Vijeće sigurnosti UN-a je talac američke politike u odnosu na tekuću borbu na Bliskom istoku, rekao je ruski izaslanik Vasilij Nebenzia tokom debate Generalne skupštine UN-a o vetu Washingtona na kandidaturu Palestine za pridruživanje međuvladinoj organizaciji.

Moskva “duboko žali” zbog odluke koju su američke vlasti donijele sredinom aprila da odbace alžirsku rezoluciju kojom se poziva da Država Palestina postane punopravna članica Ujedinjenih naroda, naglasio je Nebenzia u srijedu.

Postupci Washingtona “apsolutno ne odražavaju principijelan stav preostalih članica Vijeća sigurnosti UN-a, koji su u proteklih šest mjeseci, zapravo, postali taoci SAD kada su u pitanju događaji na Bliskom istoku”, rekao je on. .

Govoreći o izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi, ambasador je naglasio da “nasilje stvara još nasilja, a ovaj začarani krug se može prekinuti samo ako postignemo bezuvjetni prekid vatre i započnemo suštinske rasprave o mogućnosti pravednog političkog rješenja”. Da bi se postigao mir između Izraelaca i Palestinaca, „moraju se stvoriti određeni uslovi. Uvjereni smo da je članstvo Palestine u UN-u jedno od njih. To bi izjednačilo početne pregovaračke pozicije strana”, objasnio je Nebenzia.

Zamjenik izaslanika Washingtona pri UN-u, Robert Wood, branio je odluku da se stavi veto na kandidaturu Palestine za punopravno članstvo, podsjetivši da je američki predsjednik Joe Biden “bio jasan da se održivi mir u regiji može postići samo kroz rješenje dvije države, uz izraelsko sigurnost zagarantovana.”

SAD su glasale “ne” za rezoluciju jer Palestinske vlasti, koje kontroliraju Zapadnu obalu, nisu provele potrebne reforme i zato što “Hamas – teroristička organizacija – trenutno ima moć i utjecaj u Gazi”, rekao je.

“Preuranjene akcije ovdje u New Yorku [gdje se nalazi sjedište UN-a], čak i uz najbolje namjere, neće postići državnost za palestinski narod”, insistirao je Wood.

Izrael se pridružio UN-u 1949. godine, godinu dana nakon stvaranja jevrejske države. Palestina je podnijela zahtjev za punopravno članstvo 2011. godine, ali do sada ima samo status “stalne države posmatrača” u organizaciji. Broj poginulih u tekućim izraelskim zračnim napadima i kopnenoj ofanzivi u pojasu Gaze već je dostigao 34.568 ljudi, dok je 77.765 ljudi ranjeno, prema Ministarstvu zdravlja palestinske enklave. Kampanja je pokrenuta kao odgovor na Hamasov prekogranični napad na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno najmanje 1.200 ljudi, a 250 uzeto kao taoci.