 je srušil S 200.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Što bi to lovci trebali napraviti u ovoj situaciji? Da li Teroristi imaju oružje koje uništava na toj visini?!?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Ivan

“Zar se prema svojoj vojsci ne treba odnositi sa vise paznje i postovanja?”

Nažalost, ljudski život danas malo vrijedi jer je Staljinistički “crveni čip” mnogima u Kremlju postao već dio genetskog koda. Stoga će se ovakvo jeftino poimanje ljudskog života teško promijeniti u tvrdim srcima i usijanim glavama kakve dominiraju u visokoj politici, neovisno o tome radi li se o “teroristima”, djeci, odraslim civilima ili pripadnicima vojske. Naravno, intervencijom samoga Boga moguće je preobratiti utjecajne pojedince, no vrlo je mali broj komunista koji se istinski odriču svoje nakaradne ideologije. Oni uglavnom na deklarativnoj razini postaju “vjernici” te svraćaju u Crkvu tu i tamo tek da drugima pokažu svoju “člansku iskaznicu”, dok u svakodnevnom životu nastavljaju po starom bez ikakvog razumijevanja onoga što se naziva Otajstvom Vjere, a što je neodvojivo od vrijednosti svakog ljudskog života i nastojanja oko njegovog spasenja.

P.S. – Da se razumijemo, ne odnosi se ovo samo na ruske dužnosnike jer jedan od takvih “preobraćenika” je, primjerice, i aktualni hrvatski premijer.

krivA
Gost
krivA
2 godine prije

..sebi dajem slobodu i dozvolu da mi svake bedastoce penetriraju u “prostor moje tocke ledista”! Ok..tamo di drugi imaju mozak i sluze se sa njim..ovako ili onako..upitno je sto se tamo nalazi kod mene. Ali..jos davnih godina N. Tesla je na jednom NY stadionu uspjesno eksperimentirao sa auticem na bezicni daljinaki pogon. E sad..(vrijeme dogadjanja..sadaanjost), nakon toliko godina, tehnoloskog napretka i elekronskih cudesa, zar nebi bilo moguce a i izvedivo, stari putnicki Iljusin 18 malo usminkat i “pretvorit” ga i Il 20 i uz pomoc elektronike sprovest ga “ustaljenom” rutom.., svakako bez ljudske posade. Mamac zagrizen, limarija.. (nadam se bez ljudskih zrtava i skupe tehnike) posluzila svrsi, nema direktne konfrotacije i sukoba, a od danas vojne vjezbe, zabrana leta i plovljenja..drugin ricima, ociscen prostor za moguce nesmetano djelovanje! Eto..onako malo..sasavi glasni SF za razbijanje monotonije. ..IQ..t.l..

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Kriva , Sve je moguce ,rusi su samo trazili dobar izgovor za isporuku s300 sistema saa i da konacno obuzdaju bjesnilo izraela nad sirijom..Bilo ta tvoja teorija ili francuzi ili saa je manje bitno ,rusi ce sad izvuci maksimum iz ovog dogadjaja…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Nije isključeno……

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije

Masta radi svasta, pa pajdo pusti se crtica i uozbilji se. Izrael neda nikom da ga ugrozi pa ce tako uz pomoc kauboja i zapada dobit sto hoce. I tako drze svu lovu svijeta…

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

Jedino još Hezbolahu u Libanonu nisu uspjeli oglancati ja.ca.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Provokator ili idiot?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Provokator ili idiot?

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije

@krivA
Nesto je slicno i meni palo na pamet, situacija da iz obavjestajnih krugova dobiju informaciju da Izraelci planiraju takvu akciju da dovedu Ruski avion u neposrednu opasnost od Sirijske zracne obrane. I onda kontraobavjestajni potez, sami Rusi namjeste avion bez posade i bez ikakve pratnje lovaca u idealnu poziciju Izraelu na izvolite.
Kad se situacija odigra onako kako je zamisljeno od obje strane, Rusi izvuku maksimum iz situacije glumeci zrtvu. Jedino sto ostaje jos za odglumiti je sprovod za 15 vojnika, sto nije nemoguce, osim ako se netko ne pocne raspitivati za poginule i njihove obitelji, onda bi sve moglo nalikovati kao na Sandy Hook slucaj za kojeg vise nitko ne zna sto je istina a sto je laz.

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije

Najgora verzija (po Ruse) bi bila da je avion bio sa pravom posadom i da je namjerno poslan kao mamac. Ti bi bilo u rangu SAD-a i njegovih false flagova.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Zorule

Kako god okrenete ovu priču, zaključak je isti: službena ruska verzija predmetnog događaja “ne drži vodu”.

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije

Izraelski F-16? Prije farbanja i isporuke u RH, deri do maksimuma. Poslije, vrati kilometražu, kao na starom “fići”.

Kile
Gost
Kile
2 godine prije

Baš sam to htio reć hahaha, jesmo se dopeljali do vas, jesmo, znači da sve valja na avionu, evo vam ključevi i hvala doviđenja 😀

mentol
Gost
mentol
2 godine prije

ahahaaa, jos jedan dokaz, stani sto dalje od rusa. Sirijci trebaju reci pijanim rusima i pussynu ili nas branite ili odlazite, zatvorite sve svoje baze i magla pa kako nam bude, bude. mislim, kakvo je to ljigavo saveznistvo, imas bazu u zemlji a na tu istu zemlju pisa i sere kako ko stigne.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Kako se uzme. Kad su se Rusi umišali Sirija je bila skoro 90% okupirana, sad je toliko slobodna. Da nije bilo Rusa Sirije danas nebi ni bilo.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

burtone, lijekovi!!!

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije

Mentol bi oni branili da nisu kao i kauboji iz sopstvenih interesa usli u siriju. Samo sad ne znaju kako izaci. Nisu nista naucili uz Afghanistan

Jaran..
Gost
Jaran..
2 godine prije

Ti si dokaz da covjek moze vrsiti veliku nuzdu i kroz usta
.

Bondone
Gost
Bondone
2 godine prije

Zasto? Govori se o palom ruskom avionu i “nizu tragicnih dogadjaja koji su doveli do toga”, kako kaze Putin jos jednom gledajuci Izraelu kroz prste. A to sto Izraelcii bombardiraju kad im se digne zemlju kojoj je Rusija “saveznik” vrlo vazno! Dosta vise velikih ocekivanja od Rusa! Putin “is NOT the Man”!

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Bondone

Ne treba sve gledati tako crno. S obzirom na zavidnu tjelesnu formu, prirodni stav “u drugoj poziciji” (vidi sliku uz naslov “ANALIZA: Dogovor Putina i Erdogana o Idlibu”) te već započete plesne aktivnosti, mislim da Putin još uvijek stigne ostvariti barem uspješnu baletnu karijeru 😉

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

I što je to uništeno? Neki elektro-pogon, ima nekih šipki, komada železa u L obliku, bojlera, ništa , sve u svemu.

mentol
Gost
mentol
2 godine prije

…..I da su pogodili praznu ledinu nije problem u tome, problem je u tome da su mogli gadjat damask ili luku u latakiji a rusi bi se isto cesali iza uha.

Podravec
Gost
Podravec
2 godine prije

Svoju mamu su gađali—–

Dragan
Gost
Dragan
2 godine prije

Slazem se, u pocetku nam svima vrije krv i spontano zelimo ultra mega giga odgovor rusa. Nakon 3 sata od potvrdjivanja vijesti slijedi razocarenje i stav tipa: kukavice, vise nemate moju podrsku, tigar od papira. Nakon dva dana dodjemo do malo vise informacija. Na primjer da s200 koji se izvoze nemaju IFF sistem sa ruskim kodovima prepoznavanja, zatim nema imena tehnicara i pilota nastradalih u avionu, savremeni avion za izvidjanje koji nije registrovao ispaljenje projektila niti prisustvo f16 u blizini, nema manevara za izbjegavanje rakete, u javnosti nema snimka razgovora sa kontrolom, nema pratnje (mozda i ne treba su34 ali moze mi24, ka52…), nema fotografija ili videa sa lica mjesta nesrece niti brodova ili podmornica koje traze ostatke, radar je osvijetlio il20 a nije f16, avion je navodno bio u prilazu ili finalu na 50km od obale, Izrael odmah izdaje saopstenje, Rusi sirijce ni ne pominju, zatvara se more/vazduh radi vjezbi… Hm, cudan splet okolnosti.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Na RT-u vise nema nikakve price o rusenju aviona…Jako cudno…

Ara
Gost
Ara
2 godine prije

@Kora
Pričaš gluposti jer:
1. Il-20 ne da se je vidio na radarima f-16 nego se je vidio i na civilnim radarima u Izraelu.
Izraelci su mogli vrlo lako odgoditi napad za 20 minuta nigdje zgrada ne bi otišla
2. lansilarali su glider bombe preko glava ruskih vojnika
3. obavijest o napada su prosljedili minutu prije udara
Svime time su direktno odgovorni za rušenje IL-20

Što misliš zašto je po hitnom postupku već jučer njihov zapovjednik avijacije stigao u Moskvu?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Ara

“Što misliš zašto je po hitnom postupku već jučer njihov zapovjednik avijacije stigao u Moskvu?”

Možda kako bi Rusi i Izraelci malo bolje uskladili službena izvješća budući da ova koja su izdana zvuče kao tragična ruska bajka?

Ara
Gost
Ara
2 godine prije

@Kora
Misliš da ne zvuče ovako tragično šuplje kao tvoj odgovor?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Ara

“Misliš da ne zvuče ovako tragično šuplje kao tvoj odgovor?”

Mislim da Vi ne znate dobro čitati pa bez razmišljanja samo ponavljate tuđe riječi kao papiga.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije

Nažalost ima imena poginulih prijatelju

Posada IL .20, poginuli u Istočnom Mediteranu;

1. Sergei Gavryutin

2. Konstantin Nazarov

3. Alexander Vechernin

4. Timofei Baranov

5. Pavel Tkachenko

6. Alexander Burlaka

7. Grigory Zinoviev

8. Denis Gordov

9. Roman Dolmatov

10. Viktor Kvasenkov

11. Alexey Sedunov

12. Vladimir Yakovlev

13. Alexey Arzumanov

14. Andrey Sergeenkov

15. ?

Počivali u miru

Ara
Gost
Ara
2 godine prije

Rusija je jučer službeno ( i naglo) zatražila od Irana da dopusti stacioniranje borbenih zrakoplova i strateških bombardera u zračnoj bazi Nojeh.
Problem je što je to protivno iranskom ustavu ali u ovoj situaciji pretpostavljam da će Iran pronaći način da odobri ruski zahtjev.
Pretpostavljam da Rusi tamo prvenstveno žele stacionirati TU-95 i možda TU-160 ,prvi može nositi 8 a drugi 12 krstarećih projektila x-101 ( kh-101).
X-101 ima stealth karakteristike i extreman domet od 5.000 km neki čak tvrde i veći, čime bi defaktno mogli “zatvoriti” Perzijski zaljev , Crveno more i dobar dio Mediterana

Rusi su već bili u toj bazi kratko ali je izbio nesporazum te su bili zamoljeni da odu.

Činjenica da su i pored toga sada ponovo službeno pitali u svijetlu zadnjih događaja govori da se situacija naglo zaoštrava , te da i oni očekuju daljnju eskalaciju.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Mig 31 + Kindzal.. Cini mi se i da je tu160 osposobljen isto…

Ara
Gost
Ara
2 godine prije

Milsiš za Kinđal? tu-160 ?
Ne
Do sada koliko sam našao , deset MIG-31 je upgrejdano na M-31K znači da mogu da nose bodeže i rapoređeno u južnu vojnu oblast
Od bombardera moći će ga nositi TU-22m3, ove godine je prvi je završio s upgrejdom i sada ide na testiranja , očekuje se da bi operativan mogao postati 2020

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

jest tu22m3 pobrkao sam…

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Ara

“Rusi su već bili u toj bazi kratko ali je izbio nesporazum te su bili zamoljeni da odu.”

Čini se da Rusima u zadnje vrijeme “dobro ide” s tim nesporazumima na Bliskom Istoku. Što li nas tek čeka u Europi?!

Ara
Gost
Ara
2 godine prije

@Kora
tvoj upis i njegova poanta mi nisu jasni
Da li ti uopće znaš oko čega je izbio neporazum ( povod i uzroke)?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Ara

Kakve veze ima razlog (povod i uzroci) izbijanja nesporazuma? Lijepo piše da je izbio nesporazum između Irana i Rusije, i ja dalje od toga ne idem niti me detalji interesiraju. Činjenica da je izbio nesporazum meni je – uz vlastita saznanja o nesporazumima koje Rusi u posljednje vrijeme imaju i s drugim narodima – čisto dovoljna da zaključim kako po pitanju izbijanja nesporazuma Rusima zasada dosta dobro ide, kako na Bliskom Istoku tako i u Europi. To je sve što sam ja komentirala.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije

@Kora
Znači, ne znaš činjenice , ne interesiraju te činjenice ali te to ne spriječava da donosiš zaključke.
Ako vidimo da ne znaš činjenice i da te činjenice ne interesiraju postavlja se pitanje na osnovu čega onda donosiš zaključke?
Odgovor se sam nameće.
Na osnovu svojih predrasuda prema Rusiji.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Ara

Ne znam što je za Vas činjenica, a što predrasuda o situacijama, događajima i drugim ljudima, ali ja sam svoj zaključak donijela na osnovu činjenica i saznanja da su Iranci i Rusi imali prethodno već jedan nesporazum te da je taj nesporazum tek jedan u nizu nesporazuma koji je Rusija u posljednje vrijeme imala s drugim narodima. Žao mi je što Vi imate toliko poteškoća s iščitavanjem i shvaćanjem nečijeg vrlo jasno i logično sročenog komentara pa se iz očaja trudite komentatorima podmetati nešto što ne stoji.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije

@Kora
Pa da li Vi uopće čitate što pišete?????
Kora:
“Kakve veze ima razlog (povod i uzroci) izbijanja nesporazuma?”
-znači nemate elementarna saznanja o samom događaju
Kora:”Lijepo piše da je izbio nesporazum između Irana i Rusije, i ja dalje od toga ne idem niti me detalji interesiraju”
-znači površna činjenica Vam je dovoljna da zauzmete stav:) i sve daljnje informacije Vas ne interesiraju tj tvrdite sami o sebi da ste intelektualno lijeni
Kora:”Činjenica da je izbio nesporazum meni je –čisto dovoljna da zaključim kako po pitanju izbijanja nesporazuma Rusima zasada dosta dobro ide”
Znači prema vašim riječima :”uz vlastita saznanja o nesporazumima koje Rusi u posljednje vrijeme imaju i s drugim narodima” za Vas je dovoljno da pročitate ” Rusi i nesporazum” te da donesete stav kao da imate Pavlovljev refleks.
Drugim riječima komentirate sadašnjost bez imalo znanja i informacija na osnovu stavova koje ste donijeli u prošlosti.
Odnosno na osnovu predrasuda

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Ara

Dobar pokušaj ali logika Vam i dalje ne funkcionira. Moji zaključci mogu biti jednostavni ili kompleksni, ovisno o tome kako ih želim prezentirati, ali nikada nisu površni i neutemeljeni 😉

P.S. – I spustite se malo na zamlju: Vaši komentari daleko su od izvora mojih saznanja. Ja samo koristim ono što u njima smatram “upotrebljivim” (kao, primjerice, konstataciju “Iran i Rusija su imali nesporazum”) i to do one razine koju smatram zadovoljavajućom kako bih iznijela svoje mišljenje o istom ili srodnom problemu, a koje je stvoreno na osnovu potpuno drugih izvora informacija, a ne Vašeg piskaranja ili mojih predrasuda. No taj dio priče je previše apstraktan da biste ga Vi bili u stanju shvatiti. Stoga ne čudi da je Vaš krajnji domet difamacija komentatora koji ne razmišlja kao Vi, odnosno kojemu niste dorasli 😉

Ara
Gost
Ara
2 godine prije

@Kora

“Dobar pokušaj ali logika Vam i dalje ne funkcionira. Moji zaključci mogu biti jednostavni ili kompleksni, ovisno o tome kako ih želim prezentirati, ali nikada nisu površni i neutemeljeni ?”
-primjer čiste demagogije, tvrdnje bez argumenata koju bi nasuprot iskustvu trebali prihvatiti na osnovu vjerovanja

Kora: “I spustite se malo na zamlju:”
-pa malo patronizirajućeg stava
.
Kora:”Vaši komentari daleko su od izvora mojih saznanja. Ja samo koristim ono što u njima smatram “upotrebljivim” (kao, primjerice, konstataciju “Iran i Rusija su imali nesporazum”) kako bih iznijela svoje mišljenje, koje je stvoreno na osnovu sasvim drugih izvora informacija, a ne mojih predrasuda
-ovaj dio je najbolji, plastično opisujete svoje predrasude , istovremeno tvrdeći da ih nemate
1. imate mišljenje stvoreno unaprijed :”koje je stvoreno na osnovu sasvim drugih izvora informacija”
2.tražite “upotrebljive konstatacije” po komentarima da bi plasirali svoj unaprijed prejudiciran stav,
dok istovremeno prema vlastitom priznanju nemate pojma o događaju na koji se referirate , što više, niti želite da se informirate. ( čemu kad već imate unaprijed donešen stav)

To sugerira ne samo da se radio o predrasudama već i o tvrdim predrasudama zacementiranog duševnog stanja gdje fanatično odbijamo dovesti vlastita uvjerenja u sumnju. Po nekima to stanje se naziva filozofski kukavičluk
I došli smo do šlagvorta:
Kora:”No taj dio priče je previše apstraktan da biste ga Vi bili u stanju shvatiti.”
-sad opet se vraćamo patroniziranju i omalovažavanju, jer eto ja sam glup da shvatim njene visine i informacije koje su valjda next lelvel i nisu dostupne običnim smrtnicima,nama je samo dano da vjerujemo da ih Kora Ima.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije

Izašla je zanimljiva analiza na Fort russ

Uglavnom svi koji su pratili zapazili su da je bilo javljeno da je i francuska fregata ispaljivala krstareće projektile.
Također je poslje rušenja aviona francuska poslala saopćenje da oni nemaju ništa s tim.
Za što bi slali takvo saopćenje ako nisu borbeno djelovali?
U jednom trenutku se je samo prestalo pisati o ulozi Francuza

Uglavnom prema toj analizi, izraelski napad je trebao isprovocirati djelovanje sirisjke PZO,
Kada je počelo djelovanje PZO.a Francuzi su srušili avion i Rusi to znaju.
Plan je bio da Rusi optuže Francuze a da ih MSM “uzme u mašinu” da sakrivaju istinu i lažu jer je pravi uzrok prijateljska vatra.
Rusi su navodno , usljed iskustva s malezisjkim zrakoplovom bili svijesni da im niti jedan dokaz neće biti dovoljan da optuže Francuze te su se okrenuli onome što su mogli dokazati, bahatom i neodgovornom ponašanju izraela kao direknom krivcu za katastrofu

kvisko
Gost
kvisko
2 godine prije

dobro gadjaju ovi izraelci , od skladista nisu ostali ni dugmici !

Mate
Gost
Mate
2 godine prije

Posijati razdor, to je..

burt
Gost
burt
2 godine prije

javljeno je da su pogođena električna centrala, baza SAA, tvornica aluminija i centar za istraživanje, poslana je jasna poruka sa mjestom i vremenom napada, mogli su napast neki objekt u pustinji ali udareno je u središte rusko-assadovske vlasti, da bi se izazvala veća panika prvo je pogođena električna centrala i vidi se na snimcima mrak u Latakiji dok su pogađani drugi objekti

nizzde
Gost
nizzde
2 godine prije

Izrael koristi neko novo oruzje ? na desnoj slici imamo novu bijelu građevinu koje nema na prvoj slici

kvisko
Gost
kvisko
2 godine prije

tocno , isto tako i video , na slici od skladista nisu ostali ni dugmici a na videu nedostaje samo krov 🙂

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije

@kvisko
To sad ovisi o kuta gledanja, snimka satelita ili aviona je skroz odozgo, zidove je teze zamjetiti iz tog kuta.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije

prva slika je iz aprila , desna je od prije par dana…u pola godine se lako napravi takva zgrada

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

NIJE SAH IGRA ZA SVAKOG!!!????

sahista
Gost
sahista
2 godine prije

ne ide sah ni pussynu zadnje vrijeme

ahahahaaaa, i cemu ovo….

Administrator mora potvrditi vaš komentar

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

U redu je burtone, popij lijekove i na spavanje.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Zato što antune mijenjaš nadimke kao cigo konje,eto zato..

benty20
Gost
benty20
2 godine prije

Idealno mjesto za skladište oružja i streljiva – tik uz autocestu!!!

posmatrac
Gost
posmatrac
2 godine prije

Ovde je izgleda zavladalo klektivno slepilo!Kakve slike, kakvih pola godine….
Pa levo slika je od pre godinu i po dana.Kod nas bi Djuro za 17 meseci, cekicem rastemao celu zgradu i preneo je ciglu po ciglu.Ako nisu imali, sta pametnije prikazati, nisu morali fotku iz aprila prosle godine!
Glupost od vesti neopisiva, mogli su naci neku iz ’67 godine…

Ara
Gost
Ara
2 godine prije

LOL imaš pravo , gledam datum i ne vidim ( niti očekujem ) da je prva iz 2017 godine

jod
Gost
jod
2 godine prije

“Vojska izraelskog režima”, ali “sirijska vojska”. Naravno, u Izraelu je “režim” a u Siriji nije.

mmm
Gost
mmm
2 godine prije

Ruska verzija dogadaja je toliko suplja da ispadaju smijesni.svatko ko je ikada vidio radar zna da ili rusi lazu ili sirijskim pzo upravljaju potpuni idioti.znaci sirijci su na radaru vidili veliki odraz koji se sporo krece prema njihovoj obali I bez konzultiranja rusa odlucili ga oborit,sta je prakticki nevjerovatno.ili su imali na radaru zidovske lovce I ruski il 20 I odlucili ispalit rakete bas u trenutku kad su se poklopile pitanje,umjesto da su pricekali da rus sleti I onda udarili sa svime po zidovima,a pitanje je zasto onda nisu ispalili vise raketa ili ako jesu kako uz il20 nije oboreni bar jedan f-16,ili su mozda f-16 otporne na ove pzo sustav,sta nije bas vjerovatno jer su jednog srusili nedavno blizu golana

POVEZANE VIJESTI

Izbornik