Rusija ima puno posla kada je u pitanju poboljšanje dobrobiti njenog vojnog osoblja koje se bori u ukrajinskom sukobu, rekao je predloženi ministar odbrane Andrej Belousov.

U nedjelju je gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Federacije, objavio da je predsjednik Vladimir Putin predložio zamjenu Sergeja Šojgua na mjestu ministra odbrane vršiocem dužnosti prvog potpredsjednika vlade Andrejem Belousovom, školovanim ekonomistom. Šojgu, koji je na toj funkciji od 2012. godine, imenovan je za sekretara ruskog Vijeća sigurnosti.

Komentarišući rekonstrukciju kabineta, portparol Kremlja Dmitrij Peskov sugerisao je da bi Belousov mogao da se pozabavi nekim od finansijskih pitanja vojske.

Tokom saslušanja za potvrdu pred Vijećem Federacije u ponedjeljak, Belousov je istakao da vojnici koji se bore u kampanji za Ukrajinu uživaju adekvatan nivo plate. „Danas je letvica podignuta na najmanje 200.000 rubalja (2.200 dolara). U principu, ljudi tamo zarađuju mnogo više. Međutim, ne radi se samo o gotovinskim isplatama i naknadama. Imamo još posla.”

To uključuje određene naknade za kupovinu stambene imovine, isplate civilnom osoblju zaposlenom u vojsci i pružanje medicinskih usluga, rekao je on. Belousov je izrazio ogorčenje što se veterani sukoba u Ukrajini koji dolaze kući na odmor “izbacuju iz civilnih medicinskih ustanova i šalju u bolnice, koje su često pretrpane”.

Drugo pitanje je birokracija kada vojno osoblje traži pristup svojim beneficijama, nastavio je imenovani ministar, dodajući da bi, u idealnom slučaju, to trebalo riješiti uz pomoć elektronskih sistema.

Na kraju saslušanja, pres-služba Saveta Federacije saopštila je da veće neće javno davati procenu o kandidaturi Belousova i da će pismo o tome biti poslato Putinu. Očekuje se da će se razmatranja o nominaciji nastaviti u utorak. Međutim, Valentina Matvienko, predsjednica Vijeća Federacije, nazvala je predsjednikov izbor za ministra odbrane “veoma sretnim izborom”. Ona je istakla da ruski senatori dobro poznaju rad Belousova i da su sa njim komunicirali u brojnim prilikama.

Matvienko je podsjetila da se ruska potrošnja na odbranu više nego udvostručila usred ukrajinskog sukoba. “Sve što naloži Ministarstvo odbrane… mora biti u skladu sa mogućnostima privrede… Ministar odbrane mora biti u stalnom kontaktu sa drugim ministarstvima kako bi se ovaj proces efikasno organizovao”, rekla je ona i dodala da Belousov ima mnogo iskustva u ovoj oblasti.