Pentagon je priznao da su Sjedinjene Države poslale taktičke raketne sustave dugog dometa (ATACMS) u Kijev kao odgovor na tajnu direktivu predsjednika Joea Bidena unatoč zabrinutosti da će taj potez isprovocirati Rusiju.

Nakon što je Biden u veljači tajno odobrio prijenos više od 100 projektila Ukrajini, vjerojatno bez odobrenja Kongresa, one su tiho uključene u paket pomoći Sjedinjenih Država od 300 milijuna dolara koji je najavljen prošlog mjeseca i isporučen toj zemlji ranije ovog mjeseca. Projektili imaju domet do 290 milja.

Vijest je otkrio New York Times, koji je rekao da je anonimni izvor rekao novinarima Timesa da je Ukrajina nedavno upotrijebila projektile da gađa ruski vojni aerodrom na Krimu oko 100 milja od prve linije.

Ukrajinske snage također su navodno koristile ove projektile za napad na ruske trupe u lučkom području Berdijanska na Azovskom moru. Videosnimke koje su na internetu objavili stanovnici mjesta gdje su korišteni projektili pokazuju kako bukte požari i kuće s raznesenim prozorima.

Glasnogovornik Pentagona potpukovnik Garron Garn potvrdio je vijest, rekavši: “Nije objavljeno da Ukrajini u to vrijeme pružamo ovu novu sposobnost kako bismo održali operativnu sigurnost Ukrajine na njihov zahtjev.”

Odbio je odgovoriti na daljnja pitanja o tom pitanju i uputio novinare da od ukrajinske vojske zatraže više detalja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zalaže se za projektile većeg dometa. Iako se Pentagon isprva protivio njihovom pružanju, anonimni dužnosnik rekao je Reutersu da se njihovo stajalište promijenilo nakon što je Rusija počela gađati ukrajinsku energetsku infrastrukturu balističkim projektilima za koje se vjeruje da ih je isporučila Sjeverna Koreja.

Izvor je rekao da je više dužnosnika vršilo pritisak na Bidena da pošalje projektile, uključujući državnog tajnika Antonyja Blinkena, ministra obrane Lloyda Austina, načelnika Združenog stožera generala Charlesa Q. Browna i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana.

Projektili su plaćeni korištenjem ušteda nagomilanih nakon što su neki vojni ugovori isporučeni ispod njihove izvorne vrijednosti ponude i nabavljeni su od Lockheed Martina umjesto iz zaliha Ministarstva obrane. Biden je navodno rekao svojim suradnicima da stvar drže u tajnosti zbog zaštite “operativne sigurnosti i elementa iznenađenja”.

Zabrinutost oko eskalacije rata i ugrožavanja američke spremnosti

Zabrinutost u pogledu spremnosti jedan je od razloga zašto je Bidenova administracija oklijevala slati ove projektile u prošlosti. Proizvodnja ATACMS projektila je složena i dugotrajna, a Lockheed Martin tvrdi da ih može proizvesti samo oko 500 godišnje pri punoj brzini proizvodnje. SAD je navodno radio iza kulisa kako bi ublažio zabrinutost u pogledu spremnosti punjenjem vojnih zaliha i kupnjom novih projektila.

Glasnogovornik Pentagona bojnik Charlie Dietz rekao je: “Upozorili smo Rusiju da ne nabavi sjevernokorejske balističke projektile i da ne obnovi svoje napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu. S riješenim problemom spremnosti, uspjeli smo slijediti naše upozorenje i Ukrajini pružiti ovu sposobnost dugog dometa.”

Iako su američki dužnosnici oklijevali osigurati ATACMS zbog straha da bi mogli dodatno isprovocirati Moskvu ako budu raspoređeni, očekuje se da će SAD dati Ukrajini još više ovih projektila u kontroverznom novom paketu vojne pomoći koji je Biden nedavno potpisao u zakonu koji osigurava 61 USD milijardi za pomoć Kijevu nakon dugotrajnog zastoja u Kongresu.

Američki vojni dužnosnici rekli su da je američki ATACMS arsenal prilično malen i da su projektili već namijenjeni za druge namjene na mjestima poput Korejskog poluotoka. Proizvedeno ih je samo 4000 od njihovog razvoja 1980-ih.