Izrael uspešno testirao novi protivraketni sistem na Aljasci usred tenzija sa Iranom

Arrow-3 PRO PVO
5 komentara

Arrow 3 predstavlja protivraketni sistem nove generacije kojeg zajedničkim naporima razvijaju Sjedinjene Države i Izrael.

Izrael je danas uspešno proveo nekoliko testova ovog protivraketnog sistema, saopštilo je izraelsko ministarstvo odbrane.

Premijer Benjamin Netanjahu (Benjamin Netanyahu) je pozdravio provedene testove, naglašavajući da je Izrael pokazao svoju sposobnost da odgovori na mogućnost napada balističkim raketama koje bi bile lansirane iz Irana.

Izraelske vazduhoplovne snage su prethodno uspešno testirale sistem u januaru. Današnji zajednički test sa Sjedinjenim Država je trebao biti proveden još u maju 2018. godine ali je otkazan zbog tehničkih poteškoća.

Najnoviji testovi izraelskog protivraketnog sistema dolaze posle navodnih testiranja balističkih raketa srednjeg dometa Shahab-3 koje je izvršio Iran sredinom ove sedmice. Prema raspoloživim podacima ova iranska raketa je sposobna da nosi nuklearno naoružanje.

Arrow-3 se zajednički proizvodi u saradnji namenske industrije Izraela i američke kompanije Boeing i prvi put je raspoređen u Izraelu 2007. godine.

Sistem je dizajniran da presreće balističke ciljeve na veoma velikim visinama a svoj prvi potpuni test presretanja izvršio je 2015. godine iznad Sredozemnog mora.

Poslednji test dolazi usred zategnutih odnossa između Irana i Izraela. Izrael optužuje Iran da pruža podršku militantnim organizacijama poput Hezbolaha i Hamasa kao i da učestvuje u ratu u Siriji što predstavlja pretnju po bezbednost Izraela. Iran poriče optužbe i optužuje Izrael za agresiju na iranske saveznike širom Bliskog istoka.

Arrow-3PVOShahab 3
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
4 godine prije

Sta je ovo? Prvi komentar? Eto, i Izrael krenuo siriti demokraciju po svijetu.

Podravec
4 godine prije

To je test????

Siniša
4 godine prije

A čemu se oni vesele?

Max
4 godine prije

Profesor Milinović hvali ove Arrowe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI