Pentagon na najmanje dva mjeseca odgađa ključnu fazu testiranja lovca F-35

F35
37 komentara

Pentagon nije na vrijeme mogao započeti novu fazu testiranja borbenih zrakoplova F-35 zbog zastarjelog softvera.

Dokument objavljen od strane ureda  24. kolovoza, koji govori o programu izgradnje stealth lovca koji Pentagon već košta 1500 milijardi dolara, kaže da ne zadovoljava osnovne kriterije za početak testiranja ključne faze imena “Početna operativna testiranja i evaluacija” (IOT & E), piše Defense Aerospace.

Ovo testiranje može biti posljednja pravna zapreka za pokretanje pune proizvodne linije borbenih zrakoplova F-35.

Direktor operativnog testiranja i evaluacije Pentagona Robert Behler je  odgodio početak IOT & E, dok se ne riješi niz problema vezanih za softver zrakoplova.

Napisao je da operativno ispitivanje ne može započeti sve dok se ne ažuriraju verzije softvera F-35 i softveri za testiranje infrastrukture.

Nova verzija softvera F-35, prema Behleru, trebala bi omogućiti zrakoplovu da izvodi nekoliko ključnih borbenih misija odjednom.

Ranije je Pentagon 15. rujna 2018. naveo kao posljednji datum za početak provedbe “Početnog operativnog testiranja i evaluacije”.

Robert Behler inzistira kako će testiranje IOT & E trebati odgoditi  najmanje dva mjeseca, što je vrijeme u kojem softver mora biti ažuriran.

Ranije je američki časopis The National Interest izvijestio da se novi zrakoplov pete generacije F-35, nazvan “Lightning II”, u prijevodu s  engleskog “Munja 2”, pokazao osjetljivim na udar groma.

F-35

Marinci su početkom kolovoza zatražili prijenosni gromobran za zaštitu aviona F-35B, stacioniranih na japanskom otoku Honshu u američkoj bazi “Iwakuni”.

Marinci su objasnili svoj zahtjev zbog činjenice da F-35B nema odgovarajuću razinu pasivne zaštite od udara groma, budući da su najnoviji zrakoplovi izgrađeni od kompozitnih materijala.

The National Interest piše kako su u Pentagonu svjesni ovog problema još od 2012. i kada su na temelju rezultata provjere sustava goriva F-35 otkriveni problemi povezani s opasnošću detonacije rezervoara zrakoplova zbog udara groma.

Čelnici zavoda Pentagona za testiranje i procjenu su rekli da je program F-35 “zaglibio u probleme” i da je u projektu zrakoplova pronađeno oko tisuću očitih nedostatka, od kojih je 19 kritično za preživljavanje u borbenim uvjetima. Štoviše, Pentagon je od partnera i saveznika bio osuđen zbog pokušaja sakrivanja kritičnih nedostataka najnovijeg američkog borbenog zrakoplova.

Defense Aerospace / Jane’s / The National Interest

Dok se ne riješe problemi Lockheed Martin može proizvoditi hibrid F-22 i F-35

“Nevidljivi” izraelski F-35 praćen civilnim radarom – Namjera, greška ili nešto treće?

Italija je SAD optužila za prijevaru u projektu F-35

“Skandal i tragedija” – Pentagon potvrdio da samo pola F-35 može letjeti

Pentagon krije tisuće nedostataka projekta F-35

F-35 Joint Strike FighterIOT & ERobert Behler
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maus
5 godine prije

Po meni cijena samog zrakoplova/aviona je irelevantna ,zasto? Pa iz jednog jednostavnog razloga jer ga tiskaju po potrebi. Jedini problem.je vremenski okvir,koji probija sve moguce rokove.

eu kolonija
5 godine prije

kinezi su se također uznervozili jer nije počelo testiranje novog američkog zrakoplova u realnim uvjetima jer neznaju kako će se ponašati njihova kopija u realnim uvjetima:)

kremit und satir
5 godine prije

gomila bezkucnika se raduje.

Riddick
5 godine prije

Čak i da sve funkcioniše održavanje F35 bi bilo problem , jer zahteva tuce Lokid Martin specijalista , raznih privatnika ili obučenih vojnika od kojih je svako obučen za specifičan i kompleksan zadatak . Mnogi poslovi se obavljaju po etapama , ne možeš započeti svoj posao dok neko drugi ne zavrsi svoj rad na avionu ,nakon toga slede nivoi testiranja i inspekcija . Rezerevni delovu su problem , pentagon i Lokid martin kažu da je to samo privremeno i da će lanac snabdevnja biti usavršen sa vremenom zato što niko neće da naruči dovoljan broj rezervnih delova unapred pošto su veoma skupi već kad se nešto pokvari naruče se. Sama cena nabavke je manji problem od cene održavanja i držanja ih u operarivnom stanju , trpe i piloti zbog malog broja časova letenja usled čestih i dugih opravki, takodje svaki čas koji se provede u vazduhu potrebno je mnogo časova… Čitaj više »

Amistad
5 godine prije

Najprije moram da kazem, da nisam navijac USrA…..ali ajde da malo razmislimo. Skoro ne mogu da verujem, da su sastavili takvo smece I da sve te probleme izbacuju u javnost. Jel postoji bar jedna mala šansa, da je to neki diverziv, da ih Rusi I Kinezi pocnu podcenjivati? A ako je sve istina, onda je to definitivno najveca krađa 20.- 21. stoljeca.

Belay
5 godine prije

Nema veze ,vazno da je pocela prodaja …

Anton
5 godine prije

Neka , Bogu hvala .
Ne poletijo .

Siniša
5 godine prije

Ima li barem jedan kubni cantimetar ovog aviona a da nije greska?

Komunista
5 godine prije

Ovaj avion je kao sanduk s malim krilima.
Ko god imalo zna o aerodinamici i aeronautici, jasno mu je da je dizajn ovog aviona totalni promašaj. Ne znam za elektroniku, vjerujem da je kompleksna ali je samim tim i komplikovana za servis.
Oni su htjeli da u jednom naprave i lovca i jurišnika i presretača i bombardera, ali takođe, svi znaju da je to nemoguće u jednom avionu.
U svakom slučaju, te hiljade milijardi za razvoj ovog aviona su samo dokaz o korporacijskim manipulacijama i krađama novca poreskih obveznika.
Sad uporede 1500 milijardi dolara za razvoj ovog aviona i 1 milijardu za razvoj SU-57, i naivčina će pomisliti da je F-35 1500 puta bolji od SU-57.
U svakom slučaju, neće se piloti provesti na ovom avionu, u slučaju iole ozbiljnijeg protivnika.

TOS - 1A
5 godine prije

Jednostavno receno: smeće od aviona !!! ??

nime
5 godine prije

ja ovo vjerujem jer sjetimo se da engleski nosač avijona vrti windows xp. u guglo: queen mary windows xp

Biljana
5 godine prije

Vazno je da mi vise znamo od amera

Dopizdilomi
5 godine prije

Kako nahvaliti i prodati avion koji je apsolutno lošiji u svemu osim po “nevidljivosti” i radaru pa čak i od svojih prethodnika a i od “neprijateljskih”.

Sir Oliver
5 godine prije

Nebi vjerovo koliko budala ima spremno baciti novac na ovu kantu

Dub Miroslav
5 godine prije

Leti samo po sunčanom vremenu!

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Pentagon je sjedise najvece zlocinacke armije na svijetu koja neprestano ratuje vise od 200 godina. Svak tko ikada udje u Pentagon makar na 5 minuta automatski postaje svijetski ZLOCINAC.

Kile
5 godine prije

Mislim da je to sve samo magla za mase, pa židovi ga koriste već godinu dana u svojim misijama, oni bi ih prvi popljuvali da ne valja, treba sve te vijesti uzeti sa oprezom, svaki proizvod ima dječjih problema u svojem razvoju samo što je ovaj na tapeti zbog te famozne ogromne cijene, vjerujte mi i da ostali imaju problema samo se ne priča toliko

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI