SAD su od januara obustavile isporuku hiljada kompleta za navođenje bombi Izraelu, rekli su anonimni američki zvaničnici za Wall Street Journal u ponedjeljak. Bijela kuća nije objasnila da li namjerno zadržava oružje, zbog čega je izraelska vlada navodno bila zbunjena kašnjenjem.

Kongres je u januaru prvi put saznao da State Department namjerava prodati Izraelu do 6.500 municije za direktan napad (JDAM), u poslu vrijednom čak 260 miliona dolara, rekli su izvori novina. JDAM kompleti pričvršćuju se na konvencionalne bombe od 500 do 2.000 funti, omogućavajući da se ova ‘glupa’ municija usmjeri prema svojim ciljevima dok padaju.

Američki State Department je po zakonu obavezan da zvanično obavijesti Kongres o svojoj namjeri da isporuči oružje stranim zemljama ako vrijednost paketa premašuje određeni iznos (25 miliona dolara u slučaju članica NATO-a ili Izraela). Međutim, Kongres nikada nije bio obaviješten o prodaji JDAM-a nakon januara, “što je izazvalo efektivnu pauzu u dogovoru”, piše Journal.

Stejt department je odbio da komentariše očigledno zadržavanje. Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby odbio je potvrditi ili demantirati bilo kakvu pauzu u isporuci oružja tokom brifinga u ponedjeljak, ali je insistirao da su američke sigurnosne obaveze prema Izraelu “gvozdene”.

„To je neobično, posebno za Izrael, posebno tokom rata“, rekao je za novine jedan zvaničnik Kongresa.

Izvještaj je uslijedio dan nakon što su izraelski zvaničnici rekli Axiosu da su SAD prošle sedmice iznenada otkazale planiranu isporuku oružja. Zvaničnici su tvrdili da nije naveden razlog za otkazivanje, zbog čega su se “mučili da shvate zašto je pošiljka zadržana”.

Nejasno je da li se oba izvještaja odnose na istu pošiljku. Da su JDAM kompleti odobreni za izvoz u Izrael, State Department bi morao izdati službeno obavještenje 15 dana prije prodaje. Takvo obavještenje nije objavljeno na web stranici Agencije za obrambeno-sigurnosnu saradnju (DCAA), gdje se obično objavljuje prodaja.

Iako američki predsjednik Joe Biden nikada nije prijetio da će Izraelu uskratiti oružje, njegove kritike jevrejske države postale su sve izraženije kako se rat Izraela s Hamasom odugovlači. Biden je izjavio da bi izraelska invazija na grad Rafah prepun civila bila “crvena linija”, i javno je prekorio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog “neselektivnog” bombardovanja Gaze.

Stejt department je takođe sankcionisao izraelske naseljenike na Zapadnoj obali, dok su se SAD suzdržale od glasanja Saveta bezbednosti UN u martu koji je dozvolio da se usvoji mera kojom se zahteva hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Uprkos ovim kritikama, Bajdenova administracija je nastavila dotok oružja i municije u Izrael, navodno je odobrila više od 100 isporuka oružja od oktobra.

Hamas je pokrenuo iznenadni napad na Izrael 7. oktobra prošle godine, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši oko 250 talaca. Netanyahu je odmah objavio rat toj militantnoj grupi, a izraelske snage su do danas ubile skoro 35.000 Palestinaca, većinom žena i djece, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.