Angela Merkel podržala “Sjeverni tok 2”: “To je isključivo ekonomski projekt”

Merkel - Putin - Juncker
10 komentara

Plinski rat se nastavlja. Njemačka kancelarka Angela Merkel se sastala s premijerom Poljske Mateuszom Moravetskym i rekla kako projekt “Sjeverni tok 2” nije nikakva prijetnja diversifikaciji opskrbe energijom u Europi.

“Imamo drugačije poglede na “Sjeverni tok 2“. Mi smatramo da je ovaj projekt ekonomski i podržavamo diversifikaciju. Ali ovaj projekt ne predstavlja opasnost za diversifikaciju”, rekla je Merkel.

Moravetsky je rekao da se ne slaže sa stavom Njemačke. Ukazao je na “prijetnje” koje bi navodno nastale zbog uklanjanja Ukrajine iz tranzita ruskog plina. Moravetsky smatra da “Sjeverni tok 2” mora ispunjavati uvjete “Trećeg energetskog paketa EU” i direktive Bruxellesa o plinu.

Moravetsky je rekao da će u slučaju izgradnje “Sjevernog toka 2” Rusija isključiti plinovode koji prolaze kroz Ukrajinu i mogla bi napasti susjednu zemlju.

Krajem siječnja je zamjenik predsjednika Gazproma, Aleksandar Medvedev, rekao da su partnerske tvrtke iz EU žele primati plin u novim područjima, iako su zamolile Gazprom da zadrži tranzit preko Ukrajine i nakon 2019. godine.

Tada se saznalo da je Njemačka dopustila izgradnju “Sjevernog toka 2” u svojim vodama.

Sporazum Gazproma o tranzitu plina preko Ukrajine vrijedi do kraja 2019. Ukrajina se zbog toga priprema na gubitke koji će nastati zbog novih zaobilaznih plinovoda. Stručnjaci vjeruju da će “Sjeverni tok 2” i “Turski tok” oduzeti Ukrajini profit od tranzita.

Istovremeno, Njemačka želi postati glavna zemlja za distribuciju ruskog plina u EU, posebice u zemlje bivšeg Istočnog bloka i prema jugu EU, od čega će imati velike financijske koristi i moći će utjecati na cijene plina.

Nakon odluke Njemačke održana hitna sjednica o izgradnji južnog plinovoda TANAP
Njemačka je stavila točku na „i“ –„Sjeverni tok 2“ i „Eugal“ se grade i nema rasprave

Sjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
aziz
6 godine prije
Ivo
6 godine prije

Njima je i napad na Rusiju 1941 bio ekonomski projekt. Trgovati s njima da, i uvijek ih držati na oku.
Ukrajinu vratiti pod majčicu Rusiju kad se steknu uvjeti, ipak su to samo zabludjele slavenske ovčice, i onda obnoviti plinovode.

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

Koliki stručnjak trebaš biti da bi vjerovao da će “Sjeverni tok 2” i “Turski tok” oduzeti Ukrajini profit od tranzita? Gdje proizvode te stručnjake? Pa ja sam za njih Nikola Tesla.

Kardinale
6 godine prije

Baba Merkel pravi piramide prstima kao vecina politicara. Sasvim slucajno.

Miki
6 godine prije

Putinova največa greška je ta da nije pravio Južni tok pre Severnog. Južnim tokom bi ladno mogao uslovaljavati Severni. Rusi su veliki “slaveni” samo kad im to ide u njihov interes inače su “veliki Germani” Što se pokazalo i 1938.

Grdi
6 godine prije

Sovjetski savez nije smio dozvoliti ujedinjenje istocne i zapadne njemacke jer sada je stvoreno cudoviste koja sise krv ostatku europe i nastoji zavladati cijelom europom – (Deutschland über alles) zato su britanci otisli iz EU ……….. usput receno zapadne njemacka je anektirala istocnu njemacku jer nije bio referendum o ujedinjenju. Toliko o njihovoj pravdi i demokraciji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI