Glavne vijesti 2016. godine

Vijesti 2016
0
0
Članak RT.COM portala donosi pregled najznačajnijih vijesti 2016. godine

Zika virus

Zbog izbijanja epidemije Zika virusa poznatog već 70 godina, WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) je prošle godine u veljači proglasila njegovo izbijanje “hitnim javnozdravstvenim problemom od međunarodnog značaja”. U studenome, WHO je proglasila ukidanje stanja od veljače, usprkos tome što se novi slučajevi zaraženih pojavljuju diljem svijeta. Ne očekuje se da će virus biti eliminiran u idućim godinama, usprkos razvoju većeg broja cjepiva.

Zika virus
Zika virus

Zabrana nastupa ruskih sportaša na Olimpijadi

Veći broj optužbi za sustavni doping ruskih sportaša, započetih 2014. njemačkim dokumentarcem, završio je zabranom nastupa na Olimpijskim igrama u Riju. Više od četvrtine olimpijskog tima nije putovalo u Rio, uglavnom zbog zabrana timovima, a ne pojedincima. Par tjedana kasnije, zabranjen je nastup i svih ruskih paraolimpijaca, te njihov nastup i na idućim zimskim igrama.

Ruski sportisti
Ruski sportisti

Državni udar u Turskoj

Pokušaj proveden 15. srpnja ne može se nazvati povijesnim, zbog čestih državnih udara u Turskoj od 1945. do danas, i zbog rastućih tenzija protiv predsjednika Erdogana. Jedan od prvih koji su podržali Erdogana još dok se na ulicama pucalo, bio je predsjednik Rusije Vladimir Putin, a tokom samog udara su prenošene i vijesti o kratkotrajnom boravku Erdogana u Iranu.

Turski avion
Turski avion

Teroristički napadi u Briselu i Nici

Otprije poznat kao glavno evropsko središte terorista, Brisel je bio povezan i s napadima u Parizu, i predstavljao sjedište sumnjivih aktivnosti: neobjašnjivih putovanja u Siriju, brojnih kriminalnih djela i veza doseljenika s radikalnim islamskim svećenicima. Sigurosne službe nisu reagirale na vrijeme, što je dovelo do smrti 32 osobe, i brojnih ranjenih u bombaškom napadu u Briselu, 23. ožujka. Traumatični događaj u Nici, u srpnju, završio je s 86 poginulih i preko 400 hospitaliziranih, nakon što je terorist kamionom krenuo gaziti mnoštvo.

Napad u Nici
Napad u Nici

Izborna pobjeda Donalda Trumpa

Usprkos očekivanjima establishmenta i silnim naporima američkih medija, pobjednik američkih predsjedničkih izbora je Donald Trump. Po prvi puta, izabrana osoba je bez političkog ili vojnog iskustva, a također po prvi puta, predsjednik će biti milijarder.

Donald J. Trump
Donald J. Trump

Brexit

Možda najznačajniji događaj godine, referendum u Velikoj Britaniji, pokrenuo je lavinu kampanje za ostanak ili odlazak iz EU. Podjele u britanskom društvu nisu završile na političkim preferencijama i stranačkim opredjeljenjima, nego su podijelile i članove istih stranaka. Bila je prisutna i dobna podjela, i podjela na javno mišljenje Engleske nasuprot mišljenja Škotske, mišljenje visokoobrazovanih razlikovalo se od mišljenja manje obrazovanih građana, veći i manji gradovi i sela također su bili podijeljenih mišljenja. Osim toga, nakon rezultata referenduma, pokrenuta je i snažna kampanja kojom se neformalnim, ili zakonskim smicalicama, pokušavalo poništiti rezultate.

Brexit - Laburistička stranka - Zakon
Brexit
BrexitDržavni udar u Turskojglavne vijesti 2016Teroristički napadi u Briselu i NiciZabrana nastupa ruskih sportaša na Olimpijadizika virus
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI