Nalozi za hapšenje ili bilo koji drugi koraci koje poduzima Međunarodni krivični sud (ICC) protiv izraelskih zvaničnika neće utjecati na vojnu operaciju zemlje u Gazi, ali će stvoriti “opasan presedan”, upozorio je premijer Benjamin Netanyahu.

Ranije ove sedmice, britanski novinar Douglas Murray objavio je članak u New York Postu u kojem tvrdi da MKS, koji istražuje Hamasov upad u Izrael 7. oktobra i odgovor jevrejske države na njega, planira pokrenuti pojedinačne slučajeve ratnih zločina protiv Netanyahu, ministar odbrane Yoav Gallant i jedan od najviših vojnih komandanata zemlje, najvjerovatnije načelnik generalštaba.

Netanyahu je u petak podijelio Murrayev članak na X (bivši Twitter), insistirajući da sve dok je on na vlasti, “Izrael nikada neće prihvatiti bilo kakav pokušaj MKS-a da potkopa svoje inherentno pravo na samoodbranu”.

“Prijetnja da se zarobe vojnici i zvaničnici jedine demokratije na Bliskom istoku i jedine jevrejske države na svijetu je nečuvena. Nećemo mu se klanjati”, rekao je.

Izraelska vojna operacija u Gazi je “pravedan rat protiv genocidnih terorista”, koji će se nastaviti sve dok se ne postigne pobjeda, insistirao je premijer.

„Iako MKS neće uticati na akcije Izraela, on bi postavio opasan presedan koji ugrožava vojnike i zvaničnike svih demokratija koje se bore protiv divljeg terorizma i bezobzirne agresije“, upozorio je on.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, broj poginulih u izraelskim zračnim napadima i kopnenoj ofanzivi u palestinskoj enklavi već je dostigao 34.388 ljudi, a 77.437 je ranjeno. Kampanja je pokrenuta kao odgovor na upad palestinske oružane grupe Hamas u Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno najmanje 1.200 ljudi, a 250 uzeto kao taoci.

MKS je još 2021. godine pokrenuo istragu o navodnim ratnim zločinima izraelske vojske i palestinskih oružanih grupa na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi. Istraga pokriva događaje od 2014. Sud sa sjedištem u Hagu insistira na tome da su kršenja počinjena tokom izraelsko-palestinskog sukoba eskalacije koje su uslijedile nakon napada 7. oktobra također su u nadležnosti njegove istrage.

Izraelski Kanal 12 izvijestio je prošle sedmice da je Netanyahuova vlada znala za moguće naloge MKS-a čak i prije Murrayjevog članka i održala je “hitnu raspravu” o tom pitanju u uredu premijera u kojoj je učestvovalo nekoliko ministara i pravnih stručnjaka.

Izrael nije član MKS-a i ne priznaje njegovu jurisdikciju, ali Palestinci su se toj organizaciji pridružili 2015. Ako se raspišu potjernice protiv Netanyahua i drugih izraelskih zvaničnika, 124 države članice MKS-a bile bi obavezne da ih uhapse ako zatvore nogom u svojim zemljama.