Američka vlada je utvrdila da su tri jedinice Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) počinile kršenje ljudskih prava palestinskih civila na Zapadnoj obali, ali će i dalje nastaviti vojnu pomoć Izraelu, prema izvještajima.

Prema takozvanom Leahy zakonu, američkom ministarstvu za državu i odbranu zabranjeno je pružanje vojne pomoći stranim vojskama i jedinicama za provođenje zakona za koje je dokazano da su flagrantno prekršile ljudska prava. Međutim, postoji izuzetak kada su preduzeti koraci  “da se odgovorni članovi jedinice privedu pravdi”, naveo je državni sekretar Antony Blinken u pismu bez datuma predsjedniku Predstavničkog doma Mikeu Johnsonu koji su u petak dobili ABC News i AP.

Optužbe protiv dvije civilne i tri vojne jedinice, uključujući bataljon Netzah Yehuda, sastavljen prvenstveno od ultraortodoksnih Jevreja, proizilaze iz incidenata koji nisu povezani s ratom protiv Hamasa u Gazi.

Prema Blinkenu, četiri jedinice su od tada podvrgnute “odgovarajućim koracima sanacije”, a Izrael je obećao da će se pozabaviti preostalom u bliskoj budućnosti. Prema ranijim izvještajima, riječ je o bojnoj jedinici Netzah Yehuda, koja je u januaru prošle godine premještena na Golansku visoravan u Siriji nakon “relativno velikog broja incidenata” u kojima su vojnici uhapšeni zbog premlaćivanja Palestinaca.

“Izraelska vlada je predstavila nove informacije u vezi sa statusom jedinice i mi ćemo se angažovati na identifikaciji puta za efikasnu sanaciju ove jedinice”, napisao je Blinken.

Iako su SAD utvrdile da su tri bataljona pod revizijom počinila “grubo kršenje ljudskih prava”, nalazi  “neće odgoditi isporuku bilo kakve američke pomoći i Izrael će moći primiti puni iznos koji je prisvojio Kongres”, napisao je Blinken.

“Ovo neće imati utjecaja na našu podršku sposobnosti Izraela da se brani od Hamasa, Irana, Hezbolaha ili drugih prijetnji”, dodao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je ideju sankcionisanja IDF-a prošle sedmice, dodajući da je bio u kontaktu sa američkim zvaničnicima kako bi radili protiv potencijalne odluke. U vrijeme kada se ID „bori protiv terorističkih čudovišta“, ova namjera je „vrhunac apsurda i moralni nizak“, napisao je on u objavi na X (bivši Twitter), insistirajući da će njegova vlada djelovati „svim sredstvima