Što su izraelski F-16 uopće gađali u Latakiji?

F-16C
89 komentara

Kako je zbog obaranja ruskog zrakoplova Il-20, što se dogodilo tijekom napada izraelskih zrakoplova F-16 na Siriju, sve palo u drugi plan, gotovo nitko se nije zapitao što je zrakoplovstvo izraelskog režima uopće gađalo i kakvu je štetu nanijelo navodno “iranskim objektima”?

Izraelci su objavili fotografiju navodnog “iranskog skladišta streljiva u Latakiji”, koje je, barem prema objavljenoj fotografiji, potpuno razoreno.  Kao što vidite, skladište je bilo dugo 155 i široko 35 metara. Na više meta je ispaljeno 28 krstarećih projektila, ali su ovo jedini pogoci koje priznaje izraelska strana. U vrijeme napada su se u širem području Latakije, Hame i Tartusa čule eksplozije, ali nema podataka o izravnim pogocima u vojne i civilne objekte, osim u jedno skladište streljiva u Latakiji.

skladiste latakija
FOTO – Skladište streljiva u Latakiji od 155 x 35 metara prije i poslije izraelskog napada

Jučer su novinari, među kojima i ekipa televizije Al-Ikhbarya, pušteni da snime pogođeni objekt i prema onome što se vidi na snimci se ne može reći da se u objektu nalazilo oružje, posebice ne projektili i streljivo za Hezbollah.

VIDEO – Snimka pogođenog objekta

Čak i ako je sirijska vojska uklonila dio materijala, objekt izgleda kao obično industrijsko postrojenje i na njemu nema vidljivih znakova požara ili sekundarnih eksplozija, što govori da je objekat bio prazan i nije bio nikakva tvornica za projektile ili skladište oružja, kako tvrde Izraelci.

Postoje dva moguća scenarija za napad na ovaj objekt. Ili su Sirijci izraelski režim namjerno hranili lažnim informacijama, tako da u napadima ne unište ništa, ili Izraelci toliko često napadaju objekte u Siriji da njihovi generali mete odabiru takoreći “gledajući televiziju”? Vjerojatno je bliža istini druga verzija, jer u Izraelu, svaki put kada Netanyahuu javnom mnijenju padne popularnost za 1%, on šalje zrakoplove da provedu udare na Pojas Gaze ili u Siriju, samo kako bi podigao svoj rejting.

Još jednom treba podsjetiti na izjavu bivšeg zapovjednika ruskog zrakoplovstva i prvog voditelja borbene skupine u Siriji, Viktora Bondareva, koji vjeruje da Izrael nije namjeravao uništiti ništa drugo osim rusko-sirijskih odnosa, ali mu to nije pošlo za rukom.

General Bondarev je u svojoj izjavi spomenuo “navodna iranska skladišta oružja za Hezbollah”, sugerirajući kako ne vjeruje da ih je bilo u blizini ruskih vojnih objekata u Latakiji i akcija je pomno isplanirana kako bi se pod vatru sirijskih S-200 doveo ruski zrakoplov Il-20.

“Izrael je namjerno izazvao obaranje ruskog zrakoplova Il-20 od strane sirijske protuzračne obrane samo kako bi pogoršao savezničke odnose između Moskve i Damaska. Ali je Rusija trijezno procijenila situaciju. Ne može se reći da je Izrael slučajno “doveo” ruski IL-20  u područje sirijske protuzračne obrane. Poznato je da zemlje američke antiterorističke koalicije, u kojoj je i Izrael, žele posijati razdor u našem prijateljskom odnosu sa Sirijom. To je razlog zbog kojeg je Izrael stvorio ovu situaciju i namjerno doveo ruski zrakoplov pod vatru sirijske protuzračne obrane, nadajući se da će nas okrenuti protiv Sirije”, rekao je Bondarev.

Sudeći po nikakvim učincima napada u vojnom smislu, kao i odabiru objekta za napad koji na satelitskim snimkama izgleda kao skladište, verzija generala Bondareva je bliža istini od ostalih.

Na službenim stranicama vojske izraelskog režima, po običaju, nema nikakvih podataka. Jutros je u Moskvu doputovalo izaslanstvo vojske izraelskog režima, predvođeno zapovjednikom zrakoplovstva generalom Amikamom Norkinom, kako bi ruskom Ministarstvu obrane pokazao izraelsku verziju incidenta.

 

pojas Gaze
Pretplatiti se
Obavijesti o
89 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kanncer
5 godine prije

Anglosaksonska bljutava posla..

eu kolonija
5 godine prije

incident je usko povezan sa sporazumom oko idliba ali nije upalio. sad su u duplom problemu. klasičan kockarski način razmišljanja. išli su na sve a dobili ništa

Ivan
5 godine prije

Sasvim je jasno da je glavni cilj bio zapravo pravljenje Rusa budalama. Mora se priznati da im je uspelo jako dobro, nazalost.

Adriana
5 godine prije

Izraelski F-16? Prije farbanja i isporuke u RH, deri do maksimuma. Poslije, vrati kilometražu, kao na starom “fići”.

mentol
5 godine prije

ahahaaa, jos jedan dokaz, stani sto dalje od rusa. Sirijci trebaju reci pijanim rusima i pussynu ili nas branite ili odlazite, zatvorite sve svoje baze i magla pa kako nam bude, bude. mislim, kakvo je to ljigavo saveznistvo, imas bazu u zemlji a na tu istu zemlju pisa i sere kako ko stigne.

Laki Topalović
5 godine prije

I što je to uništeno? Neki elektro-pogon, ima nekih šipki, komada železa u L obliku, bojlera, ništa , sve u svemu.

Podravec
5 godine prije

Svoju mamu su gađali—–

Dragan
5 godine prije

Slazem se, u pocetku nam svima vrije krv i spontano zelimo ultra mega giga odgovor rusa. Nakon 3 sata od potvrdjivanja vijesti slijedi razocarenje i stav tipa: kukavice, vise nemate moju podrsku, tigar od papira. Nakon dva dana dodjemo do malo vise informacija. Na primjer da s200 koji se izvoze nemaju IFF sistem sa ruskim kodovima prepoznavanja, zatim nema imena tehnicara i pilota nastradalih u avionu, savremeni avion za izvidjanje koji nije registrovao ispaljenje projektila niti prisustvo f16 u blizini, nema manevara za izbjegavanje rakete, u javnosti nema snimka razgovora sa kontrolom, nema pratnje (mozda i ne treba su34 ali moze mi24, ka52…), nema fotografija ili videa sa lica mjesta nesrece niti brodova ili podmornica koje traze ostatke, radar je osvijetlio il20 a nije f16, avion je navodno bio u prilazu ili finalu na 50km od obale, Izrael odmah izdaje saopstenje, Rusi sirijce ni ne pominju, zatvara se more/vazduh radi… Čitaj više »

Ara
5 godine prije

Rusija je jučer službeno ( i naglo) zatražila od Irana da dopusti stacioniranje borbenih zrakoplova i strateških bombardera u zračnoj bazi Nojeh.
Problem je što je to protivno iranskom ustavu ali u ovoj situaciji pretpostavljam da će Iran pronaći način da odobri ruski zahtjev.
Pretpostavljam da Rusi tamo prvenstveno žele stacionirati TU-95 i možda TU-160 ,prvi može nositi 8 a drugi 12 krstarećih projektila x-101 ( kh-101).
X-101 ima stealth karakteristike i extreman domet od 5.000 km neki čak tvrde i veći, čime bi defaktno mogli “zatvoriti” Perzijski zaljev , Crveno more i dobar dio Mediterana

Rusi su već bili u toj bazi kratko ali je izbio nesporazum te su bili zamoljeni da odu.

Činjenica da su i pored toga sada ponovo službeno pitali u svijetlu zadnjih događaja govori da se situacija naglo zaoštrava , te da i oni očekuju daljnju eskalaciju.

Ara
5 godine prije

Izašla je zanimljiva analiza na Fort russ Uglavnom svi koji su pratili zapazili su da je bilo javljeno da je i francuska fregata ispaljivala krstareće projektile. Također je poslje rušenja aviona francuska poslala saopćenje da oni nemaju ništa s tim. Za što bi slali takvo saopćenje ako nisu borbeno djelovali? U jednom trenutku se je samo prestalo pisati o ulozi Francuza Uglavnom prema toj analizi, izraelski napad je trebao isprovocirati djelovanje sirisjke PZO, Kada je počelo djelovanje PZO.a Francuzi su srušili avion i Rusi to znaju. Plan je bio da Rusi optuže Francuze a da ih MSM “uzme u mašinu” da sakrivaju istinu i lažu jer je pravi uzrok prijateljska vatra. Rusi su navodno , usljed iskustva s malezisjkim zrakoplovom bili svijesni da im niti jedan dokaz neće biti dovoljan da optuže Francuze te su se okrenuli onome što su mogli dokazati, bahatom i neodgovornom ponašanju izraela kao direknom krivcu… Čitaj više »

kvisko
5 godine prije

dobro gadjaju ovi izraelci , od skladista nisu ostali ni dugmici !

Mate
5 godine prije

Posijati razdor, to je..

burt
5 godine prije

javljeno je da su pogođena električna centrala, baza SAA, tvornica aluminija i centar za istraživanje, poslana je jasna poruka sa mjestom i vremenom napada, mogli su napast neki objekt u pustinji ali udareno je u središte rusko-assadovske vlasti, da bi se izazvala veća panika prvo je pogođena električna centrala i vidi se na snimcima mrak u Latakiji dok su pogađani drugi objekti

nizzde
5 godine prije

Izrael koristi neko novo oruzje ? na desnoj slici imamo novu bijelu građevinu koje nema na prvoj slici

Fatih
5 godine prije

NIJE SAH IGRA ZA SVAKOG!!!????

benty20
5 godine prije

Idealno mjesto za skladište oružja i streljiva – tik uz autocestu!!!

posmatrac
5 godine prije

Ovde je izgleda zavladalo klektivno slepilo!Kakve slike, kakvih pola godine….
Pa levo slika je od pre godinu i po dana.Kod nas bi Djuro za 17 meseci, cekicem rastemao celu zgradu i preneo je ciglu po ciglu.Ako nisu imali, sta pametnije prikazati, nisu morali fotku iz aprila prosle godine!
Glupost od vesti neopisiva, mogli su naci neku iz ’67 godine…

jod
5 godine prije

“Vojska izraelskog režima”, ali “sirijska vojska”. Naravno, u Izraelu je “režim” a u Siriji nije.

mmm
5 godine prije

Ruska verzija dogadaja je toliko suplja da ispadaju smijesni.svatko ko je ikada vidio radar zna da ili rusi lazu ili sirijskim pzo upravljaju potpuni idioti.znaci sirijci su na radaru vidili veliki odraz koji se sporo krece prema njihovoj obali I bez konzultiranja rusa odlucili ga oborit,sta je prakticki nevjerovatno.ili su imali na radaru zidovske lovce I ruski il 20 I odlucili ispalit rakete bas u trenutku kad su se poklopile pitanje,umjesto da su pricekali da rus sleti I onda udarili sa svime po zidovima,a pitanje je zasto onda nisu ispalili vise raketa ili ako jesu kako uz il20 nije oboreni bar jedan f-16,ili su mozda f-16 otporne na ove pzo sustav,sta nije bas vjerovatno jer su jednog srusili nedavno blizu golana

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI